|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Kościół Katolicki a świat astralny
| Autor |
Wiadomość |
|
Jacson
czasowo zablokowany
|
 Kościół Katolicki a świat astralny
Witajcie
Mam takie pytanie - czy posługiwanie się "zjawiskami astralnymi" np. ćwiczenie widzenia aury, ćwiczenie intuicji, czy przekazywania myśli itp, albo wykorzystywanie energii do tworzenia "ludzików astralnych" (servitory) to grzech ?
Natrafiłem na takie tematy w internecie i zainteresowałem się tym, nawet próbując coś wykorzystać w życiu codziennym (z różnymi efektami), nieczuję abym złamał jakieś Przykazanie (I. Dekalogu), bo zawsze stawiam Boga na pierwszym miejscu i uznaję Jego wyższość nad wszystkim, a zakładam ten temat, bo na stronie z tym pisze że to ezoteryka (ezoteryka to chyba niejest nic złego, ale dla pewności zapytam) i dlatego moje pytanie - czy jako katolik mogę ww. zjawiska wykorzystywać w praktyce ?
Swoją drogą pisali tam, że podobno Pan Jezus nauczył się tych wszystkich dzieł jakie wykonywał podczas ziemskiego życia w Egipcie i można się tego samego nauczyć, co potwierdzali słowami Jezusa o rozwijaniu talentów - jakie jest stanowisko Kościoła w tej sprawie ?
Podobno okultyści są wyklęci z Kościoła, mam nadzieję, że stykając się z tymi rzeczami niepodlagam żadnej klątwie ?
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałą odpowiedź - najlepiej osoby duchownej znającej się na tych sprawach
|
| Śr kwi 23, 2008 14:03 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Osoby duchowne znające się na tych sprawach np. ks. Posadzki są raczej zbyt zajęte, by czytać fora internetowe...
Ale można poszukać jego artykułów w sieci...
Katolik nie może brac udziału w okultyzmie- ale ja mam wrażenie, że stanowisko kościoła znasz...Tylko nie chcesz go przyjąć i szukasz osoby, która Cię w tym poprze... 
|
| Śr kwi 23, 2008 19:55 |
|
 |
|
hitman
|
 Re: Kościół Katolicki a świat astralny
Jacson napisał(a): czy jako katolik mogę ww. zjawiska wykorzystywać w praktyce ?
Po co?
Jeśli odpowiesz sobie na to pytanie to będziesz znał odpowiedź na pytanie, które zadałeś.
|
| Śr kwi 23, 2008 20:30 |
|
|
|
 |
|
adas313
|
Cytuj: Swoją drogą pisali tam, że podobno Pan Jezus nauczył się tych wszystkich dzieł jakie wykonywał podczas ziemskiego życia w Egipcie i można się tego samego nauczyć, co potwierdzali słowami Jezusa o rozwijaniu talentów - jakie jest stanowisko Kościoła w tej sprawie ?
A po co Pan Jezus miałby się uczyć podczas ziemskiego życia jakichś szatańskich sztuczek, skoro jest wszechmocnym Bogiem od zawsze i na zawsze?
|
| Cz kwi 24, 2008 2:08 |
|
 |
|
monika001
|
adas313 napisał(a): A po co Pan Jezus miałby się uczyć podczas ziemskiego życia jakichś szatańskich sztuczek, skoro jest wszechmocnym Bogiem od zawsze i na zawsze? Uczył się sztuczek??????????? Jezus miał moc, bo był/jest Bogiem. Ezoteryka itp praktyki stoją w sprzeczności z nauką Kościoła Katolickiego. Z Katechizmu KK: Cytuj: 2116 Należy odrzucić wszystkie formy wróżbiarstwa: odwoływanie się do Szatana lub demonów, przywoływanie zmarłych lub inne praktyki mające rzekomo odsłaniać przyszłość 42 . Korzystanie z horoskopów, astrologia, chiromancja, wyjaśnianie przepowiedni i wróżb, zjawiska jasnowidztwa, posługiwanie się medium są przejawami chęci panowania nad czasem, nad historią i wreszcie nad ludźmi, a jednocześnie pragnieniem zjednania sobie ukrytych mocy. Praktyki te są sprzeczne ze czcią i szacunkiem - połączonym z miłującą bojaźnią - które należą się jedynie Bogu.
2117 Wszystkie praktyki magii lub czarów, przez które dąży się do pozyskania tajemnych sił, by posługiwać się nimi i osiągać nadnaturalną władzę nad bliźnim - nawet w celu zapewnienia mu zdrowia - są w poważnej sprzeczności z cnotą religijności. Praktyki te należy potępić tym bardziej wtedy, gdy towarzyszy im intencja zaszkodzenia drugiemu człowiekowi lub uciekanie się do interwencji demonów. Jest również naganne noszenie amuletów. Spirytyzm często pociąga za sobą praktyki wróżbiarskie lub magiczne. Dlatego Kościół upomina wiernych, by wystrzegali się ich. Uciekanie się do tak zwanych tradycyjnych praktyk medycznych nie usprawiedliwia ani wzywania złych mocy, ani wykorzystywania łatwowierności drugiego człowieka.
|
| So kwi 26, 2008 14:42 |
|
|
|
 |
|
cau_kownik
|
Jacson napisał(a): Witajcie Mam takie pytanie - czy posługiwanie się "zjawiskami astralnymi" np. ćwiczenie widzenia aury, ćwiczenie intuicji, czy przekazywania myśli itp, albo wykorzystywanie energii do tworzenia "ludzików astralnych" (servitory) to grzech ?
Chrzescijanin powinien dazyc do prawdy, do madrosci. To znaczy oddalanie sie od glupoty i klamstw.
Masz odpowiedz.
_________________ ---
teh podpiss
|
| N kwi 27, 2008 0:11 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|