Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 95  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
No to glupi jestem i co mi zrobisz? :P

N sie 22, 2010 11:10
Dural napisał(a):

Pomodlę się za Ciebie, bo jeśli już na leki za późno to przynajmniej nadzieja w Bogu. :)

N sie 22, 2010 11:31

Dural napisał(a):

WYPOWIEDŹ POZAMERYTORYCZNA. Przypominam, że to temat o rządzących i opozycji, a nie o domniemanej głupocie userów.

N sie 22, 2010 11:32
WYPOWIEDŹ POZAMERYTORYCZNA. Przypominam, że to temat o rządzących i opozycji, a nie o domniemanej głupocie userów.

Wypowiedź pozamerytoryczna. Kolejna. Przypominam, że nikt tu jeszcze pioka moderatorem nie zrobił.

N sie 22, 2010 11:41

Post Re:
liam napisał(a):
piok333 napisał(a):
Wypowiedź pozamerytoryczna. Kolejna. Przypominam, że nikt tu jeszcze pioka moderatorem nie zrobił.

To prawda, liam. Nikt nie zrobił mnie modem. Ale także nikt cieszący się wystarczającym autorytetem w moich oczach nie zabronił mi zwracać uwagi, gdy w dyskusji pojawiają się red herring lub ignoratio elenchi. A że pojawiają się tu nazbyt często, nadal będę ją zwracał. To dobrze, że idziesz moim śladem... ;)

N sie 22, 2010 11:49
Nie ciesz się, nie mam zamiaru Cię naśladować. Twoje jednakowe posty czyta się jak spam, zaśmiecasz ten wątek po prostu. Może napisałbyś lepiej coś oryginalnego?

Ostatnio edytowano N sie 22, 2010 12:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N sie 22, 2010 12:02
zbanowany na stałe

Cytuj:
WYPOWIEDŹ POZAMERYTORYCZNA.

No prosze, typowy nacjonalista. Wszystkiemu winni przeciwnicy polityczni, "swoich" sie nie rusza. :P
Moj post byl zaledwie komentarzem na trafne stwierdzenie osirisa. Tym osobnikiem chyba zajme sie szczegolnie, kiedy natretnym naciskiem na psyche zmusze go od porzucenia PiS, zostana nieliczace sie szaraki i partia pojdzie w zapomnienie. Innymi slowy "Polska zostanie wywyzszona" jak to glosi czesc katolikow.

N sie 22, 2010 12:03

Post Re:
liam napisał(a):
Twoje jednakowe posty czyta się jak spam

Jeśli rzeczywiście tak jest [?], to niepotrzebnie je czytasz :D

Cytuj:
typowy nacjonalista

Ad personam.

N sie 22, 2010 13:24

Post Re: Re:
liam napisał(a):
Twoje jednakowe posty czyta się jak spam

Jeśli rzeczywiście tak jest [?], to niepotrzebnie je czytasz :D

Cytuj:
typowy nacjonalista

Ad personam.

Powracając do tematu...

Szkoda, że nikt nie potrafił odnieść się MERYTORYCZNIE do cytowanych powyżej wypowiedzi:

piok333 napisał(a):
Cytuj:
Prof. Roberto de Mattei w swojej słynnej książce „Dyktatura relatywizmu” podkreśla, że marsz w kierunku totalitaryzmu rozkłada się na trzy etapy. Pierwszy to negacja istnienia prawa i prawdy obiektywnej, czego konsekwencję stanowi zrównanie dobra i zła, grzechu i cnoty. Drugi - instytucjonalizacja dewiacji moralnych, objawiająca się w przemianie prywatnej niegodziwości w publiczną cnotę. Trzeci wreszcie - to wprowadzenie ostracyzmu społecznego i prawnej karalności dobra, w tym także publicznego odwołania do wiary.

Powoli współczesne liberalne demokracje dochodzą do tego momentu, hołdując anty-Dekalogowi i negując tradycję kultury europejskiej zbudowaną na fundamencie chrześcijaństwa.

Nie uda się uratować demokracji bez budowania jej na wartościach obiektywnych. Symptomatyczne, że po kryzysie komunizmu, który upadł, bo brał w nawias prawdę i prawo naturalne, Europa liberalnych demokracji coraz bardziej pogrąża się w kryzysie i zbliża ku upadkowi. Jedynym lekarstwem jest zatem powrót do korzeni, by rozlewającą się rzekę skierować do koryta.

Jan Maria Jackowski. Demokracja i relatywizm. Niedziela Tygodnik Katolicki, 29:2010 s. 35.
Pytanie do dyskusji, które mi się nasuwa: na którym etapie marszu do totalitaryzmu (z trzech wymienionych) znajdujemy się obecnie i jak daleko w tym kierunku poprowadzi nas aktualna, totalna władza jednej opcji POlitycznej...?
Cytuj:
Teza co do kierunku (i zwrotu) naszej drogi wydaje się być, niestety, jak najbardziej na miejscu. Kwestia etapu jest zapewne nie do ustalenia ("nadrabiamy" dość szybko).

Czytałem kilka lat temu książkę "Quo vadis 2000". Wtedy myślałem, że to fikcja, teraz postrzegam ją jako bardzo trafną antycypację. Polecam jak komuś wpadnie w ręce - jest o królowaniu libertynizmu w świecie, w którym słowo "obywatel" jest zastąpione słowem "konsument".

Jak widać łatwiej od argumentacji merytorycznej przychodzą moim adwersarzom CHWYTY POZAMERYTORYCZNE :D

N sie 22, 2010 13:43
zbanowany na stałe

Prof. Roberto de Mattei powinien porownac dochod na glowe mieszkanca krajow "upadajacej" demokracji i innych. Ja tego upadku nie widze. Wrecz przeciwnie, zaczynaja sie dawac we znaki wady tego ustroju, chocby przyzwolenie na wybryki krzyzo-pisowcow. :)
Poczatki upadku demokracji beda wtedy, kiedy oszolomy zaczna scigac kogos kto 30 lat temu kradl maslo w Samie lub pracowal w drogowce.

N sie 22, 2010 13:59

Nie sądzę, by upadek demokracji zależał bezpośrednio od dochodu na głowę. Raczej od bierności politycznej i w konsekwencji od biernej zgody owych "głów" na dyktaturę. Mniej lub bardziej jawną dyktaturę.

N sie 22, 2010 14:04
Pisałem Ci PIO że każda osoba przez nas przywołana jest z góry deprecjonowana np słowami
Cytuj:
Prof. Roberto de Mattei powinien porownac dochod na glowe mieszkanca krajow "upadajacej" demokracji i innych

Przecież ów profesor pisał o transformacji obywatela w zombi-konsumenta i to jest upadek demokracji.
Konsumpcjonizm wyżera nam mózg i wyglądamy jak krowa żująca trawę z baranim wzrokiem.
Tu na forum mamy już takie przypadki bezrozumnego konsumowania dóbr chociażby w postaci internetu i dostępu do przestrzeni publicznej gdzie niektórzy powielają bezmyślnie podaną papkę piarowską ukutą na kształt celowego stereotypu.
PIO nie wiem czy zauważyłeś jak gładko DURAL przechodzi od przemyśleń owego profesora do kpiarskiej agitki.
Jemu tylko jedno w głowie.
Przejechać walcem po moherach, bo do tego nie trzeba używać rozumu.

N sie 22, 2010 15:40
zbanowany na stałe

Cytuj:
PIO nie wiem czy zauważyłeś jak gładko DURAL przechodzi od przemyśleń owego profesora do kpiarskiej agitki.

Nie ja ten swiat tworzylem, nie ja wybieralem czasy w ktorych zyjemy. To bogate spoleczenstwa narzucaja styl zycia, nie zadna Utopiapospolita Pisowska, bo pieniadz jest ta sila napedowa rozwoju.
"Zanim gruby schudnie, to chudy zdechnie" i to nie ja wymyslilem, "Zanim konsumencjonizm wyzre mozg madremu, glupi wsiadzie na walec", a to tak.
Piszesz "wygladamy jak krowa" wiec kiedy zaczniecie sie skladac na HAMMa daj znac, mozesz liczyc na drobne wsparcie, duzo wieksze jesli wypiszesz sie z PiS. :D
To co mowie pokrywa sie niestety z prawda. To ludzie z dolow warstwy sredniej i jeszcze nizej, niedouczeni, i z brakiem trzezwego spojrzenia na rzeczywistosc sa wiekszoscia wsrod "krow".
Mowi sie wszystko jest dla ludzi, to prawda, ale z UMIAREM.

Najgorsze kiedy rewolucjonisci po zwyciestwie zaczynaja rzadzic bez uprzedniego przestudiowania historii. Tak zrobili w CCCP, wyrzneli carow i kulakow, a potem padali z glodu na posiedzeniach partyjnych. Polska rewolucja przebiegla spokojnie. Ja rowniez bym wolal by "wszystkie co do jednego Jaruzelskie" skonczyli w pudelku. To bylo niemozliwe do przeprowadzenia bez rozlewu krwi, badz ciezkiej sytuacji w kraju. Z dwojga zlego, wole to co sie stalo. A prawde mowiac sciganie tych starcow w dzisiejszych czasach jest glupie. Oni umieraja, po jakie licho jeszcze zapychac sady?

N sie 22, 2010 18:18
Cytuj:
Oni umieraja, po jakie licho jeszcze zapychac sady?

Dla zasady i prawdy.
Choć wiadomo że dnia nie spędzą w więzieniu ale trzeba chociaż ich rozliczyć.
Stosowanie grubej kreski to dawanie sygnału dla polityków obecnych, że mogą bezkarnie podejmować decyzje jakie im się rzewnie podoba bez żadnych konsekwencji na przyszłość.
Najśmieszniejsze jest to że politycy twierdza iż muszą bardzo dużo zarabiać, bo maja odpowiedzialną pracę, tylko że od kilkudziesięciu lat praktycznie żaden polityk nie ponosi żadnej, podkreślam - żadnej odpowiedzialności za swoje złe decyzje.
Można - przykładowo - bezkarnie roztrwonić miliardy publicznych pieniędzy i nie ponieść żadnej odpowiedzialności.

Ostatnio edytowano N sie 22, 2010 18:36 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N sie 22, 2010 18:32
zbanowany na stałe

Tylko, ze tym sposobem nie bedzie mozna pozamykac obroncow krzyza, czy przeniesc zwlok Kaczynskich, bo sady beda zajete. To chyba bardziej istotne.

N sie 22, 2010 18:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 95  Następna strona