Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Medalik świętego Benedykta 
Autor Wiadomość

Post Medalik świętego Benedykta
Witacje!
Zwracam się do was z prośbą o przedstawienie mi pokrótce nastawienia Kościoła do takich artefaktów (?) jak medalik świętego Benedykta. Czytałem o tym medaliku bardzo dużo, fascynuje mnie historia św. Benedykta z Nursji, jednak doszły mnie słuchy, że wiara w cudowną moc tego medalika to coś w rodzaju okultyzmu. W końcu nadawanie przedmiotom boskiej mocy nie jest zgodne z naszą wiarą.
Po zakupieniu medalika powinno się poprosić księdza o poświęcenia, a tak przygotowany element biżuterii będzie odstraszał złe duchy i piekielne moce (brzmi to trochę jak przepis na ciasto).
Czy taka pośrednia obecność św. Benedykta pomoże dobremu człowiekowi odstraszyć Szatana i przezywciężyć pokusę? A może powinniśmy liczyć tylko na siebie i sprzeciwiać się Złu bez pomocy świętych? Będę wdzieczny za odpowiedź.

Pn lut 04, 2008 16:40

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index. ... &Itemid=89

Jakie są korzyści noszenia tego medalika i innych dewocjonaliów katolickich:

- przypominają nam o naszej przynależnosci do Jezusa Chrystusa i Maryi
- poświęcone (kapłan poswięcając modli się aby Bóg ochraniał, wspierał osobę noszącą medalik) sa jakby kanałem przez który spływa łaska Boża - ponieważ są zanurzone w modlitwie Koscioła - Bóg niejako bierze w obronę człowieka, który nosi poświęcony medalik jeżeli nosi go z wiarą i zaufaniem w Bożą Opatrzność (to nie znaczy jednak, że nie będzie w jego życiu trudów , cierpień - które mogą być łaską).
- nie ma żadnej automatyki tzn. założę medalik i teraz będzie łatwiej itp.itd.
- jest wiele swiadectw mówiących o łaskach zwiazanych z dewocjonaliami
- osoby zniewolone duchowo i opętane często nie są w stanie założyć poświęconego medalika, nie mogą utrzymac w ręku różańca - czesto mówią, że ich piecze ciało w tym miejscu.

pozdrawiam

Pn lut 04, 2008 19:25
Ja noszę Szkaplerz (w formie medalika)+Cudowny Medalik i zaświadczam o wielu łaskach płynących z noszenia tych dewocjonaliów...

Na pewno noszenie takich rzeczy nie jest konieczne do zbawienia i ludziom o silnej woli i wielkiej cnocie -jest niepotrzebne...

Ale dla lenia- np. jak ja- jak najbardziej....Matka Boza powiedziała o cudownym medaliku, ze ześle wielkie łaski noszącym Go i jest to szansa zyskania łask bez długich godzin modlitwy i wielkiej wiedzy teologicznej ( co nie znaczy, że można przestać się modlić lol)... :)

Pn lut 04, 2008 19:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]