| Autor |
Wiadomość |
|
ga1robe
|
 Re: Stop PiSlamizacji Polski
Dołożę od siebie. Dla mnie coraz bardziej widoczna staje się postawa konformizmu, i to nawet na wyższych stanowiskach. Postawa nie ma nic wspólnego z postawą bohaterską, a tym bardziej wspomnianym wyżej patriotyzmem. Zwlekanie, unikanie podejmowania decyzji, które mogłyby nie spodobać się władzy. W PRL nazywano to „obroną sybstancji”. Nie podskakujmy, róbmy, co władza każe, bo najważniejsze jest dobro instytucji, placówki. Te typowe dla konformizju tchórzliwe zachowania, że lepiej się nie wychylać, rozpowszechniły się w instytucjach, na które rząd ma jakiś wpływ. Ludzie albo sami uciekają, albo się ich wyrzuca, albo są spychani na margines.
|
| Śr paź 31, 2018 11:38 |
|
|
|
 |
|
subadam
|
towarzyski_pelikan napisał(a): Wymienię kilka istotnych cech polskiej mentalności: - tendencja do jednoczenia się w kryzysowych momentach we wspólnym celu, przeciwko wrogom Ojczyzny - głęboka potrzeba niepodległości, wolności - odwaga, heroizm, zdolność do poświęceń, cierpienia dla wyższych celów; - głoszenie prawdy mimo prześladowań - bunt przeciwko tyranii, złej, uciskającej władzy - duma, honor, niezłomność - pracowitość - pobożność - dbałość o tradycję, kulturę narodową (duma z bycia Polakiem) - krewkość - gościnność, szczodrość
I teraz sobie to porównaj z tym Twoim jałowym opisem mentalności kanadyjskiej. Skadzes to wziela ? Czy nie czasem z moich szkolnych czytanek z lat 50 / 60 tych pisanych "ku pokrzepieniu serc", ktore mowily rowniez o polskiej tolerancji i wspanialym systemie socjalistycznym dzieki ktoremu jako narod doplynelismy wlasnie do szczesliwego portu ? Wybacz ale dyskusja z kims tak calkowicie oderwanym od rzeczywistosci jest dla mnie po prostu strata czasu. Powinienem to zauwazyc juz w trakcie watku o dziurach na biegunach Ziemi, najwyrazniej na starosc trace refleks.
|
| Śr paź 31, 2018 14:41 |
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
zefciu napisał(a): Po pierwsze – nie tak skrajnie z dnia na dzień. Po drugie – Twoje poprzednie poglądy bezpośrednio Bóg Ci dyktował ponoć. Po pierwsze- nie tak znowu skrajnie, moje poprzednie poglądy zostały wzbogacone o nowy pierwiastek. Z lewicą się zaczęłam żegnać już parę ładnych miesięcy temu, aż w końcu porzuciłam ją raz na zawsze jak zużyte buty. Po drugie: Moje obecne poglądy są dyktowane przez tego samego Boga. Bóg dawkuje mi Prawdę stopniowo. Cytuj: No właśnie średnio. Większość osób łojących wódę krzywi się i panicznie sięga po coś, co zabije jej smak. Jest to dla mnie niepojęte, że osoba mająca na półce wybór między dziesiątkami smacznych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino, miód, nalewki, czy brandy sięga po wódę, która mu nie smakuje. Bo w piciu wódki nie tyle chodzi o samą wódkę, co o picie wódki. To obrzęd. Cytuj: Nie wiem, gdzie Ty obserwujesz ten wszechobecny, bezkrytyczny entuzjazm wobec multikulti. Ale na pewno nie w Polsce.
W mediach społecznościowych. Cytuj: Jakie zatem eksperymenty kulinarne są niespójne? Przykłady by się znalazły – np. jedzenie psów jest z naszą kulturą mocno sprzeczne, bo pies w naszej kulturze ma pozycję taką, jaką ma. I zgadnij co? Nikt psów w Polsce nie je. Póki co nie je, a co będzie za x lat? Czemu mamy dyskryminować Azjatów? Dlaczego nie pozwolić im serwować swoich popisowych dań w azjatyckich restauracjach? Czemu nie pozwolić im na organizowanie na terenie Polski Festiwalu Psiego Mięsa? zefciu napisał(a): Alus napisał(a): "W obliczu lawinowego przemieszczania się Polaków do Skandynawii musisz obligatoryjnie skorygować cechy polskiej mentalności, które sama wymieniłaś." Nie musi. Bo pelikan z pewnością stosuje tutaj rozumowanie według wzorca „żaden prawdziwy Szkot”. Skoro uciekają do Skandynawii, to widocznie nie są prawdziwymi Polakami. Nie każdy Polak zamieszkujący Skandynawię daje się "zgermanić". Prawdziwy Polak Polskę zawsze ma w sercu. Alus napisał(a): Co wspólcześnie dostrzegamy na co dzień, tylko wrogiem jest inaczej myślący Polak. To jest wpływ tych, co siedzą przy korycie. Oni wiedzą doskonale, że podzielonym narodem się najlepiej rządzi. Cytuj: Czego dowodem jest XVIIIw i Targowica. Czego dowodem jest sceptycyzm w stosunku do UE oraz sprzeciw wobec totalitarnych zapędów polskich polityków. Cytuj: A które inne narody pozbawione są tych cech? Choćby wszystkie prounijne. Cytuj: Właśnie pobożność - pozwalająca modlić sie o wszelkie zło dla nieprzyjaciół, traktować bliźnich w kategorii wrogów i czynienie w kościołach agitek politycznych. To jest efekt wymienionego przeze mnie wcześniej dzielenia narodu. Wskutek czego rodacy się naparzają sami ze sobą, a za ich plecami wrogowie sobie wiją gniazdko w imię zasady "Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta" Cytuj: Znasz takie narody, które utraciły dumę narodową? Wszystkie prounijne, nawet jeśli są spoza unii. Wymieniły one dumę narodową na dumę unijną. Cytuj: Której obraz dostarcza nam pomoc medyczna w polskich szpitalach chorym, kalekim kobietm i dzieciom okrutnie doświadczonym w wojnie w Syrii Zapraszam na polską wieś.
_________________ Nie będzie mason pluł nam w twarz, ni dzieci nam tumanił!
|
| Śr paź 31, 2018 17:32 |
|
|
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
SweetChild napisał(a): Jak już pisał zefciu, w Polsce tego entuzjazmu nie ma, a i w Europie jest obecnie mocno przytłumiony. Dominować zaczynają irracjonalne lęki i to te lęki należy chłodzić, aby na ich bazie nie rozbujały się tradycyjne europejskie anty-wartości, które już nieraz rujnowały cały kontynent, co szczególnie mocno uderzało w Polskę.
Jakie to są te tradycyjne europejskie anty-wartości? Cytuj: Dla mnie kierunki migracji są najlepszym miernikiem jakości życia w danym kraju, bo ludzie bezpośrednio głosują nogami i ponoszą konsekwencje swojego wyboru. To dużo bardziej wiarygodne niż medialna sensacjologia. Kierunku migracji wskazują tylko na to, gdzie jest większy dobrobyt. Niestety, nie zawsze tam gdzie jest większy dobrobyt, tam jest większy dobrostan. Ponieważ w Polsce wciąż nie ma warunków dla wielu ludzi na przyzwoity dobrobyt (a to jest w ogóle warunek podstawowy, żeby iść dalej), to za dobrobytem uciekają do totalitarnych państw opiekuńczych, po drodze gubiąc dobrostan. george45 napisał(a): Co za zrządzenie losu, że urodziliśmy się Polakami. Inne narody – ich obywatele, mają same przywary:
O przywarach innych narodów mówić nie wypada, tak jak nie wypada uwypuklać pozytywnych cech własnego narodu. Wszystko w imię świętej Równości, tej bogini nad boginie, która zakazuje wszelkiego wartościowania.
|
| Śr paź 31, 2018 17:43 |
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
ga1robe napisał(a): Dołożę od siebie. Dla mnie coraz bardziej widoczna staje się postawa konformizmu, i to nawet na wyższych stanowiskach. Postawa nie ma nic wspólnego z postawą bohaterską, a tym bardziej wspomnianym wyżej patriotyzmem. Zwlekanie, unikanie podejmowania decyzji, które mogłyby nie spodobać się władzy. W PRL nazywano to „obroną sybstancji”. Nie podskakujmy, róbmy, co władza każe, bo najważniejsze jest dobro instytucji, placówki. Te typowe dla konformizju tchórzliwe zachowania, że lepiej się nie wychylać, rozpowszechniły się w instytucjach, na które rząd ma jakiś wpływ. Ludzie albo sami uciekają, albo się ich wyrzuca, albo są spychani na margines. Celne uwagi. Niestety, tak większość współczesnych Europejczyków rozumie patriotyzm za sprawą naszej kochanej UE. Im bardziej zginasz kark przed zbiurokratyzowanym systemem władzy, tym jesteś bardziej praworządny. Najważniejsze jest postępować zgodnie z prawem i obowiązującymi procedurami, niezależnie od tego, czy to prawo/procedury mają sens. Być patriotą zostało zdegradowane do być posłusznym trybikiem systemu. Do tego doszło, że prawdziwi patrioci, którzy zdobywają się na nonkonformizm w obronie wyższych wartości, wysłuchują takie teksty jak "Wypier*** z Polski, jak nie chcesz robić tego, co władza każe". Polaków wyprasza się z ich własnej Ojczyzny germanizowanej przez żołnierzy UE, lemingów maszerujących zgodnie w takt "Ordnung muss sein". subadam napisał(a): Skadzes to wziela ? Czy nie czasem z moich szkolnych czytanek z lat 50 / 60 tych pisanych "ku pokrzepieniu serc", ktore mowily rowniez o polskiej tolerancji i wspanialym systemie socjalistycznym dzieki ktoremu jako narod doplynelismy wlasnie do szczesliwego portu ? Z serca. Właśnie żyjemy w epoce współczesnego romantyzmu, a ja jestem wieszczem tej epoki. Cytuj: Wybacz ale dyskusja z kims tak calkowicie oderwanym od rzeczywistosci jest dla mnie po prostu strata czasu. Powinienem to zauwazyc juz w trakcie watku o dziurach na biegunach Ziemi, najwyrazniej na starosc trace refleks. Masz rację. Dyskusja z Tobą jest równie fascynująca jak dłubanie w nosie. Mogę grzebać bez końca, a i tak będę wyciągać same babole. Saju nara, [...]. EDIT: Regulamin § I, pkt. 4, § II, pkt. 4. MH.
|
| Śr paź 31, 2018 17:57 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Śr paź 31, 2018 18:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): No właśnie średnio. Większość osób łojących wódę krzywi się i panicznie sięga po coś, co zabije jej smak. Jest to dla mnie niepojęte, że osoba mająca na półce wybór między dziesiątkami smacznych napojów alkoholowych takich jak piwo, wino, miód, nalewki, czy brandy sięga po wódę, która mu nie smakuje Grzeszysz i to bardzo. Wódka to dobór narodowe, jedyna z nielicznych rzeczy w tym kraju która umożliwia zwykłemu Kowalskiemu umilenie sobie czasu. Wódki nie pije się dla smaku, tylko po to żeby się nawalić https://m.youtube.com/watch?v=Z1iPiELq4Yg mało ludzi stać na taki wyczyn
|
| Cz lis 01, 2018 2:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dyskusja z pewnymi osobami, ktore zgina za chwilowy stan swoich przekonan, ktore Bóg im dawkuje stopniowo a nie zastanaowaia sie nawet, czy warto byloby ginac wczesniej za poprzedni stan swoich przekonan, to jak granie w szachy z gołębiem.
Europa to nie tylko Niemcy, co wiedza chocby Francuzi. Ze zachod Europy jest romansko-germanski a wschod slowianski (no, gdzies tam jest jeszcze kolebka Europy: Grecja), to zaden spisek i to lat ostatnich. A skad sie wziela idea zjednoczonej Europy, powinno byc znane powszechnie. Widac jednak, ze nie jest i ze nawet potwornosc wojen na terenie Europy miedzy Europejczykami nie jest znana. A co za tym idzie, pokoj na bazie porozumien, nie jest doceniany.
Lepiej ginac za wodke z bigosem? (Uwaga: metafora!)
|
| Cz lis 01, 2018 6:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie każdy Polak zamieszkujący Skandynawię daje się "zgermanić". Prawdziwy Polak Polskę zawsze ma w sercu.]/quote] Ale za to każdy muzułmanin musi się obligatoryjnie spolonizować. Cytuj: A które inne narody pozbawione są tych cech? Cytuj: Choćby wszystkie prounijne. I już zapomniały własnego języka, hymnu, tradycji - wymienisz choć jeden? Cytuj: Właśnie pobożność - pozwalająca modlić sie o wszelkie zło dla nieprzyjaciół, traktować bliźnich w kategorii wrogów i czynienie w kościołach agitek politycznych. Cytuj: To jest efekt wymienionego przeze mnie wcześniej dzielenia narodu. Wskutek czego rodacy się naparzają sami ze sobą, a za ich plecami wrogowie sobie wiją gniazdko w imię zasady "Gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta" A jaki podział wskazuje starodawne powiedzenie modli się pod figurą, a diabła ma za skórą, lub Z. Krasicki w wierszu "Dewotka". Cytuj: Której obraz dostarcza nam pomoc medyczna w polskich szpitalach chorym, kalekim kobietm i dzieciom okrutnie doświadczonym w wojnie w Syrii Cytuj: Zapraszam na polską wieś. Znam polską wieś i wiem, że prezentuje ona idyllicznego obrazka miłości bliźniego.
|
| Cz lis 01, 2018 8:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
towarzyski_pelikan napisał(a): Bo w piciu wódki nie tyle chodzi o samą wódkę, co o picie wódki. To obrzęd. Obrzęd? Aż obrzęd? Obrzęd to jest Msza Święta, albo japońska ceremonia parzenia herbaty. Chlanie wódy to jest dzicz. towarzyski_pelikan napisał(a): Czemu nie pozwolić im na organizowanie na terenie Polski Festiwalu Psiego Mięsa? Znaczy, powtórki z Powstania Warszawskiego? towarzyski_pelikan napisał(a): Oni wiedzą doskonale, że podzielonym narodem się najlepiej rządzi. To dlaczego podsycasz podział na Polaków na prawdziwych i prounijnych? Płacą ci za to, czy to po prostu lubisz, wyrobnico polityczna? towarzyski_pelikan napisał(a): Zapraszam na polską wieś. G ówno o wsi wiesz i pierdy sprzedajesz. (Proszę nie cenzurować, zagadałem po wiejsku.) towarzyski_pelikan napisał(a): Właśnie żyjemy w epoce współczesnego romantyzmu, a ja jestem wieszczem tej epoki. Idź szczać gdzie indziej. towarzyski_pelikan napisał(a): Polska dla Polaków Pelikan nie jest ptakiem polskim, tylko egzotycznym. Albo do gara, albo won na Karaiby.
|
| Cz lis 01, 2018 9:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pelikanku, potrafisz wyzwolić w chrześcijanach wszystko to, co w nich najlepsze. Kontynuuj nadal rozpoczęty proces. :*
|
| Cz lis 01, 2018 11:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A co wy wiecie o Polskiej wsi? Trochę mnie śmieszy jak wypowiadają się o Polskiej wsi ludzie którzy nigdy na wsi nie żyli. A znają ją jedynie z niedzielnego obiadu u babci
|
| Cz lis 01, 2018 12:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Znam polską wieś i wiem, że prezentuje ona idyllicznego obrazka miłości bliźniego. Ops.....zjadłam nie ...zdanie winno brzmieć że nie prezentuje ona idyllicznego obrazka miłości bliźniego.Dodam - podzielona jest jak całe społeczeństwo, a mieszkańcy totalnie izolują się od sąsiadów.
|
| Cz lis 01, 2018 16:33 |
|
 |
|
towarzyski_pelikan
|
Kael napisał(a): A skad sie wziela idea zjednoczonej Europy, powinno byc znane powszechnie. Widac jednak, ze nie jest i ze nawet potwornosc wojen na terenie Europy miedzy Europejczykami nie jest znana. A co za tym idzie, pokoj na bazie porozumien, nie jest doceniany.
A co zrobić jak szczytne wartości przyświecające idei zjednoczonej Europy zostały zdeformowane, prowadząc w konsekwencji nie do zjednoczenia a zniszczenia Europy? Lewactwo nie chce żadnej Europy, lewactwo chce Euro-Afryko-Azji. Alus napisał(a): Ale za to każdy muzułmanin musi się obligatoryjnie spolonizować. Musi się dostosować do polskiej kultury. Co ma w sercu, to jego sprawa. Byleby nie przyszło mu do głowy robić z Polski Pakistanu. Cytuj: I już zapomniały własnego języka, hymnu, tradycji - wymienisz choć jeden? Kraje skandynawskie- sztuczne wprowadzanie politycznie poprawnych słów w miejsce naturalnie powstałych m.in. pod dyktando mniejszości narodowych i ideologicznych. Zakazywanie śpiewania w szkołach kolęd w ramach zwalczania dyskryminacji mniejszości wyznaniowych. Pozwolenie na zawieranie małżeństw homoseksualnych oraz adopcję dzieci przez homoseksualistów. Cytuj: Znam polską wieś i wiem, że nie prezentuje ona idyllicznego obrazka miłości bliźniego. A ja nie pisałam o miłości bliźniego, tylko o gościnności i szczodrości. Quinque napisał(a): A co wy wiecie o Polskiej wsi? Trochę mnie śmieszy jak wypowiadają się o Polskiej wsi ludzie którzy nigdy na wsi nie żyli. A znają ją jedynie z niedzielnego obiadu u babci Jestem ze wsi, więc wiem, co mówię.
|
| Cz lis 01, 2018 17:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Skąd pelikan ma takie informacje co do intencji "lewactwa" i jak pelikan to "lewactwo" rozpoznaje?
|
| Cz lis 01, 2018 17:17 |
|
|
|