Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Autor |
Wiadomość |
piok333
|
 Re: Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz. 6
Dural napisał(a): Jesli sie myle Pozostawiam to Twojej refleksji 
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pn sie 23, 2010 18:33 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
piok333 napisał(a): SweetChild napisał(a): Ja bym powiedział, że warto byłoby nie tylko wyakcentować i często powtarzać pojęcie prawdy politycznej, ale też w ogóle je zdefiniować. Zdefiniować, co to jest prawda polityczna i jakie są metody jej poznania. Zgadzam się. Choć mi na początek wystarczy wyakcentowanie i powtarzanie Dla mnie to nie ta kolejność. Co za sens ma wyakcentowanie i powtarzanie pojęcia, które nie wiadomo co oznacza i jak może być mierzone/ weryfikowane? piok333 napisał(a): SweetChild napisał(a): Do mnie np. nie trafia obraz jakiegoś potężnego spisku różnych sił światowych w celu zniszczenia polskiego katolicyzmu. Dlatego to co Ty uważasz za prawdę polityczną, którą tu powtarzasz i wyakcentowujesz, ja odbieram jako "political fiction". To dziwne, ale nie przypominam sobie, bym gdzieś tu pisał o jakimś - jak się wyraziłeś - "potężnym spisku różnych sił światowych w celu zniszczenia polskiego katolicyzmu". Chyba jednak czegoś nie zrozumiałeś w tym, co dotąd pisałem (jeśli tak, to chętnie wytłumaczę i rozwinę niezrozumiałe fragmenty), albo stosujesz sofizmat rozszerzenia  Zapodałeś jako interesujący wpis cytat (wytłuszczenie moje): Cytuj: Sądzisz, że w warunkach jakie obecnie mamy politycznie w kraju da się rozliczyć PO jeśli coś skopią? [...] Jak na razie każda porażka PO i osobowo polityków platformy jest albo przemilczana albo przedstawiana jako sukces. [...] Nie będzie żadnego rozliczenia, nie będzie żadnego ujawnienia kompromitacji. Będą usłużne media i poparcie Brukseli i Moskwy, no i oczywiście układ sprzed 89 (który podobno nie istnieje), który już się podpiął pod PO zamiast SLD. Z takimi atutami PO już może śmiać się ludziom w twarz - socjotechnika przed kolejnymi wyborami w (już) wszystkich mediach zapewni jej i tak zwycięstwo. Spisek potężny (na moje oko), siły światowe (Bruksela, Moskwa). I dalej Cytuj: Prawica Rzeczypospolitej powstała, żeby wznowić w naszym kraju samodzielną politykę chrześcijańsko-konserwatywną. Jej przywrócenie jest czymś znacznie więcej niż tylko sprawą naszych własnych przekonań i reprezentacji Polaków dzielących z nami poczucie chrześcijańskiej i narodowej odpowiedzialności. Tylko prawica chrześcijańsko-konserwatywna może dać odpowiedź na zasadnicze dziś wyzwania: kryzys demograficzny, kontrkulturę śmierci, zagrożenia obecnego kryzysu ekonomicznego, konieczność zbudowania polskiej polityki europejskiej. Do tego cytat o dyktaturze relatywizmu, którego już nie będę powielał. Tu nie ma co rozszerzać, jeśli już to dokonałem zawężenia 
|
Wt sie 24, 2010 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
TUSK dziękuje młodzieży za poparcie udzielone Komorowskiemu i prosi o jeszcze.Cytuj: Posiadanie narkotyków na własny użytek już niedługo może nie być karane. Taką zmianę przewiduje projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, którą we wtorek przyjął rząd. Drugi ważny wątek projektu ma pomóc w walce z dopalaczami. Zgodnie z projektem, w pewnych okolicznościach prokurator i sąd będą mogli odstąpić od ścigania za posiadanie środków odurzających lub substancji psychotropowych. Chodzi o przypadek, gdy dana osoba posiada nieznaczne ilości narkotyków na własny użytek i nie jest dilerem. Taka sytuacja, według Ministerstwa Sprawiedliwości które przygotowało projekt, oznacza niską społeczną szkodliwość czynu.
|
Wt sie 24, 2010 18:28 |
|
|
|
 |
piok333
|
SweetChild napisał(a): Dla mnie to nie ta kolejność. Co za sens ma wyakcentowanie i powtarzanie pojęcia, które nie wiadomo co oznacza i jak może być mierzone/ weryfikowane? Gdyby to była dysertacja naukowa, to zaproponowana przez Ciebie kolejność byłaby jak najbardziej na miejscu. Tu mamy do czynienia z dyskusją polityczną. Momentami zamienia się ona w zacietrzewione przepychanki (zamiast merytorycznych argumentów pojawiają się wycieczki osobiste, napaści "ad personam", pseudoargumentacyjne szyderstwa i inne wynalazki erystyczne). Mam wrażenie, że każda dyskusja im bardziej odchodzi od prawdy, tym bardziej zamienia się w przekrzykiwanie i agresywne przekonywanie do własnych racji. Wydaje mi się, że skutecznym przeciwdziałaniem wobec takiego interpersonalnie destruktywnego zjawiska jest powrót "ad rem", czyli właśnie do prawdy politycznej. Moje mówienie o niej, czy wręcz powtarzanie samego okreslenia, to zwracanie uwagi na to, co naprawdę ważne w dyskusji. Zwłaszcza w kontekście wspomnianej erystyki. Tyle na początek. Później - im bardziej dyskusja będzie stawać się merytoryczną - możemy zacząć precyzować i kompromisowo budować definicje, że je tak nazwę, intersubiektywne. piok333 napisał(a): To dziwne, ale nie przypominam sobie, bym gdzieś tu pisał o jakimś - jak się wyraziłeś - "potężnym spisku różnych sił światowych w celu zniszczenia polskiego katolicyzmu". Cytuj: Zapodałeś jako interesujący wpis cytat (wytłuszczenie moje) To prawda. Zapodałem, ale jako przyczynek do dyskusji, a nie jako udowodniony fakt. Co więcej - to nie ja napisałem, więc trudno mi zgodzić się, że to ja piszę o "jakimś potężnym spisku". Wreszcie odczytuję ten cytat inaczej niż Ty. I moja jego interpretacja nie ma nic wspólnego z "potężnym światowym spiskiem". Cytuj: Cytuj: Będą usłużne media i poparcie Brukseli i Moskwy, no i oczywiście układ sprzed 89 (który podobno nie istnieje), który już się podpiął pod PO zamiast SLD. Spisek potężny (na moje oko), siły światowe (Bruksela, Moskwa). Po pierwsze trudno mówić o "światowym spisku", gdy mowa głównie o siłach europejskich i wzajemnych oddziaływaniach politycznych. Bruksela (Unia Europejska) już ma u nas realne wpływy, czego najlepszym przykładem jest sprawa Alicji Tysiąc. Moskwa będzie na nas oddziaływać ekonomicznie za pomocą gazu i innych dóbr eksportowo-importowych. Oddziaływania takie, rozszerzające się ze sfer politycznych na ekonomiczne i odwrotnie, są czymś zwyczajnym w dziejach państw i obecnie zajmuje się nimi wspomniana geoekonomia, tudzież geopolityka. Nie widzę tu żadnego "światowego spisku", którym rzekome straszenie Ty dostrzegasz w moich wypowiedziach, SweetChild  Rozszerzanie swych wpływów politycznych i dążenie różnych państw (zwłaszcza silnych) do przewagi polityczno-ekonomicznej nad innymi państwami (słabszymi) to coś doskonale znanego z historii i z teraźniejszości. Doszukiwanie się w tym jakiegoś "światowego spisku" brzmi - sam to chyba przyznasz - dość banalnie  Cytuj: Do tego cytat o dyktaturze relatywizmu, którego już nie będę powielał Dyktaturę relatywizmu postrzegam jako odrębny temat. Ale jeżeli dostrzegasz związek między tymi dwoma zagadnieniami, to oczywiście jestem ciekaw Twej opinii  osiris napisał(a): TUSK dziękuje młodzieży za poparcie udzielone Komorowskiemu i prosi o jeszcze. Cytuj: Posiadanie narkotyków na własny użytek już niedługo może nie być karane. Taką zmianę przewiduje projekt nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, którą we wtorek przyjął rząd.... Można się było spodziewać takich działań Premiera, który sam "wśród 'traw' hasał"  A na marginesie - w telewizyjnej debacie z Napieralskim i Pawlakiem był poruszany temat legalizacji "miękkich" narkotyków. Czy ktoś pamięta, co wtedy mówił aktualny Prezydent? A moze ktoś dysponuje zapisem tamtej debaty?
|
Wt sie 24, 2010 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Można się było spodziewać takich działań Premiera, który sam "wśród 'traw' hasał" Nie wierz w tej bajki. Ta niby przygoda z narkotykami to zwykły wybieg piarowski żeby zjednać sobie młodzież która jest podstawą sukcesu PO.
|
Wt sie 24, 2010 19:39 |
|
|
|
 |
piok333
|
osiris napisał(a): Nie wierz w tej bajki. No to dałem się zwieść... Myślałem, że parę razy się "sztachnął" 
|
Wt sie 24, 2010 21:03 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Nie wierz w tej bajki. Osiris, to wy sie znacie osobiscie, czy z zona sypiasz? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt sie 24, 2010 23:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Cytuj: Nie wierz w tej bajki. Osiris, to wy sie znacie osobiscie, czy z zona sypiasz?  Nie wiesz że takimi stwierdzeniami naruszasz dobra osobiste Donalda Tuska? Co ma jego żona do rzekomego palenia trawki TUSKA? Jak możesz szkalować dobre imię jego żony - bałwanie!!! Mimo tego że nie pałam sympatią do niego, ale nie mogę ścierpieć takiego prymitywizmu i chamstwa gdzie rzekomy sympatyk PO nie zastanawia się nad tym co pisze na publicznym forum i obraża cześć kobiety Premiera.
|
Śr sie 25, 2010 7:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): Nie wierz w tej bajki. Ta niby przygoda z narkotykami to zwykły wybieg piarowski żeby zjednać sobie młodzież która jest podstawą sukcesu PO. Ciekawe czemu M. Kuchciński swą przygodą z narkotykami nie przyciaga masowo młodzieży? 
|
Śr sie 25, 2010 7:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): osiris napisał(a): Nie wierz w tej bajki. Ta niby przygoda z narkotykami to zwykły wybieg piarowski żeby zjednać sobie młodzież która jest podstawą sukcesu PO. Ciekawe czemu M. Kuchciński swą przygodą z narkotykami nie przyciaga masowo młodzieży?  A to ciekawe, bo ja nic na ten temat nie wiem więc chyba ta wiadomość nie obiegła jednak świat tak jak ta o Premierze. Kopiowanie czyjegoś wcześniejszego pomysłu chyba w tej sytuacji się nie udało. Zresztą nawet gdyby Kuchciński mówił prawdę to i tak nikt w to nie uwierzy ponieważ PiS-owi przypięto łatkę dewotów i grzecznych chłopczyków co to się mamusi spódnicy trzymali długie lata a może nawet do dziś. Ja bym nie szedł tą drogą i trzymał się tego że powinni być wierni naukom Chrystusa i zasadom moralnym. Robieniem z siebie kogoś kim nie są może tylko doprowadzić do śmieszności.
|
Śr sie 25, 2010 7:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
osiris napisał(a): A to ciekawe, bo ja nic na ten temat nie wiem więc chyba ta wiadomość nie obiegła jednak świat tak jak ta o Premierze. Jednak jest coś o czym nie wiesz Cytuj: Kopiowanie czyjegoś wcześniejszego pomysłu chyba w tej sytuacji się nie udało. Zresztą nawet gdyby Kuchciński mówił prawdę to i tak nikt w to nie uwierzy ponieważ PiS-owi przypięto łatkę dewotów i grzecznych chłopczyków co to się mamusi spódnicy trzymali długie lata a może nawet do dziś. Ja bym nie szedł tą drogą i trzymał się tego że powinni być wierni naukom Chrystusa i zasadom moralnym. Robieniem z siebie kogoś kim nie są może tylko doprowadzić do śmieszności. Jeśli zainteresowany nie życzy sobie, to nie jest tak łatwo przypiąc mu łatkę. Ludzie umieją rozpoznać granie dobrych grzecznych chłopczyków wiernych naukom Chrystusa i zasadom moralnym, stąd łatka.
|
Śr sie 25, 2010 8:21 |
|
 |
SweetChild
|
piok333 napisał(a): Moje mówienie o niej, czy wręcz powtarzanie samego okreslenia, to zwracanie uwagi na to, co naprawdę ważne w dyskusji. Zwłaszcza w kontekście wspomnianej erystyki. Tyle na początek. Później - im bardziej dyskusja będzie stawać się merytoryczną - możemy zacząć precyzować i kompromisowo budować definicje, że je tak nazwę, intersubiektywne. Zgadzam się, że zaniechanie wycieczek ad personam na rzecz konkretów byłaby wskazana i korzystna dla wszystkich. Ale nie nadawałbym temu rangi jakiejś "prawdy politycznej", a jedynie (a może aż) merytoryki. piok333 napisał(a): To prawda. Zapodałem, ale jako przyczynek do dyskusji, a nie jako udowodniony fakt. Co więcej - to nie ja napisałem, więc trudno mi zgodzić się, że to ja piszę o "jakimś potężnym spisku". Wreszcie odczytuję ten cytat inaczej niż Ty. I moja jego interpretacja nie ma nic wspólnego z "potężnym światowym spiskiem". A ja nie pisałem, że Ty pisałeś  , a jedynie, że "nie trafia [do mnie] obraz jakiegoś potężnego spisku". Obraz, który poprzez przytoczenie określonego cytatu przedstawiłeś na Forum, więc założyłem, że uznajesz go za trafny, jeśli nie w całości, to przynajmniej w dużym stopniu. Niezależnie od nazwy, jaką nadamy tej wizji rzeczywistości, do mnie ona nie trafia. Uważam też, że "potężny światowy spisek" dobrze oddaje jej sedno, ale nie będę się upierał przy tym określeniu. piok333 napisał(a): Po pierwsze trudno mówić o "światowym spisku", gdy mowa głównie o siłach europejskich i wzajemnych oddziaływaniach politycznych. Bruksela (Unia Europejska) już ma u nas realne wpływy, czego najlepszym przykładem jest sprawa Alicji Tysiąc. Moskwa będzie na nas oddziaływać ekonomicznie za pomocą gazu i innych dóbr eksportowo-importowych. A USA ma wpływ poprzez NATO. No i Izrael poprzez USA (o żydowskich korzeniach naszych polityków nie wspominając). Postuluję włączenie Waszyngtonu i Jerozolimy do wyliczanki i już mamy siły światowe. piok333 napisał(a): Oddziaływania takie, rozszerzające się ze sfer politycznych na ekonomiczne i odwrotnie, są czymś zwyczajnym w dziejach państw i obecnie zajmuje się nimi wspomniana geoekonomia, tudzież geopolityka. Nie widzę tu żadnego "światowego spisku", którym rzekome straszenie Ty dostrzegasz w moich wypowiedziach, SweetChild  Rozszerzanie swych wpływów politycznych i dążenie różnych państw (zwłaszcza silnych) do przewagi polityczno-ekonomicznej nad innymi państwami (słabszymi) to coś doskonale znanego z historii i z teraźniejszości. Doszukiwanie się w tym jakiegoś "światowego spisku" brzmi - sam to chyba przyznasz - dość banalnie  Nie, nie przyznam  Po prostu na bazie geoekonomii/ geopolityki dorabiasz określone teorie, które noszą charakter spiskowych. Co do Twoich cytatów odnośnie geoekonomii/ geopolityki nie zgłaszam przecież zastrzeżeń. Mamy więc do czynienia, w mojej ocenie rzecz jasna, z techniką "półprawd", która jest niebezpieczniejsza niż klasyczne, radykalne teorie spiskowe, których absurdalność widać gołym okiem. piok333 napisał(a): Dyktaturę relatywizmu postrzegam jako odrębny temat. Ale jeżeli dostrzegasz związek między tymi dwoma zagadnieniami, to oczywiście jestem ciekaw Twej opinii  Przecież cytat o dyktaturze relatywizmu właśnie Ty umieściłeś w tym wątku. Po co, skoro postrzegasz ją jako odrębny temat? Ja dostrzegam związek - sugeruje, jak nikczemne są cele "określonych sił". Sama dyktatura brzmi strasznie, a do tego relatywizmu... Niech sobie Kowalski przypadkiem nie pomyśli, że w potencjalnym "państwie europejskim" będzie żył w dostatku, ciesząc się wolnością.
|
Śr sie 25, 2010 9:51 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jak możesz szkalować dobre imię jego żony - bałwanie!!! Skad ja moge wiedziec, ze az tak paskudny jestes?  Balwanie, hmm, czy aby nie za mocno kolego osiris?
|
Śr sie 25, 2010 9:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Balwanie, hmm, czy aby nie za mocno kolego osiris? Mocny był Twój wpis a bałwan to jest tylko eufemizm w Twoim przypadku w tej konkretnej sytuacji. Mniejsza o to. Dziś TUSK zabawia się w Putina który kiedyś groził paluszkiem szefom hipermarketów że mają za wysokie ceny i w kapitalizmie chciał odgórnie je obniżać jak za komuny. To samo próbuje czynić TUSK wobec szefów OFE grożąc im że albo obniżą sami prowizję albo on im obniży lub zmniejszy wielkość wpływającej do nich składki. Każda z tych gróźb to uderzenie w szefów OFE a chodzi tylko o to, żeby pod ta presja OFE zgodziły się na to aby rząd załatał dziurę zmniejszeniem składki na OFE. TUSK próbuje odgrywać Janosika który chce - niby - bogaczom odebrać za wysokie zyski a chodzi wyłącznie o ratunek dla finansów państwa i łatanie dziury budżetowej naszymi składkami na OFE. Większość prezesów OFE przyszła na to spotkanie kompletnie nie przygotowana a tylko prezes PTE Polsat daje TUSKOWI do wiwatu i punktuje go z nieznajomości materii. Rozmowa tego towarzystwa wygląda jak dyskusja ślepego z głuchym.
|
Śr sie 25, 2010 10:19 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Wielu ludzi nie rozumie zadan jakie ma do spelnienia rzad. Miedzy innymi rzad musi dbac o finanse panstwa. We wladzy rzadu jest podnoszenie czy obnizanie podatkow, nawet tylko dla wyselekcjonowanych grup spolecznych. Rzad podlega nieustannej krytyce, w obawie przed wyborcami musi dzialac w ramach obowiazujacych praw. Prawo mowi, ze rzad moze przygotowywac wprowadzenie podwyzek w tajemnicy, moze rowniez doprowadzic rozmowami do "samoopodatkowania", powiedzmy ktorej galezi przemyslu przez regulacje cen. Mamy mase podobnych przykladow. Ostatnio wypowiedzi Obamy o tym "co zrobi jesli nie...", doprowadzily do skutecznego dzialania firmy winnej katastrofie w Zatoce Mexykanskiej. Nawet przecietny balwan nie dziwi sie podobnym zdarzeniom. 
|
Śr sie 25, 2010 11:08 |
|
|
|