Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 10:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 14 ] 
 E-kartki religijne 
Autor Wiadomość

Post E-kartki religijne
Co robicie w momencie, kiedy chcecie znaleźć e-kartkę o treści religijnej? Albo po prostu ładnej, ale na stronie "porządnej"? Zapewne szukacie ich na portalach typu wiara.pl lub katolik.pl. Jednak prawda jest taka, że ich zbiór kartek stanowi tylko dodatek (dość słabej jakości wg mnie) do reszty strony.

Zapraszam na www.kartkireligijne.eu - serwisu, który jest pomyślany tylko i wyłącznie jako portal z katolickimi e-kartkami. Znajdziecie tutaj m.in. kartki na Boże Narodzenie (już dziś można je wysyłać i ustawić datę wysyłki np. na 24 grudnia...), e-kartki z cytatami z Pisma Świętego, słowami Jana Pawła II, księdza Twardowskiego, czy też Philia Bosmansa, z cytatami o miłości, wierze, przyjaźni, jak również takie bardziej "zwyczajne": kwiaty, aniołki, Bóg...

Serdecznie zapraszam do skorzystania z portalu jak również jego oceny tutaj na forum.

www.apostol.pl <- Zapraszam!!!

So lis 15, 2008 20:37
Zobacz profil WWW
Ale z a to w serwisie http://kartki.wiara.pl/ Święty Mikołaj nie jest czerwonym krasnoludkiem -
a takie przedstawianie Świętego moim zdaniem niezbyt dobrze świadczy o znajomości tematyki religijnej i jest włączniem sie w nurt infantylizacji świąt .
Pomijam wypowiadanie sie o reszcie :)

I jeszcze to tylko dodam, że kartki na wiara.pl są oryginalne, jakich nie znajdziesz w innych serwisach - chyba że ktos przekopiował stąd :P
W podanym przez Ciebie serwisie, niektóre owszem są ładne, ale znaleść je można także w innych serwisach :)

Sama e- kartek nie wysyłam - wolę takie zwyczajne , najlepiej robione ręcznie- mają w sobie więcej ciepła :)

Pn lis 17, 2008 16:36

Naturalnie, wszystko zależy od gustu. Powiem tylko tyle, smuci mnie szukanie przez ciebie dziury w całym, tj. zatrzymanie się tylko i wyłącznie na jednej e-kartce. Myślę mimo wszystko, że taki wizerunek Mikołaja nie jest odbieraniem świętości świętom. Taki wizerunek można już wielokrotnie spotkać w magazynach katolickich, portalach, jak również w kościołach.

Aha - chciałbym z miłą chęcią zobaczyć inny portal z e-kartkami religijnymi w Polsce, który posiada takie kartki, jak na www.kartkireligijne.eu :) Myślę, że go nie znajdziesz.

Ale naturalnie, jak powtarzam - wszystko zależy od gusty, dlatego dziękuję za opinię :)

Pn lis 17, 2008 16:55
Zobacz profil WWW
Nie powiem że nie przeglądałaś serwisu - bo kartki są podpisane autor : Apostoł - więc taką reklamę sobie tu robisz...

Obrazek

kartek z takim "Mikołajem" jest tam dużo więcej niż jedna -
a swoją drogą to na czym polega autorstwo e- katki?
Namalowałeś ten obrazek czy tylko umieściłeś na stronie?

Pn lis 17, 2008 18:47

Autorstwo polega na dodaniu kartki do serwisu.

Jak byś nie zauważyła ten dział jest poświęcony na "reklamowanie, przedstawianie" stron internetowych.

Pn lis 17, 2008 18:52
Zobacz profil WWW

Zresztą, jak uważasz, po co miałbym zbierać opinie na temat serwisu z e-kartkami, jeżeli nie byłbym twórcą takiego serwisu.

Przeszkadza ci fakt zamieszczenia tutaj takiej informacji? Nie rozumiem ciebie... A może przeszkadza ci to, że ktoś uważa coś innego niż ty? Tzn. np. że kartka z mikołajem "bajkowym" może być wysłana jako Bożonarodzeniowa?

Pn lis 17, 2008 18:56
Zobacz profil WWW
Autorstwo polega na dodaniu kartki do serwisu.

Hmmm... wydaje mi się, że Ustawa o Prawie Autorskim inaczej określa "autora" :-D

Cytuj:
Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu

Podpisanie się pod cudzym utworem jako "autor" jest przywłaszczeniem sobie praw autorskich ... to tak, jakby ktoś umiecił na swojej stronie mój tekst i siebie podał jako autora ...

Pn lis 17, 2008 19:02

Moment. Nie musicie mnie uczyć prawa autorskiego. Nie piszę tutaj, że jestem autorem tychże obrazków. Odpowiadałem na wcześniejsze pytanie (zalecam czytanie ze zrozumieniem :)) co oznacza podpis: autor.

Zdjęcia pochodzą z darmowych zasobów internetu, zatem nie są objęte prawami autorskimi.

Natomiast warto zauważyć, że duża część kartek jest typu: zdjęcie + tekst. A to już jest moim autorstwem stworzenie takiego obrazu.

Mam nadzieję, że równie surowi jesteście wobec plików mp3, filmów, cd, programów, systemów operacyjnych zamiast kupowanych, to często ściąganych za darmo w sieci, udostępnianych z nielegalnych źródeł. Jestem informatykiem i możecie mi uwierzyć, jeżeli chodzi o prawa autorskie jestem bardzo na ten temat wyczulony... nie trzeba mnie na to uczyć.

Pn lis 17, 2008 19:08
Zobacz profil WWW
Przepraszam, faktycznie ten dział to reklamowanie stron.

Nie przeszadza mi, że ktoś ma inne zdanie, przeszkadza mi jeśli źle interpretuje prawo autorskie.

Nie przeszkadza mi że ktoś ma inny gust - przeszdza jeśli zamieszcza "krasnoludka"w dziale "kartki religijne"

Ale masz rację czepiam się.
Przepraszam.
Kończę.

Pn lis 17, 2008 19:19

Oj, przepraszam jeżeli ciebie uraziłem, nie miałem tego na celu. Jak mówiłem - masz po części rację, bo święty Mikołaj był biskupem, a nie "krasnoludem". Ale nie jest to wg mnie zabieranie świętości świętom, jak również nie jest przeciwne z nazwę "religijny".

Jest mi troszkę smutno. Dlaczego? Bo mam wrażenie, że czasami wolimy korzystać z portali typu onet.pl i się ich nie czepiamy, a tutaj pojawia się strona specjalnie stworzona dla osób wierzących i jest problem. Tak, jakby tego te osoby nie potrzebowały.

Pn lis 17, 2008 19:22
Zobacz profil WWW

podpisałeś się bowiem jako autor nawet pod kartkami Anny Geddes :D
teraz juz przekadza mi znacznie mniej :)
Niektóre kartki są bardzo ładne :)

Pn lis 17, 2008 19:24
Apostoł- cieszę się, że nie zgadzając się ze mną, po przeczytaniu mojego postu usunąłeś stwierdzenia, jakobyś był autorem :D

Cytuj:
nie trzeba mnie na to uczyć

Mój brat też być informatyk. I on też nie znać prawo autorskie ;)

Ja się "czepiam" z prostej przyczyny - Też bywam autorem.

Pn lis 17, 2008 19:25

Usunąłem te podpisy, bo macie racje - nie powinno się tak podpisywać, gdyż może to być różnie zinterpretowane. Ja zawsze uważałem, że chodzi tutaj o to, kto dodał kartkę. Ale biorąc pod uwagę wasze opinie wywnioskowałem, że może to być traktowane w zupełnie inny sposób.

Pn lis 17, 2008 19:29
Zobacz profil WWW

Post Re: E-kartki religijne
Apostoł napisał(a):
Serdecznie zapraszam do skorzystania z portalu jak również jego oceny tutaj na forum.

Apostole, sam przecież prosiłeś o ocenę :) Faktem jest, że kiedyś na portalu prowadziliśmy akcję w obronie wizerunku św. Mikołaja, którego przerabia się na krasnala czy Dziadka Mroza. Więc nie dziw się proszę, że ktoś na to zwrócił uwagę. Co przecież nie deprecjonuje Twojego portalu jako całości - i zapewne można w nim znaleźć wiele wartościowych i pięknych kartek z życzeniami.

Pozdrawiam :)

Pn lis 17, 2008 19:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 14 ]