Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
 Wielki Post- pytanie 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Wielki Post- pytanie
Podczas trwania Wielkiego Postu można jeść mięso?
Dzisiaj można jeść mięso?
Pozdrawiam

Cz lut 11, 2010 11:51

Post Re: Wielki Post- pytanie
"Obecnie wg Kodeksu Prawa Kanonicznego (1249 – 1253) rozróżnia się post ilościowy i jakościowy (wstrzemięźliwość). Post ilościowy polega na spożyciu do syta jednego posiłku w ciągu dnia (dwa pozostałe mają być lekkie). Post jakościowy zabrania jedzenia pokarmów mięsnych. W każdy piątek, jeśli nie wypada wtedy uroczystość kościelna, trzeba zachować post jakościowy. Natomiast w Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje wstrzemięźliwość i post ilościowy, powinny je przestrzegać osoby od 18 do 60 roku życia, natomiast prawo do postu jakościowego ma młodzież od 14 lat."
http://mateusz.pl/mt/er/er-pk.htm
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... -cz-m.html

Nie zapomnij jednak, że post to nie tylko jakieś powstrzymanie się od mięsa/jedzenia. Poczytaj o jego głębokim sensie, żeby nie ograniczać się jedynie do czynu, ale także pojąć sens, przyczynę, cel.

Cz lut 11, 2010 12:43
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Czyli dzisiaj wszystko norlamlnie się je:)?

Cz lut 11, 2010 13:10
Moderator

Przecież dzisiaj nie ma jeszcze Wielkiego Postu!
Pecet, zastanów się zanim coś napiszesz, bo można mieć trudności w rozeznaniu pewnych spraw, ale jak już pytasz, to wykaż choć minimum wiedzy na temat zagadnienia.
A najlepiej zanim zadasz tu pytanie, to poszukaj informacji na ten temat choćby w internecie, poczytaj, a jak nadal nie będziesz wiedział, to napisz tutaj.

Wielki Post zaczyna się od środy popielcowej.

(J 8, 32b)

Cz lut 11, 2010 13:28
zbanowany na stałe

Dziękuję :-D

Cz lut 11, 2010 13:54

Środa popielcowa będzie za tydzień.
Dzisiaj jest tłusty czwartek, więc post nie obowiązuje. :P

Nie wiem czemu większości Wielki Post kojarzy się z zakazaniem jedzenia mięsa. W każdy piątek przecież to obowiązuje. ;)

Ja osobiście w Wielki Post rezygnuję z rzeczy, które sprawiają mi przyjemność. Po za tym w tym okresie nie piję alkoholu. I walczę ze swoimi nałogami.

Cz lut 11, 2010 17:39

BladzacyAniolek napisał(a):
Nie wiem czemu większości Wielki Post kojarzy się z zakazaniem jedzenia mięsa. W każdy piątek przecież to obowiązuje. ;)

chyba dlatego, że dużo osób pości tylko w piątki Adwentu i Wielkiego Postu, przynajmniej w moim otoczeniu.
często ludzie nie zastanawiają się dlaczego i po co poszczą. robią to, bo tak się wychowali, jest to jedynie jakaś tradycja wyniesiona z domu.

Cz lut 11, 2010 19:06

Nie wiem czy tradycja, u mnie w rodzinie nie wiele osób tego przestrzega, najbliższa rodzina czyli rodzice i rodzeństwo również się tego nie trzymają, a uważają się za katolików. I mimo tego, że mnie nie wychowali w wierze tak jak powini, to wiem o co biega. ;) Trzeba tylko chcieć.

Z resztą kiedyś to wszystko wyglądało inaczej, dla wielu ludzi ten WIELKI POST wiele znaczył, przeżywało się, a teraz? Mało kto się tym przejmuje, mało kto zwraca na to uwagę. Już niewspominając młodzieży, która ma to głęboko gdzieś... A szkoda.

Cz lut 11, 2010 20:03

BladzacyAniolek napisał(a):
Z resztą kiedyś to wszystko wyglądało inaczej, dla wielu ludzi ten WIELKI POST wiele znaczył, przeżywało się, a teraz? Mało kto się tym przejmuje, mało kto zwraca na to uwagę. Już niewspominając młodzieży, która ma to głęboko gdzieś... A szkoda.

Dlatego tym bardziej powinniśmy być świadkami głęboko przeżywanej świadomej wiary, która będzie naszym życiem :)

Cz lut 11, 2010 21:09
Zobacz profil WWW

A wiecie, mi od dłuższego czasu wiele osób powtarza, że Kościół pozwala wszystkim jeść w piątek mięso (!). Czyżby post jakościowy przestał obowiązywać?

Dochodzi do kuriozów, takich jak przyrządzanie posiłku w piątek w gronie kolegów (obecnie studiuję, więc jem albo sama, albo z innymi studentami, nie z rodziną). Za każdym razem, gdy oponuję przeciwko kotlecikom czy innym pulpecikom słowami: "Ale dzisiaj jest piątek!" (moja rodzina jada w piątki rybę lub potrawy w ogóle bez mięsa), koledzy mnie gaszą słowami "Coś mało uważna z ciebie katoliczka - czy nie wiesz, że zakaz jest zniesiony?". Wtedy sama się zastanawiam, czy to nie jest po prostu tradycja... a i to praktykowana jedynie w niewielu domach.

Pt lut 12, 2010 17:25
Moderator

Polecam do lektury: viewtopic.php?f=23&t=19329

(J 8, 32b)

Pt lut 12, 2010 18:59

Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.

Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.

O zmianach mi nic nie wiadomo.
A ostatnio rozmawiałam z Księdzem, i potwierdził te kan.

Pt lut 12, 2010 20:04
Cytuj:
A wiecie, mi od dłuższego czasu wiele osób powtarza, że Kościół pozwala wszystkim jeść w piątek mięso (!). Czyżby post jakościowy przestał obowiązywać?

To zależy od episkopatu danego kraju. Np. w Polsce w piątki nie jemy mięsa- we Francji wstrzemięźliwości od mięsa nie ma. Może stąd takie wątpliwości :) - albo ktoś pomylił wstrzemięźliwość piątkową ze zniesieniem wstrzemięźliwości od mięsa w Wigilię.

N lut 14, 2010 22:23
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 13 ]