eucharystia a związki niesakramentalne
Autor |
Wiadomość |
krzysiekniepieklo
|
 Re: eucharystia a związki niesakramentalne
Dzięki heartfeeder. Do całej reszty prześmiewców:Myślałem ,że spieramy się na argumenty .Postawiłem cztery proste pytania i oczekiwałem szczerej konkretnej odpowiedzi. Ci co zgodzili się z tezą powinni odpowiedzieć. Ci co się nie zgadzają mogą uznać moje pytania za bzdurne - ja się nie obrażę.Wydaje mi się ,że odpowiadając szczerze podetniecie gałąź na której siedzicie a nie macie w zwyczaju przyznać komuś racji w sporze i próbujecie mnie zabić śmiechem.
|
Cz sie 25, 2016 18:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
heartfeeder napisał(a): Helenka napisał(a): Natomiast historia związana z kobietą cudzołożną jest faktem. Porozmawiajmy więc o faktach: - czy kobieta zrobiła rachunek sumienia? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta wyraziła żal za grzechy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta uczyniła mocne postanowienie poprawy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta odbyła szczerą spowiedź? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta pokutowała? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta zadośćuczyniła Bogu i bliźniemu? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. I Jezus jej przebaczył? I jedynym warunkiem był warunek a posteriori? Toż to skandal! Dlatego ten fragment był pomijany w niektórych starożytnych manusktyptach. Skandal Miłłosierdzia.. Raczej skandaliczna interpretacja Biblii.
|
Cz sie 25, 2016 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie musisz się zgadzać. Były to moje rozważania, ale juz jeśli zalinkowałes artykuł, to co tu czytamy?: Cytuj: Eucharystia – znak największej miłości; Jej ustanowieniu towarzyszy zdrada wybranego apostoła. Bibliści dyskutują, czy Judasz przyjął Komunię św. Pomimo tych uczonych dyskusji, myślę, że odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Bo u Łukasza, który we wstępie do swojej Ewangelii zaznacza, że postanowił opisać wydarzenia „po kolei” czyli w porządku chronologicznym, czytamy najpierw o ustanowieniu Eucharystii, a dopiero później o zapowiedzi zdrady. U Łukasza Pan Jezus podaje Apostołom swoje Ciało i Krew, a dopiero później mówi: „Lecz oto ręka mojego zdrajcy jest ze Mną na stole”. Tak więc ostateczne podjęcie decyzji o zdradzie miało miejsce w czasie ustanowienia Eucharystii, a jej wykonanie po przyjęciu Komunii św. http://www.fronda.pl/blogi/okruchy-prze ... 42207.htmlCzyli te moje rozważania potwierdza św. Łukasz. Faktem jest, że nie wzięłam pod uwagę/wyleciało mi z pamięci, że Łukasz zapowiedział pisanie chronologiczne. Marek_Piotrowski napisał(a): Najważniejsze jest jednak co innego: to, czy Judasz brał udział w Eucharystii podczas Ostatniej Wieczerzy czy nie ma nic wspólnego z kwestią przyjmowania Komunii Świętej przez osoby, które planują grzech ciężki. A już na pewno nie wspiera poglądu o tym, że takie przyjmowanie jest dopuszczalne. Tu pełna zgoda. heartfeeder napisał(a): Porozmawiajmy więc o faktach:
- czy kobieta zrobiła rachunek sumienia? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta wyraziła żal za grzechy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta uczyniła mocne postanowienie poprawy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta odbyła szczerą spowiedź? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta pokutowała? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta zadośćuczyniła Bogu i bliźniemu? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina.
I Jezus jej przebaczył? I jedynym warunkiem był warunek a posteriori? Toż to skandal! Dlatego ten fragment był pomijany w niektórych starożytnych manusktyptach.
Skandal Miłłosierdzia.. To, że nie wspomina, niewiele ma do rzeczy. Ewangelista nie wiedział co działo się w sercu kobiety i my też nie wiemy, a Jezus wiedział. Bóg przebacza bezwarunkowo tzn. jest gotowy zawsze przebaczyć, ale to my mamy być gotowi przyjąć to przebaczenie. Ona była. To jest ten podstawowy warunek - gotowośc przyjęcia Bożego Miłosierdzia. Żyjący w związkach niesakramentalnych nie są gotowi, nie zrywają z grzechem. Dalej w nim trwają. Dlatego ksiądz pyta, bo nie jest Bogiem, czy zamierza zerwać z grzechem. Jesli penitent potwierdzi, uzyska rozgrzeszenie i będzie mógł przystąpić do Komunii. Jeśli potwierdzi, a skłamie, doda do tego grzechu jeszcze jeden przystępując do Komunii - grzech świętokradztwa. krzysiekniepieklo napisał(a): Do całej reszty prześmiewców: A to już jest szczyt wszystkiego nazywać prześmiewcami tych, którzy starają się wyjaśnić, dyskutują. Czyli wcale nie jest tak, że chcesz się czegoś dowiedzieć, a oczekujesz potwierdzenia swoich wynurzeń. Wybacz, ale nie zdradzę Kościoła, nie zdradzę Chrystusa, aby się Tobie przypodobać.
|
Cz sie 25, 2016 18:51 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
heartfeeder napisał(a): Helenka napisał(a): Natomiast historia związana z kobietą cudzołożną jest faktem. Porozmawiajmy więc o faktach: - czy kobieta zrobiła rachunek sumienia? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta wyraziła żal za grzechy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta uczyniła mocne postanowienie poprawy? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta odbyła szczerą spowiedź? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta pokutowała? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. - czy kobieta zadośćuczyniła Bogu i bliźniemu? Nie, Ewangelista nic o tym nie wspomina. I Jezus jej przebaczył? I jedynym warunkiem był warunek a posteriori? Toż to skandal! Dlatego ten fragment był pomijany w niektórych starożytnych manusktyptach. Skandal Miłłosierdzia.. Oczywiście że to wszystko zrobiła: - zidentyfikowała swój grzech - żałowała za niego - pragnęła zmienić swoje życie - swoim działaniem przyznała się do grzechu Pokuta i zadośćuczynienie następuje po przebaczeniu grzechów. Nie wątpię że i to czyniła. Jezus znał jej serce (J 2:25) krzysiekniepieklo napisał(a): Myślałem ,że spieramy się na argumenty . Byłoby ekstra. Niestety, na argumenty zareagowałeś najpierw próbą pochlebstwa, a potem - jak to nic nie dało - atakiem personalnym. Podobną technikę zastosowałeś wobec Helenki (która też się nie nabrała  ) W międzyczasie były próby wmówienia dwum userom że "Cię poparli" a także dywagacje jak to dobrze być nieukiem. Cytuj: Postawiłem cztery proste pytania i oczekiwałem szczerej konkretnej odpowiedzi. Ależ proszę: ad. 1 . Nie wiemy ad. 2. Błędne założenia - po pierwsze jakobyśmy znali odpowiedź na pytanie 1, po drugie, jakobyśmy wiedzieli czy Judasz przyjął Eucharystię (co w świetle świadectw wczesnochrześcijańskich jest mało prawdopodobne) ad.3. odpowiedź jak do punktu 2 ad 4. odpowiedź jak do punktu 2 Reasumując - sprawa Judasza nie ma nic do rzeczy w sprawie tematu jaki omawiamy. Cytuj: Ci co zgodzili się z tezą powinni odpowiedzieć. Ci co się nie zgadzają mogą uznać moje pytania za bzdurne - ja się nie obrażę.Wydaje mi się ,że odpowiadając szczerze podetniecie gałąź na której siedzicie a nie macie w zwyczaju przyznać komuś racji w sporze i próbujecie mnie zabić śmiechem. Cieszę się, ze sam uznajesz swoje stanowisko za słuszne. Sam, bo nikt inny nie usiłował CIę wyśmiać, tylko co-nieco wytłumaczyć. Dobrze jednak, ze sam wyczułeś tę śmieszność.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Cz sie 25, 2016 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Oczywiście że to wszystko zrobiła: - zidentyfikowała swój grzech - żałowała za niego - pragnęła zmienić swoje życie - swoim działaniem przyznała się do grzechu Nic w tekście nie ma na ten temat. Nasza pobożność tak chce myśleć. Marek_Piotrowski napisał(a): Pokuta i zadośćuczynienie następuje po przebaczeniu grzechów. Nie wątpię że i to czyniła. Tworzysz dalszą część tekstu. A to już "historia powszechna" wg Helenki. Marek_Piotrowski napisał(a): Jezus znał jej serce (J 2:25) Gdyby jej postawa była inna, to wiedząc o niej, nie przebaczyłby?
|
Cz sie 25, 2016 19:27 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
chronologicznie Sapper nie odpowiada na moje pytania tylko snuje rozważania o Judaszu i raczej trudno się doszukać związku z pytaniami. Andy nawet nie czytał tekstu pierwotnego ,a jak czytał to niewiele zapamiętał albo nie rozumie co to jest Eucharystia.Chodzi mi o jego zarzut.(albo luźna kpina) Helenka raczej nie będzie się wypierała ,że się nabijała bo wierzę w jej szczerość. Sapper znowu jakiś luźny tekst bez odpowiedzi. Halinka ;nie odpowiedziałaś na pytania a tekst z poprzedniego postu to według mnie kpina Marek ; ad1 –nie wiemy Czy zadałeś sobie trud ,żeby się zastanowić? A może poszedłeś na łatwiznę ,żeby nie odpowiadać na pozostałe pytania? Zresztą nie ciebie pytałem skoro kwestionujesz tezę. Reasumując :nikt nie odpowiedział na pytania – pewnie są dla was niewygodne. Prosiłem o szczerość .
|
Cz sie 25, 2016 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
heartfeeder napisał(a): Nic w tekście nie ma na ten temat. Nasza pobożność tak chce myśleć. Nie nasza pobożność, a znajomość Biblii, przynajmniej NT, w calości. heartfeeder napisał(a): Tworzysz dalszą część tekstu. A to już "historia powszechna" wg Helenki. Bo tu można tworzyć ponieważ opowiadanie o kobiecie cudzołożnej jest faktem, a nie przypowieścią. ------------------------------------------------------------------------- krzysiekniepieklo napisał(a): Helenka raczej nie będzie się wypierała ,że się nabijała bo wierzę w jej szczerość. Helenka sie nie nabijała, a była zdegustowana i pojechała ironią, jeśli już. Helenka nie ma zwyczaju nabijania się. Co najwyżej w stosunku do userów mieniących sie Absolutem używa sarkazmu. krzysiekniepieklo napisał(a): Halinka ;nie odpowiedziałaś na pytania a tekst z poprzedniego postu to według mnie kpina Nie wiem kto to jest Halinka, a że w tym temacie takowej nie ma, więc chyba literówka, co? Miałeś mnie na mysli? No to poproszę: na jakie pytanie nie odpowiedziałam?
|
Cz sie 25, 2016 19:46 |
|
 |
Andy72
|
krzysiekniepieklo, masz sporo możliwości: możesz zrezygnować ze związku niesakramentalnego i przyjmować Komunię; możesz też nadal tkwić i zrezygnować z Komunii, Ty jednak chcesz mieć dwie sroki za ogon: żyć sobie w związku niesakramentalnym i brać Komunię. Czyli do grzechu tkwienia w związku doszedł by jeszcze grzech świętokradczych Komunii.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 25, 2016 19:49 |
|
 |
Andy72
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Pan Jezus przed obmyciem nóg uczniom mówi do Piotra „jesteście czyści ale nie wszyscy”. Jeśli Judasz w tym momencie jest czysty to z tego wynika ,że Pan Jezus kłamie. Jeśli Judasz w tym momencie jest niewinny to Pan Jezus oskarża niewinnego o zdradę ,a Judasz na podstawie prawa żydowskiego „oko za oko ma prawo do zemsty i wydaje Jezusa z zemsty. Stąd wynika ,że Pan Jezus jest sam sobie winien ,a Judasz jest usprawiedliwiony. Nie jest usprawiedliwiony. Nie oskarża niewinnego, jak widać był winny.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sie 25, 2016 19:52 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Do helenki  rzepraszam za literówkę. oto pytania: 1.Czy uczniowie mieli świadomość na ostatniej wieczerzy w czym uczestniczą ,czy też zrozumieli to dużo później (po zesłaniu Ducha Świętego)? 2. jeśli nic z tego nie rozumieli a pełną wiedzę o tym co się dzieje miał tylko sam Pan Jezus to czy jest możliwe żeby Pan Jezus chciał skrzywdzić nieświadomego Judasza podając mu Swoje Ciało do spożycia? 3. Czy jest możliwe ,żeby Judasz popełnił świętokradztwo przyjmując Eucharystię w nieświadomości a podał mu Ją do tego sam Bóg? 4.Jeśli sam Bóg podał Judaszowi Eucharystię a nic od niego nie wymagał to czy Kościół ma prawo od grzesznika wymagać więcej skoro Pan Jezus jasno wyraził w ten sposób swoją wolę.
|
Cz sie 25, 2016 20:32 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
heartfeeder napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Oczywiście że to wszystko zrobiła: - zidentyfikowała swój grzech - żałowała za niego - pragnęła zmienić swoje życie - swoim działaniem przyznała się do grzechu Nic w tekście nie ma na ten temat. Nasza pobożność tak chce myśleć. Nie. Przyszła do Chrystusa w określonym celu. A On to rozpoznał. Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Pokuta i zadośćuczynienie następuje po przebaczeniu grzechów. Nie wątpię że i to czyniła. Tworzysz dalszą część tekstu. A to już "historia powszechna" wg Helenki. Nie. Po prostu nie wierzę w zasady niebiblijne. Na przykład w "sola scriptura". Cytuj: Marek_Piotrowski napisał(a): Jezus znał jej serce (J 2:25) Gdyby jej postawa była inna, to wiedząc o niej, nie przebaczyłby? Gdyby jej postawa była inna, nie przyszłaby do Niego. Całe mnóstwo nierządnic żyło w tym czasie w Izraelu. Czy wszystkie otrzymały rozgrzeszenie?
|
Cz sie 25, 2016 20:50 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Marek ; ad1 –nie wiemy Czy zadałeś sobie trud ,żeby się zastanowić? A może poszedłeś na łatwiznę ,żeby nie odpowiadać na pozostałe pytania? Nie. Po prostu nie wiemy. Cytuj: Zresztą nie ciebie pytałem skoro kwestionujesz tezę. Pytasz tylko tych, któzy przytakną? Cytuj: Reasumując :nikt nie odpowiedział na pytania – pewnie są dla was niewygodne. Prosiłem o szczerość . Reasumując - otrzymałeś odpowiedzi. Tyle, że Ci się nie spodobały... 
|
Cz sie 25, 2016 20:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Przyszła do Chrystusa w określonym celu. A On to rozpoznał. Marek_Piotrowski napisał(a): Gdyby jej postawa była inna, nie przyszłaby do Niego. Ona nie przyszła, została przyprowadzona - powiedziałbym, że została doprowadzona. Marek_Piotrowski napisał(a): Całe mnóstwo nierządnic żyło w tym czasie w Izraelu. Czy wszystkie otrzymały rozgrzeszenie? Tego nie wiemy. Chyba, że zastosujemy niebiblijną "sola scriptura" - wtedy bardzo niewiele, tyle co palców jednej ręki.
|
Cz sie 25, 2016 21:32 |
|
 |
chwat
|
heartfeeder napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Pokuta i zadośćuczynienie następuje po przebaczeniu grzechów. Nie wątpię że i to czyniła. Tworzysz dalszą część tekstu. A to już "historia powszechna" wg Helenki. Ewangelie opisują historie skrótowo, a ich puentę wnioskuje się z tego skrótu właśnie. Przypowieść kończy się słowami Idź, a od tej chwili już nie grzesz ( J 8,11). Skoro nie następuje tutaj informacja, która zmieniała by tok myślowy czytającego wynikający z nie grzesz, to przypowieść kończy się, a może lepiej będzie powiedzieć 'występuje' tu domyślna kontynuacja owego nie grzesz. @heartfeeder, po co stawiać na głowie normalny i zrozumiały tok myślenia? Jeśli szukasz negatywnych przykładów, to masz ich w Ewangeliach pod dostatkiem, jak chociażby Judasz o którym akurat mówimy. Jak widać obecność Jezusa i przykazań, nie zrobiła na nim wrażenia, o czym Ewangelia dokładnie informuje. Nierządnica wybrała inną drogę, a Judasz wybrał inną drogę.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz sie 25, 2016 21:33 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Będą patrzyli a nie zobaczą Patrzcie i stańcie do walki
|
Pt sie 26, 2016 3:29 |
|
|