Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 0:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Młodość 
Autor Wiadomość

Post Młodość
Mam 16lat,nurtuje mnie pewien problem. Koledzy zapraszają mnie na różne imprezy, ale dobrze wiem, ze głowną atrakcją bedzie alkohol. Unikam tych zabaw, siedze w domu, czytam... lubię tak spedzać czas, ale sie zastanawiam czy jak dorosne nie bede zalowac ze moją młodosc, tak przeżyłem, siedzac w domu.

Pozdrawiam adam

Cz sty 31, 2008 20:15

Dołącz do wspólnoty oazowej lub grupy lektorów w parafii, spotykaj się z młodymi ludźmi, którzy żyją wiarą i wartościami chrześcijańskimi, tak doświadczysz w życiu głębszego sensu, radości w przebywaniu we wspólnocie, czegoś co rozwija osobowość i kształtuje charakter, wartościowych spotkań towarzyskich, wspólnych wyjazdów i wycieczek.

Tak w Jezusie okres młodości będzie najpiękniejszym i wartościowym przeżytym czasem.
Nie próbuj dostować się do stylu życia kolegow zapraszających na imprezy i zachęcających do picia alkoholu, bo tylko doświadczysz pustki w życiu, miej nadal siłę powiedzieć temu "nie", a w Jezusie i wspónocie chrześcijańskiej szukaj radości i pełni życia i wartościowego spędzenia czasu młodości.

Cz sty 31, 2008 20:28

Możesz iść i nie pić. Jezus też zadawał się z grzesznikami i ludźmi nieczystymi :)

Cz sty 31, 2008 20:49

Post Re: Młodość
hormil napisał(a):
ale sie zastanawiam czy jak dorosne nie bede zalowac ze moją młodosc, tak przeżyłem, siedzac w domu.

Może będziesz żałował, a może nie. Skąd to ma ktoś wiedzieć? Dużo ma tu do rzeczy Twoje nastawienie - czy unikasz takich imprez z powodu zakazu picia alkoholu, choć chciałbyś w nich uczestniczyć, czy może unikasz bo Ci taka forma rozrywki nie odpowiada. Jeśli to drugie to raczej żałować nie będziesz, bo czemu miałbyś żałować że nie zrobiłeś czegoś wbrew sobie?

Cz sty 31, 2008 20:52

Miałem kiedyś takich qmpli, z którymi chodziłem pić agropole, robić głupoty po pijaku, śmiać się ze wszystkich dookoła, grać w quake 3 itd. Tyle, że to nie byli tak naprawdę prawdziwi przyjaciele bo jak przychodziło do tego, że rzeczywiście potrzebowałem jakiejś pomocy to nikogo to nie obchodziło, bo liczyła się impreza itp. Raz kolega z klasy zaprosił mnie na pielgrzymkę. Zobaczyłem zupełnie inny świat - ludzi, którzy się szanują, którzy mnie słuchają, którzy są sobie życzliwi. Zobaczyłem, że za czymś takim tęskniłem i od tamtego czasu szukałem swojego miejsca w Kościele. Znalazłem wspólnotę, jestem lektorem, nie zamieniłbym tego życia na żadne inne. Z doświadczenia powiem: życie bez wspólnoty jest płytkie. Poszukaj swojego miejsca w kościele a jak będziesz wytrwale szukał to nie będziesz żałował. Wewnątrz Kościoła (w prawdziwej wspólnocie) jest prawdziwe życie. Nie żałuję młodości spędzonej w Kościele, choć wcale jeszcze nie minęła.

Cz sty 31, 2008 21:05

Myślę, że to, czy będziesz żałować, zależy od Twojej osobowości i stopnia introwertyzmu. Szczerze mówiąc, na czytanie książek zawsze będziesz miał czas, a już nigdy nie będziesz miał okazji przeżyć tego co teraz, w wieku 16 lat. Dlatego dobrze się zastanów. Jeżeli nie odpowiada Ci alkohol, nie pij, ale sprawdź czy w towarzystwie Twoich kumpli naprawdę trzeba pić. Z reguły nie chodzi bowiem o to, żeby pić, ale po prostu żeby się otworzyć, wyluzować. Jeżeli znajomi zapraszają Cię na imprezy, to znaczy, że Cię szanują, więc nie wyśmieją z byle powodu.

Pt lut 01, 2008 19:50

Post Re: Młodość
hormil napisał(a):
Mam 16lat,nurtuje mnie pewien problem. Koledzy zapraszają mnie na różne imprezy, ale dobrze wiem, ze głowną atrakcją bedzie alkohol. Unikam tych zabaw, siedze w domu, czytam... lubię tak spedzać czas, ale sie zastanawiam czy jak dorosne nie bede zalowac ze moją młodosc, tak przeżyłem, siedzac w domu.

Ja mam 28. :-)
Nie unikaj znajomych i od nich nie uciekaj, wręcz przeciwnie- otwieraj się na ludzi i na spotkania z nimi. :-)
A jeżeli chodzi o imprezy z alkoholem, to albo na taką imprezę nie idź, albo idź i po prostu odmów picia, jeżeli wiesz że będzie ci trudno to się nie wybieraj na takie imprezy.
Przeżyj swoją młodość z Jezusem, będąc blisko kościoła, napewno nigdy jej nie będziesz żałował.
Ja nie żałuje.

Paweł

So lut 02, 2008 14:52

Przeżyj swoją młodość z Jezusem, będąc blisko kościoła, napewno nigdy jej nie będziesz żałował.

No różnie to bywa...

So lut 02, 2008 22:14

Ja Wam powiem, że żałuję tego, że nie potrafiłem wykorzystać dobrze swej młodości. W okresie gimnazjum i liceum liczyła się dla mnie tylko modlitwa i nauka. Jeśli chodzi o rozrywkę to były to bardzo częste wyjazdy z rodzicami (na basen, do znajomych itd), bądź siedzenie w domu i delektowanie się ukochaną muzyką :-) Nie interesowali mnie koledzy, imprezy, fajnie dziewczyny i zabawne kokieterie z nimi (bez aluzji oczywiście :D ) Dziś bardzo tego mi brakuje. Brakuje mi tych młodzieńczych wygłupów.

Obecnie mam 22 lata i jestem na studiach, ale tam każdy stroni od imprez i życia towarzyskiego, zachowuje dystans, wszyscy są poważni i radykalni w swoich przekonaniach. Nie wiem czy mają rację! Może te słynne czasy studenckie to tylko jeden wielki kit?

Stawiam sobie też pytanie: gdzie tkwi ten błąd? Co ja takiego złego zrobiłem?

N lut 03, 2008 6:39
Zobacz profil WWW

Zadaj sobie pytanie. Czy czujesz się dobrze z tymi kolegami, przyjaciółmi? Jeśli tak możesz iść jak najbardziej, jeśli nie chcesz pić alkoholu, nie musisz tego robić, oczywiście oni zapewne będą na tobie wywierać jakąś tam presje, ale nie musisz się dać, a jeśli będziesz się tam źle czuł to możesz przecież wyjść, a jeśli ci koledzy będą Cię namawiać do złych rzeczy to znaczy, że raczej nie są zbyt dobrymi kolegami. To jest moje zdanie, ale pamiętaj zawsze rób jak Ty myślisz. A forum wykorzystaj jako wskazówki.

N lut 03, 2008 17:46

N lut 03, 2008 18:03

Wiesz, kiedyś byłam w bardzo podobnej sytuacji do ciebie. Nowa szkoła(liceum) wszyscy idą na piwo się "zintegrować", a ja i ktoś tam jeszcze nie. Nie bardzo mnie za to lubili. Ale jestem dumna, dumna ze tego, że dotrzymałam obietnicy złożonej podczas I Komunii i cieszę się, że istnieje dla mnie Ktoś, dla kogo potrafię dotrzymać danego słowa, choć los próbuje kusić. Dziś już pewniejsza siebie np. gdy w okresie adwentu, czy wielkiego postu spotykam się w pubie ze znajomymi i nie piję alkoholu tak jak oni nie oznacza dla mnie bycie tą gorszą, wręcz przeciwnie, mam swój system wartości, który jest dla mnie ważniejszy niż dostosowanie się do tego, co "wypada"

Bartas
Bartas napisał(a):
Może te słynne czasy studenckie to tylko jeden wielki kit?

To zależy na jakim kierunku studiów jesteś, ja na swoim każdego dnia słyszę o imprezach ;)

Pn lut 04, 2008 13:50

zależy na jakim kierunku studiów jesteś, ja na swoim każdego dnia słyszę o imprezach ;)

Studiuję na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Jestem na III roku. Kierunek bardzo dobry, ale społeczność studencka bardzo dziwna :? Nie ma z nimi w ogóle towarzyskich rozmów :?

A co do piwa: pierwszy raz zasmakowałem dopiero po maturze :) a więc byłem już pełnoletni :)

Pn lut 04, 2008 14:44
Zobacz profil WWW

W takim razie Bartas nie dziwię się, że nasze otoczenie studenckie tak się różni, ja jestem na awf, a tu paru osobom zależy na nauce, reszta woli imprezować i "jakoś" zdawać, ich wybór, są fajni, ale szkoda mi ich wątrób ;)

Pn lut 04, 2008 15:25
Moderator

Kierunek bardzo dobry, ale społeczność studencka bardzo dziwna :? Nie ma z nimi w ogóle towarzyskich rozmów :?

Wybacz Bartas, ale mam już dość Twojego ciągłego narzekania na swoich znajomych ze studiów :?
Zrobiłeś coś, aby nawiązać jakieś kontakty czy ograniczasz się do narzekania i czekania na niewiadomo co?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn lut 04, 2008 16:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona