Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Autor |
Wiadomość |
piok333
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
osiris napisał(a): Wszystko jest w rękach JK a nie TUSKA czy Komorowskiego. Na razie Kaczyński robi wszystko żeby przegrać. O ile chce mieć władzę - to jest to jego problem. Na pewno nie mój. W wyborach prezydenckich głosowałem na Marka Jurka, więc trudno mi przejmować się brakiem politycznego sprytu u JK. Natomiast Platformie takiego sprytu odmówić nie mogę. Nie tylko sprytu, ale i wyrafinowania, o zimnym wyrachowaniu nie wspominając. Ale Platformą też się nie przejmuję. Wszak każdy z nich sam odpowie za swe czyny. Interesuje mnie w tym zwłaszcza stosunek do in vitro, a szczególnie to, jak będzie wyglądała "dyskusja" na ten temat z Bogiem już po wszystkim, czyli w 'czasie' Sądu Ostatecznego. To jednak nie zmienia mojej refleksji nad zjawiskiem władzy. Tym bardziej, że jestem świeżo po lekturze Pawła Jasienicy "Polska Piastów" i "Polska Jagiellonów". Niektóre mechanizmy polityczne - o dziwo - wcale nie uległy zmianie.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt sie 13, 2010 14:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jednak nie zmienia mojej refleksji nad zjawiskiem władzy. Władza jest jak choroba - toczy polityków.
|
Pt sie 13, 2010 16:28 |
|
 |
piok333
|
Kojarzy mi się to wszystko z tekstem, który aktualnie mnie zajmuje. Jest to osobna wypowiedź wspomnianego przed 'chwilą' Jasienicy. Całość poświęcona rewolucji francuskiej ze szczególnym uwzględnieniem rzezi wandejskiej. Tekst jest dostępny w internecie, choć uprzedzam, że jest stosunkowo długi. Wybrałem fragmenty, które pasują mi do ostatnich postów. Nadałbym temu cytatowi tytuł " władza i świetlane jutro przyszłych pokoleń". Paweł Jasienica napisał(a): Spragnieni szczęścia przyszłych pokoleń ideologowie potrafią mało się przejmować losem tego, które akurat żyje. Skłonni bywają traktować je jak coś w rodzaju nawozu użyźniającego. Lecz ludzie rządzący państwem powinni jednak dbać o to, co mu jest potrzebne dla aktualnego funkcjonowania. [...] Nawet w monarchii dziedzicznej przywódca polityczny to zazwyczaj taki obrotny i sprytny człowiek, który potrafił w porę wymanewrować konkurentów i wypchnąć się na czoło. Roli decydującej nie musi wcale grać merytoryczna słuszność programu, gdyż znacznie potrzebniejsza okazuje się właśnie zręczność, swoista przezorność, połączona z bezwzględnością. Tak wygląda reguła, którą dzieje Wielkiej Rewolucji potwierdzają w sposób wyjątkowo wyrazisty. [...] Zręczność, obrotność, brak skrupułów, umiejętność korzystania z cudzych błędów to właściwości duszy niewątpliwie cenne. Same w sobie nie stwarzają one jednak dostatecznej podstawy prawnej do dekretowania o właściwym sposobie pojmowania spraw ostatecznych lub do utożsamiania dwudziestu pięciu milionów, czasem zaś jeszcze znaczniejszej liczby obywateli z osobą własną przywódcy. [...] A skoro tak, to niesłuszna jest chyba każda praktyka, która w imię najpromienniejszych chociażby wizji przemienia to życie w niewolniczą wegetację. Tak się przynajmniej rzecz przedstawia z punktu widzenia prowadzonych ku świetlanemu jutru. [...] Cała sława należy się narodowi francuskiemu, który nie popadł w śmiertelny grzech bierności. Od wypadku do wypadku, pod hasłem walki o drogie mu cele, oszukańczo zaprowadzony przez "skrajną mniejszość" w fatalne położenie, przy pierwszej poważnej sposobności dał do zrozumienia, że ma dość niewolniczej praktyki, przysłoniętej patetycznymi deklamacjami na temat wolności. Źródło: Paweł Jasienica. Rozważania o wojnie domowej (link). Hm... Pokusa odnoszenia ponadczasowych maksym do konkretnych osób może być silna i diabelska. Uprzedzając zaznaczę jedynie, że warto powyższe słowa skonfrontować z wcześniej podanymi: niektóre mechanizmy polityczne ... nie uległy zmianie.
|
Pt sie 13, 2010 16:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Spragnieni szczęścia przyszłych pokoleń ideologowie potrafią mało się przejmować losem tego, które akurat żyje. To jest jakby dokładny opis obecnej rzeczywistości. Wypisz, wymaluj.
|
Pt sie 13, 2010 20:16 |
|
 |
MARKO2010
|
osiris napisał(a): Cytuj: Spragnieni szczęścia przyszłych pokoleń ideologowie potrafią mało się przejmować losem tego, które akurat żyje. To jest jakby dokładny opis obecnej rzeczywistości. Wypisz, wymaluj. Chyba jednak nie. Nie sadze, aby ktorys z nich martwil sie o czyjkolwiek los dalej, niz wypada data nastepnych wyborow, tym bardziej szczesciem przyszlych pokolen. Teraz przydalaby sie nam taka M.Thatcher. Tylko glupi narod by ja w nastepnych wyborach wysadzil w kosmos. Naprawde bylbym w stanie poswiecic sie dla dobra moich dzieci, ale nikt nie da najmniejszych gwarancji, ze jesli ja przezyje trudniej swoje zycie, to im bedzie latwiej. Zreszta to jest utopia o czym pisze, wiec nie traktujcie tego powaznie. Pewnie za kilkadziesiat lat zamienimy j.angielski (oby nie polski) na chinski...
|
Pt sie 13, 2010 20:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chyba jednak nie. Nie sadze, aby ktorys z nich martwil sie o czyjkolwiek los dalej, niz wypada data nastepnych wyborow, tym bardziej szczesciem przyszlych pokolen. To wszystko jest sarkazm tak mój jak i autora tekstu do którego się odnoszę, bo uważam iż miał on pełnię świadomości tego że osoby u władzy nie specjalnie przejmują się losem tych którymi rządzą a tym bardziej przyszłością kogoś innego niż oni sami.
|
Pt sie 13, 2010 21:03 |
|
 |
piok333
|
MARKO2010 napisał(a): bylbym w stanie poswiecic sie dla dobra moich dzieci, ale nikt nie da najmniejszych gwarancji, ze jesli ja przezyje trudniej swoje zycie, to im bedzie latwiej Stąd chyba wniosek, że najlepszą troską o byt swoich dzieci jest zdrowa troska o byt własny... MARKO2010 napisał(a): Zreszta to jest utopia o czym pisze, wiec nie traktujcie tego powaznie. Za późno...  MARKO2010 napisał(a): Pewnie za kilkadziesiat lat zamienimy j.angielski (oby nie polski) na chinski... Wizja dość czarna acz realna. Chyba że Chińczycy zaadoptują angielski - wszak prostszy od ichniego. Przynajmniej w piśmie.
|
So sie 14, 2010 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja stawiam, że będziemy gawędzić po arabsku. Wystarczy poczytać proroctwa. A teraz o rzeczywistości. Podkupywanie i umizgiwanie się do SLD trwa na całego. Cytuj: Jak ustalił "Newsweek", kompletując prezydencką kancelarię Bronisław Komorowski ma ochotę skorzystać m.in. z ludzi lewicy. Według tygodnika, propozycję od Komorowskiego dostał Ryszard Kalisz. Kiedy już będzie miała PO miażdżącą większość w sejmie oraz poparcie Prezydenta będziemy tylko o krok od delegalizacji PiS-u. Skończy się pewna era.
|
So sie 14, 2010 11:34 |
|
 |
MARKO2010
|
Cytuj: Kiedy już będzie miała PO miażdżącą większość w sejmie oraz poparcie Prezydenta będziemy tylko o krok od delegalizacji PiS-u. w sumie bylbym za  z dwoch powodow: 1. niech PO pokaze czy potrafi wziac odpowiedzialnosc za kraj 2. przynajmniej 25% klubu PiS dziala mi na nerwy Z tym SLD to normalna polityka, jak zawsze. Przykladow mamy wiele w historii. Tylko PO ma kolicjanta i zamiast zwalac wine za brak reform na PiS, bedzie to robic z PSL.
|
So sie 14, 2010 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kiedy już będzie miała PO miażdżącą większość w sejmie oraz poparcie Prezydenta będziemy tylko o krok od delegalizacji PiS-u. Skończy się pewna era. Podobne strachy jak przed referendum akcesyjnym do UE....Niemcy mieli nas wykupic, a UE spowodować uregulowanie ludności RP do 18 milionów 
|
So sie 14, 2010 13:34 |
|
 |
piok333
|
Alus napisał(a): Niemcy mieli nas wykupic Jeśli politycy formatu Eriki Steinbach nadal będą cieszyć się takim poparciem, jak ona obecnie, to jedynie kwestią czasu będzie odzyskanie przez Niemców realnej kontroli nad Prusami, Pomorzem i Śląskiem. Obym w tej kwestii był fałszywym prorokiem 
|
So sie 14, 2010 14:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli politycy formatu Eriki Steinbach nadal będą cieszyć się takim poparciem, jak ona obecnie, to jedynie kwestią czasu będzie odzyskanie przez Niemców realnej kontroli nad Prusami, Pomorzem i Śląskiem. Obym w tej kwestii był fałszywym prorokiem  Jak narazie to Polacy zdobywaja przygraniczne miasta byłego NRD A powiedz kto zmusi Niemców z zachodnich landów, skoro pomimo wszelkich ułatwień, latami trwało zagospodarowywanie terenów po PGRach w NRD - nie wiem czy już wszystkich się pozbyto.
|
So sie 14, 2010 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333, zapewniam ciebie, ze pani Steinbach musialaby z wlasnych srodkow wykupywac i utrzymywac "posiadlosci" w Polsce. Moi znajomi Niemcy w dawnej BRD, na sama propozycje "odzyskania" Slaska i Prus Wschodnich, dostaja wysypki. Do dzis wszyscy placa 7% od podatku na "odbudowe NRD". Dawne NRD kwitnie, a coraz wiecej gmin w Niemczech Zachodnich ma gorsza infrastukture niz NRD. Kolejny raz w taki kanal nikt nie da sie wpuscic.
|
So sie 14, 2010 16:11 |
|
 |
piok333
|
Alus napisał(a): kto zmusi Nie tyle "kto", a "co". To samo, co zwykle przy zaborach cudzych ziem: chęć zysku. Kamala napisał(a): piok333, zapewniam Niestety, nie znam Cię, więc nie wiem, jak dalece wiarygodne są Twoje zapewnienia. Wątpię też w Twoją rzetelną znajomość niemieckich planów na przyszłość (nie sądzę np. byś znała osobiście wszystkich Niemców z Powiernictwa Pruskiego lub z BdV - Związku Wypędzonych). Oczywiście chodzi o plany względem dawnych ziem okupowanych, do których mogą sobie rościć pretensje jako do wchodzących przedtem w skład Królestwa Prus:  . Wolę wierzyć faktom. A faktem jest widoczne poparcie Angeli Merkel dla niektórych planów Eriki Steinbach. Dawne "Drang nach Osten" miało charakter militarny. Obecne może być czysto polityczne i ekonomiczne...
|
So sie 14, 2010 16:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mozesz podac link do tych "faktow"? Szczegolnie tych z poparciem Merkel dla planow Steinbach!!
Pani Merkel, jest jedna z nielicznych rozsadnych politykow i nie wierze, zeby nagle stracila rozum, i chciala zagarniac to, co Niemcy uznaly oficjalnie i publicznie jak wlasnosc Polski. Szczegolnie, ze pieniedzy w kasie brakuje juz teraz, zeby NRD zadowolic, a jezeli ktos chce, to dzis bez problemu moze sie przeniesc tam, gdzie sie urodzil. Tyle, ze tych ludzi juz praktycznie nie ma, ich dzieci nie maja powodu, zeby sie pchac, bo i domy poniszczone i infrastruktura w Polsce, jednak nie ta, o problemach codziennego zycia w ogole nie wspomne. A przez 60 ostatnich lat ja sama slyszalam o tych wstretnych Hupce i Czaji, ktorzy juz, juz, wywolaja nowa wojne. To ja moge poczekac kolejne 60. Mnie to juz nie bedzie dotyczyc...
Jedyne poparcie Merkel to poparcie dla muzeum wypedzonych. I nie da sie ukryc, ze wypedzenia Niemcow byly. Tak jak byly wypedzenia Polakow z Ukrainy i Litwy. Wolno nam pamiec o naszych wypedzeniach zachowac? To dlaczego Niemcom nie byloby wolno?
|
So sie 14, 2010 17:07 |
|
|
|