Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 10:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 Wytłumaczce mi to 
Autor Wiadomość

Post Wytłumaczce mi to
Czytalem Poemat Boga Czlowieka
Mam wnioskowac z tego że małzenstwo bez dzieci to grzech, a jesli jest dziecko to mozna potem dalej uprawiac sex? :) bo ja tego nie pojmuje

"Ziemia nie odrzuca nasion. Ona je przyjmuje i czyni z nich rośliny. Nasienie nie opuszcza gleby, gdy zostało w niej złożone, lecz tworzy korzeń i zakorzenia się w niej, aby wzrastać i utworzyć kłos. Roślina rodzi się z zaślubin ziemi z nasieniem. Mężczyzna jest nasieniem, kobieta – to ziemia, kłosem jest dziecko. Odrzucać powstanie kłosa i tracić siłę na grzech to wina, to nierząd popełniany w łożu małżeńskim, ale nie różniący się w niczym od innego, a nawet cięższy przez nieposłuszeństwo nakazowi, mówiącemu: “Bądźcie jednym ciałem i rozmnażajcie się przez wasze dzieci.”

Widzicie więc, o kobiety dobrowolnie bezpłodne, małżonki legalne i uczciwe - ale nie w oczach Bożych, lecz w oczach świata – że możecie być jak prostytutki i jak one popełniać nieczystość, choć jesteście cały czas z waszym jedynym mężem. Szukacie bowiem nie macierzyństwa, lecz przyjemności – i to zbyt często. "

Ale w małzenstwie chodz są dzieci to też szuka sie przyjemnosci z żoną ,wiec?czy to jest grzech tez

Pt lis 19, 2010 21:08

Post Re: Wytłumaczce mi to
Bzdura. "Poemat Boga-Człowieka" nie tylko nie jest wykładnią nauki Kościoła, ale są to "objawienia" uznane przez Kościół za fałszywe. Nie masz najmniejszych powodów żeby się martwić tym co jest tam napisane. Obowiązuje cię tylko Kościoła, a w niej nie ma nakazu żeby małżeństwa jak najszybciej miały dzieci.

Zobacz też inną moją wypowiedź o "Poemacie Boga-Człowieka" w innym wątku:
viewtopic.php?p=496393#p496393

PS. Co do samego poruszonego w tym fragmencie tematu to - mówiąc krótko - gdyby Bóg nie chciał, żeby współżycie było przyjemne to by nie było. A jeśli jest to taka wola Boża. Polecam poczytać Pieśń nad Pieśniami, można tam znaleźć dużo fragmentów pochwalających miłość zmysłową (jak chociażby na samym początku: Niech mnie ucałuje pocałunkami swych ust! Pnp 1,2).

Pt lis 19, 2010 21:42
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]