Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:33

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Powrot liturgii lacinskiej 

Ktora liturgia bardziej sie wam podoba??
Ankieta wygasła Śr paź 25, 2006 10:31
'Przedsoborowa' 55%  55%  [ 11 ]
'Posoborowa' 45%  45%  [ 9 ]
Liczba głosów : 20

Powrot liturgii lacinskiej 
Autor Wiadomość
re szalony tak, tylko szkoda, że osoby wykazujące się niewiadomo jaka wielką wiedzą na temat religi, Kościoła itp. nie wie tak prostej rzeczy, już nie wspomne o złym przekazywaniu wiedzy religijnej dzieciom, które potem będą miały nieprawdziwe informacjie na temat Mszy :(

Z drugiej strony - Chwala rodzicom, ktorzy w ogole przekazuja jakies informacje na temat mszy :]

Pt paź 13, 2006 18:35
nooo, lepsze połowa informacji niż nic :)

Pt paź 13, 2006 18:40

A degrengolada zrozumienia postępuje - mnie jeszcze uczono na religii, ze Msza to Uobecnienie Najświętszej Ofiary Krzyża - moim dzieciom katechetka próbuje wmówić (na szczęście nieskutecznie), że to Pamiątka Ostatniej Wieczerzy...

W podręczniku do religii mojego syna te brednie są napisane czarno na białym. Co ciekawe, ta luterańska bibuła ma katolickie imprimatur.

Pt paź 13, 2006 19:24
Zobacz profil WWW
A degrengolada zrozumienia postępuje - mnie jeszcze uczono na religii, ze Msza to Uobecnienie Najświętszej Ofiary Krzyża - moim dzieciom katechetka próbuje wmówić (na szczęście nieskutecznie), że to Pamiątka Ostatniej Wieczerzy...

Jeżeli sie wgłebić to jest to i jedno i drugie.
Prawda jest, ze sa tacy co skłaniaja sie za jedna z opcji czyli "Pamiatka Ostatniej Wieczerzy" lub "Uobenienie Najswietszej Ofiary".
Jedna i druga opcja jest głupotą ludzką.
Msza Swięta to całośc. Bezkrwawa Ofiara Krzyża, zapoczątkowana w Wieczerniku.

Z całą pewnościa nie jest to "biesiada", ale nie jest to też moment wspomnienia tragedii. Na Krzyżu dokonało sie odkupienie, chleb stał sie Ciałem, a wino Krwią. Uczestnicząc we Mszy uczestniczymy w odkupieniu poprzez Śmierć i Zmartwychwstanie. Jest to, a raczej powinna byc dla nas chwila największej radości (nie mylić z wesołkowatością).
Zbytnie rozgraniczanie tych dwóch aspektów jest po prostu bezsensem

Nie rozumiem więc o co drzecie szaty!!

Pt paź 13, 2006 20:44
Msza jest uobecnieniem (Anamneza) Ofiary Chrystusa - z tym musisz sie zgodzic.

Pt paź 13, 2006 20:47
Msza jest uobecnieniem (Anamneza) Ofiary Chrystusa - z tym musisz sie zgodzic.

Zgadzam sie!

Czy jednak słowa "Oto Ciało moje" i "Oto krew Moja" były wypowiedziane na Kzryżu, czy w Wieczerniku?

Pt paź 13, 2006 21:11
W Wieczerniku. Podczas Mszy Św. Uobecniamy całość Ofiary Chrystusa, poczynając od Wieczernika.

Pt paź 13, 2006 21:56

W Wieczerniku. Podczas Mszy Św. Uobecniamy całość Ofiary Chrystusa, poczynając od Wieczernika.

Ofiara miała miejsce na Krzyżu. W Wieczerniku miała miejsce pierwsza Msza Święta, czyli uobecnienie Ofiary Krzyżowej.

Pt paź 13, 2006 22:11
Zobacz profil WWW
Czyli drzecie szaty bez sensu. Przyznajecie mim bowiem racje, ze oba te fajkty sa nierozłaczne.

Dzięki :)

Pt paź 13, 2006 22:21
szalony napisał(a):

Ofiara miała miejsce na Krzyżu. W Wieczerniku miała miejsce pierwsza Msza Święta, czyli uobecnienie Ofiary Krzyżowej.

Nie jestem teologiem, ale spierałbym się, czy to co piszesz jest zgodne z nauką KK.

Pt paź 13, 2006 22:26

vox de profundis napisał(a):
szalony napisał(a):

Nie jestem teologiem, ale spierałbym się, czy to co piszesz jest zgodne z nauką KK.

Wątpi Pan w to, że:
- Ofiara dokonała się na Krzyżu,
- że podczas Ostatniej Wieczerzy Chrystus Pan ustanowił i odprawił pierwszą Mszę świętą
- czy, że Msza jest uobecnieniem Ofiary Krzyżowej?

Wszystkie trzy punkty są całkowicie zgodne ze świętą wiarą katolicką.

Pt paź 13, 2006 22:36
Zobacz profil WWW
Nie wiem, czy można powiedzieć, że pierwsza Msza, którą Chrystus odprawił była uobecnieniem Jego Ofiary. ? Przecież Ofiara ta dokonała się niedługo potem. (Lub - już się dokonywała, bezpośrednio) Czy była uobecniana zanim Chrystus jej dokonał ? Czy skoro dokonywała się pierwszy raz, bezpośrednio, to musiała być uobecniana (anamneza). Wydaje mi się, że Ofiara na Krzyżu stanowi ciągłość z ostatnią wieczerzą. Nie wnikałem w kwestie definicji (bo o to się spieramy). Nie jestem ekspertem. Postaram się zapytać kogoś z Ordo Praedicatorum.

Pt paź 13, 2006 22:42

Nie wiem, czy można powiedzieć, że pierwsza Msza, którą Chrystus odprawił była uobecnieniem Jego Ofiary. ? Przecież Ofiara ta dokonała się niedługo potem.

Uważa Pan, że Bóg jest związany czasem? Bóg jest stwórcą i władcą czasu, więc chronologia nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.

Pt paź 13, 2006 22:49
Zobacz profil WWW

Jezus był także człowiekiem, a ludzie są związani czasem.
Sprawa ma się tutaj tak jak z przestrzenią - Bóg nie jest nią ograniczony i może być we wszystkich miejscach na raz, jednak ludzie są ograniczeni przez przestrzeń, dlatego Jezus aby zamiast w miejscu X być w miejscu Y, musiał się przemieszczać.
Jeśli byt należy do dwóch zbiorów z których jeden ma większe ograniczenia, to właśnie tym ograniczeniom będzie podlegał - przykład: liczba x należąca do zbiorów A (gdzie A<3) i B (gdzie 1<B<2) jest mniejsza od 2 i większa od 1.

Pt paź 13, 2006 23:10
A i obecnie, jak wspomniala m_q mozna uczestniczyc we mszy trydenckiej (niestety jeszcze nie wszedzie - moze dokument B XVI to zmieni, bo z tego co wiem, to zwolennikow nie brakuje

Byłam na mszy wszechczasów u krakowskich Bonifratów. Liczba ludzi na mszy niedzielnej była porównywalna z liczbą ludzi, którzy biorą udział w zwykłej mszy w środku tygodnia w moim parafialnym kościele (i kilkakrotnie mniejsza niż liczba ludzi na mszy w zwykły dzień w kościołach w centrum miasta).
Jeśli są zwolennicy takiej mszy...... dlaczego w niej nie uczestniczą?

Kraków to bardzo duże miasto. Jeśli tutaj na mszy zbiera się garstka ludzi to ilu uczestników będzie w mniejszych miastach? Ilu w ogóle księzy potrafi odprawić taką mszę?

PS. I żeby nie było.... sama msza mi się bardzo podobała. Tyle, że wcześniej sobie o niej poczytałam, trochę opowiedział mi kolega który czasami odprawia taką mszę (nie w Polsce) i miałam wydrukowane teksty .

Pt paź 13, 2006 23:39
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona