eucharystia a związki niesakramentalne
Autor |
Wiadomość |
krzysiekniepieklo
|
 Re: eucharystia a związki niesakramentalne
Ja rozumiem, że spowiedź to jest sakrament pokuty. te pięć punktów jest po to, żeby wszystko się udało i żeby rozgrzeszenie było ważne. Dla średnio rozgarniętego grzesznika z tych pięciu punktów nie wynika zbyt jasno, że trzeba prosić o przebaczenie grzechów. Może dało by się to wcisnąć w żalu za grzechy ale to wcale nie jest oczywiste, bo żal może mieć bardzo różne motywacje. Np szkoda, że poszedłem na ten ostatni skok - może by mnie nie złapali albo żałuję, że jestem takim palantem i nic mi się nie udaje. Dla części grzeszników kończy się to na takim żalu. Może jak prosimy o rozgrzeszenie? też nie bardzo bo prosimy księdza a nie Boga a do tego rozgrzeszenie to raczej skreślenie zapisu dłużnego a nie prośba przebaczenie grzechów.
|
Pn wrz 19, 2016 2:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Spowiedź może jest nieważna, dla mnie ważne jest aby Bóg przebaczył mi moje grzechy. Sęk w tym, że Bóg nie przebaczył Ci grzechów w momencie, kiedy spowiedź była świętokradcza. Cytuj: W piśmie świętym nic o spowiedzi nie napisano. Napisano, napisano.  Cytuj: Wasze warunki dobrej spowiedzi: 1. Rachunek sumienia 2. Żal za grzechy 3. Mocne postanowienie poprawy 4. Wyznanie grzechów. 5.Zadośćuczynienie Bogu i bliźnim Błąd. To są warunku Sakramentu Pojednania określone przez Kościół Chrystusa, a nie "wasze". Cytuj: Ja widzę spowiedź tak.
1. Rachunek sumienia 2. Wyznanie grzechów (oddawanie swojego zniewolenia) 3. Prośba o przebaczenie. 4.Zadośćuczynienie bliźnim. 5. zadana pokuta. Twoja sprawa, ale wiedz, że stawiasz się w ten sposób poza Kościołem i nie uzyskujesz odpuszczenia grzechów. Cytuj: Nie wiem dlaczego w waszych warunkach dobrej spowiedzi nie ma prośby o przebaczenie grzechów,przecież głównie nam o to chodzi, żeby Bóg przebaczył nam nasze grzechy a Wy wcale o to nie prosicie. Kiedy ostatnio byłeś u spowiedzi, że nie pamiętasz już prośby o rozgrzeszenie, którą wypowiada penitent? krzysiekniepieklo napisał(a): Dla średnio rozgarniętego grzesznika z tych pięciu punktów nie wynika zbyt jasno, że trzeba prosić o przebaczenie grzechów. Średnio rozgarnięty penitent pamięta o tym, że w trakcie spowiedzi prosi się spowiednika o rozgrzeszenie.  Cytuj: Może jak prosimy o rozgrzeszenie? też nie bardzo bo prosimy księdza a nie Boga a do tego rozgrzeszenie to raczej skreślenie zapisu dłużnego a nie prośba przebaczenie grzechów. Dobrej Nowiny, że spowiednik ma władzę odpuszczania grzechów (czyli rozgrzeszania), jak widzę, dalej nie przyjmujesz do wiadomości?
|
Pn wrz 19, 2016 6:49 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Nie wiem Yarpen ale przebaczenie grzechów, a odpuszczenie grzechów to są dwie różne sprawy. Przebaczyć może tylko Bóg, bo przeciw niemu zgrzeszyłeś, a nie przeciw księdzu. Jeśli ksiądz ma władzę odpuszczania grzechów to znaczy tyle, że może skreślić twój zapis dłużny czyli anulować karę. Jeśli nie prosiłeś Boga o przebaczenie grzechów to Bóg nie może ci przebaczyć, bo nie było wniosku formalnego.
Będą patrzeć, lecz nie zobaczą, będą słuchać, lecz nie usłyszą. Niczego nie zrozumieją i nie zwrócą się do Boga, aby przebaczył ich grzechy”
A jeśli Bóg Ci nie przebaczył to twoje sumienie w dalszym ciągu obciążają te grzechy, chociaż kara została anulowana i (według Waszej filozofii) w sposób świętokradczy przystępujecie do Komunii.
|
Pn wrz 19, 2016 8:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eh... Nieco nauczania Kościoła uzupełniającgo Twoje braki w wiedzy na temat Sakramentu Pojednania: 1422 "Ci zaś, którzy przystępują do sakramentu pokuty, otrzymują od miłosierdzia Bożego przebaczenie zniewagi wyrządzonej Bogu i równocześnie dostępują pojednania z Kościołem, któremu, grzesząc, zadali ranę, a który przyczynia się do ich nawrócenia miłością, przykładem i modlitwą" (Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 11.)
1440 Grzech jest przede wszystkim obrazą Boga, zerwaniem jedności z Nim. Narusza on równocześnie komunię z Kościołem. Dlatego też nawrócenie przynosi przebaczenie ze strony Boga, a także pojednanie z Kościołem, co wyraża i urzeczywistnia w sposób liturgiczny sakrament pokuty i pojednania (Por. Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 11.).
1486 Przebaczenie grzechów popełnionych po chrzcie jest udzielane przez osobny sakrament nazywany sakramentem nawrócenia, spowiedzi, pokuty lub pojednania.
|
Pn wrz 19, 2016 8:51 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Tobie się wydaje, że żeby się zbawić to trzeba skończyć teologię. Za czasów pierwszych chrześcijan tych opasłych tomów nie było, a Kościół rozwijał się w niebywałym tempie. Może te opasłe tomy są przyczyną ruiny Kościoła. Pobożnymi życzeniami piekło jest wybrukowane, a formalnego wniosku o przebaczenie grzechów brak.
|
Pn wrz 19, 2016 9:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ten personalny atak na mnie i teksty o "opasłych tomach" nie zmienią faktu, że skutkiem Sakramentu Pojednania jest przebaczenie grzechów przez Boga. 
|
Pn wrz 19, 2016 9:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Nie wiem Yarpen ale przebaczenie grzechów, a odpuszczenie grzechów to są dwie różne sprawy. Przebaczyć może tylko Bóg, bo przeciw niemu zgrzeszyłeś, a nie przeciw księdzu. Jeśli ksiądz ma władzę odpuszczania grzechów to znaczy tyle, że może skreślić twój zapis dłużny czyli anulować karę. Jeśli nie prosiłeś Boga o przebaczenie grzechów to Bóg nie może ci przebaczyć, bo nie było wniosku formalnego.
Będą patrzeć, lecz nie zobaczą, będą słuchać, lecz nie usłyszą. Niczego nie zrozumieją i nie zwrócą się do Boga, aby przebaczył ich grzechy”
A jeśli Bóg Ci nie przebaczył to twoje sumienie w dalszym ciągu obciążają te grzechy, chociaż kara została anulowana i (według Waszej filozofii) w sposób świętokradczy przystępujecie do Komunii. Jak wczesniej pisalem, nie rozumiesz kompletnie sakramentu pokuty. Rachunek sumienia jest tym proszeniem o przebaczenie. Sama spowiedz, (nie ujmujac jej waznosci,) jest mozna by powiedziec dopelnieniem formalnosci. Jesli podczas rachunku sumienia kombinujesz co powiedziec a co nie, lub w taki sposob by nieco zmienic znaczenie grzechow jest zwyczajnie oszukiwaniem Boga, bo to przed nim robimy rachunek sumienia.
|
Pn wrz 19, 2016 9:49 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
1441 Tylko Bóg przebacza grzechy (por. Mk 2, 7). "Rachunek sumienia jest tym proszeniem o przebaczenie." Rachunek sumienia jest tylko szukaniem w swoim sumieniu tego co się Bogu nie spodobało. Ten personalny atak na mnie i teksty o "opasłych tomach" nie zmienią faktu, że skutkiem Sakramentu Pojednania jest przebaczenie grzechów przez Boga.  Z tego co pamiętam to Bóg dał apostołom tylko możliwość odpuszczania grzechów, o przebaczaniu nie ma tam mowy. Jeśli ostatni post traktujesz jako personalny atak na siebie to jak powinienem traktować twoje posty?
|
Pn wrz 19, 2016 10:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: krzysiekniepieklo napisał(a): Ten personalny atak na mnie i teksty o "opasłych tomach" nie zmienią faktu, że skutkiem Sakramentu Pojednania jest przebaczenie grzechów przez Boga.  Z tego co pamiętam to Bóg dał apostołom tylko możliwość odpuszczania grzechów, o przebaczaniu nie ma tam mowy. Przytoczę Ci kolejny raz to, co ignorujesz: 1422 "Ci zaś, którzy przystępują do sakramentu pokuty, otrzymują od miłosierdzia Bożego przebaczenie zniewagi wyrządzonej Bogu i równocześnie dostępują pojednania z Kościołem, któremu, grzesząc, zadali ranę, a który przyczynia się do ich nawrócenia miłością, przykładem i modlitwą" (Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 11.)
1440 Grzech jest przede wszystkim obrazą Boga, zerwaniem jedności z Nim. Narusza on równocześnie komunię z Kościołem. Dlatego też nawrócenie przynosi przebaczenie ze strony Boga, a także pojednanie z Kościołem, co wyraża i urzeczywistnia w sposób liturgiczny sakrament pokuty i pojednania (Por. Sobór Watykański II, konst. Lumen gentium, 11.).
1486 Przebaczenie grzechów popełnionych po chrzcie jest udzielane przez osobny sakrament nazywany sakramentem nawrócenia, spowiedzi, pokuty lub pojednania.
|
Pn wrz 19, 2016 10:59 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
To uważasz, że nie trzeba prosić Boga o przebaczenie grzechów? Odpuszczenie grzechów i przebaczenie grzechów to jest to samo? Przebaczenie otrzymuje się z automatu bez proszenia Boga? Oprócz Trójcy Świętej jest jeszcze miłosierdzie Boże, które przebacza grzechy? Nawrócenie z automatu przynosi przebaczenie Boga i nie trzeba prosić?
|
Pn wrz 19, 2016 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O przebaczenie grzechów prosisz za każdym razem, kiedy odmawiasz Modlitwę Pańską. Sakrament Pojednania jest tym, w którym to przebaczenie się dokonuje w momencie odpuszczenia grzechów przez spowiednika.
|
Pn wrz 19, 2016 11:22 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Widzę, że zaczynasz szukać porozumienia. To może dołączmy Modlitwę Pańską jako szósty warunek dobrej spowiedzi i będziemy mieli problem z głowy. Może razem wystąpmy aby taki warunek dodano.
|
Pn wrz 19, 2016 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ani tego nie dołączymy, ani tym bardziej nie wystąpimy o dołączenie (chyba, że sam to zrobisz). Kościół Chrystusa jasno i jednoznacznie określił warunki, które trzeba spełnić do tego, aby sakrament był ważnie udzielony.
|
Pn wrz 19, 2016 12:37 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
No cóż wygląda na to, że jednak jestem naiwny.
|
Pn wrz 19, 2016 15:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Naiwny? Gorzej. Masz w niepoważaniu, delikatnie mówiąc, nauczanie Kościoła i sam siebie stawiasz w roli, do której nie zostałeś powołany. Na to jest nieco inne określenie i inaczej się nazywa takich ludzi: Odstępca od wiary.
|
Pn wrz 19, 2016 15:21 |
|
|
|