Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 15:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
 Nie śmiejcie się proszę... Bóg, a dinozaury. 
Autor Wiadomość

Post Nie śmiejcie się proszę... Bóg, a dinozaury.
Jak wszyscy wiemy przed 65 milionami lat na świecie żyły wielkie gady. Zostało to potwierdzone naukowo. Jak kościoł odnosi sie do tych stworzeń ?
Od razu nasuwają sie dwa pytania.

1. Którego dnia Bóg stworzył dinozaury ?
2. Skąd my, ludzie możemy mieć pewność, że jakiegoś pięknego dnia Bog nie zdecyduje sie pozbyc nas, tak jak pozbył sie dinozaurow ?

Nie odpowiadajcie tylko, że tak nie zrobi, ponieważ nas kocha. Niby czym róznimy sie od wielkich gadow ? Jestesmy doskonalsi ? skąd możemy wiedzieć czy Bóg nie opracował doskonalszej istoty niz my. Bóg kocha nas jako swoje twory, ale dinozaury też były jego tworami !

zginiemy marnie !
przyszłość przepowiadał Paweł
czarny_mesjasz@wp.pl
nie sugerujcie sie nikiem :)

Pt lis 26, 2004 16:54
1. Nie jestem kreacjonistą i nie obchodzi mnie kiedy jak oni chcą to sobie poukładać.
2. Jestem prawie pewien, że będzie taki moment w dziejach tego Wszechświata, że ani jeden mieszkaniec Ziemi nie będzie istniał.

A o dinach więcej tu: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=1901

Pt lis 26, 2004 16:59

No przyznam, że na chwilę mnie zatkało. Sprawdziłem, co jest na pasku: wiara, banner z janem pawlem 2. Eee, cos tu nie pasuje. Jak katolik moze pisac takie głupoty ?

Dinozaury zostały stworzone, byśmy mieli rope !

Powiedz mi skąd wiesz, że i ty nie zostaniesz ropą ?
Czy nadal chciałbyś wziąć udzial w planie Bożym wiedząc, że ma on na celu pozyskanie ROPY(!) z ludzi ?

Nie pisz proszę, że temat jest bez sensu, bo widzę w nim cos czego kościol jakby sie... obawia ? Te proste wyjaśnienia o Boskich planach mają jakieś drugie dno i to wlasnie ono mnie interesuje.

Pt lis 26, 2004 17:12
A kto twierdzi, że dinozaury zostały stworzony byśmy mieli ropę?
Chodziło o to, żeby pokazać, że czyjeś roszczenie, że nie mają związku z nami jest siłą rzeczy błędne. O ropie pisał ateista.

A powiedz dlaczego Cię tak frapuje, że ludzkość kiedyś zniknie z powierzchni ziemi?

Pt lis 26, 2004 17:27

Rdz 1:20-25
20. Potem Bóg rzekł: Niechaj się zaroją wody od roju istot żywych, a ptactwo niechaj lata nad ziemią, pod sklepieniem nieba!
21. Tak stworzył Bóg wielkie potwory morskie i wszelkiego rodzaju pływające istoty żywe, którymi zaroiły się wody, oraz wszelkie ptactwo skrzydlate różnego rodzaju. Bóg widząc, że były dobre,
22. pobłogosławił je tymi słowami: Bądźcie płodne i mnóżcie się, abyście zapełniały wody morskie, a ptactwo niechaj się rozmnaża na ziemi.
23. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień piąty.
[dzien szosty ;) - przyp.]
24. Potem Bóg rzekł: Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów! I stało się tak.
25. Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi. I widział Bóg, że były dobre.
(BT)

jaki fajny temat. Odpowiedz na pierwsze pytanie masz chyba wyzej. Bo zakladam, ze chodzi Ci o akt stworzenia. Dinozaury to mimo wszystko zwierzeta. Pytanie tylko czy chodzi Ci o ta czesc wczesniejsza, ktora jako pierwsza sie pojawila i wlansie zamieszkiwala oceany, czy tez o te ktore juz wypelzly na suchy lad.

Co do drugiego pytania. To oczywiste jest to, ze kiedys nasze zycie na Ziemi sie skonczy. W wymiarze duchowym - wierzymy w ponowne przyjscie Chrystusa na KONIEC czasow, czyli tez swiat sie skonczy. A patrzac naukowo... za kilka/kilkanascie milionow lat niestety zapewne jadro Ziemi sie oziebi, Slonce niestety tez jest tylko gwiazda, ktora kiedys zgasnie - tak czy siak koniec musi nadejsc :D

A jeszcze slowo o ropie naftowej... sa 2 teorie jej powstania - ta znana "organiczna" i ta (chyba nawet wczesniejsza, m.in. Mendelejewa), ktora mowila o NIEORGANICZNYM pochodzeniu tego surowca. W kazdym badz razie organiczne pochodzenie ropy naftowej nie opiera sie na dinozaurach. Tzn. one mialy jakis tam wklad ale to przede wszystkim roslinnosc :)

Boskich planow nie znamy, nie nam je znac. Wiec taka a nie inna odpowiedz PTRa nie wynika z tego ze Kosciol sie czegos obawia, ale z tego, ze zaden czlowiek na swiecie nie wie kiedy bedzie koniec swiata :)

Uwazam, ze powinienes zmienic nick.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt lis 26, 2004 17:35

Post Re: Nie śmiejcie się proszę... Bóg, a dinozaury.
czarny_mesjasz napisał(a):
Jak kościoł odnosi sie do tych stworzeń ?

Z respektem. No wiesz, te zęby...

Którego dnia Bóg stworzył dinozaury ?

W środę
Oczywiście jeśli założysz - z niezrozumiałych dla nas względów - że świat powstał w ciągu tygodnia.

Skąd my, ludzie możemy mieć pewność, że jakiegoś pięknego dnia Bog nie zdecyduje sie pozbyc nas, tak jak pozbył sie dinozaurow ?

Zdecyduje. Uprzedził o tym Pan Jezus w Ewangelii, a potwierdził w Apoklipsie

Nie odpowiadajcie tylko, że tak nie zrobi, ponieważ nas kocha.

Oki.
Zrobi tak ponieważ nas kocha. Pierwotny Kościół nawet nie mógł się doczekać i wypatrywał tej chwili z utęsknieniem - ponieważ powórnie przyjdzie wtedy Chrystus.

Niby czym róznimy sie od wielkich gadow ?

My używamy sztućców.

Jestesmy doskonalsi ?

Poniekąd. Dinki miały większe ogonki :(

skąd możemy wiedzieć czy Bóg nie opracował doskonalszej istoty niz my.

Opracował: Najświętszą Maryję Pannę.

Bóg kocha nas jako swoje twory, ale dinozaury też były jego tworami !

Bóg kocha nas, jako swoje dzieci, które stworzył z miłości i obdarzył wolną wolą, by mogły same, z własnej woli, wybrać Jego miłość

zginiemy marnie !
przyszłość przepowiadał Paweł

Nie, Kohelet.
nie sugerujcie sie nikiem :)
Bez obawy :) Wiemy, że nie jesteś ani czarny, ani mesjasz. ;)

Pt lis 26, 2004 18:25

Zastanawiałem się ostatnio czy ziemia to trochę dla nas za mało. Nie sądzicie, że powinniśmy dosięgnąć gwiazd. Czy nie sądzicie, że żeby stać się czymś więcej niż dinozaury powinniśmy zbudować wielkie imperium, które nie będzie zalezne tylko od jednej gwiazdy. Wszak jesteśmy LUDŹMI (!) Powinniśmy dojść tam gdzie nie dosięgnie nas nawet Bóg.
To my nadajemy sens biegowi wydarzeń, to my jesteśmy władcami...

Ech... poniosło mnie. Przepraszam, ale to wynika tylko z mojej dumy i strachu przed śmiercią. Zaprawdy szczęśliwi jesteście skoro się tego wyzbyliście.

Wybaczcie, ale nie chce mi sie zmieniac nicka. Nie powinniście chyba sądzić człowieka po nicku (czyt. pozorach)

Pt lis 26, 2004 20:14
Jeśli to ostatnie jest szczere, to rozumiem Cię. To o wiele bardziej autentyczne podejście, niż zachwyt części ateistów z katolik.pl, którzy piszą, że to nie ma znaczenia kim jesteśmy, że sens życia się nie zmienia. No cóż...
Natomiast ja podejrzewam, że sięgniemy gwiazd, a przynajmniej mam takowe plany ( ;-) ). Natomiast nie sądzę, by gatunek mógł przetrwać wiecznie. Myślę, że nie po to istniejemy, by być skazanymi jedynie na wieczną tułaczkę po otchłani wszechświata.
Ale to moja wiara.

Pt lis 26, 2004 20:42

Ech, przywracasz mi wiarę w katolikow :-D

Pt lis 26, 2004 20:45

czytales Ty rok 1984? wiedzialam ze nie - to przeczytaj.

alez zmien nicka podpowiem Ci na jaki - "leniwiec"

Pt lis 26, 2004 21:12

Jejku ! jeszcze trochę i zmienię o was zdanie. Dlaczego każdy chce mi udowodnić, że jestem gorszy ?

Rok 1984 to moja ulubiona książka. Aczkolwiek różnica światopoglądow mogła sprawić, że inaczej ją odebraliśmy. Na jakiej podstawie twierdzisz, że jej nie przeczytałem ?

I dlaczego miałbym przyjąć nick 'leniwiec' ?

A oto mój post który chciałem umieścić w dziale 'katecheza w szkole'
przekierujcie tutaj tego pana proszę.

Wskaż mi zatem "opoko" w którym miejscu (oprócz kościoła, ale to literówka) popełniłem błąd ortograficzny. Przykro mi, ze moj apel spotkał się tylko z taką odpowiedzią. Oczywiście, że można delikwenta zmieszać z błotem, ale, ech... co ja będe wogóle pisał, sam chyba wiesz, że nie tak winien zachowywać się prawdziwy chrześcijanin.

Ja nie popełniam błędow (ortograficznych), ale gdy cały czas tak piszę, moje paluchy nie reagują już tak jak powinne. A teraz czekam na odpowiedź kogoś kto nie musi poniżać innych, by tym samym wyleczyć jakieś swoje kompleksy. Zapraszam !

Paweł
nie przejmuj się, już się przyzwyczaiłem. Gdy tylko ktoś ma inne zdanie chcecie go jak najszybciej zgnoić. To dla was takie typowe :)
Przebaczam Ci :)

Pt lis 26, 2004 21:47

Jak czytales to moj nos sie nie mylil ;) a wyzej post mial to tylko potwierdzic. - a przeczytac mozesz jeszcze raz nic Ci sie nie stanie.

Dobrze przekieruje Teofila tutaj.

co do leniwca, a prosze bardzo.

Cytuj:
Wybaczcie, ale nie chce mi sie zmieniac nicka

Pt lis 26, 2004 21:52
nie przejmuj się, już się przyzwyczaiłem. Gdy tylko ktoś ma inne zdanie chcecie go jak najszybciej zgnoić. To dla was takie typowe Uśmiech...
Przebaczam Ci Uśmiech...

To nie inne zdanie...to celowe dzialanie majace na celu zdyskredytowanie osob wierzacych.
Gdybys mial tylko inne zdanie, nia pisalbys w swoim profilu "Zainteresowania:Rozbicie kosciola katolickiego"

No coz tym zdaniem juz sie okresliles.........Tak jak to napisalem, takich jak ty bylo tysiace i tak jak po nich i po Tobie zostanie tylko kupka pyłu.

pozdrowka

Pt lis 26, 2004 21:55

To taki... zart. W niezbyt dobrym stylu. Przepraszam was.
Nie spodziewalem się, że wogole będę mógł cokolwiek tu napisać, myślałem, że od razy mnie zablokujecie. No cóż jeszcze raz przepraszam.
Niemniej jednak nie usprawiedliwia to chyba waszej agresji.

Książkę tę znam prawie na pamięć. Jeżeli was nie obrażę to napiszę, że to moja Biblia.

Ludzie ja się przyzwyczailem do tego nicka !
Pozwólcie mi z niego korzystać.

Pozdrawiam Teofila :)

Pt lis 26, 2004 22:05

Chyba pytanie zadane w temacie zostało wyjaśnione. Reszte jak checie to na PW albo w ogole nie załatwiejcie.
Tyle...

Pt lis 26, 2004 23:17
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 15 ]