Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 2:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 LENISTWO 
Autor Wiadomość

Post LENISTWO
czym jest dla was? jakimi kryteriami definiujecie je wedlug sumienia? jak z nim walczycie?

pomocy! nigdy nie bylam TAK leniwa jak teraz... szystko zaczelo sie w ciazy - trwala cala ciaze. teraz jestem pol roku po porodzie (mam synka :) ) i trwa nadal! wczoraj sie nawet z tego spowiadalam, a dzisiaj co? znow siedze przed kompem zamiast zmywac... :(

Podczas tego lenistwa, skonczylam studia, napisalam magisterke, znalazlam wymarzoną prace, zajmuje sie dzieckiem, chodze na spacery, ale to tylko pozory pracowitosci. Moglabym robic zdecydowanie wiecej! Siedzenie przed kompem i tv zajmuje mi po kilka godzin dziennie! czasem nawet caly dzien z przerwa na spacer z wozkiem, czy karmienie :((( w domu balagan, nie zajmuje sie swoimi marzeniami, nie rozwijam sie...

modlic sie, modlic sie i modlic, ale co jeszcze?

Pn lis 26, 2007 20:19

Może to jakieś zaburzenia hormonalne, albo coś w rodzaju depresji poporodowej?
Rozmawiałaś z lekarzami?

Pn lis 26, 2007 20:37

nie..... koniec ze zwalaniem wszystkiego na hormony :P juz to przerabialam... to lenistwo + uzaleznienie od netu pewnie :(

Pn lis 26, 2007 20:42

Wszystko ma swoją przyczynę. Może Twoje życie po urodzeniu dziecka stało się zbyt monotonne... może brak Ci innych bodźców i dlatego tyle czasu spędzasz przed komputerem.

A co do lenistwa... zależy, co przez to rozumiesz. Ja wcale nie uważam, żeby człowiek musiał przez cały czas robić coś konkretnego: sprzątać, zmywać, gotować, uczyć się, chodzić do pracy. Taki wolny czas, kiedy nic sie nie robi, odpoczynek też jest potrzebny. Nie ma powodu, by cały czas "być pracowitym". Naturalnie wszystko ma swoje proporcje.

Tych hormonów też bym nie lekceważyła. Dziecko ma pół roku. Pewnie pierwsze... piszesz, że zaczęło Ci sie w ciąży i trwa do teraz - nie widzisz związku?

Weź jeszcze pod uwagę, że jest koniec listopada. To czas, kiedy natura wokół nas zwalnia, zasypia... nie spodziewaj się, że nagle, późną jesienią przybędzie Ci wigoru.

Wt lis 27, 2007 8:06
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]