Autor |
Wiadomość |
Hubert132
|
 Obietnica?
Pisaliśmy kartkówkę z niemieckiego. Czułem, że poszło słabo. Miałem chęć kupić sobie czasopismo o grach play. Jednak z obawy przed złą oceną pomyślałem jak dostanę 3 lub mniej je kupie, jeśli nie nie kupię. Dodam że wcześniej jeszcze pomyślałem że jak dostanę 4 lub więcej nie będę grać w nieodpowiednie dla mnie wiekowo gry przez miesiąc... Po kilku dniach, gdy miała pani oddawać kartkówki pomyślałem sobie : przecież ostatnio jak kupowałem tę gazetę to były problemy ze znalezieniem kiosku sprzedającego je. No to powiedziałem w myślach Boże nie kupie jej w ogóle. Później wyzywałem sam siebie za tę głupotę bo jeśli dostanę np. 2 to albo nie kupie i złamie pierwsze lub kupie i złamie ostatnie... Pojawiła się myśl o samobójstwie lecz szybko zdławiłem ją z całych sił. Ostatecznie dostałem 3. Jestem zagubiony. Nie wiem co zrobić. Nie wiem czy to były obietnice bo nie wypowiadałem "obiecuje..." lub "przysięgam...". Proszę o pomoc.
|
Śr paź 13, 2010 14:59 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Obietnica?
Nie obraź się ale to nie jest problem, lecz błahostka. Jeśli częściej masz tego typu problemy to warto zastanowić się nad sobą głębiej. Myśli o samobójstwie? Na przyszłość daj sobie spokój z takim rozmyślaniem o niczym. Chcesz czasopismo o grach to je kup, niezależnie od ocen. A jeśli gra jest dla Ciebie nie odpowiednia ze względu na wiek, to miesiąc przerwy jest dość marnym postanowieniem. Po prostu w takie nie graj. Nie komplikuj sobie życia, to najlepsza rada i pomoc. A jeśli nadal będą Cie dręczyć myśli poczytać coś na temat skrupulanctwa i zastanów się czy to nie jest Twój realny problem.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr paź 13, 2010 15:10 |
|
 |
Hubert132
|
A czy była obietnica?
|
Śr paź 13, 2010 15:12 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Hubert132 napisał(a): Później wyzywałem sam siebie za tę głupotę bo jeśli dostanę np. 2 to albo nie kupie i złamie pierwsze lub kupie i złamie ostatnie... Pojawiła się myśl o samobójstwie lecz szybko zdławiłem ją z całych sił. Samobójstwo za głupotę, która dotyczyła tylko twoich myśli? To dopiero głupota. Hubert132 napisał(a): Jestem zagubiony. Nie wiem co zrobić. Nie wiem czy to były obietnice bo nie wypowiadałem "obiecuje..." lub "przysięgam...". Nie były to więc obietnice, których niedotrzymanie mogłoby być grzechem, bo: - nie byłeś świadomy - nie miałeś intencji szczerego przyrzeczenia Bogu, - jak sam zauważyłeś - wypełnienie jednej z tych obietnic łamało drugą, - sprawa w której mogłeś zgrzeszyć nie była ważna (podobnie jak: jeśli przeleci motyl, to nie będę oddychał przez 10 sekund, a jak nie dotrzymam obietnicy, to się utopię). Hubert132 napisał(a): Proszę o pomoc. Nie składaj już takich głupich obietnic i nie myśl już o tym. P.S. Jeśli popełnisz samobójstwo, to nie będziesz mógł skorzystać z opcji 'Load' (tak to wszystko wymyślił Wielki Programista - w tej grze nie ma (auto)save'ów ).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano Śr paź 13, 2010 15:20 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr paź 13, 2010 15:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A myslales to tylko tak sobie, czy na powaznie?
WIST ma racje: nie graj w gry nie dla ciebie, niezaleznie od tego, czy cos obiecales czy nie. Tak jak alkoholu nie nalezy pic przed osiemnastka, bo w dziecinstwie i mlodosci niszczy komorki nerwowe i mozg. I na co ci to?
|
Śr paź 13, 2010 15:17 |
|
|
|
 |
Hubert132
|
@Kamala ale co na poważnie?
|
Śr paź 13, 2010 15:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Na powaznie myslales, ze nie kupisz czasopisma. Ma byc "tak-tak, nie-nie". Jezeli powiesz mamie: na pewno kupie ten chleb. a wrocisz bez chleba do domu, bo (znowu) ci wylecialo z glowy, to mowiles mamie na serio o tym chlebie, czy tylko tak, zeby ci dala spokoj? I jak myslisz, jak twoja mama to potraktuje : typowe, moj nieodpowiedzialny syn, nie mozna na nim polegac, czy sie zdenerwuje i powie: w takim razie przez ciebie chleba nie mamy.
Musisz byc odpowiedzialny za swoje slowa. Jezeli tylko tak ci przez mysl przeszlo, zeby - no wlasnie, co miales na celu - przekupienie Pana Boga? ukaranie siebie? ale nie traktowales tego na serio, tylko jako mozliwosc, to nie byla obietnica. Jezeli serio powiedziales: za troje i lepiej - na pewno tego czasopisma nie kupie, to juz w samym celu wychowawczym, warto byloby sie tego trzymac. Bo inaczej ani ty sobie, ani nikt tobie wierzyc nie bedzie.
|
Śr paź 13, 2010 17:06 |
|
 |
Hubert132
|
Hmmmm... Mi nie chodzi o czasopismo, już sobie dawno je odpuściłem. Boję się tylko złamać obietnice.
|
Śr paź 13, 2010 17:43 |
|
 |
Elbrus
|
Hubert132 napisał(a): Boję się tylko złamać obietnice. Jednak z obawy przed złą oceną pomyślałem jak dostanę 3 lub mniej je kupie, jeśli nie nie kupię. (...)Ostatecznie dostałem 3. Obiecałeś kupić czasopismo - jeśli tego nie zrobisz, to złamiesz obietnicę.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr paź 13, 2010 18:00 |
|
 |
Hubert132
|
No ale: Hubert132 napisał(a): No to powiedziałem w myślach "Boże nie kupie jej w ogóle". Tym chciałem zastąpić podrzednią... To co teraz zrobić??? Kupić, nie kupić??? Mi kompletnie teraz na nim nie zależy! Nie chce złamać obietnicy - to jest właśnie sedno sprawy.
|
Śr paź 13, 2010 20:05 |
|
 |
Elbrus
|
Hubert132 napisał(a): Tym chciałem zastąpić podrzednią... I w tym tkwi błąd. Hubert132 napisał(a): To co teraz zrobić??? Kupić, nie kupić??? Nie ma znaczenia - ważne żebyś nie kierował się żadną z obietnic (wyjaśniłem już wcześniej dlaczego). Hubert132 napisał(a): Nie chce złamać obietnicy Nie myśl o tym. A teraz masz nauczkę na przyszłość. Jeśli nie pozbędziesz się tych wątpliwości, to radzę iść do spowiedzi - z naszej strony większej pomocy nie otrzymasz.
|
Śr paź 13, 2010 20:10 |
|
 |
Hubert132
|
Elbrus nie rozumiem twojego postu:( "ważne żebyś nie kierował się żadną z obietnic"  ????????
|
Śr paź 13, 2010 20:22 |
|
 |
Elbrus
|
Hubert132 napisał(a): Elbrus nie rozumiem twojego postu:( "ważne żebyś nie kierował się żadną z obietnic"  ???????? Odpowiedź zawarłem w pierwszym moim poście.
|
Śr paź 13, 2010 20:32 |
|
 |
Hubert132
|
Więc mogę iść do komunii czy nie?? Nie mam możliwości spowiedzi daleko i w dodatku ksiądz rzadko spowiada (wieś)
|
Śr paź 13, 2010 20:38 |
|
 |
Elbrus
|
Hubert132 napisał(a): Więc mogę iść do komunii czy nie?? Moim zdaniem możesz. Hubert132 napisał(a): Nie mam możliwości spowiedzi daleko i w dodatku ksiądz rzadko spowiada (wieś) Więc jeśli będzie pierwszy piątek miesiąca (za trochę ponad 2 tyg), to nie zapomnij "wstąpić" do konfesjonału, bo będzie cię to męczyło cały czas. Spytaj się wtedy księdza - co robić w takich sytuacjach jak twoja (kiedy nie wiesz co jest grzechem, a co nie - kiedy jesteś świadomy, a kiedy mówisz coś bezmyślnie).
|
Śr paź 13, 2010 20:45 |
|
|
|