Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 20:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Profanacja Najświętszego Sakramentu...? 
Autor Wiadomość

Post Profanacja Najświętszego Sakramentu...?
Witam,

Przed świętami w mojej miejscowości podczas Mszy Św kapłan udzielił Komunii Św osobie, która żyje w grzechu. Tą osobą był były burmistrz mojego miasta, który jakiś czas temu (pisało o tym w lokalnych gazetach) opuścił żonę dla swojej kochanki, a obecnie ma z nią dziecko. Nie wierzę w to, że kapłan mógł nie wiedzieć, bo mieszka w mojej miejscowości praktycznie od zawsze, a osoba publiczna jaką jest burmistrz też nie jest anonimowa i jest rozpoznawana na ulicach... Osobiście uważam, że kapłan dokonał profanacji Najświętszego Sakramentu i sam nie wiem co mam myśleć na ten temat...

Pozdrawiam

N sty 02, 2011 14:33

Post Re: Profanacja Najświętszego Sakramentu...?
marcinek_82 napisał(a):
Osobiście uważam, że kapłan dokonał profanacji Najświętszego Sakramentu
Nie do profanacji a do świętokradztwa, którego dopuścił się były burmistrz,
a kapłan do tego dopuścił, powodując przy tym publiczne zgorszenie (jak możemy wnioskować z twojego wpisu).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N sty 02, 2011 15:05
zbanowany na stałe

Tak na gorąco...
Na ile wiem, kapłan ma wydać Komunię Świętą każdemu, kto podchodzi do Komunii.
Chyba, żeby podeszła osoba, powszechnie znana, jako heteryk, czy apostata.

Chodzi o to, żeby nie sugerować jakichś treści z tajemnicy Sakramentu Pokuty.
(Na przykład, że dana osoba nie uzyskała rozgrzeszenia, więc dlatego ksiądz jej nie udzielił Komunii).

Sporo złego stało się w trakcie Mszy Świętych za ofiary katastrofy smoleńskiej, bo wtedy do Komunii podchodzili przedstawiciele innych niż katolicka religii i Komunię otrzymywali. I nie chodzi o religię prawosławną, której wyznawcy mogą przyjmować w pewnych sytuacjach sakramenty Kościoła Katolickiego. Zgorszenie publiczne, które wtedy wystąpiło, miało także echo, na niniejszym forum.

I przy okazji...
Osoba, o której publicznie uważa się, że jest w stanie grzechu ciężkiego, wywołującego zgorszenie, zwłaszcza tzw. zgorszenie publiczne, a w istocie będąca w stanie Łaski Uświęcającej, może przystępować do sakramentów Kościoła, jednak nie powinna robić tego tam, gdzie jest osobą znaną. Właśnie dlatego, by nie siać zgorszenia publicznego w Kościele.

N sty 02, 2011 15:35
maly_kwiatek napisał(a):

Sporo złego stało się w trakcie Mszy Świętych za ofiary katastrofy smoleńskiej, bo wtedy do Komunii podchodzili przedstawiciele innych niż katolicka religii i Komunię otrzymywali.

A kto konkretnie i jakich religii?

N sty 02, 2011 15:56
zbanowany na stałe

Temat był omawiany na forum.
Użyj może funkcji "Szukaj".
Ja pamiętam, że chodziło co najmniej o jedną, powszechnie znaną osobę wyznania ewangelickiego.

N sty 02, 2011 16:05
maly_kwiatku, ja ogolnie potrafie uzywac wyszukiwarki, ale tym razem nic mi nie znalazla.
Jesli wiesz, o kogo chodzi, to nie badz tajemniczy, tylko po prostu napisz z podaniem zrodla. To chyba nie jest az taki problem, jesli jestes tak dobrze poinformowany?

N sty 02, 2011 16:16
zbanowany na stałe

Były dyskusje na forum wiara.pl jednak zostały chyba wycięte, bo były w temacie Radia Maryja, czyli, jak zwykle nie na temat. Ślad dyskusji jest tu.

viewtopic.php?p=533553

Na forum katolik.pl też były cięcia, jednak temat założono odrębny i może dlatego się zachowały posty.
http://www.dyskusje.katolik.pl/viewtopi ... 17&start=0

N sty 02, 2011 16:30
A ja poszukałem poza forum bo rzecz mnie zaciekawiła i znalazłem takie coś: http://www.ekumenizm.pl/article.php?sto ... 7215350969

"W wywiadzie udzielonym dziennikowi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), kardynał Walter Kasper, przewodniczący Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan, podkreślił, że obecnie nie widzi możliwości dla wspólnoty eucharystycznej z ewangelikami, jednak w pewnych przypadkach przyjmowanie przez ewangelików Komunii Świętej w Kościele Rzymskokatolickim jest uzasadnione."

Uroczystości o randze państwowej zapewne byłyby takim szczególnym przypadkiem. Smutne, jeśli w takiej chwili ktoś za wszelką cenę chce widzieć zgorszenie...

Generalnie to nie mogę znaleźć nauki KRK na ten temat. Na pewno udzielane są konkretne dyspensy jak ta dla brata Rogera z Taize. Myślę, że to sprawa sumienia tej konkretnej osoby, a nie nasza.

N sty 02, 2011 16:31
zbanowany na stałe

No więc przypomnę.

maly_kwiatek napisał(a):
I przy okazji...
Osoba, o której publicznie uważa się, że jest w stanie grzechu ciężkiego, wywołującego zgorszenie, zwłaszcza tzw. zgorszenie publiczne, a w istocie będąca w stanie Łaski Uświęcającej, może przystępować do sakramentów Kościoła, jednak nie powinna robić tego tam, gdzie jest osobą znaną. Właśnie dlatego, by nie siać zgorszenia publicznego w Kościele.

W tym wypadku nie chodzi o osobę w stanie grzechu ciężkiego, tylko o sytuację publiczną, w której, bez należytego wyjaśnienia (a takiego nie było), udziela się Komunii Świętej wbrew bardzo jednoznacznym zasadom Kodeksu Kanonicznego. W tym wypadku działo się to na oczach wielomilionowej publiczności, w której miało prawo dojść do zgorszenia.

N sty 02, 2011 16:36
Ja bym jednak polecał źródła, zamiast cytatów. Nieznany mi bliżej kolega Endek raczył stwierdzić w przywołanym tu wątku co następuje:

Endek napisał(a):
Według Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 1258) wszelka "czynna" forma uczestnictwa w obrzędach z niekatolikami jest całkowicie i zwyczajnie zakazana pod karą grzechu śmiertelnego...

Tymczasem KPK w wymienionym miejscu, a mianowicie kan. 1258 głosi ni mniej ni więcej:

"Kan. 1258 - W kanonach, które następują, pod nazwą Kościół oznacza się nie tylko Kościół powszechny lub Stolicę Apostolską, lecz także jakąkolwiek publiczną osobę prawną w Kościele, chyba że co innego wynika z kontekstu lub natury rzeczy."

:D A cała Księga do której ów kanon się odnosi traktuje o dobrach doczesnych Kościoła. Sakramenty omówione są w poprzedniej. Ale, grunt to zabłysnąć.

Co do udzielania komunii niekatolikom, to na razie znalazłem tylko kan. 844:

§ 3. Szafarze katoliccy godziwie udzielają sakramentów pokuty, Eucharystii i namaszczenia chorych członkom Kościołów wschodnich nie mających pełnej wspólnoty z Kościołem katolickim, gdy sami o nie proszą i są odpowiednio przygotowani. Odnosi się to także do członków innych Kościołów, które według oceny Stolicy Apostolskiej, gdy idzie o sakramenty, są w takiej samej sytuacji, a i wspomniane Kościoły wschodnie.

Teraz wypadałoby tylko dowiedzieć się o jakie kościoły chodzi.

N sty 02, 2011 16:53
zbanowany na stałe

Najogólniej rzecz ujmując, chodzi o Kościół Prawosławny, z którym, na zasadzie wzajemności są odpowiednie porozumienia. Według mojej wiedzy, z żadnymi innymi Kościołami takich porozumień nie ma.

N sty 02, 2011 17:04
A w ogóle to obaj robimy oftop bo temat tego wątku to zgorszenie przez byłego burmistrza, a nie kolejne dywagacje wokół katastrofy smoleńskiej i wybrzydzanie na rząd.

W tym wypadku też zresztą uważam, że to sprawa owego pana, a nie nasza. A może się wyspowiadał, a może zaszły jakieś okoliczności o których nie wiemy? Ja zwykle nie rozglądam się po kościele kto tam przystępuje do komunii a kto nie: to do Boga należy sądzenie, nie do nas. Lepiej byłoby dla nas wszystkich, gdyby każdy pracował nad własnym sumieniem, zamiast nad sumieniem sąsiada.

N sty 02, 2011 17:04
zbanowany na stałe

Burmistrz należy do osób powszechnie znanych. W określonej, opisanej sytuacji może siać zgorszenie publiczne.
Jeśli jest w stanie Łaski Uświęcającej i pragnie przystąpić publicznie do Komunii, powinien rozsądnie zrobić to w gminie, w której go nie znają, albo przystąpić prywatnie.
To, co napisałem, jest również rozwiązane w w przepisach kościelnych.

N sty 02, 2011 17:08
marcinek_82 najlepiej zajmij się sobą, co by tobie nie przydarzyła się "profanacja Najświętszego Sakramentu".
Liam - twoje ostatnie zdania są najlepsze!! Cyt. (...) "Ja zwykle nie rozglądam się po kościele kto tam przystępuje do komunii a kto nie: to do Boga należy sądzenie, nie do nas. Lepiej byłoby dla nas wszystkich, gdyby każdy pracował nad własnym sumieniem, zamiast nad sumieniem sąsiada."

N sty 02, 2011 17:12
To, co napisałem, jest również rozwiązane w w przepisach kościelnych.
Zgadza się. Tyle, że ja nie krytykuję przepisów kościelnych tylko mentalność faryzejską.

N sty 02, 2011 17:13
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona