Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
 Czy jazda pod pływem alkoholu... 
Autor Wiadomość

Post Czy jazda pod pływem alkoholu...
Witam
Czy jazda pod pływem alkoholu w czasie, którego nie spowodowano wypadku jest grzechem ??
Z góry dzięki za odpowiedzi.

So sty 08, 2011 21:09

Post Re: Czy jazda pod pływem alkoholu...
Tak .

So sty 08, 2011 21:38

Dziek Metanoia za odpowiedz ale jeśli byś mi mógł , krótko wytłumaczyć czemu, jakie przykazanie łamiemy albo jakiś link podesłać był bym Ci wdzięczny.

Ze względu, ze tu mam temat nie będę zakładał nowego tylko tu się zapytam czy pobranie z internetu dokładnie ze strony
Strona usunięta... MensHealth - Total Body Workout
Link usunięty - żeby nie było że reklama.
do własnego użytku jest grzechem ??

So sty 08, 2011 21:45

Czy strzelanie do ludzi, ale bez trafienia kogokolwiek jest dobre, inaczej mówiąc nie jest grzechem? Naprawdę nie wierze że takie pytania padają...

So sty 08, 2011 21:54

Co do tego masz racje jednym słowem jest to sytuacja, która może prowadzić do grzechu.
Jeśli jeszcze moglibyście odpowiedzieć mi na drugie pytanie.

So sty 08, 2011 21:57

Nie sądzę aby ktoś pisał książkę i było mu wszystko jedno czy ktoś ją kupi, czy wstawi skany na serwer. Nie wiem czy to jest grzech, ale sądzę że nie trudno oceni tą sytuacje - czy te materiały są tam za zgoda autora? I jakie znaczenie ma że do własnego użytku? Może prawnie taka formuła nieraz zwalnia od odpowiedzialności, ale moralność i prawo nie zawsze się uzupełniają.

So sty 08, 2011 22:14

Cytuj:
I jakie znaczenie ma że do własnego użytku?

Według mnie ma to takie znaczenie, ze nie bogacę się gdy pobiorę ten plik.
Pamiętam gdy miałem problem czy pobieranie piosenek czy programów jest grzechem ??
Zadałem takie pytanie księdzu ( prze z internet) odpisał mi, ze jeśli do własnego użytku nie jest grzechem tylko należy np; skorzystać z programu i go usunąć z komputera inna sytuacja jest
posiadaniem nielegalnego oprogramowania - to jest grzech.
Po prostu pieniądze, które mam wydać na kupno płyty, na której jest przykładowo jedna piosenka, która mi się podoba wyniesie drogo te pieniądze przydarza mi się gdzie indziej -- mogę się mylić bo to było pewien czas temu i mogłem coś może źle zrozumieć.

So sty 08, 2011 22:26

Wiesz, dla mnie to kwestia przemyślenia sprawy. Korzystanie z muzyki dla własnego uzytku nie jest niezgodne z prawem. Więc jest dozwolone, ale od nas już zależy czy będziemy kieorwać się prawem, czy jednak spojrzymy głębiej. Mnie nie musisz wyjasniać po co ściągasz dany utwór. Przede wszystkim sam sobie musisz odpowiedzieć czy takie usprawiedliwienie ma jakiś sens. Nie chce calej płyty, tylko jeden utwór, więc mogę sobie za darmo go brać. A jak myślisz, czy autorzy tego utworu podzielają Twoje zdanie? Jedną piosenkę śpiewają za darmo,a resztę już nie? Są dwie metody - szukanie kruczków prawnych i usprawiedliwienia, albo przemyslenie sprawy i samodzielne podjęcie decyzji czy to co robie jest zupełnie ok. Ja nie widzę aż takiej różnicy między programem, a muzyką i sztucznym jest dla mnie stawianie tej granicy.

So sty 08, 2011 22:42

Dobrze dzięki WIST :)

N sty 09, 2011 19:06

Nie wiem czy mam tłumaczyć tą jazde po alkoholu, czy odpowiedź Wista Ci wystarcza ?

N sty 09, 2011 21:31

Dla mnie korzystanie z ściągniętych plików nie jest grzechem dopóki ktoś się na tym nie bogaci. Jest to legalne, ogólnie dostępne, wszyscy o tym wiedzą (autorzy też) a nikt tego nie zabranie (bo przeciez funkcjonują strony z których się ściaga i nikt ich nie zamyka). Dla autorów np utworów muzycznych jest to też forma reklamy. Tak samo są strony internetowe gdzie można legalnie on line oglądnąć film za darmo- co w tym złego? Niczego się nie kradnie a jedynie korzysta z legalnych dostępnych portali.

Wt sty 11, 2011 11:09

A np. moim zdaniem korzystanie ze ściągniętych plików jest złe (chyba, że w internecie kupionych - są i takie sklepy).

A teraz jako moderator: tematów o piractwie i ściaganiu plików jest sporo, np. tu. Poza tym, nie jest on na temat, który brzmi "Czy jazda pod pływem alkoholu...". Rozumiem, że temat jazdy pod wpływem się wyczerpał, więc zamykam wątek.
jumik

Wt sty 11, 2011 14:14
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 12 ]