Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 10:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Czy jesteś za religią w szkole? 
Autor Wiadomość

Post Czy jesteś za religią w szkole?
Uczniowie rezygnują z religii w szkole http://wiadomosci.onet.pl/1827316,11,item.html

Czy już nie pora na to, aby zamiast religii wprowadzić lekcje religioznawstwa?
Byłbym nawet za tym, aby były one obowiązkowe.
Wykształcony człowiek powinien znać założenia głównych religii świata, ich historię, ewolucję jaką przechodziły przez wieki, jak wpływały na etykę i historię świata. Oczywiście jak znam życie to nie obyło by się od sporów programowych, bo dla niektórych fanatyków przyjęcie do wiadomości, że istnieją różne religie jest nie do przyjęcia. Ale uważam że człowiek powinien świadomie wybierać to w co wierzy albo nie wierzy. Uważam że do tego by właściwie wybrać potrzeba pełnej wiedzy.

Cz wrz 18, 2008 9:13

Czytałem ostatnio przemyślenia Kamyka na jego blogu odnośnie tego tematu i muszę stwierdzić że ładnie to ujął i mam podobną opinię na ten temat.
Niestety sporo zadeklarowanych katolików to tacy katolicy niedzielni. W niedzielę i święta do kościoła, sakramenty- jak najbardziej ale to po prostu taka tradycja. W niedzielę się idzie do kościoła, dziecko się chrzci i posyła do komuni, ślub w kościele bo to taka nasza polska tradycja. Podobnie jest z lekcjami religii. Sie chodzi bo tak...
Chyba lepszym rozwiązaniem były by katechezy w salkach jak dawniej (sam się tak do komuni przygotowywałem), co prawda spadłaby dramatycznie ilość ale zyskalibyśmy pewnie sporo na jakości

Cz wrz 18, 2008 10:43

Przeniosłem to tutaj z "Z kraju i ze świata", bo to lepsze miejsce dla takeigo tematu

Cz wrz 18, 2008 12:05

A swoją drogą to gdy byłem jeszcze wierzącym, to lubiłem religię w salce katechetycznej. Do matury uczęszczałem.

Cz wrz 18, 2008 12:52

Pasuje lepiej, tyle, że tutej już kilka wątków na ten temat jest ;)
Ja zachęcam do kontynuowania
tu > viewtopic.php?t=10717
albo tu > viewtopic.php?t=1514

Pozdrawiam
moderator :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz wrz 18, 2008 19:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]