Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Nauka a grzech 
Autor Wiadomość

Post Nauka a grzech
Mam do was pytanie.
Mianowicie przygotowuję się na ważne sprawdziany no i na egzaminy, zatem czy nauka w niedziele jest grzechem? Bo przecież napisane jest "Pamiętaj abyś dzień święty święcił". Z drugiej strony, muszę korzystać z każdej wolnej chwili, aby odpowiednio się przygotować i nie zaniedbać swych obowiązków. Byłam dziś w Kościele, czczę Pana. Zatem czy grzeszę?
Proszę o szybką odpowiedź!!

N kwi 13, 2008 11:31

Nie. Szukasz po prostu pretekstu do robienia czegokolwiek innego niż nauka:> A to porozmyślać czy można się uczyć w niedziele, a to napisać temat z tym na forum, wejść pare razy, żeby sprawdzić czy na pewno nikt, nic nie napisał... Zamiast zajmować się pierdołami, to siedź i kuj.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

N kwi 13, 2008 11:45

Wiem, że czasem ogarnia mnie lenistwo, ale dziś naprawdę tak nie jest :)) Po prostu od pewnego czasu zaczęłam żyć w harmonii z Bogiem i zastanawia mnie ten fakt. No ale kiedy TRZEBA się uczyć to znaczy, że trzeba bo robie to dla mojego dobra chyba no nie ? Dziękuję, za odpowiedź :)) Idę się "kuć" :PP

N kwi 13, 2008 11:54

Jak by to powiedział Jezus "o to dbaj a tamtego nie zaniedbuj". O święceniu niedzieli pamiętaj, ale nauki nie zaniedbuj. Przecież można podzielić czas pomiędzy różne zajęcia, co nie?

N kwi 13, 2008 22:20

To jest problem polskiej szkoły - program jest tak przeładowany, że praktycznie uczeń nie ma szansy na dzień odpoczynku... Niestety, do nauki w niedziele polskie dzieci są po prostu zmuszone. :/ No ale za to znają 100 rzek, 200 jezior świata, potrafią odróżnić mejozę od mitozy oraz łączyć kwasy z zasadami i inne naprawdę potrzebne w życiu pierdoły.

Pn maja 05, 2008 14:45

To jest problem polskiej szkoły - program jest tak przeładowany, że praktycznie uczeń nie ma szansy na dzień odpoczynku... Niestety, do nauki w niedziele polskie dzieci są po prostu zmuszone. :/ No ale za to znają 100 rzek, 200 jezior świata, potrafią odróżnić mejozę od mitozy oraz łączyć kwasy z zasadami i inne naprawdę potrzebne w życiu (censored)ły.

Te rzeczy się przydają, ale odkrywa się to dopiero na studiach albo dalej.

Wt maja 06, 2008 0:47

Te rzeczy się przydają, ale odkrywa się to dopiero na studiach albo dalej.

Hmm.... Mój dyplom niedługo będzie miał 25 urodziny, moje potomstwo już dorosłe a ja ...nadal nie znalazłam żadnego zastosowania dla zdobytej w liceum wiedzy o sposobie rozmnażania chełbii modrej. Cóż, póki życia, póty nadziei. :)

Wt maja 06, 2008 13:15
"Pamiętaj abyś dzień święty święcił" - nie oznacza kosciółek, obiadek i leżenie brzuchem do góry :)
Nauka to rozwijanie talentów - a Jezus kategorycznie nakazuje rozwijac talenty, dary Boga :)
Gdzie tu zatem grzech p-ko nakazowi świecenia dnia Pańskiego?

Wt maja 06, 2008 23:13

Notburga:
Hmm.... Mój dyplom niedługo będzie miał 25 urodziny, moje potomstwo już dorosłe a ja ...nadal nie znalazłam żadnego zastosowania dla zdobytej w liceum wiedzy o sposobie rozmnażania chełbii modrej. Cóż, póki życia, póty nadziei.

A czy wiedza ma wyłącznie wartość użytkową? A może będąc nad Bałtykiem spojrzałaś kiedyś na tę chełbię jak na swojego starego znajomego i uśmiechnęłaś się do siebie?
Świat warto poznawać. Zadanie szkoły to nie tylko nauka rachowania, czytania i życia w grupie. Szkoła moim zdaniem ma też inne zadania do spełnienia, na przykład danie młodemu człowiekowi jakichś sensownych horyzontów w różnych dziedzinach, danie mu jakiegoś podstawowego obrazu świata. Na ile się to udaje to już inna sprawa.

Myślę, że w kontakcie z pragmatyczną do obrzydliwości i żenująco kiepską edukacją w USA życzliwiej podeszłabyś do biednej chełbii.

Śr maja 07, 2008 0:30

A czy wiedza ma wyłącznie wartość użytkową? A może będąc nad Bałtykiem spojrzałaś kiedyś na tę chełbię jak na swojego starego znajomego i uśmiechnęłaś się do siebie?
Świat warto poznawać. Zadanie szkoły to nie tylko nauka rachowania, czytania i życia w grupie. Szkoła moim zdaniem ma też inne zadania do spełnienia, na przykład danie młodemu człowiekowi jakichś sensownych horyzontów w różnych dziedzinach, danie mu jakiegoś podstawowego obrazu świata. Na ile się to udaje to już inna sprawa.

Myślę, że w kontakcie z pragmatyczną do obrzydliwości i żenująco kiepską edukacją w USA życzliwiej podeszłabyś do biednej chełbii.

W pełni się z Tobą zgadzam - wiedza ma nie tylko wartość użytkową i świat warto poznawać! Dlatego stwierdzenie hitman "to się kiedyś może przydać" budzi coś w rodzaju mojego sprzeciwu. Znacznie lepiej jest dowiadywać się różnych rzeczy dlatego, że to jest ciekawe, a nie dlatego że się przyda. Tyle że obciążenie informacją nie może być nadmierne, bo wtedy można się zniechęcić, co zresztą daje się zaobserwować w szkołach. I zamiast tworzenia sensownych horyzontów tworzy się młodym ludziom mętlik informacyjny. Ja do chełbii podchodzę z sympatią ,choć nie dotykam (parzy) w pełni akceptując fakt, że zdobyta w szkole wiedza o jej sposobie rozmnażania w moim przypadku jest i zapewne pozostanie wiedzą całkowicie niepraktyczną. Rozumiem jednak rownież młodych, którzy czują się przeciążeni nadmiarem informacji. Nauczyciel żądający wykucia wszystkich dopływów Wisły i Odry jeśli jest jeden to da się przetrwać, ale wyobraź sobie, że uczniowi trafi się kilku takich... Wtedy czuje się po prostu bezradny, bo na ogół nikt biedakowi nie powiedział, w jaki sposób może się szybko i skutecznie z tego typu "pamięciówką"uporać; nie wie, że może wybierać między pamięcią krótkotrwała i długotrwałą i są różne techniki zapamiętywania, niektóre przy okazji wielce zabawne. Jednej rzeczy to szkoła na pewno nie uczy - sposobów uczenia się.

Śr maja 07, 2008 8:21

Wtedy czuje się po prostu bezradny, bo na ogół nikt biedakowi nie powiedział, w jaki sposób może się szybko i skutecznie z tego typu "pamięciówką"uporać; nie wie, że może wybierać między pamięcią krótkotrwała i długotrwałą i są różne techniki zapamiętywania, niektóre przy okazji wielce zabawne. Jednej rzeczy to szkoła na pewno nie uczy - sposobów uczenia się.

tak, ale kto sie takimi pierdołami zajmuje, jak kuć to kuć, w mojej szkole jest tak wysoki poziom że kuje sie często po nocach (nie ja bo ja wole sie wyspać :P)

Śr maja 07, 2008 13:37

tak, ale kto sie takimi (censored)łami zajmuje,

Przepraszam, a co rozumiesz przez (censored)ły? Ludzi (uczniów) czy też techniki zapamietywania? :)

Śr maja 07, 2008 13:53

Tu się niestety muszę zgodzić. Po wielokroć nauczycielowi wydaje się, że uczniowie mają tylko jego przedmiot do nauki.

Tyle przynajmniej pożytku z przeładowanego programu, że młodzież pamięć ćwiczy co potem na przykład na medycynie jak znalazł

Oby tylko polskie szkolnictwo nie wpadło z deszczu pod rynnę. Są na świecie takie szkoły, że nic w domu robić nie trzeba, na zajęciach się podrzemuje a przez cały rok wałkuje się jakieś trywiały. I potem edukacja w sam raz wystarczająca, żeby stać "na kasie" w supermarkecie.

Śr maja 07, 2008 19:01

Po wielokroć nauczycielowi wydaje się, że uczniowie mają tylko jego przedmiot do nauki.

No i tak jest, co to nauczyciela obchodzi, on wymaga swojego, inny innego!
Ale nauczyciele też ludzie, czasami idzie sie z nimi dogadać żeby nas nie pytali bo tego dni pisaliśmy już 3 sprawdziany.

Cz maja 08, 2008 6:56

Dlatego stwierdzenie hitman "to się kiedyś może przydać" budzi coś w rodzaju mojego sprzeciwu.

To nie są moje słowa. Nawet nie są do nich podobne (treściowo).

So maja 10, 2008 0:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona