Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Cud JP2 na Euro?
Nadal @Tomek44 idziesz dziwna ścieżką. Mam wrażenie, ze swoja wiarę budujesz na negacji, a to zły fundament.
Na twoje pytanie odpowiedziałem. Proszę o wzajemność: co ty rozumiesz prze katolickie świętych obcowanie?
|
Śr cze 13, 2012 12:54 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Że dobrzy katolicy idą po smierci prosto do nieba - i stamtąd mogą się wstawiać za żyjącymi. Innymi słowy wspólnota rozciąga się na zmarłych.
|
Śr cze 13, 2012 13:12 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Pragnę nieśmiało zwrócić uwagę, że tematem tego wątku jest cud na Euro.
No więc, wracając do tematu, żadnego cudu nie było i nie muszę płacic na Kościół 5 stów. Zagraliśmy dobry mecz, ale trudno nazwać go cudem. JP2 się tym razem nie wstawił?? Dlaczego?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 13, 2012 13:24 |
|
|
|
 |
Tomek44
|
Co więcej: przy golu Rosjan bramkarz Tytoń stał bezradnie i tylko z bezsilnością patrzył jak piłka zmierza do siatki.....
A odpowiedź na Twoje pytanie: "dlaczego JPII sie nie wstawił" zawarta jest właśnie w dotychczasowej dyskusji o fikcyjności "świętych obcowania". Innymi słowy Karol Wojtyła "w proch się obrócił".
|
Śr cze 13, 2012 13:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Luteranie także rozciągają wspólnotę na zmarłych (a metodyści po prostu tego nie rozstrzygają). Luther przy tym głosił: "Chociaż aniołowie w niebie, a święci na ziemi, a może także i w niebie, modlą się za nas (jak zresztą i Chrystus czyni), to jednak z tego nie wynika, iż mamy aniołów i świętych wzywać, uwielbiać i czcić."
Nie widzę tu problemu samego w sobie. Nie tylko katolicy przekładają dane fragmenty w sposób przez ciebie odrzucony, ale także protestanci. Nie wynika to z braku poszanowania dla Słowa, dla Boga ale z wierności przekładu. W interpretacjach się często mocno różnimy ale ale tak daleką interpretację zawarta juz w tłumaczeniu, jak w twoim można przyrównać tylko do interpretacyjnego tłumaczenia katolickiego "ty jesteś Skałą" (NT, edycja "Święty Paweł").
|
Śr cze 13, 2012 13:31 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Dla mnie jest oczywiste, że święci z nami nie obcują, a my z nimi. Przecież musieliby się tam w niebie ostro kłócić, której drużynie pomagać. No chyba, że mecz wygrywają w zasadzie święci - która niebieska drużyna lepiej nadprzyrodzenie interweniuje, ta ludzka drużyna wygrywa. Toż to absurd jakiś!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 13, 2012 13:42 |
|
 |
Tomek44
|
W wiki doczytałem, że w protestantyźmie dominuje pogląd, iż wspólnota ograniczona jest do żyjacych na ziemi. http://pl.wikipedia.org/wiki/Obcowanie_ ... %C4%99tych
|
Śr cze 13, 2012 13:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Dla mnie jest oczywiste, że święci z nami nie obcują, a my z nimi. Przecież musieliby się tam w niebie ostro kłócić, której drużynie pomagać. No chyba, że mecz wygrywają w zasadzie święci - która niebieska drużyna lepiej nadprzyrodzenie interweniuje, ta ludzka drużyna wygrywa. Toż to absurd jakiś! Cóż, "Bóg jest z nami" wmawiano wszystkim żołnierzom we wszystkich językach świata. Po części to jest prawda: Bóg jest z nimi ... ale nie tylko, z przeciwnikami też. Bóg jest ze wszystkimi ludźmi. Ewentualną ingerencje Boga w mecz piłkarski można by spokojnie wytłumaczyć ... boskim poczuciem humoru 
|
Śr cze 13, 2012 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na tej wspólnocie protestanci się skupiają. Ale protestanci to nie monolit teologiczny, a nauki Kościołów to nie dogmaty katolickie.
|
Śr cze 13, 2012 13:49 |
|
 |
Tomek44
|
Ale słuszna jest tam zapodana uwaga Lutra, że wzywanie zmarłych (a zatem modlitwy np. do JPII) jest "bardzo zgubne", gdyż przeczy wprost woli Bożej wyrażonej w Biblii (5 Mojż . 18: 10,11). Więc mamy jasną odpowiedź o wstawiennictwo JPII w obronie karnego.
|
Śr cze 13, 2012 13:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Udajesz, albo grasz - powtórzę po raz enty wszyscy chrześcijanie: katolicy, prawosłwani, protestani (80%) nie wstawili dwukropka, po to tylko aby Ewangelia oddawała poglądy człowieka . Skąd te 80%? Asekuracja, niewiedza? Uważasz, ze 20% protestantów fałszuje Słowo aby dostosować je do swoich poglądów? Po prostu nie wiem jaki procent stanowi część adwentystów, Badaczy Pisma Świętego, którzy podobnie jak ŚJ stawiają dwukropek po słowie "dziś".
|
Śr cze 13, 2012 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Udajesz, albo grasz - powtórzę po raz enty wszyscy chrześcijanie: katolicy, prawosłwani, protestani (80%) nie wstawili dwukropka, po to tylko aby Ewangelia oddawała poglądy człowieka . Skąd te 80%? Asekuracja, niewiedza? Uważasz, ze 20% protestantów fałszuje Słowo aby dostosować je do swoich poglądów? Po prostu nie wiem jaki procent stanowi część adwentystów, Badaczy Pisma Świętego, którzy podobnie jak ŚJ stawiają dwukropek po słowie "dziś". Adwentyści posługują się powszechnymi tłumaczeniami. W Polsce używają tzw. brytyjkę (Biblia Warszawska). Sprawa interpretacji, czy owe "dziś" należy rozumieć dosłownie, czy chodzi o zbawienie nie upoważnia do zarzutu fałszowania Słowa!
|
Śr cze 13, 2012 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Adwentyści posługują się powszechnymi tłumaczeniami. W Polsce używają tzw. brytyjkę (Biblia Warszawska). Sprawa interpretacji, czy owe "dziś" należy rozumieć dosłownie, czy chodzi o zbawienie nie upoważnia do zarzutu fałszowania Słowa! Owo "dziś" jest zasadnicze - potwierdza lub neguje wiarę w życie wieczne przed powszechnym zmartwychwstaniem ciał.
|
Śr cze 13, 2012 18:35 |
|
 |
Tomek44
|
Więc warto się zastanowić nad znaczeniami słów Szeol, Hades, Otchłań (w BT). Czy to sa synonimy nieba, raju, czy grobu? Hioba 3:10-22 BT Cytuj: Dlaczego nie umarłem po wyjściu z łona, nie wyszedłem z wnętrzności, by skonać? (12) Po cóż mnie przyjęły kolana a piersi podały mi pokarm? (13) Teraz bym spał, wypoczywał, odetchnąłbym w śnie (przypis w BT: "Chodzi o pobyt w Szeolu") pogrążony (14) z królami, ziemskimi władcami, co sobie stawiali grobowce, (15) wśród wodzów w złoto zasobnych, których domy pełne są srebra. (16) Nie żyłbym jak płód poroniony, jak dziecię, co światła nie znało. (17) Tam niegodziwcy nie krzyczą, spokojni, zużyli już siły. (18) Tam wszyscy więźniowie bez lęku, nie słyszą już głosu strażnika; (19) tam razem i mały, i wielki, tam sługa jest wolny od pana. (20) Po co się daje życie strapionym, istnienie złamanym na duchu, (21) co śmierci czekają na próżno, szukają jej bardziej niż skarbu w roli; (22) cieszą się, skaczą z radości, weselą się, że doszli do grobu Hioba 7:9 BT Cytuj: Jak obłok przeleci i zniknie, kto schodzi do Szeolu, nie wraca Hioba 11:8 bt Cytuj: "Wyższe nad niebo. Przenikniesz? Głębsze niż Szeol. Czy zbadasz?" Hioba 14:13 BT Cytuj: O gdybyś w Szeolu mnie schował, ukrył, aż gniew Twój przeminie, czas mi postawił, kiedy mnie wspomnisz... Hioba 17:1 BT Cytuj: Zgnębiony duch - minęły dni, tylko grób mi pozostaje Hioba 17: 13-16 BT Cytuj: Mam ufać? Szeol mym domem, w ciemności rozścielę swe łoże, (14) grobowi powiem: "Mój ojcze"! "Matko ma, siostro!" - robactwu. (15) Właściwie, po cóż nadzieja, kto przedmiot ufności zobaczy? (16) Czy zejdzie do królestwa Szeolu? Czy razem do ziemi pójdziemy?" Tak więc Szeol to chyba nie niebo.
Ostatnio edytowano Śr cze 13, 2012 20:00 przez Tomek44, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 13, 2012 19:38 |
|
 |
mareta
|
Chyba jednak cudu nie było, jeszcze.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Śr cze 13, 2012 19:44 |
|
|
|