Cieszę się, że chcesz na nowo uwierzyć!

To piękne jak Pan przyprowadza nas - swoje owieczki do siebie.
Myślę, że mogłabyś powiedzieć Piotrowi lub jego siostrze o tym co tu napisałaś, że chciałabyś na nowo uwierzyć, ale także o wątpliwościach. Wierz mi... to nie jest powód do lęku ani wstydu - wprost przeciwnie! To powód do dumy. Z pewnością pomogą Ci wzrastać w wierze w sposób dostosowany do Twoim mozliwości i Twojej woli. Albo nawet więcej - to Wy (Ty i oni) razem będziecie wzrastać w wierze przy sobie.
Jeśli chodzi o szkaplerz, to proponuję się nad tym poważnie zastanowić oraz przemodlić to, poczytać o tym. Jeżeli po tym zdecydujesz, że na razie nie, to zawsze możesz siostrze chłopaka powiedzieć, np. "Na razie nie jestem na to gotowa. Czuję, że jeszcze nie jest to odpowiedni moment na to. Ale dziekuję za propozycje/pomysł...". Jeśli chodzi o Twoją małość w wierze, to nie przejmuj się tym - po pierwsze, od czegoś trzeba zacząć. Po drugie, w oczach Boga z pewnościa nie jesteś mała, a już na pewno masz duży potencjał wzrostu w wierze i miłości!
A co do wzrastania w wierze...
Zacznij tutaj, od podstaw:
http://www.snegdansk.pl/kerygmat.html (kliknij tam na każdy obrazek)
oraz tutaj: (jeśli masz przeglądarkę inną niż Internet Explorer, to włącz głośniki; w Internet Explorer nie zawsze tło muzyczne działa tak jak trzeba)
http://www.szukajacboga.com/?/1/miosny- ... -ojca.html (nie tylko ta podstrona, ale cały portal)
a później zobacz do tematu na naszym forum p.t. "Rozwijanie swojej wiary - najlepsze strony!", który jest w dziale "O Bogu w sieci" tutaj:
viewtopic.php?t=18718
Jest tam mnóstwo wartościowych stron, które mogą Ci pomóc wzrastać w wierze.
Jeśli chodzi o osobiste rady, to proponuję przede wszystkim żyć modlitwą oraz sakramentami, w szczególności Eucharystią. W Eucharystii jest Chrystus, Bóg, który daje nam siebie. Jest to wielka łaska, która daje moc trwać w wierze. Modlitwa będzie taką codzienną rozmową z Bogiem budującą Waszą relację, miłość, zaufanie.
Pomodlę się za Ciebie i Twoją wiarę!
PS. Jeśli miałabyś jakieś wątpliwości lub pytania w jakiejkolwiek sprawie, to po prostu napisz - postaramy się odpowiedzieć i pomóc