Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 1:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 Alkohol przed 18 
Autor Wiadomość

Post Alkohol przed 18
Witam

Od pewnego czasu borykam się z problemem jakim jest alkohol. Otóż w tych czasach prawie każdy nastolatek w wieku gimnazjalnym, licealnym itp. piję alkohol. Mam prawie 17 (16 i 10 miesięcy) lat i dałem sobie postanowienie, że do 18 nie będę spożywał alkoholu. Niestety nie jest tak łatwo, bo bardzo często wokół mnie ludzie ustalają różne spotkania, imprezy itp., w których oczywiście dużo się piję. Nawet moja osobista paczka, wyrozumiała dla mnie w moim postanowieniu także piję odświętnie i proponuje mi alkohol. Z tego co pamiętam to na sakramencie komunii przysięgało się, że się będzie wstrzymywało od napojów alkoholowych, narkotyków etc.(dokładnie nie pamiętam jak brzmiała ta formuła). Przejdę do mojego pytania. Chciałbym się dowiedzieć, czy wypicie alkoholu, przed osiemnastym rokiem życia, w niedużych ilościach jest wielkim grzechem w stosunku do Boga. Jestem katolikiem i szczerze wciąż się biję z tymi uciążliwymi myślami, które czasami mnie nachodzą odnośnie alkoholu: czy wypić- czy nie wypić... Niby własna wola jest najważniejsza i trzeba być asertywnym, jestem asertywny, tyle razy proponowano mi alkohol, ale jak na razie trzymam abstynencję. Nie wiem czy wytrzymam do tej nieszczęsnej 18... Więc odnośnie pytania: Chciałbym wiedzieć, czy wypicie alkoholu przed osiemnastym rokiem życia jest grzechem ciężkim, skoro się przysięgało, że się będzie wstrzymywało przed nim? Wiem, że dopisałbym tutaj coś jeszcze, ale jakoś nie mam weny...

Z góry dziękuje za pomoc.

Cz gru 23, 2010 15:01

Post Re: Alkohol przed 18
Zobacz tematy:
Miesiąć przed 18nastką
Picie alkoholu przed 18-tka

Jeśli te tematy nie wyczerpią Twoich pytań, to napisz w nich, żeby nie mnożyć takich samych (warto też poszukać wcześniej czy nie było takiego samego tematu). A ten zamykam.

A o ciężarze grzechu i o tym jak to rozróżniać jest napisane w Katechizmie Kościoła Katolickiego, który znajdziesz w internecie tutaj:
http://www.katechizm.diecezja.elk.pl/
punkty 1857-1862

Cz gru 23, 2010 15:54
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]