|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Jason
|
 Czy chrzcić?
Jakie jest wasze zdanie co do sprawy chrztu dzieci. Kiedyś, to człowiek dorosły decydował o tym czy chce być ochrzczony, teraz robią to za niego rodzice. Jest to o tyle niezrozumiałe, że dziecko wzrasta w jakiejś ściśle określonej przez RODZICÓW wierze, a przecież wiara to sprawa indywidualna...
_________________ PiS---> Populizm i Socjalizm
|
Wt sty 30, 2007 0:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kiedy niby dorosły o tym decydował?
A dlaczego odbierac rodzicom prawo o decydowaniu za ich wlasne dziecko? To oni je wychowują, utrzymują itp..
Poza tym brak religii- tez jest religią- ateizmem lub agnostycyzmem i dlaczego te dzieci zmuszac do ateizmu?
inna sprawa: nie kazdy dozywa 18 lat...
|
Wt sty 30, 2007 0:19 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Rodzice mają fundamentalne prawo do wychowywania swych dzieci w tej religii, jaką sami wyznają. Poza tym także inne sakramenty, nie tylko chrzest, można przyjmować w Kościele katolickim już w wieku dziecięcym.
|
Wt sty 30, 2007 0:20 |
|
|
|
 |
Jason
|
tylko że chrzest jest przyjęciem do wspólnoty KK. Rodzice, owszem mają prawo do wychowywania dzieci, ale nie mają prawa do narzucania im poglądów. Czy to ze np. mój tata będzie faszystą uprawnia mnie to tego bym i ja był faszystą? A jeśli mój ojciec czci bóstwa pogańskie to czy i ja muszę im oddawać hołd?
_________________ PiS---> Populizm i Socjalizm
|
Wt sty 30, 2007 0:25 |
|
 |
angua
|
Prosiłabym o korzystanie z wyszukiwarki przed założeniem nowego tematu... Wątki dotyczące chrztu dzieci znajdują się na przykład tu:
viewtopic.php?t=6556 viewtopic.php?t=4609
A pewnie coś jeszcze by się znalazło 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Wt sty 30, 2007 0:27 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|