Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 20:25

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Załamana :( 
Autor Wiadomość

Post Załamana :(
W sobotę byłam razem z chłopakiem w Częstochowie na mszy z modlitwą wstawienniczą. Ciężko ją przeżyłam i dalej przeżywam. Wstrząsnęły mną egzorcyzmy, których byłam świadkiem. Wczoraj w nocy prawie nie spałam. Ale wcale nie to jest najważniejsze.
Otóż mój chłopak jest ateistą (chociaż był do bierzmowania) i miałam nadzieję, że dzięki temu doświadczeniu zwróci się w lepszym kierunku. Niestety stało się coś zupełnie odwrotnego, ponieważ w trakcie modlitw przyczepił się do nas jakiś facet, któremu nie spodobało się, że mój chłopak ma glany itd - stwierdził, że to obraża jego uczucia religijne. Był tak nachalny, że zwyczajnie musieliśmy wyjść. W efekcie mój facet jeszcze bardziej zraził się do Kościoła i teraz w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek powrocie do wiary.
Jestem zawiedziona, że przez pychę jakiegoś idioty, ta szansa została zmarnowana. Zastanawiam się co mam teraz zrobić? :(

Pn lis 17, 2008 19:34

Może pozwolić chłopakowi żyć według własnych przekonań i nie wciskać mu swojej wiary na siłę? A jak nie możesz zaakceptować, że chłopak nie wierzy to znaleźć innego. Może i okrutne ale to jedyne wyjście.

Pn lis 17, 2008 20:02

Wiesz, ja mu nic na siłę nie wciskam, także jestem przeciwniczką takich metod. Z własnej woli pojechał ze mną, nie musiałam go w ogóle namawiać.
Ale co z tego, że chciał, skoro inni najwyraźniej go tam nie chcą.
Jestem po prostu rozczarowana nastawieniem tego faceta i zastanawiam się, jak ludzie mają się powracać do wiary, jeśli są witani w taki sposób. :mad:

Pn lis 17, 2008 20:27

No ciekawe kim był ten facet..? Pewnie jakiś hiperkatolik.. W Ewangeliach takich wielu.. Niestety.
A może to był jakiś sygnał, żeby nie nawracać chłopaka przez emocje (a o takie na mszach wstawienniczych nie trudno). Może to Ty będziesz dla niego przykładem?

Pn lis 17, 2008 22:49

A ja nie wierzę, żeby za same klany ktokolwiek wyrzucił z kościoła, musiała być zdecydowanie inna poważniejsza przyczyna - zachowanie chociażby?

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn lis 17, 2008 23:02

Jak dla mnie po prostu nawiedzony. Z takich ludzi składać się musiało "Święte" Oficjum. ;/

Pn lis 17, 2008 23:12

Cóż, ja nie napisałam, że zostaliśmy wyrzuceni. Po prostu ten gość był tak nachalny, ze woleliśmy wyjść niż się z nim użerać na środku kościoła...

Wierz mi, że nie zachowywaliśmy się w niegodny sposób. Niby po co?
Zresztą ciężko zachowywać się niewłaściwie w kościele, kiedy tuz obok maja miejsce egzorcyzmy i cały czas lecą hasła typu: "Spier****j, nie módl się nade mną!"

Pn lis 17, 2008 23:18

Nie spieszyłabym sie z ocenami typu : superkatolik, faryzeusz itp...

Cytuj:
Otóż mój chłopak jest ateistą (chociaż był do bierzmowania) i miałam nadzieję, że dzięki temu doświadczeniu zwróci się w lepszym kierunku.

Hmmm...

Ale dlaczego miałaś taka nadzieję?

Pan Jezus powiedział : "Nikt nie może przyjść do mnie, jeśli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał."

Ojciec a nie dziewczyna...

Wiesz widziałam trochę takich związków i przeważnie kończy sie na tym, że to chłopak naciąga dziewczynę na grzechy i to on ja "gorszy" a nie ona go ulepsza... :-(

Wt lis 18, 2008 0:39

Nie wiem czy był nerwowo chory, ale nie dostrzegłam żadnych oznak takiego stanu rzeczy. Inna sprawa, że nie jestem lekarzem, więc nie mnie oceniać.

Czyli ogólnie, Teresse, sugerujesz, że mam mieć nadzieję, iż Pan Bóg zechce pewnego dnia objawić się mojemu chłopakowi i osobiście namówi go do powrotu na ścieżkę wiary. Dobre. Zalatuje świadkami Jehowy, oni lubią dosłownie interpretować Biblię.

Teresse napisał(a):
Pan Jezus powiedział : "Nikt nie może przyjść do mnie, jeśli go nie pociągnie Ojciec, który mnie posłał."

Ojciec a nie dziewczyna...

Traktowałabym to stwierdzenie raczej w sensie przenośnym, przecież Bóg działa także przez ludzi, prawda?

Cytuj:
Wiesz widziałam trochę takich związków i przeważnie kończy sie na tym, że to chłopak naciąga dziewczynę na grzechy i to on ja "gorszy" a nie ona go ulepsza... :-(

Nie wiem kto, kogo ulepsza, ale faktem jest, że mój ukochany ateista ma znacznie zdrowszy "kręgosłup moralny" od większości chłopaków, rzekomych katolików, z którymi miałam wcześniej styczność.
No, ale to jest tylko moje prywatne doświadczenie, nie chcę generalizować.

Wt lis 18, 2008 1:20

Post Re: Załamana :(
Alhana napisał(a):
W sobotę byłam razem z chłopakiem w Częstochowie na mszy z modlitwą wstawienniczą. Ciężko ją przeżyłam i dalej przeżywam. Wstrząsnęły mną egzorcyzmy, których byłam świadkiem. Wczoraj w nocy prawie nie spałam. Ale wcale nie to jest najważniejsze.
Otóż mój chłopak jest ateistą (chociaż był do bierzmowania) i miałam nadzieję, że dzięki temu doświadczeniu zwróci się w lepszym kierunku. Niestety stało się coś zupełnie odwrotnego, ponieważ w trakcie modlitw przyczepił się do nas jakiś facet, któremu nie spodobało się, że mój chłopak ma glany itd - stwierdził, że to obraża jego uczucia religijne. Był tak nachalny, że zwyczajnie musieliśmy wyjść. W efekcie mój facet jeszcze bardziej zraził się do Kościoła i teraz w ogóle nie ma mowy o jakimkolwiek powrocie do wiary.
Jestem zawiedziona, że przez pychę jakiegoś idioty, ta szansa została zmarnowana. Zastanawiam się co mam teraz zrobić? :(

Jedyne co może ci doradzić, to żyć dalej jak Katolik i kochać swego go tak jak było wcześniej. NIe pozwól by on. ani ty nie zboczyliście w drodze ku grzechu.

Może "szansa" nawrócenia została zmarnowana, jdnak ja to odbieram inaczej. Ta szansa wciąż jest. Może właśnie przez swoją postawę jako wierzącego i miłość do niego jaką darzysz, objawi mu prawdziwego Boga.

Wt lis 18, 2008 14:33
Zobacz profil WWW

Mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Dziękuję za słowa otuchy.

Wt lis 18, 2008 15:02

A może nic mu się nie objawi? To, że nie wierzy nie znaczy, że nie będzie cię kochał ani, że nie będzie dobrym partnerem w dalszym życiu. Sama napisałaś, że jest lepszy niż inni wierzący chłopacy. Czy na prawdę koniecznie musi być katolikiem żebyś mogła z nim żyć, kochać go? Ja radzę nie robić sobie nadziei. Lepiej być pozytywnie zaskoczonym niż poczuć porażkę gdy po xx latach nic się nie zmieniło.

Śr lis 19, 2008 23:15

Może. Wiem, że mnie kocha. A ja go kocham, mimo że nie jest katolikiem. Chce dla niego jak najlepiej, to wszystko. Ale przecież [u]już pisałam[u/] że go nie przymuszam - nie żyjemy w średniowieczu.

Wyszłam z inicjatywą tylko dlatego, że on nie oponował i przyznał, że ma potrzebę wiary, ale jest uprzedzony do instytucji Kościoła. Zabierając go na tę mszę, chciałam pokazać mu Kościół od trochę innej strony. Niestety mój plan zakończył się fiaskiem z wiadomej przyczyny :mad:

Śr lis 19, 2008 23:32

Skoro sam przyznał, że czuje potrzebę wiary to kiedyś pewnie znowu spróbuje :)

Śr lis 19, 2008 23:34

Właśnie... jak to jest? Jest zniechęcony ogólnie Kościołem czy może czymś/kimś konkretnie?

Sprawdź, może to mogłoby coś pomóc:
"Przewodnik dla zniechęconych mszą świętą i modlitwą"
http://mateusz.pl/ksiazki/pdzsims/

Przejrzyj sama i zobacz - to Ty z nas najlepiej go znasz, więc będziesz wiedziała czy to może mu pomóc.

To bardzo dobrze, że mówi, że ma potrzebę wiary. Wiara jest relacją miłości do Boga. A jak ktoś kocha np. drugą osobę, to jest oczywiste, że żaden człowiek nie mógłby sprawić, żeby przestał ją kochać. Z wiarą (relacją miłości) jest tak samo - jeśli kochamy Boga, to żaden człowiek nie mógłby sprawić, abyśmy przestali Go kochać. Ale... na początku (w jego przypadku) może ktoś nas zniechęcić, bo jeszcze nie jest to dojrzała miłość. Ale jeśli jest już jakieś jej pragnienie w nim, to może będzie dobrze :)

A może po prostu potrzebuje wyjaśnienia jakichś wątpliwości jakie ma?

Pozdrawiam

Cz lis 20, 2008 0:05
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona