Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Grzegor
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Johnny99 napisał(a): Ależ po dowody możesz sobie w każdej chwili sięgnąć. Ukazała się nawet książka L. Szymowskiego "Zamach w Smoleńsku", zbierająca dowody głównie na "teorię lądowania" (bo teorii odnośnie zamachu jest kilka, jedne lepiej, inne gorzej uargumentowane). Niedługo powinna ukazać się kolejna książka, przedstawiająca dowody na "teorię maskirowki". Więc kto nie przedstawia dowodów? Dowody są przedstawiane i dyskutowane cały czas - a narzekają na ich brak głównie ci, którzy od początku założyli, że to brednie i po prostu z zasady nie mają najmniejszego zamiaru na nie patrzeć. Nie ma ani teorii zamachu ani dowodów. Żeby postawić teorię zamachu trzeba by przedstawić hipotetyczny ciąg wydarzeń, może być nawet nieudokumentowany ale spójny logicznie i niesprzeczny ze znanymi faktami. Nikt nic takiego nie przedstawił. Typowy mechanizm teorii spiskowej polega na tym, że eksponuje się najczęściej w formie sensacyjnej drobne nieścisłości lub fakty luźno niezwiązane z wydarzeniem pomijając cały kontekst zdarzenia.
|
Pn cze 27, 2011 14:13 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
SweetChild napisał(a): Sens jest taki, że uszczęśliwianie ludzi na siłę jest... bez sensu.
Co ma piernik do wiatraka?  Nikt nigdzie nie mówił o uszczęśliwianiu ludzi, wręcz przeciwnie, była mowa o złośliwym unieszczęśliwianiu ich (np. poprzez straszliwy zakaz robienia zakupów w święta). Cytuj: Podważyłeś, w miejscu, które wytłuściłem. To w takim razie wytłumacz mi, dlaczego to jest podważenie wyniku wyborów, bo ja tego naprawdę nie rozumiem. Dla mnie wygląda to tak: A: czy uznajesz, że wynik wyborów jest właśnie taki, jak ogłoszono? B: tak, uznaję C: nie, nie uznaję - uważam, że to ja je wygrałem i ja jestem prezydentem, a nie ten drugi Osoba B nie podważa wyniku wyborów, osoba C podważa wynik wyborów. Gdyby Kaczyński po wyborach np. ogłosił, że uważa je za nieważne, gdyż ich wynik jest efektem oszustwa popełnionego na wyborcach, w związku z czym prawowitym prezydentem jest on - to przyznałbym, że podważa wynik wyborów. Nic takiego nie miało miejsca (choć, oczywiście, fani PO do końca świata będą sobie imaginowali, że Kaczyński tylko siebie uważa za godnego miana prezydenta RP, cokolwiek by nie mówił z całą pewnością tak właśnie myśli itd.itp.) Cytuj: O ile dobrze pamiętam, po aferze rozporkowej wobec Clintona została wszczęta procedura usunięcia go z urzędu ("impeachment"). Być może u nas też jest coś takiego przewidziane. W żadnym wypadku nie oznacza to podważania wyników wyborów, już to tłumaczyłem. Ale nawet jeśli, to co, podjął ktoś takie próby? Cytuj: Mowa była o niezbitych dowodach, które zostały bezpowrotnie zniszczone, przynajmniej ja tak to rozumiałem. Nie bardzo wiem o czym mówisz. Sprecyzuj. Cytuj: Przykładowo: pan X mówi "pedały do gazu". Ty wiesz, że nie powiedział "geje do gazu" ani "homoseksualiści do gazu". I oczywiście, literalnie masz rację. Powiedział "pedały", a pedały to "części rowerowe". Nie ma nic strasznego w zagazowaniu części rowerowych, nawet jeśli jest to bezsensowne. Ależ to przykład zupełnie od czapy, bo "pedały" to także obraźliwe określenie homoseksualistów. Cytuj: Żeby postawić teorię zamachu trzeba by przedstawić hipotetyczny ciąg wydarzeń, może być nawet nieudokumentowany ale spójny logicznie i niesprzeczny ze znanymi faktami. Nikt nic takiego nie przedstawił. Skąd wiesz, że nikt nic takiego nie przedstawił? Z tego, co ja wiem, to przedstawiono już wiele "hipotetycznych ciągów wydarzeń", większość zresztą w tym celu, by rozwiązać jakieś logiczne sprzeczności i niezgodności z faktami (których w przypadku akurat tej katastrofy narosło mnóstwo). Cytuj: Typowy mechanizm teorii spiskowej polega na tym, że eksponuje się najczęściej w formie sensacyjnej drobne nieścisłości lub fakty luźno niezwiązane z wydarzeniem pomijając cały kontekst zdarzenia. A co to jest w tym wypadku "kontekst zdarzenia"?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn cze 27, 2011 16:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ależ po dowody możesz sobie w każdej chwili sięgnąć. Ukazała się nawet książka L. Szymowskiego "Zamach w Smoleńsku", zbierająca dowody głównie na "teorię lądowania" (bo teorii odnośnie zamachu jest kilka, jedne lepiej, inne gorzej uargumentowane). Niedługo powinna ukazać się kolejna książka, przedstawiająca dowody na "teorię maskirowki". Więc kto nie przedstawia dowodów? Dowody są przedstawiane i dyskutowane cały czas - a narzekają na ich brak głównie ci, którzy od początku założyli, że to brednie i po prostu z zasady nie mają najmniejszego zamiaru na nie patrzeć. To może ukaże się książka ukazująca jak zabezpieczano lot do Katynia śp. L. Kaczyńskiego w 2007r.
|
Pn cze 27, 2011 21:17 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Johnny99 napisał(a): Co ma piernik do wiatraka?  Nikt nigdzie nie mówił o uszczęśliwianiu ludzi, wręcz przeciwnie, była mowa o złośliwym unieszczęśliwianiu ich (np. poprzez straszliwy zakaz robienia zakupów w święta). Przecież to Ty twierdziłeś, że zakaz nie wynika z "iście małpiej złośliwości". Poza tym mówiliśmy o KK, a KK jeśli czegoś zakazuje, to dla dobra człowieka, aby był on szczęśliwy prawdziwym szczęściem. Johnny99 napisał(a): To w takim razie wytłumacz mi, dlaczego to jest podważenie wyniku wyborów, bo ja tego naprawdę nie rozumiem. Dla mnie wygląda to tak:
A: czy uznajesz, że wynik wyborów jest właśnie taki, jak ogłoszono? B: tak, uznaję C: nie, nie uznaję - uważam, że to ja je wygrałem i ja jestem prezydentem, a nie ten drugi
Osoba B nie podważa wyniku wyborów, osoba C podważa wynik wyborów. "Podważa" to nie to samo co "nie uznaje". Słownik PWN podaje: Cytuj: podważać - osłabić czyjąś powagę, czyjś autorytet itp., podać w wątpliwość to, co uchodzi za pewnik Johnny99 napisał(a): Cytuj: Mowa była o niezbitych dowodach, które zostały bezpowrotnie zniszczone, przynajmniej ja tak to rozumiałem. Nie bardzo wiem o czym mówisz. Sprecyzuj. O urządzeniach do wytwarzania sztucznej mgły. Brak śladów po nich świadczy o tym, że ślady zostały zatarte, a zatarcie śladów świadczy o tym, mieliśmy do czynienia z zamachem. Johnny99 napisał(a): Ależ to przykład zupełnie od czapy, bo "pedały" to także obraźliwe określenie homoseksualistów. A "wybrany przez nieporozumienie" to określenie podważające wynik wyborów.
|
Wt cze 28, 2011 9:16 |
|
 |
Grzegor
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Żeby postawić teorię zamachu trzeba by przedstawić hipotetyczny ciąg wydarzeń, może być nawet nieudokumentowany ale spójny logicznie i niesprzeczny ze znanymi faktami. Nikt nic takiego nie przedstawił. Skąd wiesz, że nikt nic takiego nie przedstawił? Z tego, co ja wiem, to przedstawiono już wiele "hipotetycznych ciągów wydarzeń", większość zresztą w tym celu, by rozwiązać jakieś logiczne sprzeczności i niezgodności z faktami (których w przypadku akurat tej katastrofy narosło mnóstwo). A z tego co ja wiem, to nie przedstawiono. Poproszę o źródło twojej wiedzy Kontekst wydrzenia – wszystkie związki przyczynowo skutkowe, związane z wydarzeniem.
|
Wt cze 28, 2011 9:52 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Demokracja kontrolowanaCytuj: Zamykanie ludziom ust tylko dlatego, że krytykują rządzących, to dowód na to, że politycy Platformy Obywatelskiej boją się aktywności społecznej. Bo co się stanie, kiedy ta aktywność przyniesie alternatywę wobec aktualnej sceny politycznej? Lepiej nie ryzykować. I zamiast pluralizmu politycznego zafundować obywatelom... cenzurę prewencyjną. Rzecz jasna, w imię obrony wolności i demokracji (kontrolowanej).
Ministerstwo Spraw Zagranicznych donosi na o. Tadeusza Rydzyka do Stolicy Apostolskiej. W imię odpowiedzialności za słowo. Krytyka rządzących ma przecież swoje granice. I nikomu nie wolno ich przekraczać. Na takim stanowisku stoi szef polskiego MSZ i stąd reakcja na słowa dyrektora Radia Maryja. Mobilizacja opinii międzynarodowej w tej sprawie to oczywiście przejaw dojrzałości politycznej polityków PO. A przecież formułowanie nawet bardzo ostrych ocen i postulatów pod adresem systemu panującego w danym państwie to rzecz normalna w demokracji. Ba! Co więcej, rządzący w imieniu tego systemu mają obowiązek udzielić na te oceny i postulaty odpowiedzi. Ale nie śląc noty dyplomatyczne do innych państw. Tylko prowadząc dyskurs z obywatelami. A nade wszystko umożliwiając im wyrażanie poglądów. Nawet najbardziej krytycznych. Bo przecież czym innym jest atakowanie zjawiska, a czym innym znieważanie lub nawoływanie do stosowania przemocy wobec przeciwników politycznych. Przecież w wypowiedziach, które stały się asumptem do działań resortu spraw zagranicznych, nie ma mowy o eksterminacji grup ludności np. poprzez dorzynanie watahy. Jest tylko ocena stanu demokracji w Polsce. A raczej jej braku. Z którą można się zgadzać lub nie. Nic więcej. Swoją drogą ciekawe, gdzie MSZ wysłało notę dyplomatyczną, kiedy na Florydzie w USA posądzany przez opozycję o kontakty ze światem przestępczym Mirosław Drzewiecki z tupetem stwierdził, że "Polska to dziki kraj". Do Waszyngtonu? Całość tutaj: http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=my03.txtPaniczny strach przed treścią Białej Księgi w sprawie tragedii smoleńskiej, unikanie publikowania danych dotyczących tej sprawy, hałaśliwa partyjna propaganda przedwyborcza, zamiast normalnego zorganizowanego rządzenia Państwem, to jest to co widać gołym okiem. Skutki tego będziemy zbierać pewnie jeszcze dlugo po wyborach.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr cze 29, 2011 13:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Paniczny  ....Antoś policmajster sklecił raport równie rewelacyjny jak o WSI (drugą część dla uniknięcia totalnej kompromitacji śp. L. Kaczyński nie ujawnił).....a jedyna konkluzja - Rosja utrudnia, więc wskazanie winnych jest utrudnione.
|
Śr cze 29, 2011 13:48 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Mamy do czynienia z sytuacją, gdy Wicemarszałek Sejmu zarzuca choroby psychiczne oraz kompletny brak kwalifikacji byłemu Premierowi Rządu i wieloletniemu posłowi, a także Przewodniczącemu Komisji Parlamentarnej w sprawie ustalenia przyczyn śmierci Prezydenta Polski i blisko 100 innych osób w tym wielu posłów i senatorów z Wicemarszałkami włącznie. A dlaczego? Tylko dlatego, że ów były Premier kieruje najpoważniejszą partią opozycyjną a Przewodniczący przedstawia ustalenia faktów w sprawie przyczyn katastrofy samolotu i śmierci wszystkich jego pasażerów.
Mało tego, trzeba pamiętać, że komisja powstała, bo nie było żadnych oznak, że Rząd chce się zaangażować w te wyjaśnienia.
Rząd deklarował, że zajmował się rządzeniem, dlatego zostawił śledztwo w sprawie katastrofy smoleńskiej w rękach rosyjskich fachowców. Jednak w tym czasie ten sam rząd doprowadził do rekordowego w historii Polski deficytu budżetowego. Zamiast dokonać w związku z tym, istotnych reform makroekonomicznej działalności Państwa, polecanych m.in. przez fachowców od tego oraz przez opozycję, Rząd zamiótł problem pod dywan, dokonując zamachu na system emerytalny, skądinąd i tak już rzężący i pewny, ze wysypie się prędzej czy później. A wtedy w Polsce stanie się cud. Czyli Grecja w Polsce.
Tu trzeba bić na alarm i natychmiast odsuwać rząd od władzy a partie wspierające rząd, czyli PO, PSL i SLD odsuwać od parlamentu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Śr cze 29, 2011 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Biała Ksiega została stworzona przez amatorów, na dodatek wybitnie niekompetentnych (czego przykład podała Alus). Nie ma więc czego się obawiać. Ten "utwór" jest raczej wynikiem paniki jaka ogarnia PiS przed opublikowaniem raportu Millera. Najlepsza bowiem obrona jest atak, nawet nieudolny i kompromitujący, stworzony ze słuchania bajek (np. tej o sztucznej mgle, bombie prózniowej itp.).
To po prostu polityczna zagrywka PiSu, który doskonale wie, ze wspierany przez RM znajdzie ludzi, którzy lubią wierzyć bajki.
Słowa o. Rydzyka to równierz polityczna i cynicznie przeprowadzona gra, na którą dał się złapać kiepski minister Sikorski.
pozdrawiam
|
Śr cze 29, 2011 14:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tu trzeba bić na alarm i natychmiast odsuwać rząd od władzy a partie wspierające rząd, czyli PO, PSL i SLD odsuwać od parlamentu. Jakimi sposobami chcesz "natychmiast odsuwać rząd od władzy"? Natychmiast może oznaczać tylko przewrót, pucz, zbrojny atak. Takie jednak działanie to domena nazistów i komunistów, do których z nich jest ci bliżej? Słysząc ostatnie wypowiedzi członków PiS, oraz nie tak dawne wychwalanie Gierka przez prezesa tej partii, to widzę, ze po głowie błaka ci się cos w rodzaju rewolucji październikowej. Zawsze mozna zrobic atak na Pałac Prezydencki, tylko skąd wziąć i jak przetransportować Aurorę na brzeg Wisły? 
|
Śr cze 29, 2011 14:37 |
|
 |
SweetChild
|
maly_kwiatek napisał(a): Jednak w tym czasie ten sam rząd doprowadził do rekordowego w historii Polski deficytu budżetowego. W liczbach bezwzględnych masz rację, ale ważniejszy jest deficyt podawany jako procent PKB. Gdy zarabiam 10.000 zł rocznie, to kredyt w wysokości 5.000 zł będzie dla mnie większym obciążeniem niż kredyt w wysokości 20.000 zł przy zarobkach 100.000 zł rocznie. A tutaj mamy zestawienie obu miar deficytu: Jak bardzo rekordowy jest rekordowy deficyt
|
Śr cze 29, 2011 14:43 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
humalog napisał(a): Biała Ksiega została stworzona przez amatorów, na dodatek wybitnie niekompetentnych (czego przykład podała Alus). Twierdzenie, że Alus jest osobą właściwą do określania kto w polskim parlamencie i rządzie jest kompetentny, a kto nie, wydaje się słabo udowodnione. Poza tym, gdy rozmawiamy o Polsce, to nie sprowadzajmy tego tematu do zagadnień personalnych. Polska to nasza sprawa wspólna.
|
Śr cze 29, 2011 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Twierdzenie, że Alus jest osobą właściwą do określania kto w polskim parlamencie i rządzie jest kompetentny, a kto nie, wydaje się słabo udowodnione To nie Alus potwierdziła niekompetencje Macierewicza. Zrobił to Prezydent Lech Kaczyński. Alus to jedynie przypomniała tym, którzy maja słaba i wybiórcza pamięć  pozdrawiam
|
Śr cze 29, 2011 15:01 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
humalog napisał(a): To nie Alus potwierdziła niekompetencje Macierewicza. Zrobił to Prezydent Lech Kaczyński. Alus to jedynie przypomniała tym, którzy maja słaba i wybiórcza pamięć  pozdrawiam maly_kwiatek napisał(a): gdy rozmawiamy o Polsce, to nie sprowadzajmy tego tematu do zagadnień personalnych humalog napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Tu trzeba bić na alarm i natychmiast odsuwać rząd od władzy a partie wspierające rząd, czyli PO, PSL i SLD odsuwać od parlamentu. Jakimi sposobami chcesz "natychmiast odsuwać rząd od władzy"? Natychmiast może oznaczać tylko przewrót, pucz, zbrojny atak. Takie jednak działanie to domena nazistów i komunistów, do których z nich jest ci bliżej?To pytanie jest zadane w niewłaściwą stronę. Należy je zadać tym, którzy lamią demokrację i kulturę parlamentarną usiłując pozbyć się opozycji za pomocą służb psychiatrycznych i innych tego typu działań opisanych w artykule, którego część zamieściłem. Rząd i PO oraz SLD i PSL powinny być oczywiście odsunięte od władzy niezwłocznie, czyli metodami demokratycznymi, myślę o najbliższych wyborach parlamentarnych. też pozdrawiam 
|
Śr cze 29, 2011 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Rekordowo wysoki w historii Polski deficyt budzetowy" - ale podany tylko w cyfrach, ujęty w relacji do PKB nie jest już takim straszakiem jak usiłuje to przedstawiać PiS. Przy czym przeciez nie chodzi o autentyczną troskę o finanse państwa, ale żeby "ciemny lud to kupił"  O kompetencji A, Macierewicza niezbicie świadczą wygrane procesy sadowe ludzi pomówionych w raporcie o WSI.....dobrze, że nie istniało wtedy jeszcze prawo o odpowiedzialności indywidaualnej urzędników.....A. Macierewicz mieszkałby już w kartonie, albo przeszedł na utrzymanie prezesa. Bo odszkodowania płaci MSW - czyli my my wszyscy
Ostatnio edytowano Śr cze 29, 2011 16:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 3 razy
|
Śr cze 29, 2011 16:05 |
|
|
|