czy biskup Pieronek ma rozdwojenie jaźni?
| Autor |
Wiadomość |
|
saxon
|
techtavaniekatholiptica napisał(a): saxon napisał(a): Agni
a może zamiast wyrywać zdania z kontekstu i złośliwie je komentować zabrałabyś się za rzeczową rozmowę w kontekście tego co już zostało tu napisane? Mogę Saxonie... mogę... No to poczekam kiedy zaczniesz  Bo jak narazie to niby podsumowanie jest jedynie Twoimi refleksjami dosyć luźno związanymi z tym co pisaliśmy - w dodatku nie popartymi żadnymi konkretnymi argumentami. techtavaniekatholiptica napisał(a): Obecnie, nie ma chyba nawet jednej płaszczyzny działalności Kościoła w Polsce, która nie byłaby wspierana przez państwo (czyli nas wszystkich tj. kociarzy, sekciarzy, kacerzy, ateistów....). Jeśli takowa gałąź działalności jest, to proszę wskaż mi ją.
O ile dobrze pamiętam, państwo nie płaci mi za: - odprawianie Mszy - spowiadanie - udzielanie chrztów - udzielanie ślubów - odprawianie pogrzebów - odwiedzanie chorych - katechezy i spotkania w salkach itp. itd. techtavaniekatholiptica napisał(a): Jest to wyzysk silniejszego (liczniejszego) nad słabszym. I możesz podpierać się kilogramami ustaw, ale nie zmieni to faktu, że jeśli przykładowo Kosciół korzysta z podatków jehowców, by krzewić katolicyzm, to jest to filozofia Kalego. No cóż, popatrzmy zatem co w zamian proponuje Twoja Partia: Cytuj: Państwo musi sprawować mecenat nad kulturą, która nie może podlegać prawom wolnego rynku, gdyż nie da się oceniać wartości, jakie niesie społeczeństwu w kategoriach finansowych. (...) Sprzeciwiamy się ograniczaniu swobody wypowiedzi i wyrażaniu ekspresji artystycznej, szczególnie w mediach publicznych.
Cytuj: Nauka w państwowych szkołach publicznych winna być prowadzona przez absolwentów uczelni świeckich.
Cytuj: 12. Partia uznaje za konieczne znowelizowanie obowiązującej obecnie tzw. ustawy antyaborcyjnej. Uważamy, iż prawo powinno dopuszczać możliwość przerywania ciąży w jej wczesnym stadium (do 12 tygodnia) bez podania przyczyny, a w przypadku zagrożenia życia matki lub, gdy ciąża jest wynikiem gwałtu, termin dokonania zabiegu powinien być wydłużony. Jedyny cywilizowany sposób przeciwdziałania aborcji upatrujemy w propagowaniu edukacji seksualnej i antykoncepcji (bezpłatne, dotowane przez państwo, środki antykoncepcyjne). (...) Badania prenatalne i aborcja na życzenie pacjentki powinny należeć do standardów medycznych. Pracownicy publicznej służby zdrowia, którzy odmawiają wykonania powyższych badań i zabiegów, powołując się na swoje przekonania religijne, co stanowi odmowę świadczenia pracy, winni być wyłączeni z praktyki specjalistycznej i skierowani do leczenia ambulatoryjnego.
13. APP „Racja” wyraża akceptację dla legalizacji związków partnerskich, w tym homoseksualnych. Legalizacja takich związków jest dla nas jednym z naturalnych praw człowieka, a wynika to z konieczności równego traktowania wszystkich ludzi, bez względu na kolor skóry, światopogląd czy orientację seksualną. Obecny stan, w którym homoseksualiści nie mają żadnych wspólnych praw majątkowych, jak również nie mogą decydować o losie swoich życiowych partnerów to jawna dyskryminacja tej poważnej grupy społecznej.
14. APP „Racja” opowiada się za legalizacją prostytucji, ponieważ uważamy, że nikt nie ma prawa narzucać restrykcji prawnych regulujących wzajemne seksualne zachowania osób dorosłych, o ile oparte są one na dobrowolnym wyborze tych zachowań i żadna z tych osób nie czuje się wykorzystywana i poniżona. Sprzeciwiamy się natomiast handlowi kobietami zmuszanymi do prostytucji. Tego rodzaju praktyki powinny być ścigane i karane z całą surowością prawa. W przypadku prostytucji spowodowanej nędzą, potępiamy przyczyny, które ją wywołały. Uznajemy natomiast prawo osób uprawiających prostytucję z powodów ekonomicznych do polepszania tym sposobem swojej sytuacji materialnej.
Hmmm... czyli wg. Ciebie wówczas wszystko będzie w porządku? Pieniądze z podatków milionów katolików i wbrew ich woli mają być przeznaczane na dotowanie aborcji, antykoncepcji, związków homoseksualnych, niemoralnych "dzieł sztuki" itp. W imię czego? Fałszywie rozumianej tolerancji?
Zdecydowana mniejszość społeczna chce zamknąć usta większości i pod populistycznymi hasłami o pseudotolerancji chce właśnie taką nietolerancję wprowadzić i za pieniądze chrześcijan i innych wierzących krzewić ateizm.
I to jest właśnie wspomniana przez Ciebie polityka Kalego
Ponieważ jednak zaczęłaś tłumaczyć to "obrazkowo". W szkole na kilkaset dzieci kilka nie chodzi na lekcje religii. Szkoła została zbudowana i jest utrzymywana z pieniędzy rodziców. Również z tych pieniędzy opłacani są katecheci. Biorąc pod uwagę ilość pieniędzy wyłożonych przez rodziców katolickich i niekatolickich - kto ma większe prawo do decydowania co z nimi zrobić i na co je przeznaczyć? I przełóż to sobie teraz na całe państwo.
I tak na koniec - jakoś zupełnie pominęłaś mój pierwszy post w tym temacie i zawarte w nim pytania - przeoczenie?
|
| Śr cze 16, 2004 16:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Owszem (agni ma racje), Kosciol wspieral ustroj feudalny.......
To czemu się przyczepiłeś do mojego stwierdzenia? Cytuj: (Spoldzielni produkcyjnych nie wymyslili, a kolchozy wprowadzili dopiero komunisci).
Pierwsze Spółdzielnie Chłopskie powstawały w Królestwie z inicjatywy Filipiny Płaskowickiej w XIX w.
|
| Śr cze 16, 2004 19:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Marek Antoniusz napisał(a): Obowiazek chodzenie na historie w szkole jest w tym wypadku zamordyzmem panstwa. Kosciol daje wybor, panstwo nakazuje i zmusza.
Kolejny, który ma problemy z rozumieniem tekstu pisanego...
Ja tu mówię nie o chodzeniu na katechezę, ale o tym, co dla Kościoła najważniejsze - czyli o kasie.
Oburza mnie to, ze Kościół swoje katolickie nauki finansuje z podatków płaconych m. in. ateistów, jehowców, sekciarzy... i moich.
Państwo wymyśliło historię - państwo płaci za naukę historii.
Kościół wymyslił katechęzę, to niech Kościół za nią płaci!
|
| Śr cze 16, 2004 19:19 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
saxon napisał(a): O ile dobrze pamiętam, państwo nie płaci mi za: - odprawianie Mszy - spowiadanie - udzielanie chrztów - udzielanie ślubów - odprawianie pogrzebów - odwiedzanie chorych - katechezy i spotkania w salkach itp. itd.
Księża zatrudnieni w wojsku, szpitalach itp. otrzymuja za to opłaty. (może poza ślubami, ale nie rozdrabniajmy się, slub, chrzest, pogrzeb, bierzmowanie - mozna podciągnąć pod jedną kreskę) Cytuj: No cóż, popatrzmy zatem co w zamian proponuje Twoja Partia:
W tym temacie zapraszam na Forum FiM albo APPR. Cytuj: Hmmm... czyli wg. Ciebie wówczas wszystko będzie w porządku? Pieniądze z podatków milionów katolików i wbrew ich woli mają być przeznaczane na dotowanie aborcji, antykoncepcji, związków homoseksualnych, niemoralnych "dzieł sztuki" itp. W imię czego? Fałszywie rozumianej tolerancji?
Np. propagowanie antykoncepcji to działalność państwa, więc państwo ją sobie ma finansować. katecheza, to działalność kocioła - więc niech sobie Kościół finansuje. A jesli państwo ma działalność Kościoła finansować, bo jak napisałeś: Cytuj: W szkole na kilkaset dzieci kilka nie chodzi na lekcje religii. Szkoła została zbudowana i jest utrzymywana z pieniędzy rodziców. Również z tych pieniędzy opłacani są katecheci. Biorąc pod uwagę ilość pieniędzy wyłożonych przez rodziców katolickich i niekatolickich - kto ma większe prawo do decydowania co z nimi zrobić i na co je przeznaczyć? I przełóż to sobie teraz na całe państwo.
To wpiszmy w Konstytucję RP, że Polska jest krajem katolickim, a katolicyzm jest religia państwową. Wtedy będzie uczciwie. Cytuj: I tak na koniec - jakoś zupełnie pominęłaś mój pierwszy post w tym temacie i zawarte w nim pytania - przeoczenie?
Który, ten długi?
|
| Śr cze 16, 2004 19:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W tym temacie zapraszam na Forum FiM albo APPR.
Polecam moją polemikę z forumowiczami FiM. Byłem tam jako blinki
Polemika
|
| Śr cze 16, 2004 19:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Niejaki Krzysztof Kolumb odkrywa Amerykę . podobno protestant..
To byl rok 1492, Kolumb byl katolikiem.....do Lutra bylo jeszcze daleko.
Moze byscie tak laskawie zauwazyli, ze mowimy tutaj o zakazie wprowadzonym przez Rzym....zakaz ten dotyczyl szczegolnie Hiszpanow i Portugalczykow.
Fakt , ze malo sobie z tego robili, swiadczy tylko o tym, ze byli kiepskimi katolikami.
Mimo to zakaz ISTNIAL...........czego nie mozna powiedziec o protestantach. Bo oni takiego zakazu nie dali.
motek
Anglia....to nie katolicy tylko anglikanie
Francja..........to Rewolucja Francuska i Napoleon, ktory wprowadzil niewolnictwo w koloniach w 1802 roku.
USA - protestancki kraj (ktory wymordowal prawie cala populacje Indian).
Co do pozostalych krajow....moge sie zgodzic, to kraje katolickie, ktore pomimo zdecydowanego sprzeciwu Kosciola, uprawialy ten niecny proceder.
Przestancie mi jednak pisac glupstwa w rodzaju "KK popieral niewolnictwo".....bo to nie jest i nie bylo prawda.
pozdrowka
|
| Śr cze 16, 2004 20:24 |
|
 |
|
Dyzio
|
Coś gdzieś czytałem o tym, co się działo w koloniach holenderskich (Protestanci) w Ameryce płd .
Podobno gorszego piekła dla niewolników nikt nie wymyślił ...  :(:(:(
|
| Śr cze 16, 2004 23:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Przestancie mi jednak pisac glupstwa w rodzaju "KK popieral niewolnictwo".....bo to nie jest i nie bylo prawda.
Pytałam Beli... skoro przyznajesz mi rację, ze Krk popierał feudalizm, to dlaczego przyczepiłeś się do mojej wypowiedzi?
A przy okazji, czy mam udawadniać że Krk popierał niewolnictwo?
mam przytoczyc słowa biskupa Casasa do papieza????
ech... ale obłuda...
|
| Cz cze 17, 2004 2:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Agni
Jezeli chodzi o bp Casasa......to dostalas juz odpowiedz w innym temacie, elka podala ci link na ten temat.
Nie bede sie powtarzal......zreszta, czy do komunistow kiedykolwiek i cokolwiek docieralo?
Czerwoni zawsze brylowali w klamstwach i oszustwach.
pozdrowka 
|
| Cz cze 17, 2004 8:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jako, że powinienem zachować bezstronność nie włączam się do dyskusji. Mam jednak pytanko.
Cytuj: przyznajesz mi rację, ze Krk popierał feudalizm
Czy było możliwe, aby na tamtym etapie myśli ekonomicznej, ktokolwiek głosił współczesny neoliberalizm?
|
| Cz cze 17, 2004 8:42 |
|
 |
|
godunow
|
Belizariusz napisał Cytuj: USA - protestancki kraj (ktory wymordowal prawie cala populacje Indian). Dla przypomnienia W USA Wyznania: protestanci (55%), katolicy (29%), żydzi (3%), Za encyklopediąA faktycznie katolicy bronili Indian przed protestantami .. Zapomniałem napisać wcześniej..  Paru obrońców w najbliższym czasie się kanonizuje zapomniał dodać inny użytkownik teg o forum.. Dyzio napisał Cytuj: Podobno gorszego piekła dla niewolników nikt nie wymyślił ]
Podobno Marks był katolikiem Podobno…
Pozdrówka
|
| Cz cze 17, 2004 9:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Przestancie mi jednak pisac glupstwa w rodzaju "KK popieral niewolnictwo".....bo to nie jest i nie bylo prawda.
Nieprawda?
Poczynając od I w. dzięki stoikom, wyznawcom dionisosa, ludziom takim jak Seneka czy Petroniusz położenie niewolników zacząło się zmieniać na lepsze.
* Proces ten zahamował Konstantyn.
* Justynian dziarsko kontynułował pogarszanie losu niewolników
* zakazano wyzwalania niewolników bedących własnością Kościoła (ach, ta święta własność kościoła...)
* Leon I zakazał dawania niewolnikom święceń biskupich (wcześniej niewolnicy byli nawet papiezami)
* Gelazy I zakazał nawet wyswiecania na księży
* sobór w Toledo uznał, ze dzieci duchownych z nieprawego związku stają się niewolnikami - własnością Kościoła
* Mikołaj V sankcjonuje zwożenie niewolników do Portugali, a Paweł III uznaje prawo do niewolników dworu rzymskiego
* XIX w. Grzegorz XVI zakazuje handlu niewolnikami
|
| Cz cze 17, 2004 15:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: XIX w. Grzegorz XVI zakazuje handlu niewolnikami
agni, az zal....sciska czytajac Ciebie.
Moze bys tak zaczela czytac to co pisza inni, a nie tylko prowadzila smieszno-radosna tworczosc ?
Nie chce mi sie odnosic do tego wszystkiego........szkoda czasu, ty i tak tego nie przeczytasz i dalej bedziesz pisala swoje.
pozdrowka
P.S.
Dodam cos do Twojej wyliczanki:
* Poczatek wieku XX. W pewien pazdziernikowy dzien, w pewnym ogromnym kraju wyladowali "marksjanie". Zarazili ludnosc tubylcza i powstala mutacja o nazwie homo sovieticus. Od tego czasu do chwili obecnej powstalo wiele odmian tej mutacji. Mimo szeroko zakrojonych akcji ratunkowych, w dalszym ciagu mozna spotkac wiele osobnikow tego gatunku.
Typ niereformowalny i nieuleczalny. Ostatnio jednak jego populacja wykazuje tendencje spadkowa
|
| Cz cze 17, 2004 18:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Czerwoni zawsze brylowali w klamstwach i oszustwach.
Tak, jestem czerwona.
I jestem dumna z tego!
Zapytam Beli... zapytam...
Czy uważasz mnie za kłamcę bez honoru??
Czy uważasz mnie za kłamcę bez honoru???????
Pytam!!??
"Polska nie jest tak bogata, by w Warszawie tworzyły sie korki luksusowych samochodów - ale nie jest też tak biedna, by dzieci chodziły głodne do szkoły! -
- musimy zlikwidać te oburzające niesprawiedliwości społeczne!" (towarzysz Piotr Ikonowicz)
Niech żyje Wolność i Socjalizm!
PS. czy towarzysza Piotra wyzwiesz od komuchów?
|
| Pt cze 18, 2004 2:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie agni
Nie nazwe Cie tak!
Ty po prostu powtarzasz tylko klamstwa wymyslone przez innych. Ty nie mozesz nic za to, zostalas zindoktrynowana, przez wyspecjalizowanych oszczercow.
Mam jednak nadzieje, ze w koncu i dla Ciebie zaswieci "slonce" Prawdy.
Cytuj: "Polska nie jest tak bogata, by w Warszawie tworzyły sie korki luksusowych samochodów - ale nie jest też tak biedna, by dzieci chodziły głodne do szkoły! - - musimy zlikwidać te oburzające niesprawiedliwości społeczne!" (towarzysz Piotr Ikonowicz)
Do tego by nasze dzieci nie chodzily glodne do szkoly.......nie jest nam potrzebny socjalizm. Wystarczy popatrzec na kraje do ktorych ta "zaraza" XX w. nie dotarla i porownac je z krajami, ktorych dotknela.
Towarzysza Ikonowicza, najchetniej bym wyslal na dlugoletnie szkolenie do Phenianu, tam moze sie do woli napawac zdobyczami socjalizmu.
Ciebie agni, Nie!
Co ja bym robil na tym Forum bez Ciebie  Zanudzilbym sie na smierc
pozdrowka 
|
| Pt cze 18, 2004 7:28 |
|
|
|