Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 17:42

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
 Grzech i brak wiedzy ?? Liczę na wasza pomoc... 
Autor Wiadomość

Post Grzech i brak wiedzy ?? Liczę na wasza pomoc...
Witam.
Mam takie dwa pytania, które mogą wydać się śmieszne, ale nie uważajcie ich tak ;D

Pierwszy problem, który mnie dręczy to:
Zrobiłem sobie kolacje (kiełbaskę ;D opiekłem na patelce tzw. na jeżyka) gdy to zjadłem czuje nadal głód nieduży ale jest, chciałem jeszcze sobie upiec i tu przypomniało mi się grzech ,,Nieumiarkowanie jedzeniu i piciu,,. Jakbyście mogli mi odpisać czy jeśli zjem jeszcze to popełnię grzech ???

A drugi mój problem to brak niewiedzy na grzech jakim jest --- ,,Pycha,,.--- Nie wiem co to oznacza, jakie czynności powodują ten grzech ??

Z góry dzięki za odpowiedzi. Licze na wasza pomoc.

Pt paź 29, 2010 20:00

Post Re: Grzech i brak wiedzy ?? Liczę na wasza pomoc...
A chciałbym jeszcze dodac ze szukałem wiadomości na pierwszy mój problem ale nie zmalałem jakby to nazwać odpowiedniej odpowiedzi na moje pytanie.

Pisali ze grzech popełniamy w tedy gdy szkodzimy sobie lub drugiemu człowiekowi --- czy coś w tym tylu żeby nie skłamać---.

Pt paź 29, 2010 20:03

Paranoja.

Pt paź 29, 2010 20:18

Wiem ze paranoja ale potrzebuje tej odpowiedzi... ;(

Pt paź 29, 2010 20:24

Na Twoim miejscu po prostu zapoznał bym się z definicją tych pojęć, przy smacznej (drugiej) kiełbasce. Co z tego że przypomniał Ci się grzech, to że coś jesz do syta to jeszcze nie znaczy że jesz w sposób nieumiarkowany. Natomiast nikt Ci na to pytanie nie odpowie z prostej przyczyny - aby zachęcić Cie do pracy nad sobą samym, oraz po prostu nikt nie siedzi w Tobie. Czemu oczekujesz przez internet odpowiedzi od obcych sobie ludzi, czy popełniasz robiąc coś, grzech? Jakie ja mam podstawy aby to ocenić? Wpierw Ty odpowiedz mi na pytanie czy jutro mam zrobić to czy tamto? Dokładnie tyle samo informacji dałem Tobie, ile Ty dałeś mi i tez oczekuje odpowiedzi.

A jeśli to problem związany z zaburzeniami obsesyjno-konwulsyjnymi bądź inny, to wybacz, ale tu tym bardziej nie pytaj o takie rzeczy. Współczuje Ci, ale uwierz mi że nie tędy droga.

Pt paź 29, 2010 20:48

PowerOfWords, to nie jest tak, że my Ci tu odpowiemy ile i jak powinieneś jeść. Sprawa grzechów to nie jest tak, że my napiszemy Ci w punktach jak można zgrzeszyć pychą/obżarstwem i Ty wtedy będziesz sprawdzał te punkty. To nie na tym polega. Potrzebujesz dojrzałości w wierze, formacji sumienia (a do tego potrzeba czasu i zaangażowania w wiarę) i pozytywnego spojrzenia na rzeczywistość, codzienność.

A "Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu" nie polega na tym, że raz za bardzo się najesz i zjesz 2 kiełbaski zamiast jednej. To kwestia postawy wobec materialności i jedzenia, która realizuje się w czynach. Poczytaj o tym - poszukaj w internecie - np.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM ... wanie.html

Poszukaj też na forum, bo było o tym.

PowerOfWords napisał(a):
Wiem ze paranoja ale potrzebuje tej odpowiedzi... ;(

Jeśli jednorazowe zjedzenie dwóch kiełbasek zamiast jednej tak Cię męczy, to problem raczej nie leży w obżarstwie, ale raczej w postrzeganiu Boga jako legalisty, który na wagę sprawdza co i ile jesz i nie patrzy na Twoje serce. A On taki przecież nie jest. On nas kocha :)

Ale pamiętaj - tutaj możemy Ci tylko doradzić wg naszej ograniczonej wiedzy, wymienić się opinią. To nie jest dobre miejsce do wyjaśniania takich spraw. Jeśli masz wątpliwości i problemy z grzechem, to najlepiej porozmawiać o tym ze spowiednikiem. A jeśli to kwestia skrupulanctwa, to też zająć się nim (uważaj na skrupulanctwo!).

Usunąłem offtop naruszający zasady działu. Skoncentrujmy się na kwestii problemu PowerOfWordsa.
jumik

Pt paź 29, 2010 22:19
Zobacz profil WWW

Nie wiem jak rozumieć to ostatnie zdanie. A co ma być tu grzechem? Jak dla mnie masz problem z grzechem, ale nie jako realnym złem, tylko z tym że sięgasz absurdów w zastanowieniu się nad tym. Proponuje tu Katechizm Kościoła Katolickiego i poświęcenie trochę czasu aby zobaczyć co Kościół mówi na temat grzechu, czym jest i kiedy jest: http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-1-1.htm.

Natomiast temat jest do zamknięcia i nie jest to dobre miejsce na taki link. Przenoszę do odpowiedniego dzialu.

N paź 31, 2010 20:07
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 7 ]