Autor |
Wiadomość |
djdomin
|
 Kupno relikwii
Prawo kanoniczne mówi:
Kan. 1190 -
§ 1. Nie godzi się sprzedawać relikwii.
I w związku z tym: Godzi się kupować relikwie na Allegro czy w innym miejscu?
_________________ Dominik Jan Domin
|
Pt sty 29, 2010 14:50 |
|
|
|
 |
mazurek
|
 Re: Kupno relikwii
nie
_________________ Prawda was wyzwoli.
|
Pt sty 29, 2010 14:57 |
|
 |
djdomin
|
A co, jeśli już zostało to uczynione?
|
Pt sty 29, 2010 15:10 |
|
|
|
 |
Bonifacy
|
Nie godzi się sprzedawać. Kupując współdziała się w grzechu. Ale skoro już się kupiło, to chyba trudno...
|
So sty 30, 2010 9:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To obejmuje wszystkie relikwie, czy tylko te I stopnia?
|
N sty 31, 2010 14:54 |
|
|
|
 |
djdomin
|
Sam chciałbym to wiedzieć. KPK nie mówi nic o stopniach relikwii w tym kanonie. Może w jakimś komentarzu...
|
N sty 31, 2010 15:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
djdomin napisał(a): Sam chciałbym to wiedzieć. KPK nie mówi nic o stopniach relikwii w tym kanonie. Może w jakimś komentarzu... Kanony 1186 -1189 doprecyzowują o co chodzi. Na allegro czy oferowane w necie tzw "relikwie" to medaliki, szkaplerze, obrazki - dotknięte, otarte o czczone obrazy, figury. A te precjoza może każdy kupić sobie dowolnie, pod warunkiem, że je poświęci i nie będzie traktował jako źródło mocy, łaski, same w sobie, na wzór tazimanów, amuletów.
|
N sty 31, 2010 17:55 |
|
 |
djdomin
|
1188-1189 odnoszą się do obrazów. 1187 mówi, jakie relikwie mogą być czczone publicznie. 1190 $ 2 mówi o relikwiach znacznych i innych doznających wielkiej czci, stąd wniosek, że 1190 $ 1 mówi też i o innych.
Owszem, relikwie dostępne są III klasy, czasem może II. Ale KPK nie mówi nic o klasach tych relikwii, a kanony 1186-1189 niczego nie doprecyzowują w interesującej mnie kwestii...
|
N sty 31, 2010 18:38 |
|
 |
Bonifacy
|
Skoro nic nie mówi dokładniej (zresztą nie wiem, czy podział na "klasy" relikwii jest jeszcze aktualny), to należy interpretować w sensie ścisłym, a zatem dotyczy tylko relikwii w ścisłym znaczeniu, czyli kości i przedmiotów należących do blogosławionych i świętych. Niestety i takie można spotkać na allegro.
|
N sty 31, 2010 21:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bonifacy napisał(a): Nie godzi się sprzedawać. Kupując współdziała się w grzechu. Ale skoro już się kupiło, to chyba trudno... Wątpię, żeby siostry ze zgromadzenia MBM łamały prawo  - a obrazki z zalaminowaną relikwią św. Faustyny sama tam kupowałam  Dlatego myślę, ze ten przepis dotyczy rzeczywiście kości świętych itp. W prawdziwość takowych na Allegro wątpię. Ale można sprzedać wszystko.. nawet szczebel z drabiny św. Jakuba 
|
Wt lut 02, 2010 15:43 |
|
 |
slawekp4
|
Witam i jeżeli macie jakieś pytania odnośnie relikwii to muszę powiedzieć, ze zamierzam na temat ich kultu pisać pracę magisterską(więc co nie co wiem). -osoba, która kupuje relikwie np na Allegro w dobrej wierze tzn. aby nie doszło do świętokradztwa-NIE MA GRZECHU CIĘŻKIEGO -osoba która kupiła relikwie nieświadomie(nie wiedziała ze handel nimi to grzech, a grzech ciężki musi być popełniony świadomie) NIE MA GRZECHU CIĘŻKIEGO -osoba, która sprzedaje relikwie z bardzo ważnego powodu(np głoduje, pilnie potrzebuje na ważną operację)NIE MA GRZECHU CIĘŻKIEGO(grzech musi być dobrowolny a w powyższych przypadkach występują tzw okoliczności łagodzące) -materia czy przedmiot potarty o relikwie w żadnym wypadku relikwią nie jest(co podkreśla Kościół) a nazwę "relikwii" nadali owym przedmiotom po prostu ludzie -coraz częściej kwota zapłaty za relikwie II stopnia(ex indumentis,ex vestibus, ex velo, ex arca) jest tzw pokryciem kosztów zdobycia relikwii i w tym przypadku nawet sprzedający NIE MA GRZECHU CIĘŻKIEGO jeśli ta kwota jest adekwatna do rzeczywistych kosztów jakie poniósł(tzn że jeżeli za obrazek złożył ofiarę, czy pokrył koszty wysyłki to ewentualna cena nie możne być od nich wyższa-sprzedawca nie może na tych obrazkach zarabiać)
Mam nadzieję, że wam wszystko wyjaśniłem. Jeżeli jeszcze jakieś pytania piszcie nawet na mój mail. Witam wszystkich bo jestem tu nowy
_________________ "Święci są prawdziwymi reformatorami. Tylko od świętych, tylko od Boga pochodzi prawdziwa rewolucja, decydująca przemiana świata." Benedykt XVI
|
Śr maja 05, 2010 19:23 |
|
 |
slawekp4
|
acha zapomniałem Kan. 1190 odnosi się tylko do relikwii I stopnia(ex ossibus-z kości,ex corpore itd.) bo jeszcze do niedawna nawet pojęcie relikwii II stopnia(czyli z szat czy przedmiotów) podobnie jak w przypadku teraz "relikwii III stopnia" istniało tylko w pobożności ludowej, a za relikwie Kościół uważał jedynie kości...
_________________ "Święci są prawdziwymi reformatorami. Tylko od świętych, tylko od Boga pochodzi prawdziwa rewolucja, decydująca przemiana świata." Benedykt XVI
|
Śr maja 05, 2010 19:28 |
|
 |
88adam
|
Witam,gorszej herezji na temat podziału relikwii nie słyszałem i nie czytałem!!! Kościół podzielił relikwie na 3 stopnie:1-to ciało,jego fragmenty,2 stopnia to części z szat lub rzeczy codziennego użytku a 3 stopnia są to te rzeczy np.materiał które miały kontakt bezpośredni z Relikwiami ! czy 2 stopnia!Tak zatwierdził Kościół,Kongregacja ds.Kanonizacji i Beatyfikacji.Relikwia to relikwia.Jeżeli by nie było pozwolenia ze strony Kościoła takie Relikwie by nie powstały. Więc slawekp4 nie ma jak najbardziej racji określając ''materia czy przedmiot potarty o relikwie w żadnym wypadku relikwią nie jest(co podkreśla Kościół) a nazwę "relikwii" nadali owym przedmiotom po prostu ludzie''-po prostu gorszej herezji nie czytałem.Osobiście posiadam tego typu Relikwie w domu,które otrzymałem od postulatorów czyli osób prowadzących procesy beatyfikacyjne i kanonizacyjne. Pozwól że to Kościół będzie oceniał co jest Relikwią a co nie.
A co do tej pracy magisterskiej to lepiej jeszcze poczytaj o Relikwiach zanim będziesz takie uwagi wystosowywał-to moja taka prywatna prośba.
|
Pt maja 14, 2010 10:39 |
|
 |
slawekp4
|
Mój drogi to lepiej ty poczytaj! Sam chociażby ks.Sławomir Oder-postulator stwierdził, że różańce czy obrazki potarte o relikwie dla Kościoła relikwiami nie są tylko raczej formą pamiątki dla wiernych. I na przyszłość proszę jeżeli nie studiujesz teologii i wiesz tylko to co usłyszałeś to lepiej milcz i nie obrażaj ludzi, którzy wiedzą więcej...
|
Pt maja 14, 2010 13:31 |
|
 |
slawekp4
|
88adam napisał(a): Tak zatwierdził Kościół,Kongregacja ds.Kanonizacji i Beatyfikacji.Relikwia to relikwia.Jeżeli by nie było pozwolenia ze strony Kościoła takie Relikwie by nie powstały. II. Nie ma czegoś takiego jak Kongregacja ds.Kanonizacji i Beatyfikacji to kolejny dowód twojej niewiedzy bo kultem Świętych zajmuje się Kongregacja Spraw Kanonizacyjnych III. W żadnym dokumencie Kościoła nie ma mowy o jakichś "relikwiach 3 klasy" więc nie zmyślaj, że tak twierdzi Kościół. A informacje o relikwiach i ich podziale można spotkać na każdym kroku w internecie bezmyślnie przekazywane przez innych, i sugeruje że właśnie to jest to twoje źródło wiedzy na temat relikwii IV. Tak się składa, że i ja posiadam relikwie w tym niespełna 30 pierwszej klasy, a od zeszłego roku jestem członkiem Kustodii Relikwii, międzynarodowej organizacji zrzeszającej świeckich i duchownych opiekujących się relikwiami... i ty śmiesz pisać że moje słowa to herezja... w ogóle dziwię się, że na katolickim forum można tak człowieka bezkarnie obrażać, bez żadnych podstaw a tym bardziej wiedzy...
|
Pt maja 14, 2010 13:42 |
|
|
|