|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
LaideN
|
 Śmierć a Sąd Ostateczny
Witam Dziś naszła mnie taka myśl że nie wiem chyba podstawowej rzeczy. Jak wiemy, umieramy i czeka nas Sąd Boży, następnie czyściec, niebo albo piekło. No ok, ale potem będzie Sąd Ostateczny, i pytanie, czemu tak ma być ? jak już raz zostaliśmy osądzeni ? Czy po Sądzie Ostatecznym coś się zmieni ? Pozdrawiam 
|
| So gru 18, 2010 22:52 |
|
|
|
 |
|
meritus
|
 Re: Śmierć a Sąd Ostateczny
Po śmierci następuje sąd szczegółowy. Sąd Ostateczny zaś nastąpi na końcu czasów i obejmie wszystkich, żyjących, jak i zmartwychwstałych. Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego.
|
| So gru 18, 2010 23:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
meritus napisał(a): Po śmierci następuje sąd szczegółowy. Sąd Ostateczny zaś nastąpi na końcu czasów i obejmie wszystkich, żyjących, jak i zmartwychwstałych. Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego. No nie do końca. Nasza wiara zakłada istnienie nieba, czyśca i piekła. Jezus mówiąc o sądzie ostatecznym dzieli wszystkich na dwie grupy, jedni niebo, inni do wiecznego piekła. Zatem znika czyściec i następuje skrócenie, darowanie, pokuty w czyścu.
|
| N gru 19, 2010 9:45 |
|
|
|
 |
|
Silva
|
Cytuj: Dla tych, którzy zmartwychwstaną, będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego. Cytuj: No nie do końca. [...]Zatem znika czyściec i następuje skrócenie, darowanie, pokuty w czyścu. I to racja, i to racja  Czyściec nie jest jakąś "trzecią kategorią" obok nieba i piekła, jest przedsionkiem nieba i ci którzy są w czyśćcu mają już pewność że są zbawieni. Zatem prawdą jest i to, że znika czyściec i to, że dla tych którzy zmartwychwstaną Sąd Ostateczny będzie potwierdzeniem wyniku sądu szczegółowego, czyli, w przypadku czyśćca - zbawienia. Ja jeszcze sądzę (nie wiem, na ile określa to teologia, ale tak mówi mi zdrowy rozsądek) że Sąd Ostateczny będzie sądem całej ludzkości w sensie oceny całych dziejów, dokonań i błędów ludzkości i że dowiemy się wtedy jakie znaczenie w bożym planie zbawienia miała np. druga wojna światowa.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| N gru 19, 2010 9:59 |
|
 |
|
jumik
|
_________________ Piotr Milewski
|
| N gru 19, 2010 14:56 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
Jeśli chodzi o dyskusję, która się wywiązała, to przeniosłem ją (i połączyłem z innym takim wątkiem) tutaj: viewtopic.php?f=27&t=19775 .
Tu natomiast kontynuujmy rozmowy dotyczące wyjaśnienia pytań związanych z nauką Kościoła. jumik
|
| N gru 19, 2010 15:17 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|