Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 17:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 czy biskup Pieronek ma rozdwojenie jaźni? 
Autor Wiadomość

Post Marka jest w tym temacie na stronie pierwszej, saxona chyba na trzeciej (długi) Twój nie wiem - pewnie też się znajdzie... ;)

Wt cze 15, 2004 16:07

a ja stojąc troche z boku, widze to troche inaczej... moze nie wszystkie zarzuty motka mają uzasadnienie, ale nie nazwała bym go prozelitą... niby subiektywna opinia, ale... moja :)

Zapewniam Cie, ze Beli tez tego tak nie widzi, ale musi on sobie jakoś udowodnić, że krytycyzm wobec KRz-K nie może być szczerym przekonaniem opartym o Biblię. Dlatego tacy ludzie z kompleksem "oblężonej twierdzy", wymyślają takie rzeczy jak, prozelityzm, usprawiedliwianie "zdrady", leczenie kompleksów, albo urazów, uciszanie wyrzutów sumienia itd.

Belizaeriusz napisał(a):
Cos mi sie zdaje, ze w koncy zmusza nas do tego by im wygarnac potknięcia protestanckie....a jest ich sporo.

problem w tym, Beli, że w sporach doktrynalnych kacerze nie powołuja sie nigdy na autorytet kościoła, tylko na Biblię, natomiast katolicy to robią - dlatego wydźwięk "potknięć protestanckich" (choć są one faktem) jest niemal żaden w takiej dyskusji, natomiast katolickie rzutują dość poważnie

Natomiast religia w szkole jest potknięciem ustawodawców, a nie Kościoła - zawsze uważałem, że wina skorumpowanego jest stokroć większa niż korumpującego.

Wt cze 15, 2004 16:23
Jak sam zauwazyles, jest nas w Polsce wiecej i to my kreujemy nasza rzeczywistosc polityczna i gospodarcza.

czyli wykorzystujemy mniejszości?

Cytuj:
Zapamietaj sobie kolego, ze w jednosci tkwi sila.

Słusznie Beli...
"jednostka niczym, jednostka bzdurą (...)
Kościół to ręka milionopalca w jedną potężna pięść zaciśnięta"
(tak to leciało Beli?)

Wt cze 15, 2004 17:43

a może zamiast wyrywać zdania z kontekstu i złośliwie je komentować zabrałabyś się za rzeczową rozmowę w kontekście tego co już zostało tu napisane?

Wt cze 15, 2004 18:01
Agni

a może zamiast wyrywać zdania z kontekstu i złośliwie je komentować zabrałabyś się za rzeczową rozmowę w kontekście tego co już zostało tu napisane?

Mogę Saxonie... mogę...
W kontekście tego co zostało napisane mogę nawet podsumować:

Kościół, wykorzystując swoją pozycję w RP dąży wszelkimi środkami do pozyskania maksymalnych korzyści majątkowych i politycznych, nie licząc się z nikim i z niczym.

Obecnie, nie ma chyba nawet jednej płaszczyzny działalności Kościoła w Polsce, która nie byłaby wspierana przez państwo (czyli nas wszystkich tj. kociarzy, sekciarzy, kacerzy, ateistów....).
Jeśli takowa gałąź działalności jest, to proszę wskaż mi ją.

Jest to wyzysk silniejszego (liczniejszego) nad słabszym. I możesz podpierać się kilogramami ustaw, ale nie zmieni to faktu, że jeśli przykładowo Kosciół korzysta z podatków jehowców, by krzewić katolicyzm, to jest to filozofia Kalego.

Mnie to nie dziwi, Kościół wspierał niewolnictwo, feudalizm... zawsze starał się stać u władzy i czerpać korzysci z wyzysku słabszych. Jest to niemoralne, złe i egoistyczne.

A sama dyskusja w tym wątku? Cóż... prędzej wydłubiecie sobie oczy, by tego nie zobaczyć, i wypalicie mózg by nie zrozumieć, niż zgodzicie się z tym.
Albowiem, przyjęcie tych FAKTÓW do wiadomości, świadczyłoby, że Kościół-Wspólnota Wiernych, może i jest Kościołem Chrystusa. Ale na pewno nie jest z Chrystusem, Kościół rozumiany jako watykańska firma, wraz z wszystkimi gałęziami duchowieństwa - lecz ma tyle wspólnego z chrześcijaństwem co krowa z filozofią.

I jeszcze coś, nie jest to wynik "błędów i wypaczeń" (Beli, chetnie wyjaśni Ci ten termin) lecz zamierzonej, planowej wieloletniej, a nawet wielowiekowej strategii, która do tej pory jest aktualna i kontynuowana przez obecnego papieża.

Wt cze 15, 2004 18:39
Mnie to nie dziwi, Kościół wspierał niewolnictwo

Jezeli chodzi o "niewolnictwo"....to wlasnie nie KK, ale Protestanci najdluzej to utrzymywali.....baaaaa nawet mordowanie Indian polnocnoamerykanskich, uzasadniali Biblia.

Feudalizm byl ustrojem panstwowym, a nie wymyslem KK.....agni, zamiast pisac bzdury zainteresuj sie historia...ale ta prawdziwa, a nie pisana przez czerwonych "niewolnikow" Moskwy.

pozdrowka

Wt cze 15, 2004 18:48

Cytuj:
Jezeli chodzi o "niewolnictwo"....to wlasnie nie KK, ale Protestanci najdluzej to utrzymywali.....baaaaa nawet mordowanie Indian polnocnoamerykanskich, uzasadniali Biblia.

Nauczyli się od braci katolików w myśl hasła katolickiego ..per pogani morti gloryfikatur Christos- Przez śmierć pogan wychwalajmy Chrystusa
Belizariusz napisał
Cytuj:
feudalizm byl ustrojem panstwowym, a nie wymyslem KK.....agni, zamiast pisac bzdury zainteresuj sie historia

W czasach feudalizmu nawet kura jajka nie zniosła bez wiedzy i zgody hierarchii katolickiej .. Co dopiero mówić o panowaniu .. Czy narzucaniu ustroju społecznego .. Bez wiedzy Kocioł katolickiego było możliwe.. Wszakże katolicyzm był religią państwową .. No chyba że TY historię czytasz tą nie bzdurną ????

Pozdrówka

Wt cze 15, 2004 21:57
Cytuj:
Mnie to nie dziwi, Kościół wspierał niewolnictwo

Feudalizm byl ustrojem panstwowym, a nie wymyslem KK

Czy ja powyżej napisałam, że Krk "wymyślił" feudalizm, czy może napisałam, ze go "wspierał"?

Cytuj:
.....agni, zamiast pisac bzdury zainteresuj sie historia...

A ty się naucz czytać.

Cytuj:
ale ta prawdziwa, a nie pisana przez czerwonych "niewolnikow" Moskwy.

Tylko czytać po polsku z polskiego podrecznika, a nie po watykańsku z podręcznika pisanego przez "niewolników" Watykanu.

Wt cze 15, 2004 22:48
Ponieważ co niektórzy mają problemy z rozumieniem słowa pisanego, wytłumacze kwestię katechizacji za budżetowe pieniążki bardziej obrazowo...

Pewnego popołudnia w cieniu baobabu usiedli Staś i Kali. Staś postanowił wytłumaczyć Kalemu istotę religii katolickiej.
- Co to jest zło? - spytał Staś.
- Jak kto zabrać Kalemu krowę.
- Dobrze! - ucieszył się Staś - A co to jest dobro?
- Jak Kali zabrać komu krowę na ofiarę dla Mzimu.
- Wspaniale rozczulił się Staś - będzie z ciebie jeszcze prawdziwy katolik.

Wt cze 15, 2004 23:00
Nauczyli się od braci katolików w myśl hasła katolickiego ..per pogani morti gloryfikatur Christos- Przez śmierć pogan wychwalajmy Chrystusa

Tak se tlumacz.....tylko wytlumacz dobrze.
Kiepscy to uczniowie , ktorzy powielaja bledy swoich nauczycieli.....baaa nawet je powiekszaja.

Portugalczykom i Hiszpanom (katolikom), handlu niewolnikami zabronil Rzym juz pod koniec XV w.
1537 r - Pawel IV ratyfikuje zakaz niewolnictwa
1568 - powtarza to Pius V
tak samo jak Urban VIII w 1639 i Benedykt XIV w 1714.

Natomiast protestanci, bez zadnych zakazow stosowali niewolnictwo na ogromna skale. Wystarczy przypomniec, ze dopiero w roku 1863 zniesiono niewolnictwo w Stanach Zjednoczonych, czyli blisko 4 wieki po zakazie jaki wydal Rzym.

Chcialbym rowniez przypomniec, ze Reformacja zaczela sie w 1517 r (Tezy Lutra), a wiec juz po zakazie niewolnictwa wydanym przez KK.

Cytuj:
W czasach feudalizmu nawet kura jajka nie zniosła bez wiedzy i zgody hierarchii katolickiej ..

Zastanawiam sie czy to objaw ignorancji czy tez zlosliwosci?
Co ma wspolnego feudalizm z KK?
Owszem (agni ma racje), Kosciol wspieral ustroj feudalny.......ale tylko dlatego, ze innego nie bylo.
To samo mozna powiedziec o Protestantach. Protestanccy monarchowie, rowniez wspierali feudalizm (Spoldzielni produkcyjnych nie wymyslili, a kolchozy wprowadzili dopiero komunisci).

pozdrowka

Śr cze 16, 2004 9:07

Bardzo proszę szanownych dyskutantów o zaprzestanie wzajemnych złośliwości i docinków, a skupienie się na merytorycznej rozmowie. W przeciwnym wypadku temat zostanie zamknięty na jakiś czas - aż do ochłonięcia co poniektórych.

Śr cze 16, 2004 9:31

Marek Antoniusz napisał(a):
Ciekawy jestem czy lekcje historii w szkolach to spisek historykow. Dlaczego rodzic nie ma wyjscia i dziecko musi chodzic na te lekcje?!

Lekcje historii organizuje państwo, dla wszystkich dzieci, za pieniadze państwa.

Katechezę organizuje Kościół, dla katolickich dzieci za pieniądze Kościoła.

Masz rację - nie ma tu różnicy.

Ta roznica, o ktorej niby nie wiem, nie tylko jest dla mnie siedmiorzedna, ale w ogole mam ja w glebokim powazaniu, bo nie interesuje mnie kto co organizuje, ale do czego przymuszane jest dziecko.

Obowiazek chodzenie na historie w szkole jest w tym wypadku zamordyzmem panstwa. Kosciol daje wybor, panstwo nakazuje i zmusza. Ale moze to nie jakies wirtualne panstwo tylko istnieje jakis spisek historykow, ktorzy porzez swoje wplywy umiescili taki obowiazek?! A co z wf?

Śr cze 16, 2004 10:41
Post Czy biskup Pieronek ma rozdwojenie jaźni
Nie zapominajcie, że "zaoszczędzone" podatki na edukację, kształtowanie sumień, moralności, wydacie często w zwielokrotnionej kwocie na utrzymanie jednostek penitencjarnych - które resozjalizują w minimalnym %.

Śr cze 16, 2004 11:07

Cytuj:
Portugalczykom i Hiszpanom (katolikom), handlu niewolnikami zabronil Rzym juz pod koniec XV w.
]
Niejaki Krzysztof Kolumb odkrywa Amerykę . podobno protestant..!!
Portugalia I Hiszpania nazywane córkami Kościoła Katolickiego zakładają Kolonie w Ameryce południowej Na Początku XVI wieku ..Zresztą zakładają kolanie nie tylko tam..
Potrzebują niewolników na te kolonie.. No ale to byli protestanci portugalscy i hiszpańscy ..
A dzisiejsze USA kolonizują już Anglicy ale to jakby ponad 100 lat po . Faktach wcześniejszych
Belizariusz napisał
Cytuj:
Natomiast protestanci, bez zadnych zakazow stosowali niewolnictwo na ogromna skale.

Zwłaszcza w koloniach portugalskich i hiszpańskich . Jakoś sobie nie mogę przypomnieć w jakiej to historii opisywano..

Pozdrówka Beli..

Śr cze 16, 2004 12:54

1537 r - Pawel IV ratyfikuje zakaz niewolnictwa
1568 - powtarza to Pius V
tak samo jak Urban VIII w 1639 i Benedykt XIV w 1714.

Natomiast protestanci, bez zadnych zakazow stosowali niewolnictwo na ogromna skale. Wystarczy przypomniec, ze dopiero w roku 1863 zniesiono niewolnictwo w Stanach Zjednoczonych, czyli blisko 4 wieki po zakazie jaki wydal Rzym.

być może Rzym coś tam zakazał Hiszpanom i Portugalczykom, tym niemniej nie robili onie sobie z tego zakazu dokładnie nic:
zniesienie niewolnictwa następowało w następującej kolejności:

W.Brytania - 1833
Francja - 1848
Chile - 1823
Meksyk - 1829
USA - 1865
Kuba - 1880
Brazylia - 1888

Śr cze 16, 2004 13:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona