"Perełki" tzw. "tradycjonalistów"
| Autor |
Wiadomość |
|
Błażej
|
To na dobranoc.
Econ, święcenia kapłańskie- coś, na co Paweł VI absolutnie zgodzić się nie mógł.
|
| Śr mar 30, 2005 21:17 |
|
|
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
A można jaśniej powiedzieć, co jest to za film. Bym sobie z chęcią ściągnął!!
_________________ Byłem młody i głupi. Proszę moje posty (starsze niż z roku 2009) nie traktować jako obecny mój tok myślenia.
|
| Śr mar 30, 2005 21:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
uzupełniam: gdy kapłan Starego Przymierza wchodził do Przybytku, w którym stała Arka Przymierza, to ZAWSZE był w nim zwrócony twarzą do Arki; wycofywał się stamtąd tyłem.
u nas nigdy tak nie było ...
|
| Śr mar 30, 2005 21:19 |
|
|
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
Błażej napisał(a): Econ, święcenia kapłańskie- coś, na co Paweł VI absolutnie zgodzić się nie mógł.
Czyli na co?
_________________ Byłem młody i głupi. Proszę moje posty (starsze niż z roku 2009) nie traktować jako obecny mój tok myślenia.
|
| Śr mar 30, 2005 21:20 |
|
 |
|
Błażej
|
a jak ks. Dawidowski zrobił Ecce Agnus Dei, jak udzielił błogosławieństwa?
rozgrzeszenia?
|
| Śr mar 30, 2005 21:21 |
|
|
|
 |
|
Błażej
|
na święcenie księzy do odprawiania tradycyjnej Mszy. Za to suspensował JE Lefebvre!
|
| Śr mar 30, 2005 21:22 |
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
Powiecie mi coś na temat tego filmu, czy nie?
http://www.inetpress.w9.pl/wandea/
To herezyjski jakiś, czy katolicki?
|
| Śr mar 30, 2005 21:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
film pokazuje różnice między Mszą św a NOMem.
na ile wiem, wgrali go na spółę ludzie ze śląskiego Eclessia Dei i właściciel portalu Wandea ( www.wandea.org.pl)
|
| Śr mar 30, 2005 21:33 |
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
Odnośnie tego filmu ma Wandeii, to on on raczej nie jest katolicki, gdyż ta cała Wandea, nie jest "w łączności" ze Stolicą Apostolską - ona z tego wiem, nie podlega nawet Diecezko swojej.
|
| Śr mar 30, 2005 21:33 |
|
 |
|
Gość
|
Wasz brat Sebastian napisał(a): A można jaśniej powiedzieć, co jest to za film. Bym sobie z chęcią ściągnął!!
To jest film o tym, co utracili katolicy po soborze. naprawdę warto go obejrzeć. 
|
| Śr mar 30, 2005 21:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Wasz brat Sebastian napisał(a): Odnośnie tego filmu ma Wandeii, to on on raczej nie jest katolicki, gdyż ta cała Wandea, nie jest "w łączności" ze Stolicą Apostolską - ona z tego wiem, nie podlega nawet Diecezko swojej.
mało rozsądne jest ocenianie ogółu po szczególe. Wandea jest linkowana przez księgarnię "Antyk" i sporo innych zacnych instytuów - czy one też nie są katolickie
Nie  one po prostu nie są posoborowe 
|
| Śr mar 30, 2005 21:44 |
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
Crusader napisał(a): Nie  one po prostu nie są posoborowe 
I znowu podziały, skończmy dzielić jedno Ciało, tzn. Kościół Katolicki na przedsoborowy i posoborowy!
|
| Śr mar 30, 2005 21:52 |
|
 |
|
Fatal error
|
Witam brata Sebastiana!
Jeżeli Ciebie interesują tradycjonaliści w łączności ze Stolicą Apostolską, polecam: www.fssp.org.
Na stronie jest bogata galerya zdjęć - szokujące! http://www.fssp.org/en/photos.htm
_________________ Logicznych powodów brak, gdy pod chełmem jeno wiatr
|
| Cz mar 31, 2005 1:33 |
|
 |
|
Wasz brat Sebastian
|
Fatal error napisał(a): Witam brata Sebastiana! Jeżeli Ciebie interesują tradycjonaliści w łączności ze Stolicą Apostolską, polecam: www.fssp.org. Na stronie jest bogata galerya zdjęć - szokujące! http://www.fssp.org/en/photos.htm
I ja Ciebie witam
Tak się składa, że znam tę stronę i nieco o Bractwie słyszałem.
Swoją drogą poszukuję kontaktu z jakimś z księży [polskich] FSSP.
Może znacie, bardzo bym prosił o jakiegoś mejla na "pw" [prywatnie  ]
|
| Cz mar 31, 2005 6:11 |
|
 |
|
Agniulka
|
Crusader napisał(a): uzupełniam: gdy kapłan Starego Przymierza wchodził do Przybytku, w którym stała Arka Przymierza, to ZAWSZE był w nim zwrócony twarzą do Arki; wycofywał się stamtąd tyłem. u nas nigdy tak nie było ...
No właśnie, czy w Mszy przedsoborowej ksiądz udzielał błogosławieństwa tyłem do ludzi ?
Nie wiem, jak teraz jest "u was"... W Kościele Katolickim Ofiara Eucharystyczna sprawowana jest na ołtarzu przodem do ludzi i to Ona jest Przybytkiem i jeszcze nie zauważyłąm, żeby kapłan odwracał się do niej tyłem... conajwyżej do pustego już ołtarza po Mszy kiedy przyklęka przed tabernakulum, to się to zdarza powód wyjaśniony poniżej:
Natomiast tabernakulum zgodnie z przepisami liturgicznymi powinno być właściwie w bocznym ołtarzu i wtedy nie ma problemów nawet z udzielaniem błogosławieństwem, ale nie wszędzie tak jeszcze jest - pozostałości przedsoborowe.
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| Cz mar 31, 2005 8:18 |
|
|
|