|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
SynNowegoPrzymierza
|
 Problem z islamem
Od kilku tygodni mam taki problem: Islam  Ciągle mnie dręczy, i ciągnie. Mam głupie myśli bałwochwalcze. Czytam Biblię, jej proroctwa spełnione, aby się umocnić w wierze. a mi ciągle islam w głowie  , modliłem się aby Bóg umocnił mnie w wierze, objawił trochę siebie, bym ''nie był niedowiarkiem, ale wierzącym'' To jakieś dręczenie czy coś...?
|
N mar 14, 2010 10:26 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
 Re: Problem z islamem
SynNowegoPrzymierza napisał(a): Mam głupie myśli bałwochwalcze Z bałwochwalstwem nie ma to nic wspólnego. Jeśli masz na myśli kulturę islamską (język, Koran, nabożeństwa), to należy oddzielić to od religii. Jeśli uważasz Allaha za innego boga, to jest to wykroczenie przeciwko pierwszemu przykazaniu. Jeśli oceniasz objawienie podane przez Proroka za "bardziej wartościowe", to warto zastanowić się: dlaczego tak uważasz? Doprecyzuj o co dokładnie chodzi, bo dość enigmatycznie się wyraziłeś. SynNowegoPrzymierza napisał(a): aby Bóg umocnił mnie w wierze, objawił trochę siebie, bym ''nie był niedowiarkiem, ale wierzącym Objawienie Boga znajdziesz w Piśmie Świętym. Warto też poczytać (obejrzeć) świadectwa wiary chrześcijan "żywych wiarą". Można też pomodlić się do Ojca o dary Ducha Świętego - bojaźni bożej i pobożności.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N mar 14, 2010 12:34 |
|
 |
jumik
|
Może poczytaj jakieś książki ze świadectwami wiary chrześcijan (np. "Jezus żyje" - o. Emilien Tardif, zobacz też np. to, a przede wszystkim czytaj Pismo Święte). Może to też znak, że z Twoją wiarą nie jest tak jak być powinno. Pomyśl o jakimś działaniu, które umocniłoby Cię w relacji z Bogiem, np. wspólnota (bardzo pomocne!), kierownik duchowy, więcej modlitwy, itd.
_________________ Piotr Milewski
|
N mar 14, 2010 16:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SynNowegoPrzymierza napisał(a): Od kilku tygodni mam taki problem: Islam  Ciągle mnie dręczy, i ciągnie. Mam głupie myśli bałwochwalcze. Czytam Biblię, jej proroctwa spełnione, aby się umocnić w wierze. a mi ciągle islam w głowie  , modliłem się aby Bóg umocnił mnie w wierze, objawił trochę siebie, bym ''nie był niedowiarkiem, ale wierzącym'' To jakieś dręczenie czy coś...? Najlepsze szczepienie na islam to przeczytanie Koranu. Pamiętaj, że wbrew temu co może usłyszysz- tłumaczenia tak naprawdę ulepszają Koran- tzn. po arabsku brzmi on jeszcze gorzej. Plus coś co kiedyś mnie otrzeźwiło co do islamu- do dzisiaj pamiętam to było jak kibelek wody na łepetynkę. To jest cytat ze źródeł islamskich- nie z broszurki jakiegoś fanatycznego misjonarza... (...)Wtedy Mas'ud napadł na Sunaynę, jednego z kupców żydowskich, z którym jego rodzina miała stosunki towarzyskie i biznesowe i zabił go. Jego brat skarżył się mówiąc: "Czemu go zabiłeś? Twój brzuch jest napełniony z jego datków." Mas'ud odpowiedział: "Na Allaha, gdyby Mahommed kazał mi zabić ciebie, mój bracie, obciąłbym ci głowę." Na co ten brat odrzekł: "Każda religia która doprowadzi cię do czegoś takiego jest naprawdę wspaniała". I nawrócił się na islam. To jest cytat z pierwszej biografii proroka napisanej przez jego wyznawcę- Ibn Ishaqa- to co mamy dzisiaj zostało edytowane przez Ibn Hishama (oryginał Ibn Ishaqa zaginął)- który sam przyznał, że pominął rzeczy niegodne- pomyśl co było w oryginale skoro w wersji ocenzurowanej znalazło się coś takiego. Zajrzyj też tu: http://www.arabia.alleluja.pl/tekst.php?numer=18919
|
N mar 14, 2010 22:48 |
|
 |
Silva
|
Polecam zapoznanie się z: http://apologetyka.com/swiatopoglad/islam/ksiazki/inwazja/prorokWystarczy przeczytać i już islam nie wydaje się tak piękny.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr mar 17, 2010 9:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak- tylko mam wrażenie, że w tych konwersjach na islam wcale nie chodzi o doktrynę islamu... TO jest bardzo dziwne- ale jak posłuchasz konwertytów to oni nie mówią o doktrynie, Koranie- tylko wymieniają bardzo absurdalne powody... np. muzułmański mąż nie wróci rano ze śladami szminki na ustach... 
|
Śr mar 17, 2010 20:16 |
|
 |
Silva
|
Cóż, to nie jest absurdalne - to jest potrzeba moralności. Przecież pierwsi chrześcijanie też nie nawracali się na doktrynę o ukrzyżowanym Bogu ale pod wpływem świadectwa pięknego, moralnego życia wyznawców Chrystusa, doktrynę poznawali dopiero później. Normalne, że człowiek ma w sobie pragnienie szlachetności i uczciwego życia (chociaż czasem dziwnie pojmowanego).
Jednak masz rację - przyjmując jakąś religię trzeba dobrze poznać jej doktrynę i zastanowić się nad nią. A Koran i islam są dosyć... niewiarygodne pod tym względem.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Śr mar 17, 2010 21:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Silva napisał(a): Cóż, to nie jest absurdalne - to jest potrzeba moralności. Owszem- ale "moralność" islamu to jest mit. Np. tam statystyki gwałtów w ogóle nie istnieją- bo gwałt w małżeństwie nie jest w ogóle gwałtem- z inne gwałty często nie są zgłaszane. Więc potem piewcy islamu z satysfakcją mówią jak to w Ameryce kobieta jest gwałcona co ileś sekund czy minut... Albo sprawa pedofilii- u nich to tak samo problem-tylko małżeństwa z dziećmi są w wielu krajach dozwolone- więc pedofil po prostu żeni się z dzieckiem.
|
Śr mar 17, 2010 21:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko ja wolałabym Katolicki Ośrodek Apologetyczny. Bo o szatanie i masonach rządzących w Vatykanie, o sobowtórze Pawła VI, w książce "Szatan istnieje naprawdę" napisali także chrześcijanie 
|
Śr mar 17, 2010 23:03 |
|
 |
Silva
|
Cytuj: "Szatan istnieje naprawdę" Znalazłam o tej książce trafną opinię w necie "ta książka jest dowodem że szatan istnieje na prawdę". Zgadzam się z tym. Cóż, masz rację. Też wolałabym katolicki ośrodek apologetyczny, ale mam nadzieję że na temat islamu nie nazmyślali tylko napisali prawdę...
|
Cz mar 18, 2010 11:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Silva napisał(a): Znalazłam o tej książce trafną opinię w necie "ta książka jest dowodem że szatan istnieje na prawdę". Zgadzam się z tym. Szatan naprawę istnieje. Ale przeczytaj ową książkę aby zapoznac się z głupotą, ogromną niechęcią do katolicyzmu, zafałszowaniami i przypisywanie katolikom posługę szatanowi. Ta książka nie jest wymierzona p-ko szatanowi, ale przeciw KrK. Mniej złośliwe, szkodliwe są książki ateistów, komunistów o KrK niż współbraci chrześcijan A w necie napotkasz mnóstwo nonsenów.
|
Cz mar 18, 2010 13:33 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|