Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 5:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 O aborcji jako morderstwie człowieka 
Autor Wiadomość

Post O aborcji jako morderstwie człowieka
Czyż aborcja nie jest morderstwem, tylko pod inna nazwą. Czyż nie jest to odbieranie prawa do życia. Gdyby porównać ofiary I i II wojny Światowej i ofiary reżimu komunistycznego do liczby aborcji dokonanych w ciągu 10 lat badanych przez Guttmacher Institute wg których liczba aborcji z 1995 roku to 45 mln dzieci nienarodzonych zaś w 2003 roku liczba ta spadła do 41 mln, to w przeciągu tego niespełna dziesięciolecia zamordowano - średnio licząc 40 mln rocznie - 360 mln ludzi. Liczba ofiar wspomnianych przeze mnie wojen i reżimu XX wiecznego jest "znikoma" w stosunku do zastraszającej liczby zabitych dzieci nienarodzonych.
Czy takie postępowanie jest moralne. stalinizm i hitleryzm był naprawdę okrutny. Ale co można powiedzieć o matkach które zabijają własne nienarodzone dzieci.
Współcześnie mówi się że kobieta ma prawo decydować o tym kiedy chce mieć dziecko. Owszem ma takie prawo ale nie kosztem dziecka które jest niewinne bezbronne bo nienarodzone. Przecież od tego jest planowanie rodziny. Zresztą jak można nie chcieć dziecka poczętego we własnym łonie.
Niektóre środowiska nawet wmawiają że przed urodzeniem czyli przed wyjściem na świat "to nie jest dziecko". A który weterynarz widzac krowę w ciąży powie że w jej brzuchu znajduje się coś innego niż młoda krowa - cielę. To samo jest z człowiekiem jak można mówić że "to co znajduje się" w kobiecie w ciąży nie jest człowiekiem.???
A jeśli ktoś uważa że to nie człowiek to niech napisze co "to jest"
skoro po narodzeniu jest małym dzieckiem.
I jeszcze najgorsze to ustawodawstwo które pozwala zabijać dzieci nienarodzone. Za zabójstwo człowieka nawet tuż po urodzeniu grożą sankcje, a za zabójstwo przed narodzeniem nazywane teraz nie po imieniu - tylko aborcją nie ma żadnej kary.

Zastanówmy się więc nad swoimi czynami, tak zdroworozsądkowo. Co robimy, czy aborcja powinna być dostępna? Decyzja matki która mówi "nie chcę tego dziecka" to chyba najgorsza decyzja jaką może podjąć

Śr paź 28, 2009 13:15

Na Twoją niekorzyść działa też fakt, że było to omawiane na dużo lepszym poziomie. Twój post w tej kwestii przy innych postach na tym forum wypada blado, choćby dlatego, że jest koszmarnie tendencyjny.

Cytuj:
Współcześnie mówi się że kobieta ma prawo decydować o tym kiedy chce mieć dziecko. Owszem ma takie prawo ale nie kosztem dziecka które jest niewinne bezbronne bo nienarodzone. Przecież od tego jest planowanie rodziny. Zresztą jak można nie chcieć dziecka poczętego we własnym łonie.

Choćby w przypadku, kiedy to dziecko jest na przykład efektem brutalnego gwałtu. Albo kiedy ciąża zagraża życiu lub zdrowiu matki. Nie sądzisz, że kobieta powinna mieć wtedy wybór? Czy też może jesteś tak zapatrzonym w swoje poglądy bufonem, że staniesz przed zakrawioną, zgwałconą kobietą i powiesz jej, że ma urodzić to dziecko, bo Ty tak zdecydowałeś, to nie ma sprawy.

Crosis

Śr paź 28, 2009 14:31

Post odp
Nie będę oceniał czy poziom poprzednich tematów dotyczących aborcji był wyższy czy nie bo jeszcze ich nie przejrzałem. Wg twojej oceny mój temat jest tendencyjny. Niech i tak będzie.

"Czy też może jesteś tak zapatrzonym w swoje poglądy bufonem, że staniesz przed zakrawioną, zgwałconą kobietą i powiesz jej, że ma urodzić to dziecko, bo Ty tak zdecydowałeś, to nie ma sprawy" Crosis

Ja nikomu nie każe przejmować moich pogladów na temat ludzkiego zycia.

ALE POWIDZ MI CZY ABORCJA DOKONANA NAWET MIMO GWAŁTU NIE JEST MORDERSTWEM. MIMO IZ JEST TO DZIECKO GWAŁCICIELA. CZY TO NIE JEST CZŁOWIEK?

Nie pisze po to aby kobiety się zgadzały z moimi pogladami. Piszę w obronie życia. A czy zawsze aborcja jest dokonywana po gwałcie skoro rocznie ginie w ten sposób około 40 mln nienarodzonych dzieci.

Do niedawna też uważałem że aborcja mogłaby być dozwolona w wypadku gwałtu. Ale gdy ujrzałem zdjecia rozszarpanych kleszczami dzieci które mają nawet 20 tygodni (w łonie matki) to drastycznie zmieniłem zdanie.

Śr paź 28, 2009 16:53
Tak, ale czy zdajesz sobie sprawę, że forsując takie poglądy de facto pozbawiasz kobietę możliwości wyboru. Do tego się to sprowadza.

Nie będę poruszał tematu aborcji "na życzenie" - to nie ma sensu. Skupmy się na przykładzie gwałtu.

Dla mnie to kobieta powinna zdecydować, czy chce takie dziecko urodzić, czy nie. Wg Ciebie nie powinna mieć prawa do takiej decyzji. Stosujesz wobec niej więc podwójny wymiar kary: nie dość, że stała się ofiarą gwałtu, to musi jeszcze (być może wbrew swej woli) urodzić dziecko.

Ponadto, stosujesz tutaj demagogię wstawiając teksty w stylu:
Cytuj:
Do niedawna też uważałem że aborcja mogłaby być dozwolona w wypadku gwałtu. Ale gdy ujrzałem zdjecia rozszarpanych kleszczami dzieci które mają nawet 20 tygodni (w łonie matki) to drastycznie zmieniłem zdanie.

Większość krajów, w których aborcja np w przypadku gwałtu jest legalna nie dopuszczają możliwości przerywania ciąży tak późno. Takie coś powinno być karane za każdym razem, za wyjątkiem sytuacji, kiedy ciąża zagraża życiu kobiety.

Mało tego, Twoja demagogia jest podwójna:
Cytuj:
zdjecia rozszarpanych kleszczami dzieci

Rozumiem, że dotarły do Ciebie niesamowite zdjęcia, które Tobą wstrząsnęły. Problem polega na tym, że właśnie te zdjęcia pochodzą w większości z aborcji nielegalnych. Po to właśnie potrzebne jest jasne prawo dotyczące aborcji, żeby do takich sytuacji nie dochodziło. Aborcja przeprowadzona w odpowiednim momencie nie polega na rozerwaniu płodu (bo go jeszcze nie ma).
Musicie w końcu zrozumieć, że walczycie z wiatrakami. Z jednej strony piętnujecie coś, co nie ma nic wspólnego z legalną aborcją, ale co z uporem maniaka z nią zrównujecie. Tak, piszę o podziemiu aborcyjnym. Poza faktycznie beznadziejnymi przypadkami skazane są na nią często kobiety, np ofiary gwałtu, którym prawo odmówiło wyboru, czy mogą urodzić takie dziecko - czy nie. Właśnie z tego powodu często dochodzi do aborcji późnych. Gdyby prawo regulowało kwestie do kiedy ofiara gwałtu może dokonać aborcji legalnie, w odpowiednich warunkach i z odpowiednią opieką - takich zdjęć byłoby mnie.

Aby uświadomić Ci skalę problemu polecam: weź pierwszą lepszą gazetę z działem ogłoszeń oraz czerwony marker. A potem zacznij zakreślać wszystkie ogłoszenia z opisami podobnymi do:
"przywracanie miesiączki"
"regulowanie cyklu"
"przywracanie cyklu"
itd
itd

To wszystko to nic innego jak oferty ludzi wykonujących nielegalne zabiegi. I zgadzam się: należy ich piętnować i likwidować. Ale są przypadki, w których to kobieta powinna zdecydować się, co się stanie z jej ciałem. Te przypadki to wg mnie: gwałt oraz zagrożenie życia lub zdrowia kobiety.

Jeśli te przypadki odpowiednio uregulujesz prawnie - zmniejszysz podziemie aborcyjne.

Jeśli będziesz tylko nawoływał tak jak to robisz do całkowitego zakazu aborcji - nie zyskasz nic. One nadal będą, tylko, że nielegalne.

Crosis

Śr paź 28, 2009 22:32

Post odp
"Jeśli te przypadki odpowiednio uregulujesz prawnie - zmniejszysz podziemie aborcyjne" Crosis

Z tym zdaniem się zupełnie zgadzam. Ponieważ z pewnością zdecydowana większośc aborcji jest dokonywana nielegalnie i nawet nie możemy się domyślic na jaką skalę.

Nie uważam też żeby kobiecie zakazywac prawnie dokonywania aborcji.
Z moralnych względów tj. nosi w sobie nowe życie nie powinna podejmowac takich decyzji.

Ja wyrażam swoją opinię. I wiem że jak kobieta będzie chciała dokonac aborcji to jej dokona bez względu na to czy ktoś jest temu przeciwny czy nie.

Na pewno nie da się ukrócic nielegalności aborcji. Ale gdyby były uregulowania prawne w tym kierunku to i tak będzie rozwijał się kierunek nielegalny, ponieważ prawo ureguluje np. dozwolenie aborcji w wyniku gwałtu, czy zagrożenia życia kobiety ale znajdą się i tak takie kobiety które będą chciały "usunąc ciążę" vel zabic dziecko z innych powodów i na etapie nawet 3 -4 miesiąca ciąży.

Uregulowanie prawne doprowadziłoby na pewno do uporządkowania w kwestii zagrożenia życia kobiety lub gwałtu, ale nic by nie dało wobec zachcianek niektórych kobiet które chciałyby się "pozbyc problemu"

I Jeszcze słowo dotyczące mojej "demagogii".
Takie obrazy powinny byc bardziej powszechne. Po to aby kobieta widziała do czego może doprowadzic jej decyzja. Myślę że żadna kobieta widząc co robią z nienarodzonymi dziecmi nawet podczas nielegalnych aborcji nie podjeła by takiej decyzji

Pt paź 30, 2009 8:52
Takie obrazy powinny byc bardziej powszechne. Po to aby kobieta widziała do czego może doprowadzic jej decyzja. Myślę że żadna kobieta widząc co robią z nienarodzonymi dziecmi nawet podczas nielegalnych aborcji nie podjeła by takiej decyzji

A ja myślę, że wiele osób jest w stanie zrozumieć, jak bardzo żałosne jest utożsamianie każdego zabiego aborcyjnego z takimi zdjęciami.

Z resztą posta się całkiem zgadzam.

Crosis

Pt paź 30, 2009 12:01

Nie sądzę, aby oceny moralne powinny bazować na estetyce.

So paź 31, 2009 15:58

Przypadki ciąży będącej wynikiem gwałtu nie należą chyba do częstych?

W takich przypadkach to są trudne sprawy i jedyne co nam pozostaje to modlić się o to by kobieta nie usuwała ciąży. Wtrącać nie powinno się.

N lis 01, 2009 16:36

Przypadki ciąży będącej wynikiem gwałtu nie należą chyba do częstych?

W takich przypadkach to są trudne sprawy i jedyne co nam pozostaje to modlić się o to by kobieta nie usuwała ciąży. Wtrącać nie powinno się.

Też mam takie zdanie. Nie wiem, czy ojcostwo (gwałciciel) jest tutaj decydujące. Decydujący dla kobiety powinien być fakt, iż to ona byłaby matką tego dziecka. Jeśli mimo faktu, iż to dziecko jest również jej - a nie tylko gwałciciela - decyduje się ona na aborcję bierze na siebie całą odpowiedzialność.

N lis 01, 2009 19:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]