Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 12:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 42  Następna strona
 eucharystia a związki niesakramentalne 
Autor Wiadomość

Post Re: eucharystia a związki niesakramentalne
krzysiekniepieklo napisał(a):
5. Zadośćuczynienie Panu Bogu i bliźniemu - jeśli to tylko możliwe powinniśmy naprawić wszystkie popełnione grzechy. Przeprosić wszystkich, których obraziliśmy, lub skrzywdziliśmy. Powinniśmy postarać się, aby na przyszłość nie popełniać owych grzechów, choć jest to bardzo trudne.

Piaty warunek dobrej spowiedzi. Mam pytanie czy wszystkie warunki dobrej spowiedzi trzeba spełnić, żeby spowiedź była ważna czy tylko niektóre? Wielokrotnie tutaj kłamliwie mnie oskarżano, a to podchodzi pod paragraf z dekalogu. Jak dotąd nikt z Was mnie nie przeprosił a to jest piąty warunek dobrej spowiedzi. W związku z tym czy wasza spowiedź była ważna czy nie?

Nawet jeśli nasza spowiedź nie była ważna, nawet jeśli cały świat miałby być zły, czy usprawiedliwia to Ciebie?

Tak czy nie?

N wrz 18, 2016 11:15

A jak ksiądz się spieszy i daje rozgrzeszenie nie słuchając spowiedzi to rozgrzeszenie jest ważne czy nie?

N wrz 18, 2016 11:32

Czy mam to rozumieć, jako odpowiedź na poprzednie pytanie?
Bo do końca Twojej odpowiedzi nie rozumiem, a chciałbym.

N wrz 18, 2016 11:36

Będę szczery nie rozumiem o co Ci chodzi?

N wrz 18, 2016 11:39
Jest wazne, jesli penitent zamierzał szczerze się wyspowiadać i żałował za grzechy, postanowił poprawę itp. Ksiądz wtedy (gdy się spieszy i nie wysłucha do końca) bierze to na swoje sumienie, tzn. bierze na swoje sumienie przypadek, gdyby krzysiekniepiekło był tym penitentem, który nie żałuje i nie zamierza się poprawić, a także jeśli penitent nie zdążył wyznać grzechu, za który zwykły ksiądz nie może udzielić rozgrzeszenia.
Tyle, że jesli krzysiek niepiekło nie zamierza się poprawić, to pospiech księdza nie ma znaczenia. Ma znaczenie to, że krzysiekniepiekło nie zamierza się poprawić i tu rozgrzeszenie jest nieważne.

N wrz 18, 2016 11:40

Będę szczery nie rozumiem o co Ci chodzi?

Rozmawiamy, prawda?
W poście napisanym o 12.15 zapytałem o coś.
Czy nie odpowiesz, czy Twój kolejny post, był tą odpowiedzią?

N wrz 18, 2016 11:42

Jeśliby Bóg wymagał od nas wypełnienia tych wszystkich warunków dobrej spowiedzi to byśmy wszyscy pomarli w swoich grzechach. Zadośćuczynić Bogu nikt nie jest w stanie, a zadośćuczynieniem bliźniemu nikt się nie przejmuje. Każdy będzie osądzony według tej filozofii, którą wybrał. ja nie jestem w stanie wypełnić "warunków dobrej spowiedzi" Spowiedź to jest wyznanie grzechów.Bóg osądzi każdego według jego wyboru.

N wrz 18, 2016 11:59

Do chwat:Nawet jeśli nasza spowiedź nie była ważna, nawet jeśli cały świat miałby być zły, czy usprawiedliwia to Ciebie?

Tak czy nie?
O ten tekst Ci chodziło? Nie to mnie nie usprawiedliwia. Ja nie szukam usprawiedliwienia tylko przebaczenia.
Kto się usprawiedliwia temu Bóg nie przebacza, bo człowiek nie traktuje tego jako grzech ale szuka usprawiedliwienia ( to nie ja byłam Ewą)

N wrz 18, 2016 12:10

Jeśliby Bóg wymagał od nas wypełnienia tych wszystkich warunków dobrej spowiedzi to byśmy wszyscy pomarli w swoich grzechach. Zadośćuczynić Bogu nikt nie jest w stanie, a zadośćuczynieniem bliźniemu nikt się nie przejmuje. Każdy będzie osądzony według tej filozofii, którą wybrał. ja nie jestem w stanie wypełnić "warunków dobrej spowiedzi" Spowiedź to jest wyznanie grzechów.Bóg osądzi każdego według jego wyboru.

Bóg rzeczywiście nas osądzi według naszych wyborów, to jest pewne. Co oznacza jednoznacznie, że ten WYBÓR mamy, bo Bóg dał nam wolną wolę.

Z zadośćuczynieniem masz rację, pewnym grzechom nie jesteśmy w stanie uczynić zadość. Dlatego Bóg sam postarał się o to, abyśmy nie pomarli, ale mieli życie wieczne - stał się człowiekiem i oddał życie na nasze grzechy.

Krzysztofie, Bóg zapewnia nas, że stworzył nas, do życia we wspólnocie z Nim. Pokój swój nam zostawił, pokój swój nam dał. Dlatego nie mów, że nie jesteś w stanie wypełnić warunków dobrej spowiedzi, bo zaprzeczasz Boskiemu planowi stworzenia i stworzeniu nas na Jego obraz i podobieństwo.

Człowiek upada i podnosi się, a Ty przez to co mówisz, że nie możesz spełnić warunków spowiedzi, wpędzasz siebie samego w stan permanentnego akceptowania grzechu i notorycznego trwania w nim. W ten sposób akceptujesz stan własnego upadku.

N wrz 18, 2016 12:20
chwat napisał(a):
Z zadośćuczynieniem masz rację, pewnym grzechom nie jesteśmy w stanie uczynić zadość. Dlatego Bóg sam postarał się o to, abyśmy nie pomarli, ale mieli życie wieczne - stał się człowiekiem i oddał życie na nasze grzechy.

Z naciskiem na pewnym grzechom. Wszystkie inne, które można naprawić, należy zadośćuczynić, np. ukradłeś? Oddaj. Obraziłeś? Przeproś. Skłamałeś? Powiedz prawdę itp, itd.

N wrz 18, 2016 12:24

Na pewno tak postępujesz Helenko?

N wrz 18, 2016 13:16
Na pewno tak postępujesz Helenko?

Tak, tak postępuję przygotowując sie do sakramentu pokuty i pojednania. Mało tego, staram się na bieżąco wynagradzać/zadośćczynić za popełnione grzechy.

N wrz 18, 2016 15:24
Spróbuję Ci przedstawić jak ja widzę to wasze podejście do spowiedzi.

To przestań sobie to wyobrażać i posłuchaj świadectw jak jest.

Cytuj:
W konfesjonale nie postanawiam poprawy, bo wiem, że jak Bóg mi nie pomoże to nic z tego nie będzie. Staję przed Bogiem i oddaję mu swoje przywiązanie do grzechu. Oddaję Mu to co najbardziej mnie zniewala i z kilku poważnych nałogów mnie wyzwolił.

I w ten sposób załatwiasz sobie spowiedź nieważną, bo mocne postanowienie poprawy jest jednym z jej warunków. :(

N wrz 18, 2016 20:46

Spowiedź może jest nieważna, dla mnie ważne jest aby Bóg przebaczył mi moje grzechy. W piśmie świętym nic o spowiedzi nie napisano.
Wasze warunki dobrej spowiedzi:
1. Rachunek sumienia
2. Żal za grzechy
3. Mocne postanowienie poprawy
4. Wyznanie grzechów.
5.Zadośćuczynienie Bogu i bliźnim
Ja widzę spowiedź tak.

1. Rachunek sumienia
2. Wyznanie grzechów (oddawanie swojego zniewolenia)
3. Prośba o przebaczenie.
4.Zadośćuczynienie bliźnim.
5. zadana pokuta.

Nie wiem dlaczego w waszych warunkach dobrej spowiedzi nie ma prośby o przebaczenie grzechów,przecież głównie nam o to chodzi, żeby Bóg przebaczył nam nasze grzechy a Wy wcale o to nie prosicie.

N wrz 18, 2016 21:36
Mow za siebie.
Poza tym nie rozumiesz nawet tego co piszesz.
Zadna pokuta? Czy ty w ogole rozumiesz czym jest pokuta?
Czym jest zal za grzechy?
Jak i pozostale punkty ktore wypisales?

N wrz 18, 2016 23:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 626 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 42  Następna strona