|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
damazy
|
 Ciało Chrystusa
Witam, kolejne moje pytanie laika, dotyczy przyjmowania komunii świętej. Rozmawiałem kiedyś z pewnym duchownym protestanckim, który twierdził , że przyjmowanie Ciała Chrystusa to kanibalizm. Mam wątpliwości, czy czasami tak nie jest...
|
N wrz 12, 2010 6:24 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Ciało Chrystusa
Ten argument został obalony już w początkach chrześcijaństwa, gdy i poganie ówcześni w Cesarstwie Rzymskim mieli takie podejrzenia...
A ile razy przyjmując Ciało Chrystusa czułeś się jak kanibal?
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N wrz 12, 2010 6:48 |
|
 |
agvis
|
Skoro sam Jezus nakazał nam spożywać Swoje Ciało, nie ma chyba nad czym dyskutować. Widocznie to nie to samo, co kanibalizm. To kwestia wiary i duchowości.
|
N wrz 12, 2010 8:39 |
|
|
|
 |
Silva
|
damazy napisał(a): Witam, kolejne moje pytanie laika, dotyczy przyjmowania komunii świętej. Rozmawiałem kiedyś z pewnym duchownym protestanckim, który twierdził , że przyjmowanie Ciała Chrystusa to kanibalizm. Mam wątpliwości, czy czasami tak nie jest... "Jam jest chleb życia. Ojcowie wasi jedli mannę na pustyni i pomarli. To jest chleb, który z nieba zstępuje: kto go spożywa, nie umrze. Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata». Sprzeczali się więc między sobą Żydzi mówiąc: «Jak On może nam dać [swoje] ciało do spożycia?» Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki». 59 To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum. A spośród Jego uczniów, którzy to usłyszeli, wielu mówiło: «Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?» [...] Odtąd wielu uczniów Jego się wycofało i już z Nim nie chodziło. 67 Rzekł więc Jezus do Dwunastu: «Czyż i wy chcecie odejść?» Odpowiedział Mu Szymon Piotr: «Panie, do kogóż pójdziemy? Ty masz słowa życia wiecznego. A myśmy uwierzyli i poznali, że Ty jesteś Świętym Boga»." (J 6, 48-60, 67-70)
"Mówię jak do ludzi rozsądnych. Zresztą osądźcie sami to, co mówię: Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa?" (1 Kor 10, 15-16)
"Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę». Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije." (1 Kor 11, 23-29)I świadectwo z wiary pierwszych chrześcijan: "W dniu zwanym Dniem Słońca zbieramy się wszyscy razem w jednym miejscu, czy to z miast, czy też ze wsi [...]. przynoszą chleb oraz wino i wodę, a ten, który przewodniczy, zanosi modlitwy dziękczynne, ile tylko może, a lud odpowiada „Amen”. Wreszcie wszystkim obecnym rozdaje się i rozdziela to, co się stało Eucharystią, nieobecnym zaś rozsyła się ją przez diakonów." Św. Justyn, Apologia I
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
N wrz 12, 2010 19:44 |
|
 |
Silva
|
Zapomniałam o czymś bardzo ważnym. Otóż nie chodzi tylko o to że Eucharystia to prawdziwe Ciało Chrystusa, ale o to, że przyjmując to Jego Ciało stajemy się Jego Mistycznym Ciałem - Kościołem. Bez przyjmowania Komunii jest się "odciętym" od pełnej jedności z Bogiem i Kościołem:
Zresztą osądźcie sami to, co mówię: Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa? Ponieważ jeden jest chleb, przeto my, liczni, tworzymy jedno Ciało. Wszyscy bowiem bierzemy z tego samego chleba. (1 Kor 10, 15-17)
"Podobnie jak jedno jest ciało, choć składa się z wielu członków, a wszystkie członki ciała, mimo iż są liczne, stanowią jedno ciało, tak też jest i z Chrystusem." (1 Kor 12, 12)
"I wszystko poddał pod Jego stopy, a Jego samego ustanowił nade wszystko Głową dla Kościoła, który jest Jego Ciałem" (Ef 1, 22-23)
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn wrz 13, 2010 10:26 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Któryś z Ojców Kościoła w jednym ze swoich dzieł (prawdopodobnie polemiczno-apologetycznych) pisał, że Jezus podczas ostatniej wieczerzy spożywał swoje ciało. Nie wiem czy był to Bazyli, Atanazy czy ktoś zupełnie inny (a może Tomasz z Akwinu?).
Szukałem przez Google, ale nie udało mi się znaleźć tego tekstu. Jeśli ktoś wie o czym mówię (a nie zmyślam), to proszę o pomoc.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn wrz 13, 2010 11:00 |
|
 |
atryda
|
Mamy tu do czynienie z Ciałem Chrystusa ale tym, którego substancja nie jest w wymiarze naszej materii ale przekracza nasz wymiar to w takim wypadku musi być z "przestrzeni" Nieba. Dodatkowo w akcie tym jeśli wierzymy mocno w tą ofiarę tym więcej łask możemy się spodziewać poprzez uczestniczenie w tej tajemnicy.
|
Pn wrz 13, 2010 21:37 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|