Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 5:13

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy praca na czarno jest grzechem? 
Autor Wiadomość

Post Czy praca na czarno jest grzechem?
Witam pytanie jest o prace czy pracując bez zakładania działalności popełnia się grzech?

Moja sytuacja jest taka że prawie od roku nie pracuje dostaje w tym czasie zasiłek ok 400 zł, i dorabiam przy pracach graficznych poprzez internet, wpadnie tam jakies moze 500 zl miesiecznie.

Nie mam rodziny ale na swoje potrzeby też potrzeba pieniedzy jak każdy i mam dylemat czy robie dobrze pracując w ten sposób, prosiłbym by sie wypowiedzieli ludzie najchetniej duchowni.....

Wt paź 19, 2010 16:38

Post Re: Czy praca na czarno jest grzechem?
Tu zazwyczaj wypowiadają się ludzie.
A szukasz normalnej pracy? Ile CV wysłałeś, na ilu rozmowach byłeś?

Wt paź 19, 2010 17:31

Nie wiem jakie ma znaczenie to na ile rozmowach bylem no ale,...bylem moze okolo 6-ciu CV wysylam dizo

Wt paź 19, 2010 17:39

W takim razie wydaje mi się, że nie jest to grzechem, ale ja jestem takim samym człowiekiem jak Ty, więc nie wiem. Zapytaj o to spowiednika.

Wt paź 19, 2010 17:52

Mysle zeby jutro zapytac wlasnie w konfesjonale.

dzieki za zdanie

Wt paź 19, 2010 19:08

Dla mnie to sprawa bardziej skomplikowana. Niby pracujesz i powinieneś płacić podatek, ale z drugiej strony nie zarabiasz dużo, a sam zasiłek jest śmiesznie niski. Dostajesz go jednak w zalożeniu bo nie masz innego źródła utrzymania. Sytuacja troche patowa. Jak dla mnie staraj się o jakąś pracę, choć wiem że to trudne, ale im więcej szczerze zrobisz, tym bardziej pokażesz że jesteś uczciwy.

Wt paź 19, 2010 22:00

Oczywiście, że nie jest grzechem. Przecież pracując wytwarzam pewne dobra, więc dlaczego mam oddawać państwu. który odbiera mi 70 proc. owocó mojej pracy? To tylko brak umowy o pracę/innej umowy cywilnoprawnej, więc jakie tutaj jest zło?

Niestety księża bojąc się rządzących nie powiedzą wprost o brutalnym okradaniu innych w majestacie prawa. Oczywiście prawa trzeba przestrzegać. I w taki sposób, przez szantaż emocjonalny, ogłupia się ludzi.

Śr paź 20, 2010 8:37
Może dlatego, że to straszne "państwo" które tyle nam odbiera nie jest jakimś złym, bezosobowym bytem, ale wspólnotą nas wszystkich? Inna rzecz, jak ta wspólnota zarządza naszymi pieniędzmi, ale od tego mamy demokrację żeby wybierać takie kierownictwo jakie nam odpowiada...

Śr paź 20, 2010 8:57
leon19 napisał(a):
Oczywiście, że nie jest grzechem. Przecież pracując wytwarzam pewne dobra, więc dlaczego mam oddawać państwu. który odbiera mi 70 proc. owocó mojej pracy? To tylko brak umowy o pracę/innej umowy cywilnoprawnej, więc jakie tutaj jest zło?

Niestety księża bojąc się rządzących nie powiedzą wprost o brutalnym okradaniu innych w majestacie prawa. Oczywiście prawa trzeba przestrzegać. I w taki sposób, przez szantaż emocjonalny, ogłupia się ludzi.

Przesadziłeś z tym 70% :)
I nie do końca zgodzę się z tym okradaniem...skąd niby państwo ma wziąć pieniądze na funkcjonowanie i kto tworzy państwo?...my wszyscy - oddajemy ale i korzystamy z naszych oddanych podatków.

Śr paź 20, 2010 9:36

daro822 napisał(a):
Witam pytanie jest o prace czy pracując bez zakładania działalności popełnia się grzech?

A czy hodowanie sobie warzyw w ogródku to grzech ? Jeżeli sami skopiemy własną działkę, posadzimy, doglądamy a potem zjadamy nie oddając części państwu ?

Śr paź 20, 2010 9:59

Będę tutaj trochę brutalna (i wbrew własnym odczuciom, bo wcale nie dziwi mnie Twój układ), ale wydaje mi się, że Jezus, każąc oddawać cezarowi, co jego, wskazuje nam na stosowanie się do przepisów prawa. Nie dodał, że tylko wtedy, gdy cezar dobrze zarządza pieniędzmi. Więc choćbyśmy mieli ciężko finansowo,a podatki byłyby bardzo wysokie, nie wolno nam oszukiwać Państwa. Wiem, że to brzmi nieludzko, bo ileż rodziców nie ma co do garnka włożyć, by dać dzieciom... Jednak pamiętajmy, że Chrześcijaństwo, mimo całego swojego piękna, jest bardzo trudną wiarą, szczególnie w czasach, w jakich żyjemy.

Ale to tylko moje luźne przemyślenia.

Śr paź 20, 2010 10:35

Do CBO: to nie grzech, bo Państwo nie ustaliło płacenia podatków od tego, co hodujemy sobie dla własnych potrzeb. Więc porównanie nieadekwatne.

Śr paź 20, 2010 10:37
agvis napisał(a):
Jezus, każąc oddawać cezarowi, co jego, wskazuje nam na stosowanie się do przepisów prawa. Nie dodał, że tylko wtedy, gdy cezar dobrze zarządza pieniędzmi.

Ależ mało tego. W czasach o których mówimy, Judea była pod okupacją rzymską - można o tym przypominać do znudzenia. Cesarz nie tylko nie "zarządzał dobrze pieniędzmi" ale był wrogiem. Uczniowie Jezusa marzyli że poprowadzą przeciw niemu powstanie. A On im kazał płacić podatki...

Śr paź 20, 2010 10:58

agvis napisał(a):
Do CBO: to nie grzech, bo Państwo nie ustaliło płacenia podatków od tego, co hodujemy sobie dla własnych potrzeb. Więc porównanie nieadekwatne.

Adekwatne. Gość "hoduje" sobie w internecie swoją pracą pieniążki na jedzenie czy inne potrzeby. Wydaje się że główny powód różnych opinii tkwi w słowach "Państwo nie ustaliło".

Śr paź 20, 2010 11:10
Sam sobie przeczysz, biorąc słowo "hoduje" w cudzysłów... Zresztą i tak chyba tu piszesz żeby tylko coś napisać. Kto jak kto, ale Ty jesteś chyba dość inteligentny żeby wiedzieć, że to rząd ustala podatki? Póki co, oprócz hodowli roślin jadalnych do własnego użytku, nie mamy również podatku od bzykania, chodzenia na spacer i gotowania golonki. Choć to się zawsze może zmienić. ;)

Śr paź 20, 2010 11:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona