Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:40

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
 Chatroulette dla wierzących 
Autor Wiadomość

Post Chatroulette dla wierzących
Witam,

Jestem programistą i od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu strony podobnej do chatroulette.com. Z tym, że byłaby to strona przeznaczona dla szukających Boga. Na głównej stronie chciałbym umieścić dwa przyciski: 'szukam Boga', 'chcę pomóc szukającym' (tekst przycisków jeszcze do przemyślenia). Po kliknięciu na którymś z nich pokazywałby się ekran taki jak w chatroulette. Strona łączyłaby ludzi szukających z tymi, którzy już są bardziej wierzący i chcą pomóc. To otworzyło by drogę dla wielu osób, którzy nie mają czasu lub chęci iść do kościoła lub też nie mają w otoczeniu nikogo z kim mogliby porozmawiać o Bogu. Na pewno znalazłyby się osoby, które poświęciłyby swój czas, aby nawrócić tych ludzi (w końcu jest to obowiązek każdego chrześcijanina :) ).

Co o tym myślicie?

PS. Kwestia techniczna jest już przemyślana i w sumie bardzo łatwo taką stronę zrobić.

pozdrawiam,
Piotrek

Cz mar 18, 2010 14:34

Post Re: Chatroulette dla wierzących
Zacznijmy jednak od sprostowania. Nie jest obowiązkiem każdego chrześcijanina nawracać, lecz głosić. Podobnie to nie my nawracamy, lecz Bóg i nie stanowi to jedynie pobożnego pustego sloganu, ale wynika z doświadczenia w tej materii. Sądzę zatem że obok sprawy technicznych, warto na gruncie myśli i działania przemyśleć cele. Bo nie powinno się takich rzeczy robić na hurra, ale z głową. To nie jest tak że pogadamy sobie przez net a potem nagle się nawrócę bo ktoś pięknie pisze i pięknie żyje. Zawsze Bóg jest celem, ale i tym dzięki komu nawrócenie ma miejsce. Warto zatem aby ta strona była nie tylko przekaźnikiem, ale i miniporadnikiem dla każdej ze stron. Trwanie przy Bogu nie oznacza że zyskujemy moc bycia super i nawracania innych.

Cz mar 18, 2010 18:28

Zgadza się, może niepotrzebnie użyłem słowa "nawrócić". Chodzi o to, żeby ludzie mogli porozmawiać z wiernymi o Bogu, a Ci z kolei, żeby mogli zachęcić lub dać przykład swojej wiary. Często jest tak, że ludzie nie mają w ogóle nikogo z kim mogliby o Bogu porozmawiać. A jak mają iść do kościoła to im się odechciewa i na tym się kończy. Takie coś daje ludziom łatwiejszy kontakt z wiernymi, nawet po to, żeby poznać, że tacy są. Tu jest wiele możliwości. Ktoś może chcieć po prostu spotkać się z człowiekiem wierzącym bo czuje się jak ziarno na pustyni i nie ma się do kogo zwrócić. Myślę, że coś takiego wielu ludziom pomogłoby zbliżyć się do Boga.

PS. chatroulette to nie tylko pisanie, ale także mikrofon i kamerka, więc tutaj byłoby to samo

Cz mar 18, 2010 18:47

Uważam że nic nie zastąpi realnego kontaktu, ale rozumiem że nieraz to jest trudne, lub bardziej może krępujące, a zatem jestem pozytywnie nastawiony do tego pomysłu (w końcu pisuje na forum). Także nie że krytykuje, bo internet też jest jakimś polem do działania. Doradzam tu jednak pewną ostrożność i krótką notkę o co tu chodzi, właśnie o tą rozmowę i to z człowiekiem, jednym z wielu. Wielu ludzi jakoś dziwnie rozumie nawrócenie jako wyjaśnienie wszystkich teologicznych, naukowych i filozoficznych niejasności. Dlatego tak postuluje wprowadzenie tego wstępu do korzystania, aby ludzie byli powiadomienie że tu nie spowiedź, lub nie encyklopedia, lub chodzący katechizm.

Pt mar 19, 2010 0:28

Już miałem się zabierać do pracy, ale wpadł mi do głowy lepszy pomysł. Skoro ma być rozmowa pomiędzy ludźmi "zainteresowanymi" a ludźmi wierzącymi, to czemu nie umożliwić rozmowy pomiędzy tymi drugimi. Mianowicie myślę, o stworzeniu webowego komunikatora dla chrześcijan, gdzie zawsze będzie można porozmawiać z innymi "owcami" :) Są już serwisy typu facebook, lub konkretnie chrześcijańskie, ale nie ma takiego, który by dawał komfort rozmowy na żywo z użyciem kamerki i mikrofonu (chaty z tego co widzę są). Myślę o komunikatorze, który ma listę kontaktów, dostępność, chat itp. na stronie www, ewentualnie wersja poza przeglądarką.
Wtedy gdyby coś takiego działało ktoś mógłby ustawić sobie opcję "chcę pomóc zainteresowanym" i ewentualnie dostałby chęć połączenia. Na głównej stronie byłaby możliwość rozmowy z przypadkowo wybranym wiernym bez logowania. No i oczywiście wstęp/notatka, o której wspominałeś.
W ten sposób powstałby komunikator plus to co pierwotnie zaproponowałem czyli dwie pieczenie na jednym ogniu:)

So mar 20, 2010 11:54
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 5 ]