Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
 Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy ofiara Pana Jezusa to Eucharystia?
krzysiekniepieklo napisał(a):
No to powiedz mi Yarpen, dlaczego ksiądz daje tą modlitwę do odmówienia jako pokutę.

To pytanie do księdza. :)

Cytuj:
Cze uważasz, w dalszym ciągu, że nie mam obowiązku jej odmówić?

W tym przypadku jest już obowiązek odmówienia, bo to pokuta.

Pt gru 16, 2016 12:52
Jesli nie zauwazyles, to modlitwe odmawia sie przezywajac jej tresc i to przezywanie jest modlitwa, a nie same odklepanie slow formulki.
Kaplan przy spowiedzi nie zadaje pokuty jako rodzaju utrudnienia, tylko zaleznie od tego co u ciebie wymaga poprawy, daje ci odpowiednia modlitwe ktora odmawiajac-przezywajac uswiadomisz sobie choc czesc swoich bledow, bys lepiej rozumial co i dlaczego robisz zle.

Pt gru 16, 2016 13:07

Widzisz Sapper, w tej modlitwie jest wyraźnie powiedziane, że ofiara Ciała i Krwi Pana Jezusa to jest ofiara ,, na przebłagalnej za grzechy nasze i świata całego" i Bóg oczekuje, ze w ten sposób będzie składana.

Pt gru 16, 2016 13:18
W ten czyli w jaki sposób?

Pt gru 16, 2016 13:21

Jako ofiara przebłagalna za grzechy -bo kak chce Bóg.

Pt gru 16, 2016 13:34
Możesz wreszcie najpierw sprawdzać co Kościół naucza, a potem się wypowiadać? Patrz:

1367 Ofiara Chrystusa i ofiara Eucharystii są jedną ofiarą. "Jedna i ta sama jest bowiem Hostia, ten sam ofiarujący - obecnie przez posługę kapłanów - który wówczas ofiarował siebie na krzyżu, a tylko sposób ofiarowania jest inny... A skoro w tej Boskiej ofierze, dokonującej się we Mszy świętej, jest obecny i w sposób bezkrwawy ofiarowany ten sam Chrystus, który na ołtarzu krzyża ofiarował samego siebie w sposób krwawy, ofiara ta jest naprawdę przebłagalna" 175.

175 Sobór Trydencki: DS 1743.

Pt gru 16, 2016 13:38
Przyjecie Komunii Sw. to przyjecie Ofiary Jezusa za nasze grzechy. Innaczej mowiac wyznanie wiary w Jezusa i prawdziwosci Jego Ofiary za nas, ktore jest jednoczesnie polaczeniem sie z Nim.

Pt gru 16, 2016 13:48

Powiedz Yarpen, czy to co przetoczyłeś, było ogłoszone w sposób nieomylny? Bo jeśli nie to ja bardziej wierzę siostrze Fałstynie.

Pt gru 16, 2016 13:54
To jest fragment dekretu Soboru Trydenckiego. Oficjalne nauczanie Kościoła. Rozumiesz?

Pt gru 16, 2016 13:55

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Pt gru 16, 2016 14:00
Powiedz Yarpen, czy to co przetoczyłeś, było ogłoszone w sposób nieomylny? Bo jeśli nie to ja bardziej wierzę siostrze Fałstynie.

W czym konkretnie?
Podaj fragmenty ktore uwazasz za istotne w tej sprawie.

Pt gru 16, 2016 14:00
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Odpowiedziałem. Ten fragment KKK, który zacytowałem, jest nauczaniem Kościoła na temat Mszy Świętej, który Ciebie obowiązuje. Pora to przyjąć do wiadomości. No, ale jeżeli to za mało, to tu masz kanon Soboru Trydenckiego z anatemą:

3. Gdyby ktoś mówił, że msza jest tylko ofiarą pochwalną i dziękczynną lub jedynie pamiątką ofiary złożonej na krzyżu, a nie przebłagalną; albo że pomaga wyłącznie przyjmującemu [Komunię] i nie powinna być składana za żywych i umarłych, za grzechy, kary, zadośćuczynienia ani w innych potrzebach - niech będzie wyklęty.

Pt gru 16, 2016 14:02

Ofiara krwawa i ofiara bezkrwawa to są dwie różne ofiary. Ofiara krwawa składana w sposób bezkrwawy to jest ofiara pozbawiona krwi. Pan Jezus złożył ofiarę krwawą. Ofiara bezkrwawa nie jest ofiarą Chrystusa.

Pt gru 16, 2016 14:11
Właśnie zaczynasz negować dogmatyczne nauczanie Kościoła na temat tego, że Msza Święta jest ofiarą przebłagalną. :(

Pt gru 16, 2016 14:12

Yarpen, ja właśnie mówię, że to jest ofiara przeblłagalna i żadna inna więc tym fragmentem mnie nie nastraszyłeś.

Pt gru 16, 2016 14:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona