|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
alka20
|
 JAk sie spowiadac?
Witajcie jestem tu nowa, mam problem ktory tak naprawde dostrzeglam dzisiaj. kiedy sie spowiadalam zawsze czegos mi brakowalo nachodzily mnie mysli ze to nie jest szczera spowiedz. dzisiaj sobie uswiaadomilam iz nie wyznalam wielu grzechow, ktore wedlug mnie powinnam. czuje sie bardzo zle, i boje sie isc do spowiedzi, boje sie ze ksiadz nie da mi rozgrzeszenia. POmozcie mi rozwiac watpliwosci... 
|
Pn paź 26, 2009 15:04 |
|
|
|
 |
Bartosz990
|
Ja w takim przypadku, poprosiłbym jakiegoś księdza o taką spowiedź w charakterze rozmowy. Opowiedzenie mu o swoich dylematach duchowych. Co do samej spowiedzi polecam gotowe rachunki sumienia książkowe czy w necie.
_________________ "Jeśli nie wierzysz w piekło, uwierzysz kiedy się w nim znajdziesz" - św. Ojciec Pio.
"Twoje serce jest wolne. Musisz tylko znaleźć siłę, by podążać za nim" Braveheart
John Eldredge - Dzikie serce...
|
Pn paź 26, 2009 15:47 |
|
 |
pedziwiatr
|
W dziale Liturgii znajdziesz to, czego potrzebujesz, tzn.
Wszystko o spowiedzi.
Dla zachety do poczytania zamieszczam fragment znajdujacego sie tam wywiadu o wyznawaniu grzechow
Cytuj: Idąc do spowiedzi, warto się nie przejmować księdzem. Ksiądz może być różny, może różnie reagować, ale najważniejsze jest to, by wiedzieć, do kogo się naprawdę przychodzi. To zupełnie podstawowy warunek. Odpowiedź na pytanie: do kogo przychodzisz? Spowiedź świetnie pokazuje nam prawdę o tym, jak my myślimy o Panu Bogu. no i koniecznie o szepcie w ramionach Ojca, gdzie min. przeczytasz, ze Cytuj: Wyznanie grzechów nie jest potrzebne Bogu. On wie wszystko. Nie jest potrzebne księdzu. To nie jest dla niego ciekawe. Więc komu to potrzebne? Samemu grzesznikowi! Przyznanie się do win jest drogą do wyzwolenia, jest powrotem do Ojca.
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Pn paź 26, 2009 16:33 |
|
|
|
 |
tilla
|
Nie ból się - odwagi!:)
To naprawdę bardzo duża łaska, że udało Ci się dostrzec grzechy, których do tej pory nie zauważałaś, których nie wyznawałaś w sakramencie pojednania. Dzięki temu otwierasz się na działanie Bożej Łaski - Bóg może Ci te grzechy wybaczyć, to jest pierwszy krok do podjęcia walki z nimi.
myślę, że żaden ksiądz nie potępi Cię za to. Nie powinno być też problemów z udzieleniem rozgrzeszenia - chyba że będą jakieś inne przeszkody ku temu...
Ważne jest też uświadomienie sobie istoty spowiedzi - to jest Twoje osobiste spotkanie z kochającym Ojcem, który nie może doczekać się Twojego powrotu, wygląda Cię i niesamowicie się cieszy, jeśli zechcesz przyjąć Łaskę Jego Przebaczenia:)
rzeczywiście tak jak ktoś napisał - może Ci być łatwiej jeśli poprosisz księdza o indywidualną spowiedź, połączona z rozmową. To może być np. jakiś ksiądz z Twojej parafii, u którego się kiedyś spowiadałaś i spowiedź ta była dla Ciebie wyjątkowo owocna. Albo jakiś ksiądz-zakonnik.
ale naprawdę - zrobiłas już bardzo duży krok do przodu i to jest super:) teraz tylko trzeba iść dalej:)
odwagi!
|
Pn paź 26, 2009 17:24 |
|
 |
Okatina
|
Tak. Warto zacząć od rozmowy ze spowiednikiem. Można również sobie pomóc zgłębiając literaturę dotyczącą spowiedzi. Ale nadto szczera rozmowa.
_________________ Miłość jest miarą, według której Pan będzie sądził nas wszystkich (Ojciec Pio)
www.catholicus.pl
|
Pn paź 26, 2009 21:08 |
|
|
|
 |
alka20
|
Diekuje wam wszystkim za tak szczere słowa i te cytaty, naprawde lepiej sie poczulam i zrozumialam ze nie powinnam sie bac. jestescie wielcy 
|
Wt paź 27, 2009 10:26 |
|
 |
jensen
|
 Re: JAk sie spowiadac?
alka20 napisał(a): Witajcie jestem tu nowa, mam problem ktory tak naprawde dostrzeglam dzisiaj. kiedy sie spowiadalam zawsze czegos mi brakowalo nachodzily mnie mysli ze to nie jest szczera spowiedz. dzisiaj sobie uswiaadomilam iz nie wyznalam wielu grzechow, ktore wedlug mnie powinnam. czuje sie bardzo zle, i boje sie isc do spowiedzi, boje sie ze ksiadz nie da mi rozgrzeszenia. POmozcie mi rozwiac watpliwosci...  Witaj, zdecydowanie polecam Ci ksiazeczke Rachunek sumienia i spowiedź dorosłych wydaną przez Promic Wydawnictwo Księży Marianów. Kosztuje tylko 3zł z groszami wiec napewno Cie stac, a zawiera mnostwo praktycznych porad, formule spowiedzi itd. Niejedna osoba juz sie z niej uczyla 
|
Pt gru 18, 2009 13:53 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Też miałam ostatnio taki problem.  Bałam się jak nie wiem co  Poszłam do Księdza i powiedziałam mu, że zataiłam pewien grzech, nakrzyczał na mnie niesamowicie ale to dobrze  , mnie to pomogło, później umówiłam się z nim na spowiedź, wyznałam wszystko, i dzięki temu moje sumienie trochę się uspokoiło, choć teraz po spowiedziach zaczynam się zastanawiać czy czasem czegoś nie zapomniałam wyznac. To chyba skropuły się zaczynają, nie wiem.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Śr gru 23, 2009 13:59 |
|
 |
Itheanil
|
Ja zwykle nie miałam problemów ze spowiedzią. Tylko raz - potrzebowałam kilku chwil, miałam ochotę wybiec z kościoła i nie wracać, nie byłam wręcz w stanie wypowiedzieć tego grzechu. W koncu mi się udało, czułam taką ulgę. Zresztą to nawet lepiej - teraz już nigdy nie popełnię tego grzechu, nie tylko z powodu Boga, ale też z obawy przed wstydem przy spowiedzi.
|
Wt gru 29, 2009 18:28 |
|
 |
alka20
|
CZyli widze ze nie jestem sama z tym problemem, lepiej jest kiedy sie wie ze jest ktos kto moze mi pomoc bo kiedy czlowiek zostalby sam z tym problemem nie wyszedl by z tego , dziekuje wszystkim:*
|
Śr gru 30, 2009 9:32 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|