|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
pecet
zbanowany na stałe
|
 Wielki Post- pytanie
Podczas trwania Wielkiego Postu można jeść mięso? Dzisiaj można jeść mięso? Pozdrawiam
|
Cz lut 11, 2010 11:51 |
|
|
|
 |
jumik
|
 Re: Wielki Post- pytanie
"Obecnie wg Kodeksu Prawa Kanonicznego (1249 – 1253) rozróżnia się post ilościowy i jakościowy (wstrzemięźliwość). Post ilościowy polega na spożyciu do syta jednego posiłku w ciągu dnia (dwa pozostałe mają być lekkie). Post jakościowy zabrania jedzenia pokarmów mięsnych. W każdy piątek, jeśli nie wypada wtedy uroczystość kościelna, trzeba zachować post jakościowy. Natomiast w Środę Popielcową i Wielki Piątek obowiązuje wstrzemięźliwość i post ilościowy, powinny je przestrzegać osoby od 18 do 60 roku życia, natomiast prawo do postu jakościowego ma młodzież od 14 lat." http://mateusz.pl/mt/er/er-pk.htmhttp://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA ... -cz-m.htmlNie zapomnij jednak, że post to nie tylko jakieś powstrzymanie się od mięsa/jedzenia. Poczytaj o jego głębokim sensie, żeby nie ograniczać się jedynie do czynu, ale także pojąć sens, przyczynę, cel.
_________________ Piotr Milewski
|
Cz lut 11, 2010 12:43 |
|
 |
pecet
zbanowany na stałe
|
Czyli dzisiaj wszystko norlamlnie się je:)?
|
Cz lut 11, 2010 13:10 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Przecież dzisiaj nie ma jeszcze Wielkiego Postu! Pecet, zastanów się zanim coś napiszesz, bo można mieć trudności w rozeznaniu pewnych spraw, ale jak już pytasz, to wykaż choć minimum wiedzy na temat zagadnienia. A najlepiej zanim zadasz tu pytanie, to poszukaj informacji na ten temat choćby w internecie, poczytaj, a jak nadal nie będziesz wiedział, to napisz tutaj.
Wielki Post zaczyna się od środy popielcowej.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz lut 11, 2010 13:28 |
|
 |
pecet
zbanowany na stałe
|
Dziękuję 
|
Cz lut 11, 2010 13:54 |
|
|
|
 |
BladzacyAniolek
|
Środa popielcowa będzie za tydzień. Dzisiaj jest tłusty czwartek, więc post nie obowiązuje.  Nie wiem czemu większości Wielki Post kojarzy się z zakazaniem jedzenia mięsa. W każdy piątek przecież to obowiązuje.  Ja osobiście w Wielki Post rezygnuję z rzeczy, które sprawiają mi przyjemność. Po za tym w tym okresie nie piję alkoholu. I walczę ze swoimi nałogami.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Cz lut 11, 2010 17:39 |
|
 |
ja88
|
BladzacyAniolek napisał(a): Nie wiem czemu większości Wielki Post kojarzy się z zakazaniem jedzenia mięsa. W każdy piątek przecież to obowiązuje.  chyba dlatego, że dużo osób pości tylko w piątki Adwentu i Wielkiego Postu, przynajmniej w moim otoczeniu. często ludzie nie zastanawiają się dlaczego i po co poszczą. robią to, bo tak się wychowali, jest to jedynie jakaś tradycja wyniesiona z domu.
|
Cz lut 11, 2010 19:06 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Nie wiem czy tradycja, u mnie w rodzinie nie wiele osób tego przestrzega, najbliższa rodzina czyli rodzice i rodzeństwo również się tego nie trzymają, a uważają się za katolików. I mimo tego, że mnie nie wychowali w wierze tak jak powini, to wiem o co biega.  Trzeba tylko chcieć. Z resztą kiedyś to wszystko wyglądało inaczej, dla wielu ludzi ten WIELKI POST wiele znaczył, przeżywało się, a teraz? Mało kto się tym przejmuje, mało kto zwraca na to uwagę. Już niewspominając młodzieży, która ma to głęboko gdzieś... A szkoda.
_________________ My Savior loves. My Savior lives. My Savior's always there for me. My God he was. My God he is. My God he's always gonna be.
|
Cz lut 11, 2010 20:03 |
|
 |
jumik
|
BladzacyAniolek napisał(a): Z resztą kiedyś to wszystko wyglądało inaczej, dla wielu ludzi ten WIELKI POST wiele znaczył, przeżywało się, a teraz? Mało kto się tym przejmuje, mało kto zwraca na to uwagę. Już niewspominając młodzieży, która ma to głęboko gdzieś... A szkoda. Dlatego tym bardziej powinniśmy być świadkami głęboko przeżywanej świadomej wiary, która będzie naszym życiem 
_________________ Piotr Milewski
|
Cz lut 11, 2010 21:09 |
|
 |
Inged
|
A wiecie, mi od dłuższego czasu wiele osób powtarza, że Kościół pozwala wszystkim jeść w piątek mięso (!). Czyżby post jakościowy przestał obowiązywać?
Dochodzi do kuriozów, takich jak przyrządzanie posiłku w piątek w gronie kolegów (obecnie studiuję, więc jem albo sama, albo z innymi studentami, nie z rodziną). Za każdym razem, gdy oponuję przeciwko kotlecikom czy innym pulpecikom słowami: "Ale dzisiaj jest piątek!" (moja rodzina jada w piątki rybę lub potrawy w ogóle bez mięsa), koledzy mnie gaszą słowami "Coś mało uważna z ciebie katoliczka - czy nie wiesz, że zakaz jest zniesiony?". Wtedy sama się zastanawiam, czy to nie jest po prostu tradycja... a i to praktykowana jedynie w niewielu domach.
|
Pt lut 12, 2010 17:25 |
|
 |
szumi
Moderator
|
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lut 12, 2010 18:59 |
|
 |
BladzacyAniolek
|
Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.
Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w środę popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana naszego Jezusa Chrystusa.
O zmianach mi nic nie wiadomo. A ostatnio rozmawiałam z Księdzem, i potwierdził te kan.
|
Pt lut 12, 2010 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A wiecie, mi od dłuższego czasu wiele osób powtarza, że Kościół pozwala wszystkim jeść w piątek mięso (!). Czyżby post jakościowy przestał obowiązywać? To zależy od episkopatu danego kraju. Np. w Polsce w piątki nie jemy mięsa- we Francji wstrzemięźliwości od mięsa nie ma. Może stąd takie wątpliwości  - albo ktoś pomylił wstrzemięźliwość piątkową ze zniesieniem wstrzemięźliwości od mięsa w Wigilię.
|
N lut 14, 2010 22:23 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|