|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Dylemat. Proszę o szybką odpowiedz:).
Autor |
Wiadomość |
Rising
|
 Dylemat. Proszę o szybką odpowiedz:).
Kupiłem nie dawno książkę "Dzikie serce" i bardzo chcę, żeby mój Tata też ją przeczytał jednak znam jego niechęć do czytania więc ściągnąłem mu z neta wersje mówioną, powiedziałem mu o tym cieszy się z tego i chce żebym mu to zgrał na płytkę i tutaj mam chyba bardzo powszechne pytanie odnośnie grzechu za ściąganie plików z neta. Jaka jest waga tego grzechu w tych okolicznościach?
|
Pt cze 25, 2010 20:27 |
|
|
|
 |
MARKO2010
|
 Re: Dylemat. Proszę o szybką odpowiedz:).
A mozna kupic wersje czytaną? Sprawa wyglada tak, jakbys kupil plyte cd i sciagnal sobie ja rownoczesnie z netu. Choc nie calkiem. W przypadku zakupu ksiazki zarobi autor, wydawca, sklep. W przypadku zakupu wersji czytanej powinni zarobic: autor, lektor, wydawca (inny), sklep. Wiec na to wychodzi, ze jesli zaplacisz kilka groszy lektorowi, to wszystko bedzie cacy 
|
So cze 26, 2010 14:38 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
Ściągnięcie audiobooka od kogoś jest przestepstwem i grzechem ciężkim kradzieży. Tylko audibook kupiony w księgarni, od producenta, wydawcy ; jest nabyty legalnie i uczciwie . Audiobooka trzeba skasować a tate nagonić do czytania, to nie taka gruba książka .
_________________ 1 KOR 13
|
So cze 26, 2010 14:46 |
|
|
|
 |
Silva
|
Metanoia Wiesz, że z rzeczami ściągniętymi z internetu rzecz wcale nie jest taka prosta... Zresztą zajrzyj tutaj, jest tu szeroka odpowiedź na zagadnienie piractwa komputerowego i tematów pokrewnych: http://zapytaj.wiara.pl/pytanie/pokaz/833e2Dlatego nie twierdziłabym z całą stanowczością że to grzech ciężki i kradzież, zwłaszcza że autor za jedną książkę już zapłacił. Niemniej jest to nieuczciwe, chociaż trudno ocenić, w jakim stopniu jest grzechem. W każdym razie również jestem za tym, żeby zachęcić tatę do czytania. "Dzikie serce" to książka jednak dość specyficzna, która służy raczej do przemyślenia w skupieniu a nie do samego przeczytania i odłożenia. Kiedy się słucha łatwiej człowiek się rozprasza, bo ma "niezajęty" wzrok, często robi coś jeszcze, a kiedy się czyta łatwiej jest się skupić, widzi się tekst przed sobą, jeśli czegoś się nie zrozumie można przeczytać to jeszcze raz, łatwo wrócić parę stron wcześniej, zaznaczyć sobie coś na kartce itp. Myślę, że przy słuchaniu tych książek można dużo z ich treści stracić, nawet jeśli ktoś jest słuchowcem.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
So cze 26, 2010 17:01 |
|
 |
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
trochę dziwne że dla Metanoi poważne zaburzenie seksualne jest tylko zaburzeniem a zupełnie nie jest grzechem a tu taka za przeproszeniem "pierdoła" jest od razu przestępstwem i grzechem ciężkim
wg mnie to grzech powszedni i za bardzo nie warto się tym przejmować, przy możliwościach dzisiejszej techniki takiego audiobooka może sobie stworzyć każdy w domu, jeżeli jest leniwy to takie coś powinno kosztować może złotówkę, jeżeli ktoś każe za to płacić krocie to jest to pazerność i wykorzystywanie nie wiedzy technicznej znacznej części ludzi
|
So cze 26, 2010 19:40 |
|
|
|
 |
jumik
|
dirk7 napisał(a): wg mnie to grzech powszedni i za bardzo nie warto się tym przejmować Czyżby z tego wynikało, że nie warto za bardzo przejmować się grzechami powszednimi? dirk7 napisał(a): przy możliwościach dzisiejszej techniki takiego audiobooka może sobie stworzyć każdy w domu, jeżeli jest leniwy to takie coś powinno kosztować może złotówkę Jak wg Ciebie stworzyć takiego audiobooka samemu w domu?
_________________ Piotr Milewski
|
N cze 27, 2010 12:10 |
|
 |
Rising
|
Naprawdę bardzo dziękuję za te wszystkie odpowiedzi:). Zaraz po napisaniu tego posta myślałem, że zostanę "zjechany" za zadawanie tego pytanie gdyż było ono w moich oczach i pewnie jest dość powszechne. Dzisiaj zachęcałem mojego Tatę do przerzucenia się na książkę i powiedział mi, że to czego wysłuchał do tej pory naprawdę mu się podoba i, że na razie nie ma czasu czytać a tak to puści sobie w aucie i nie ma problemu. Odpowiedziałem mu, że też dość sporą część książki przesłuchałem i, że książka (materialna) jest naprawdę lepsza i odpowiedział mi, że spróbuje poczytać (zobaczymy co z tego będzie). Wole, żeby chociaż ją wysłuchał niż w ogóle nie zaznajomił się z jej treścią ale mam nadzieję, że w wolnych chwilach poczyta sobie "Dzikie serce". Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi:)
|
N cze 27, 2010 14:58 |
|
 |
dirk7
Dołączył(a): Pn lis 16, 2009 20:52 Posty: 152 Lokalizacja: Kraków
|
@jumnik - oczywiście że trzeba się przejmować grzechami powszednimi, mi tu chodziło tylko o sytuację gdy zdarzenie zaistniało na zasadzie wyjątku
co do audiobooka to istnieją darmowe syntezatory mowy, gorzej jak nie ma się tekstu w formie elektronicznej, wtedy zeskanowanie go z rozpoznaniem trwa troszkę dłużej (ma książkę papierowa to moze z nią robić na prywatny użytek co mu się podoba)
myślę ze kluczowe jest ile kosztował ten audiobook, jak do kilku złotych to jest to cena uczciwa, jak więcej to zdzierstwo
|
N cze 27, 2010 17:58 |
|
 |
Elbrus
|
dirk7 napisał(a): co do audiobooka to istnieją darmowe syntezatory mowy Dobre audiobooki (takie których dobrze się słucha) są nagrywane z głosem profesjonalnego lektora. Nawet najlepszy syntezator może się schować. dirk7 napisał(a): myślę ze kluczowe jest ile kosztował ten audiobook, jak do kilku złotych to jest to cena uczciwa, jak więcej to zdzierstwo Jak chciałbyś ukraść spodnie ze sklepu to też patrzyłbyś na cenę? 90zł - no jeszcze (ewentualnie) mogę zapłacić, 450zł = zdzierstwo, więc moja kradzież jest trochę usprawiedliwiona? Ciekawe podejście.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N cze 27, 2010 18:07 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
dirk7 o jakie zaburzenie seksualne chodzi, bo nie przypominam sobie ?
_________________ 1 KOR 13
|
Pn cze 28, 2010 14:15 |
|
 |
Silva
|
dirk7 napisał(a): @jumnik - oczywiście że trzeba się przejmować grzechami powszednimi, mi tu chodziło tylko o sytuację gdy zdarzenie zaistniało na zasadzie wyjątku
co do audiobooka to istnieją darmowe syntezatory mowy, gorzej jak nie ma się tekstu w formie elektronicznej, wtedy zeskanowanie go z rozpoznaniem trwa troszkę dłużej (ma książkę papierowa to moze z nią robić na prywatny użytek co mu się podoba)
Jak się nie ma tekstu w formie elektronicznej to można zrobić audiobooka w technice struny głosowe - dyktafon 
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
Pn cze 28, 2010 21:21 |
|
 |
Vroo
|
Audiobooka Dzikie Serce można kupić za kolejne 25pln. Może to rozwiąże problem?
Ale mi ten audiobook w ogóle się nie podobał - myślałem że mnie coś trafi, słysząc manierę czytającego. Znacznie lepiej wypadło samodzielne czytanie.
@Metanoia: ściąganie audiobooka przestępstwem nie jest. To jest temat wałkowany wielokrotnie przez różne serwisy poświęcone prawu. Co nie oznacza że do tego zachęcam, twórcy produktu należy się wynagrodzenie.
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Pn cze 28, 2010 22:11 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|