Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 14:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Jak pomóc? Czy w ogóle pomagać? 
Autor Wiadomość

Post Jak pomóc? Czy w ogóle pomagać?
Witam, mam następujący problem.
Mam dobrego znajomego, który od lat wielu zmaga się z depresją [na dzień dzisiejszy, dzięki pomocy psychologa i medykamentów, mogłabym rzec, jest to 'zaleczone' ]. Na swoim koncie ma przygody z próbami samobójczymi i wizytami w domach publicznych. Twierdzi, że właściwie nie ma celu w życiu, a w kwestii wiary, jest tak zwaną, zabłąkaną owieczką, która nie kwapi się gonić dobrą ścieżką.

Doszłam do wniosku, że w życiu tak naprawdę, brakuje mu jakiejś ostoi, a przede wszystkim Boga. I tu rodzi się pytanie. Jak go 'sprytnie' nakłonić na powrót na drogę wiary? Za rączkę do kościoła go nie zaprowadzę, bo to dziecko nie jest, a już duży chłop ;) Nie jestem zbyt doświadczona w tej kwestii, sama przeżywałam swego rodzaju wzloty i upadki więc najlepszym nauczycielem chyba nie byłabym. Dwa razy delikatnie zaczynałam temat, ale szybko go ucinał, po za tym twierdzi, że założenia wiary katolickiej i ogólnie KK są "zbyt zagmatwane". Czy ktoś umie mi poradzić? Najdrobniejsze sugestie będą naprawdę pomocne...

Wt cze 29, 2010 21:02

Post Re: Jak pomóc? Czy w ogóle pomagać?
Witaj. Taka osoba, jak Ty, jest prawdziwym skarbem dla kogoś z problemami :). Nie zostawiaj tego swojego znajomego i staraj się być jego przyjaciółką nawet, kiedy on mówi, że nie chce.

Z wiarą nie da się nic szybko zrobić. Spróbuj wkręcić go w grupę chrześcijańskich znajomych, zabieraj go na jakieś koncerty czy inne zabawy, żeby zaczął kojarzyć katolicyzm z czymś pozytywnym.

Wątpię, czy jego problemem jest brak ostoi albo Boga. Staraj się raczej słuchać tego Twojego znajomego i spróbuj go zrozumieć i wczuć się w jego położenie. Nie wmawiaj mu na siłę, co jest jego problemem.

Wt cze 29, 2010 22:01

Cup napisał(a):
Doszłam do wniosku, że w życiu tak naprawdę, brakuje mu jakiejś ostoi, a przede wszystkim Boga. I tu rodzi się pytanie. Jak go 'sprytnie' nakłonić na powrót na drogę wiary? Za rączkę do kościoła go nie zaprowadzę, bo to dziecko nie jest, a już duży chłop ;) Nie jestem zbyt doświadczona w tej kwestii, sama przeżywałam swego rodzaju wzloty i upadki więc najlepszym nauczycielem chyba nie byłabym.

Wiara jest łaską i tutaj nikt nikogo (nawet z jak najszczerszych pobudek) nie jest w stanie nawrócić.
Owszem, można komuś pomóc odnaleźć drogę, ale...kiedy Ty upadniesz-upadniecie oboje, a kiedy on upadnie ( a sama wiesz, że wymagał pomocy specjalisty), Ciebie to przytłoczy.
Sugeruję rozmowę z mądrym duszpasterzem.
Wiem, że np. dominikanie mają kapitalne podejście do tego typu problemów.
Tutaj potrzebny jest specjalista, bo zarówno osoba, jak i sytuacja są z gatunku "specjalnych".

Fajną rzeczą, wydaje mi się wspólnota (jakieś duszpasterstwo), bo masz gwarancję, że ten człowiek nie zostanie sam.

Jako teolog, sugeruję najpierw wycieczkę do duszpasterza na rozmowę, a potem działanie.
I pamiętaj, że depresja to choroba, więc pomoc mądrego duchownego jest jak najbardziej wskazana.

Emil Cioran

Wt cze 29, 2010 23:01

Witam, moim zdaniem możesz zacząć pomagać znajomemu nawet w tej sekundzie. Jak? MODLITWA! Człowieka do wiary sami nie przekonamy, ale możemy prosić Boga o łaskę wiary dla tej osoby. Módl się sercem o tą łaskę a na pewno zajdą poważne zmiany w sercu Twojego znajomego.
Pozdrawiam

N lip 04, 2010 18:24
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]