Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 17:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 O co chodzi w poście ilościowym? Czy zachowałam post ścisły? 
Autor Wiadomość

Post Re: O co chodzi w poście ilościowym? Czy zachowałam post ści
Już wiem, chodziło Ci o Mt 23,23
"Biada wam, uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy! Bo dajecie dziesięcinę z mięty, kopru i kminku, lecz pomijacie to, co ważniejsze jest w Prawie: sprawiedliwość, miłosierdzie i wiarę. To zaś należało czynić, a tamtego nie opuszczać"Mt 23,23

Jak też należy rozumieć?
"Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi. Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji, /dokonujecie obmywania dzbanków i kubków. I wiele innych podobnych rzeczy czynicie" Mk 7,6-8
oraz
On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza, przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia.
2 Kor 3,6
Teraz zaś straciło moc nad nami Prawo, gdy umarliśmy temu, co trzymało nas w jarzmie, tak, że możemy pełnić służbę w nowym duchu, a nie według przestarzałej litery. Rz7,6

So kwi 14, 2012 6:31
Moderator

Dokładnie należy rozumieć tak, jak mówił Jezus.
Nie można skupić się na literze (co pokazywał Kozioł), ale też i ducha wpuścić. Nie mniej nie oznacza to, że idąc za głosem ducha lekceważę literę.

Bo i to należy czynić i tamtego nie zaniedbywać.

(J 8, 32b)

So kwi 14, 2012 7:46

szumi napisał(a):
Nie można skupić się na literze (co pokazywał Kozioł), ale też i ducha wpuścić. Nie mniej nie oznacza to, że idąc za głosem ducha lekceważę literę.

Ale nie lekceważyłam litery, a tylko to była słabość. A koncentracja na literze i takie zadręczanie się uniemożliwia przyjęcia Laski Bożego Miłosierdzia.
A jutro święto Miłosierdzia, Pan Jezus wylał zdroje łask tym którzy Mu ufają, pomimo słabości i grzeszności.

A tak na marginesie w kwestii postu: co powiesz na argument że dietetycy zalecają przy głodówkach więcej posiłków ale małych a nie jeden obfity.

So kwi 14, 2012 7:56
Moderator

akacja napisał(a):
Ale nie lekceważyłam litery, a tylko to była słabość. A koncentracja na literze i takie zadręczanie się uniemożliwia przyjęcia Laski Bożego Miłosierdzia.
A jutro święto Miłosierdzia, Pan Jezus wylał zdroje łask tym którzy Mu ufają, pomimo słabości i grzeszności.

Owszem, Boże miłosierdzie... Ale zauważ, że syn marnotrawny zanim wrócił do domu uświadomił sobie, że popełnił zło i godził się na poniesienie konsekwencji. Nie szukał wymówek w przeróżnych okolicznościach, ale stwierdził wyraźnie: "Zgrzeszyłem przeciw Bogu i względem ciebie [ojcze]". To jest wzór dla nas. Nie szukaj wymówek, ale stań przed ojcem i wyznaj swoją słabość. Bo po raz kolejny napiszę: Nie chodzi o potępiania Ciebie, ale o to, byś stanęła w prawdzie. Byłaś słaba? Ok. Masz prawo, ale uznaj to, a nie usprawiedliwiasz się. Syn wracając nie mówi ojcu: 'Tato, wiesz słaby byłem, kumple kusili, ale w sercu cały czas miałem miłość do ciebie... Prawda, że nie zrobiłem nic złego?' On widzi błąd i go wyznaje. Tylko tyle. Bóg zrobi resztę.

akacja napisał(a):
A tak na marginesie w kwestii postu: co powiesz na argument że dietetycy zalecają przy głodówkach więcej posiłków ale małych a nie jeden obfity.

Powiem, że w poście nie chodzi o dbanie o zdrowie żołądka. Właśnie wyniszczenie siebie ma być okazją przemiany.

Jeden taki dzień nie sprawi problemu.

(J 8, 32b)

So kwi 14, 2012 8:13

Ale ja uznałam tą słabość, przystąpiłam do spowiedzi w Krakowie Lagiewnikach o godzinie 15,00. Dalsze więc zadręczenia się nie ma sensu.

Jest też różnica między złamaniem postu z ignoracji (post a co mi tam, co się będę przejmować) a ze słabości (bardzo pragnę zachować post ale boli mnie że mi do konca nie wyszło). W oczach Bożych liczy się pragnienie jego zachowania i wysiłek podjęty pomimo słabości.

A co do stwierdzenia "jeden dzień nie sprawi problemu" - to może dotyczyć ludzi zdrowych nie mających problemów z odżywianiem. Ale w wypadku zaburzeń odżywienia to może być problem. Każdy powinien zachować z wewnętrznej potrzeby tak post na ile jest w stanie, na ile pozwolą jego możliwości.

Ja też w końcu myślałam że post oczyszcza, porządkuje że praktykuje się go nie tylko z miłosci do Zbawiciela, ale także dla "zdrowia ducha i ciała"

So kwi 14, 2012 8:34
Moderator

akacja napisał(a):
A co do stwierdzenia "jeden dzień nie sprawi problemu" - to może dotyczyć ludzi zdrowych nie mających problemów z odżywianiem. Ale w wypadku zaburzeń odżywienia to może być problem. Każdy powinien zachować z wewnętrznej potrzeby tak post na ile jest w stanie, na ile pozwolą jego możliwości.

Takie osoby są zwolnione z prawa o poście.

(J 8, 32b)

So kwi 14, 2012 8:50

A więc bulimiczce powiesz że jest zwolniona z postu? Przecież post na miarę jej możliwości może uzdrowić ją z choroby. Post może wprowadzić ład w jedzeniu w wypadku zaburzeń odżywiania.

So kwi 14, 2012 8:53
szumi napisał(a):
Dokładnie należy rozumieć tak, jak mówił Jezus.

Bo i to należy czynić i tamtego nie zaniedbywać.

Dlaczego więc z owej litery zrezygnowano? Dlaczego chrześcijanie nie są pod zakonem?

W Mt 23,23 jest mowa o czymś innym! Faryzeusze bardzo przykładali wagę do drobiazgów (bo do tego składa się dziesięcina z ziółek), a nic nie robili w sprawie takich grzechów jak chciwość, nieszczerość, hipokryzja (jakże często im wykazywana!) czy okrucieństwo, brak miłości do bliźniego.
Odpowiednikiem takiego cedzenia komarów czy dziesięciny z ziółek jest właśnie robienie problemu z dwóch rzodkiewek tracąc z oczu całość.

Proszę ciebie abyś się odniósł do mojego wcześniejszego postu.

So kwi 14, 2012 9:35

Może dlatego, że "młodego wina nie można wlewać do starych bukłaków", bo i jedno, i drugie się zmarnuje? Może dlatego, że Kościół jest powszechny i nie ma sensu zmuszać byłych pogan do przestrzegania żydowskiego prawa religijnego? Nie wiem, to temat rzeka, Kozioł, sprawa dla teologów. Ale tak na chłopski rozum, niezachowywanie starotestamentalnego prawa nie oznacza tego, że mamy mieć w nosie prawo ustanowione przez Chrystusa. Swawola nie jest wolnością, bo nie zwraca uwagi na konsekwencje, a olewanie litery prawa postu nie jest zachowaniem postu, nawet w sytuacji, gdy duch jest zachowany.

So kwi 14, 2012 10:38
Tylko że w owym prawie trudno znaleźć ducha.

So kwi 14, 2012 10:43
Moderator

akacja napisał(a):
A więc bulimiczce powiesz że jest zwolniona z postu? Przecież post na miarę jej możliwości może uzdrowić ją z choroby. Post może wprowadzić ład w jedzeniu w wypadku zaburzeń odżywiania.

Tak. Bulimiczka jest zwolniona takich przepisów. Post to nie terapia, post to nie dieta. Bulimiczka inaczej działa w celu wyzdrowienia.

Kozioł napisał(a):
W Mt 23,23 jest mowa o czymś innym!

Mowa jest dokładnie o tym, o czym tu się rozmawia.
Pytanie: czy chodzi o rygorystyczne zachowanie przepisów postnych (dziesięcina z kopru, kminku = zjeść dwie rzodkiewki, kilka orzeszków), czy o uznanie wewnętrznej intencji prawodawcy (zarówno w kwestii dziesięciny, jak i postu)?
I odpowiedź Jezusa: czyń i jedno, i drugie.
A zatem masz spełniać nakazy prawa (ilość pokarmu) z intencją miłości i wiary.

Kozioł napisał(a):
No więc jak to jest? Czy mój przykład zachowania postu wg wymagań KK był przykładem pozytywnym, czy negatywnym? Był to post czy nie? Proszę o jasną odpowiedź i czy ocenę opierasz na nauce KK (prosze o źródło) czy na własnym osobistym osądzie.

Był to przykład przestrzegania prawa, bez odkrycia ducha. Według interpretacji Jezusa, jest to postawa niewłaściwa.

(J 8, 32b)

So kwi 14, 2012 11:58
Moderator

Osoba chora na bulimię nie powinna robić niczego, co mogłoby szkodzić jej zdrowiu. A jeśli komuś ciężko stwierdzić, to sposoby na decydowanie, co będzie dla kogoś dobre lub złe wypracowuje się na terapii.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So kwi 14, 2012 12:17
szumi napisał(a):
Kozioł napisał(a):
W Mt 23,23 jest mowa o czymś innym!

Mowa jest dokładnie o tym, o czym tu się rozmawia.
Pytanie: czy chodzi o rygorystyczne zachowanie przepisów postnych (dziesięcina z kopru, kminku = zjeść dwie rzodkiewki, kilka orzeszków), czy o uznanie wewnętrznej intencji prawodawcy (zarówno w kwestii dziesięciny, jak i postu)?
I odpowiedź Jezusa: czyń i jedno, i drugie.
A zatem masz spełniać nakazy prawa (ilość pokarmu) z intencją miłości i wiary.

Nie zgodzę się z tobą, szczególnie patrząc na całość tekstu i nie zapominając o komarach.
Zostanę przy swojej interpretacji: rozdrabnianie się nad drobiazgami przy zaniedbaniu spraw podstawowych.

szumi napisał(a):
Kozioł napisał(a):
No więc jak to jest? Czy mój przykład zachowania postu wg wymagań KK był przykładem pozytywnym, czy negatywnym? Był to post czy nie? Proszę o jasną odpowiedź i czy ocenę opierasz na nauce KK (prosze o źródło) czy na własnym osobistym osądzie.

Był to przykład przestrzegania prawa, bez odkrycia ducha. Według interpretacji Jezusa, jest to postawa niewłaściwa.
Jezus nigdzie się na temat owego postu nie wypowiadał idziesz więc za daleko. Nadal przyjmuję, że to twoja osobista interpretacja. KK naucza inaczej: trzeba wypełnić dane konkretne wymagania, a wymagania były spełnione. Rozumiem dysonans jaki odczuwasz ale takie są fakty.

So kwi 14, 2012 17:35
Moderator

Kozioł napisał(a):
Nadal przyjmuję, że to twoja osobista interpretacja. KK naucza inaczej: trzeba wypełnić dane konkretne wymagania, a wymagania były spełnione. Rozumiem dysonans jaki odczuwasz ale takie są fakty.

Ty będziesz pisał o tym, jakie są fakty katolickiej nauki?
Wybacz, ale poducz się troszkę, bo trąci to śmiesznością.

Głosu Kościoła chcesz? Proszę bardzo, Konstytucja Apostolska pap. Pawła VI, w sprawie pewnych zmian w karności kościelnej, dotyczącej pokuty:
Cytuj:
Przeciwko zbyt zewnętrznemu stosowaniu pokuty, tchnącemu faryzejskim sposobem postępowania, za wzorem Boskiego Mistrza w Nowym Testamencie wypowiadali się Apostołowie, Ojcowie Kościoła i Papieże, otwarcie potępiając tę wszelką formę pokuty, która jest tylko zewnętrzna. Także teksty liturgiczne, oraz pisarze wszystkich czasów jasno ukazują wewnętrzną łączność pomiędzy zewnętrznym aktem pokuty, a wewnętrznym zwróceniem się duszy do Boga, między modlitwą a dziełami miłości.

Polecam całość, dzięki temu będziesz wiedział, jak Kościół katolicki widzi tę kwestię i nie będziesz się musiał dopytywać.

(J 8, 32b)

So kwi 14, 2012 19:46
szumi napisał(a):
Kozioł napisał(a):
Nadal przyjmuję, że to twoja osobista interpretacja. KK naucza inaczej: trzeba wypełnić dane konkretne wymagania, a wymagania były spełnione. Rozumiem dysonans jaki odczuwasz ale takie są fakty.

Ty będziesz pisał o tym, jakie są fakty katolickiej nauki?
Wybacz, ale poducz się troszkę, bo trąci to śmiesznością.

Śmiesznością powiadasz?
Długo prosiłem i prowokowałem ciebie abyś wskazał cokolwiek z nauczania KK na temat postu (nie piszę tu o rytuale zwanym postem ścisłym).
W postach kierowałem się dokładnie tym, co jest dostępne dla przeciętnego katolika! Nigdzie w temacie postu ścisłego nie znalazłem wspomnienia o tym, o czym pisał Paweł VI! Coś więc tu mocno zawodzi o czym świadczy ta cała dyskusja !
Ponadto post ma znacznie szersze znaczenie i zastosowanie niż pokuta, szczególnie pokuta w rozumieniu KK jako zadośćuczynienie. Ale to inny temat, podejmiesz go?

So kwi 14, 2012 19:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona