Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Cytuj: Za to sikanie na krzyż, lżenie, naruszanie nietykalności cielesnej ludzi tam stojących to jest wg Ciebie czyn bohaterski i w żadnym razie nie można tych ludzi nazywać hołotą. No tak, teraz sobie chyba przypominam. To wszystko napisalem w poscie, w ktorym rowniez STWIERDZILEM, ze ludzie Twojego pokroju to fest walniete w leb glaby, ktore w swej wyjatkowej zlosliwosci wciskaja na sile niewypowiedziane przez dyskutanta zdania. Moglbys znalesc ten post? Chcialem cos dopisac o Tobie osobiscie. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt sie 20, 2010 12:28 |
|
|
|
 |
Witold
|
micked napisał(a): Czytasz tym ludziom w myślach, czy wyczytałeś to w Wyborczej? Typowa reakcja pisowskiego patrioty. Kto nie jest z nimi, ten na pewno jest z Wyborczą, TVNem, a może nawet jest przez nich opłacany  Żenada. Cytuj: Nikt z nich nie domaga się pomnika Lecha Kaczyńskiego, oni chcą jedynie tego, o co apelowali harcerze stawiając krzyż-możesz znaleźć ten tekst w Internecie- był przytaczany w naszej dyskusji. Czytasz tym ludziom w myślach, czy wyczytałeś to w Gazecie Polskiej?
|
Pt sie 20, 2010 13:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural, skup się lepiej na tematach - w których próbujesz się wypowiadać - a nie na adwersarzach. Dana dyskusja zyska na poziomie a i Tobie na zdrowie to wyjdzie. 
|
Pt sie 20, 2010 14:34 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Po raz kolejny odwracasz kota ogonem, po raz kolejny klamiesz. Ja Ci odpowiem na kilka Twoich postow rownoczesnie. Nalezysz do ludzi pozbawionych krytycznej oceny. To Wy wypowiadacie ten smieszny zarzut; "Rozroba z krzyzem jest wina Komorowskiego, bo powiedzial, ze go usunie". Mam zapytanie, kto jest obecnie gospodarzem Palacu? Czy gospodarz ma prawo rozporzadzac swoja wlasnoscia, czy to Ty i inni? Chcesz twierdzic, ze to Beck slowami "Nie oddamy guzika" rozsierdzil Hitlera i spowodowal wojne z Niemcami, bo ten postanowil postawic swoje "krzyze" na terenie Polski? Trzeba mu bylo pozwolic przeciez on (czytaj banda kretynow spod Palacu) tak zaplanowal? Robisz wielkie oczy kiedy zarzucam obraze papieza? Czemu? Papiez jest niemcem, bral udzial w wojnie, a Ty oznajmiasz, ze wszyscy oni to wojenni zbrodniarze. Smiejesz sie z czerwonych gwiazd wymalowanych na grobach "rusow", "przeciez to ich znak ha, ha, ha", a jednoczesnie obrazasz na tych ktorzy sikaja na krzyz. To jestes tak ciemny, ze nie widzisz podobienstwa? "Przeciez Jezusa bili i na niego pluli ha, ha, ha". Ja Cie przestrzegam, nie imputuj mi postaw i niewypowiedzianych zdan, jestem wyjatkowo zlosliwy i prawdopodobnie trudno Ci bedzie mnie przegadac. Moge sie mylic, chcesz to probuj.  Mam nadzieje, ze tym razem trzymalem sie tematu i jednoczesnie ZROZUMIALE wyrazilem opinie.
|
Pt sie 20, 2010 16:43 |
|
 |
piok333
|
Wszyscy wiemy, że antyPiS to postawa nie od dziś trendy&cool, bo tak wylansowana. I tu na Forum też znajduje wiernych sobie sympatyków, lubujących się w niby-nie-agresywnych inwektywkach tudzież inteligentnych epitecikach. Jesteśmy świadomi, że cyniczne szyderstwa donikąd nie prowadzą. Dyskusje o tyle mają sens, o ile są merytoryczne i o ile ich konsekwencją są konstruktywne wnioski. Nawet kompromisy. Na pewno nie mają sensu wtedy, gdy ich zwieńczeniem pozostaje wzajemne wylanie żółci i jadu. Dla przeciwwagi zadajmy antyPisowi kilka cytacików. Przeciwwagą dla antyPiSowego jadu niech będzie merytoryczna wypowiedź, przeciwwagą antyPiSowskich sloganów - argumenty. To prawie jak wkładanie kija w mrowisko... Osobiście opowiadam się za równowagą, więc przeciwwaga w sporach jest w tej optyce konieczna. Na pewno jest potrzebna, gdy dyskusja błądzi w rejonach "ad personam" i nie potrafi nawrócić do "ad rem". Poniżej rzeczone cytaciki: Cytuj: Cytuj: A co do tej okropnej PO co to wzięła szturmem ośrodki władzy-jak rozumiem kiedy to zrobił PiS (oprócz naturalnej kolei rzeczy rząd+prezydent, wszystkie instytucje kontroli były ich, przejęli TVP, mieli RM i okolice, do pełni szczęścia zabrakło im szefa TK) to nikomu to nie przeszkadzało. Ech już nikt nie pamięta jak to było naprawdę? PiS nie miało: 1. władzy sądowniczej - nie tylko TK ale całościowo - i środowisk prawniczych. Środowiska prawnicze były całkowicie anty PIS. Począwszy od adwokatów kontestujących działania Ziobry na rzecz rozszerzenia dostępności do aplikacji do sędziów, którzy bardziej niż kot wody bali się lustracji. Jak wiadomo brak lustracji po 89 spowodował, że np.: jedna z pań będących w grupie mającej oczerniać Ks. Popiełuszkę do dziś pracuje w zawodzie. A do tego starsi wychowują młodych "na swój obraz i podobieństwo" więc rosną nam kolejne pokolenia prawników-szumowin. 2. mediów prywatnych - zmasowany atak nienawiści na PiS i osobowo na braci Kaczyńskich zaowocował tym, że mnóstwo ludzi głosuje teraz na PO i SLD nie dlatego, że się z nimi utożsamiają tylko przeciw PiSowi. Dlaczego? Argumentów brak. Pranie mózgów zrobiło swoje. (RM ma 3% eteru - o tym się zapomina). 3. środki badań opinii publicznej. Wystarczy spojrzeć w skład zarządów żeby zobaczyć z jakim post-komunistycznym betonem mamy tam do czynienia. 4. tzw. autorytety. Brak lustracji wśród środowisk akademickich ma podobne skutki jak w przypadku punktu 1. Docenci marcowi robią kariery i kreują nowych "naukowców", podobnych sobie. I mamy w mediach rządowych zalew speców od wszystkiego - zgodnie z oficjalna linią libertynizmu. Tylko to w tym momencie przyszło mi do głowy - ale sam widzisz, że jakoś się różni przejmowanie kacapem władzy przez PO od tego co robił wcześniej PiS. I cytat drugi: Cytuj: Cytuj: Cytuj: Prof. Roberto de Mattei w swojej słynnej książce „Dyktatura relatywizmu” podkreśla, że marsz w kierunku totalitaryzmu rozkłada się na trzy etapy. Pierwszy to negacja istnienia prawa i prawdy obiektywnej, czego konsekwencję stanowi zrównanie dobra i zła, grzechu i cnoty. Drugi - instytucjonalizacja dewiacji moralnych, objawiająca się w przemianie prywatnej niegodziwości w publiczną cnotę. Trzeci wreszcie - to wprowadzenie ostracyzmu społecznego i prawnej karalności dobra, w tym także publicznego odwołania do wiary.
Powoli współczesne liberalne demokracje dochodzą do tego momentu, hołdując anty-Dekalogowi i negując tradycję kultury europejskiej zbudowaną na fundamencie chrześcijaństwa.
Nie uda się uratować demokracji bez budowania jej na wartościach obiektywnych. Symptomatyczne, że po kryzysie komunizmu, który upadł, bo brał w nawias prawdę i prawo naturalne, Europa liberalnych demokracji coraz bardziej pogrąża się w kryzysie i zbliża ku upadkowi. Jedynym lekarstwem jest zatem powrót do korzeni, by rozlewającą się rzekę skierować do koryta.
Jan Maria Jackowski. Demokracja i relatywizm. Niedziela Tygodnik Katolicki, 29:2010 s. 35. Pytanie do dyskusji, które mi się nasuwa: na którym etapie marszu do totalitaryzmu (z trzech wymienionych) znajdujemy się obecnie i jak daleko w tym kierunku poprowadzi nas aktualna, totalna władza jednej opcji POlitycznej...? Teza co do kierunku (i zwrotu) naszej drogi wydaje się być, niestety, jak najbardziej na miejscu. Kwestia etapu jest zapewne nie do ustalenia ("nadrabiamy" dość szybko). Czytałem kilka lat temu książkę "Quo vadis 2000". Wtedy myślałem, że to fikcja, teraz postrzegam ją jako bardzo trafną antycypację. Polecam jak komuś wpadnie w ręce - jest o królowaniu libertynizmu w świecie, w którym słowo "obywatel" jest zastąpione słowem "konsument". A na koniec cytat trzeci: Cytuj: Zagadka: o jakim kraju mowa Obóz rządzący skupia w swym ręku całość władzy, naruszając zasadę jej podziału. Opanował Trybunał Konstytucyjny, zmieniając zasady wybierania sędziów, a urząd prezydenta państwa objął polityk, który jest blisko związany z premierem. Nowo wybrany prezydent od razu zadeklarował, że będzie wspierał rząd. Także obsada stanowiska prokuratora generalnego i rzecznika praw obywatelskich oraz przewodniczącego Sądu Najwyższego obsadzane są przez większość parlamentarną.odpowiedź znajduje się na: http://www.rp.pl/artykul/9133,523823_Kr ... racji.html Źródło powyższych cytacików: http://zatoka.pluswarszawa.pl/viewtopic.php?p=145213
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pt sie 20, 2010 17:48 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Czy kolega nie jest przypadkiem spokrewniony z ministrem kolejnictwa z filmu "Kariera Nikodema Dyzmy"? Mam na mysli te wszystkie "cytaciki", "epiteciki" w merytorycznej (przeziez) wypowiedzi. Jesli takie wyslawianie nie jest nalecialoscia wyniesiona z domu rodzinnego, bede sie upieral, ze poscik kolegi g--wienko wartawy. 
|
Pt sie 20, 2010 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: jestem wyjatkowo zlosliwy i prawdopodobnie trudno Ci bedzie mnie przegadac. W tych zawodach na pewno z Tobą nie wygram. Różnimy się tym, że ja piszę rzeczowo a nie złośliwie. To jest takie znamienne że ludzie PO plują, obrażają i złorzeczą a potem piszą i mówią, że PiS posługuje się językiem agresji. Coś sobie ubzdurałeś z tym papieżem i zrobiłeś z tego jeden z koronnych argumentów. Śmiechu warte. No chyba że przyjmiemy iż obecny papież służył w jednej z formacji ale nic mi na ten temat nie wiadomo. Ale jakby domyślam się Twojego sposobu rozumowania. Np. jeśli zaatakuję murzynów tzn. (wg Ciebie) będzie oznaczać że jestem przeciwnikiem OBAMY a więc szybciutko podkablujesz mnie do CIA.
|
Pt sie 20, 2010 19:17 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Przeciez to wlasnie Twoja taktyka! Z jednego slowa zbudowac dwa tomy z wypowiedzia ktora ktos mial na mysli, a Ty wspaniale potrafiles rozgrysc dziada i wyciagnac wnioski.  Nie jestes katolikiem, to i sie nie dziwie, ze o papiezu wiesz tyle, ze jest. Tak, dzisiejszy papiez strzelal do samolotow aliantow.
|
Pt sie 20, 2010 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie jestes katolikiem A z czego to wywnioskowałeś Sherlocku Holmesie? Cytuj: Tak, dzisiejszy papiez strzelal do samolotow aliantow. A nutria pakowała czekoladę w papierki. Gratuluję pomysłowości. Takie przypadłości leczą chyba w Tworkach.
|
Pt sie 20, 2010 19:45 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Katolikiem nie jestes, wnosze to z postow. Jedynie moze Ci sie wydawac. Gdybym uwazal Ciebie za KOMPLETNEGO durnia, podalbym linki swiadczace o tym, ze wiem kim byl papiez. Chyba rozumiesz, ze tego zrobic mi nie wypada. Myslisz, ze sie myle? 
|
Pt sie 20, 2010 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Katolikiem nie jestes, wnosze to z postow. Generalnie nie wiele wynosisz z postów a konkluzje są nietrafne. Jednak nie ma zamiaru analizować Twojego przypadku, bo ten wątek nie jest jakby o Tobie tylko rządzących i opozycji, więc powinieneś wrócić z OFF TOPU.
|
Pt sie 20, 2010 19:55 |
|
 |
Ukyo
|
Osiris, w sprawie Pana Siwca: W 1991 r. Rada Miasta Przemyśla nazwała nowo wybudowany most imieniem Ryszarda Siwca. W roku 2001 prezydent Czech Vaclav Havel odznaczył go pośmiertnie najważniejszym czeskim odznaczeniem, orderem Tomasza Masaryka pierwszej klasy. Dwa lata później Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski przyznał zmarłemu prezydent Aleksander Kwaśniewski, ale rodzina Siwca odmówiła przyjęcia odznaczenia z rąk Kwaśniewskiego. W 2006 r. z okazji narodowego święta Słowacji jej ambasador w Polsce Frantisek Ruzicka wręczył synowi zmarłego, Witowi, przyznany jego ojcu Order Białego Podwójnego Krzyża. 5 lutego 2009 jego imieniem nazwano jedną z ulic w Pradze przy której mieści się Instytut Badań nad Reżimami Totalitarnymi (odpowiednik polskiego IPN). Uroczyste odsłonięcie tablicy z nazwą odbyło się 13 lutego 2009. 7 marca 2009 roku, w setną rocznicę urodzin Siwca, Sejm upamiętnił jego osobę podjęciem specjalnej uchwały. Akt uchwalono w obecności wdowy po Siwcu, a także ambasadora Czech i przedstawiciela ambasady Słowacji.
Istnieje pomysł, żeby budowany w Warszawie Stadion Narodowy nazwać imieniem Ryszarda Siwca, przedstawił go historyk Antoni Dudek.źródło: http://tajemnicewarszawy.blogspot.com/2 ... -1968.htmlJak widac, ten Pan taki zapomniany nie jest. Po kliknieciu w link zobaczysz tablice upamiętniające jego i jego czyn. Osiris, nie obraź się, ale uważam że Ty wcale nie chcesz dyskutować. Ty manipulujesz. Masz kilka sposobów: - stosujesz wiele porównań, które są zupełnie nieadekwatne do prowadzonej rozmowy, vide post wyżej: "Np. jeśli zaatakuję murzynów tzn. (wg Ciebie) będzie oznaczać że jestem przeciwnikiem OBAMY a więc szybciutko podkablujesz mnie do CIA." - argument bez sensu, bo nikt przy drowych zmysłach nie atakuje całych nacji/ras. Jesli zaatakujesz murzynów jako całośc, to tak, zaatakujesz także i Obamę. - wkładasz w usta rozmówcy słowa, których nie wypowiedział, odwracasz sytuację np. adwersarz twierdzi, zę zachowanie osoby A jest złe, ponieważ lzy księdza, Ty zaś od razu sugerujesz, ze przeciwnik jest hipokryta, bo popiera osobę B, która "sika" na znicze, kiedy Twój rozmówca niczego takiego nie pisał i nie twierdził. Uważam że Twoim celem jest doprowadzenie do tego, ze Twój przeciwnik się "zamota" i odejdzie od głownego wątku chcąc obalic Twoje przykłady, wykazac ich bezsens albo przypominac, ze on nigdy nie twierdził ze osoba B jest w czyms lepsza od osoby A. W ten sposób Ty nie musisz dalej dyskutowac na niewygodny dla Ciebie temat, bo Twój przeciwnik zuzywa energię na "prostowanie" swoich własnych, jasno wyłozonych przez siebie wczesniej słów, po czym na ogól się poddaje, bo Ty nie zakładasz z góry, ze mu przyznasz rację. Jestes inteligentą osoba, myślę ze dobrze wiesz jakiego rodzaju "grę" tu prowadzisz. Mnie zastanawia jedno, czy w związku z tym, ze Twoja niechęć skierowana jest tylko i wyłacznie w jedną stronę (tę "drugą" czasem delikatnie skrytykujesz, choc częsciej piszesz że "wszyscy" pod tym wględem są "tacy sami") jestes ideowcem, czy moze Twój styl pisania po prostu Ci się opłaca. 
|
Pt sie 20, 2010 20:04 |
|
 |
Witold
|
osiris napisał(a): ja piszę rzeczowo a nie złośliwie A ja jestem jedynym pastorem baptystów na Marsie.
|
Pt sie 20, 2010 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jestes inteligentą osoba, myślę ze dobrze wiesz jakiego rodzaju "grę" tu prowadzisz. Jestem tajnym agentem RM i dowódcą "Moherowych beretów" UKYO, powiedz swojemu chłopakowi żeby oddał Ci klawiaturę bo z daleka czuję iż nie TY piszesz te posty lub co najmniej czuje jego oddech na Twoich plecach.  Witold napisał(a): osiris napisał(a): ja piszę rzeczowo a nie złośliwie A ja jestem jedynym pastorem baptystów na Marsie. Moje gratulacje. Jak tam z nawracaniem zielonych ludzików na naszą wiarę? Czują respekt przed krzyżem, czy też przed Palikotem?
|
Pt sie 20, 2010 21:51 |
|
 |
Witold
|
osiris napisał(a): Moje gratulacje. Jak tam z nawracaniem zielonych ludzików na nasza wiarę? Kiepsko. Postawili jakiś dziwaczny symbol przed moją kosmiczną przyczepą kempingową i teraz demonstrują, żądając uszanowania ich (braku) kultury i wiary. Prosiłem ich żeby go odnieśli gdzie indziej ale tylko mnie obrzucili jakimiś marsjańskimi bluzgami. Coś czuję że tak naprawdę chcą po prostu żebym się wyniósł.
|
Pt sie 20, 2010 21:57 |
|
|
|