Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 "niedziela przedświąteczna" 
Autor Wiadomość

Post "niedziela przedświąteczna"
Czy w waszym otoczeniu funkcjonuje takie stwierdzenie? Ja bardzo często spotykam się z opiniami, że w ostatnią niedzielę przed świętami, można bez grzechu sprzątać iwykonywać wszelkie prace związane z przygotowaniami do świat.
Czy to jest prawda?

Pt gru 18, 2009 16:36
Post Re: "niedziela przedświąteczna"
std napisał(a):
Czy w waszym otoczeniu funkcjonuje takie stwierdzenie? Ja bardzo często spotykam się z opiniami, że w ostatnią niedzielę przed świętami, można bez grzechu sprzątać iwykonywać wszelkie prace związane z przygotowaniami do świat.
Czy to jest prawda?

Wszystkie niedziele bez żadnego wyjątku należą do świąt nakazanych.

Pt gru 18, 2009 16:52
Prawda to nie jest, ale troche rozumiem tych, ktorzy pracuja i nie maja innej szansy, zeby sie przygotowac na Swieta. Swietowanie w brudnym mieszkaniu, jakos nie wydaje mi sie przyjemne (poza wypadkami losowymi).
Moze gdyby cala rodzina zabrala sie do pomocy przez kolejne 4 soboty Adwentu, to mama nie musialaby sama w "niedziele przedswiateczna" szorowac podlogi i myc okna?

Pt gru 18, 2009 17:22

Grzechem jest wykonywanie prac niekoniecznych. A sprzątanie przed świętami jeśli się nie miało wcześniej możliwości posprzątać jest raczej potrzebne. Może nie koniecznie szorowanie całego domu od piwnicy po dach w niedzielę (można mycie okien i szorowanie podłóg załatwić w sobotę), ale jakieś lżejsze, krótsze prace - owszem.

Pt gru 18, 2009 21:51
Pracowałam, wychowywałam dzieci...i zawsze tak zorganizowałam czas, że nigdy nie sprzatałam w niedzielę (nie mówię o zmyciu naczyń, czy posprzątanie po zabawach dzieci).
To zawsze zależy od osobistego przekonania.

So gru 19, 2009 11:56

A co sądzicie o niedzielach handlowych, czy zakupy w taką niedzielę są grzechem?

N gru 20, 2009 18:49
W taką, czyli w jaką? Nazwa "niedziela handlowa" to relikt PRL-u (gdy niedziele były rzeczywiście niedzielami wolnym od pracy dla zdecydowanej większości Polaków, a tylko przed świętami urządzano imprezę pt. "niedziela handlowa" otwierając sklepy). Teraz handlowe są wszystkie niedziele (tych normalnych jest tylko kilka na rok), więc nadawanie takiej nazwy niedzieli, która niczym się nie różni od wszystkich innych niedziel, jest bez sensu.
A czy grzechem jest robienie zakupów w niedzielę? Ten temat został już przewałkowany we wszystkie strony.

N gru 20, 2009 19:12

Monika75 napisał(a):
W taką, czyli w jaką?

W ostatnią niedzielę przed świętami, o tę niedzielę mi chodziło.

Monika75 napisał(a):
A czy grzechem jest robienie zakupów w niedzielę? Ten temat został już przewałkowany we wszystkie strony.

Nie pytałam o zakupy w zwykłą niedzielę, ponieważ znam odpowiedź.

N gru 20, 2009 19:33
Ostatnia niedziela przed świętami jest taką samą zwykłą niedzielą jak każda inna w ciągu roku (jeśli chodzi oczywiście o kwestie zakupów, itp.).

N gru 20, 2009 21:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]