Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 21:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Co się dzieje 
Autor Wiadomość

Post Co się dzieje
Witam wszystkich forumowiczów, chciałbym napisać wam coś o moim dziwnym życiu...

No więc od początku, mam 15 lat i jakoś do 14 roku życia spokojnie szedłem przez ten świat w wierze, czasami grzesząc mniej a czasami więcej, jednak nie o tym chciałem wam napisać. No więc postanowiłem swoje życie zmienić na bardzo religijne i dobre względem siebie i bliźnich i dziwne zacząłem do tego dążyć... Postanowiłem sobie, że od jutro (To było rok temu dlatego nie pamiętam dokładnych dat) będę wzorowym katolikiem, aby się przygotować do tego napisałem sobie jutrzejszą datę na łóżku abym sobie patrząc na nią przypominał o postanowieniu. Wiem, że narazię to nic dziwnego ale dopiero się zaczyna. No więc w dzień postanowienia wstałem rano i odmówiłem modlitwę osobistą i tak w wierze w pomocy innym i nie grzesząc minął pierwszy, drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia zgrzeszyłem i od grzechu załamałem się i postanowiłem, że jednak zacznę swoje postanowienie od następnego dnia a ten zupełnie grzesząc przebrnę. Aby przygotować się do następnego dnia znowu wytarłem starą datę i napisałem nową... I tu się zaczyna problem, aż do dnia dzisiejszego zawsze piszę nowe daty i zawsze postanawiam żyć bez grzechu, jednak zawsze prędzej czy później zrobię ten grzech i od nowa postanawiam... Zawsze ten pierwszy grzech ciągnie za sobą kolejne i tak w kółko. Cały rok spędziłem tak żyjąc, chociaż nie chodzi też o grzech, postanawiam również że będę się uczył i np. jak dostanę jedynkę to na nowo postanowienia i tak w kółko... Nie mam pojęcia czego tak mam i czym to jest spowodowane. Nie wiem jak uwolnić się od tych dat i zrozumieć, że błędem nie jest popełnienie grzechu, ale to że za tym grzechem pociągam następne. Ktoś może umie mi pomóc lub doradzić ? Bardzo chętnie przeczytam każde rady a chwała temu kto znajdzie rozwiązanie na mój problem.

Pozdrawiam i dziękuje za przeczytanie

So maja 14, 2011 23:00

Post Re: Co się dzieje
mysle ze przede wszystkim powinienies dac sobie spokoj z tymi datami bo jak sam zauwazyles sensu to nie ma. mysle ze warto zaopatrzyc sie w MIESIECZNY KALENDARZ PRACY WEWNETRZNEJ sa do sciagniecia na chomiku bodajrze 2lub3 wersje. i tez zaczac od stalego spowiednictwa u jakiegos ksiedza. nie mowiac tu juz o modlitwie Eucharystii Komunii Swietej bo to podstawa do walki z grzechem :)

N maja 15, 2011 8:31
Zobacz profil WWW

Post Re: Co się dzieje
Najpierw zastanów się czy te daty Ci coś dają. To tylko Ty będziesz wiedział. Jeśli nie, to pewnie warto z nich zrezygnować. Ale jeśli dają, to proponowałbym takie rozwiązanie: piszesz jedną datę, której za nic w świecie nie będziesz już skreślał (nawet jak zgrzeszysz!), a Twoje postanowienie zmieniasz z "Nie będę już grzeszył" na "Postaram się z całych sił nie grzeszyć". Widzisz różnicę? Wtedy nawet jak zgrzeszysz, to szczerze żałuj, postanów silną poprawę, wyspowiadaj się, itd. No chyba, że te daty nic Ci nie dają, wtedy się ich pozbądź.

Jeśli mogę coś doradzić do wzrastania w wierze i bliskości Boga, to spróbuj włączyć się w jakąś wspólnotę przykościelną (np. Ruch Światło-Życie - popularnie zwany Oazą). Taka wspólnota bardzo dużo daje - od niej zaczęła się moja przygoda z wiarą na poważnie, od niej zacząłem szybko wzrastać duchowo. Bądź też cierpliwy - wzrastanie w wierze wymaga czasu. Pamiętaj, że Bóg Cię kocha i będzie Ci pomagał!

N maja 15, 2011 10:43
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]