Autor |
Wiadomość |
malgosia.ska
|
 tabletka 72 po
Czesc:) Zwracam sie do was z takim problemem- 2 lata temu załyłam tabletke escapelle- taka 72 godziny po stosunku. Do zapłodnienia raczej i tak by nie doszło ale na wszelki wypadek ja wziełam. Nie zdawałam sobie wtedy do konca sprawy z jej działania. Teraz bardzo tego żałuje. wyspowiadałam sie z tego, powiedziałam ze stosowałam antykoncepcje i anykoncepcje po stosunku. Jednak myśle ze spowiednik po prostu myślał ze to zwykła antykoncepcja a nie ze ta tabletka uniemożliwia zagnieżdzenie się jaja albo niedopuszczenie do zapłodnienia. Bardzo mnie męczy ten grzech mimo ze uzyskałam rozgrzeszenie. Niedługo planuje zajście w ciaże i jakos to do mnei wszystko wróciło, te wyrzuty sumienia, żal;( czy to ze spowiednik nie do konca zdawał sobie sprawe z tego ze to taka tabletka spowiedz jest wazna? W koncu wyznałam grzechy przed Bogiem, ale mimo wszystko chce sie upewnic. Pozdrawiam wszystkich
|
N sty 02, 2011 22:21 |
|
|
|
 |
xeloreu
|
 Re: tabletka 72 po
Tabletka po stosunku to nie antykoncepcja. To zabicie już poczętego człowieka.
_________________ ...
|
N sty 02, 2011 22:27 |
|
 |
zagubiona_21
|
A co Twoim zdaniem miał zrobić spowiednik? Wyjść i uderzyć Cię w głowę? Fakt, że trochę to pokrętnie powiedziałaś.
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
N sty 02, 2011 22:37 |
|
|
|
 |
*MoniQue*
|
Generalnie zasada jest taka, że powinnaś na spowiedzi wymienić nazwę środka, który stosowałaś. Jeśli wracają wyrzuty, idź do spowiedzi i powiedz o tym, tym razem wymieniając nazwę tabletki. Nikt cię tu na forum nie zdoła uwolnić od wyrzutów sumienia. Ponadto pigułka po jest traktowana na równi z aborcją (bo mogło z dużym prawdopodobieństwem do niej dojść): nie każdy kapłan ma moc udzielenia rozgrzeszenia. Tylko księża wyznaczeni lub zakony żebracze (np. franciszkanie)
_________________ dawniej monika001
|
N sty 02, 2011 22:37 |
|
 |
Elbrus
|
malgosia.ska napisał(a): 2 lata temu załyłam tabletke escapelle- taka 72 godziny po stosunku. Do zapłodnienia raczej i tak by nie doszło ale na wszelki wypadek ja wziełam. To tak jakbyś widziała martwego człowieka, ale na wszelki wypadek strzeliłabyś mu w głowę. malgosia.ska napisał(a): Nie zdawałam sobie wtedy do konca sprawy z jej działania. Popełniłaś więc grzech lekki - nie musiałaś i nie musisz się z niego spowiadać.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N sty 02, 2011 22:42 |
|
|
|
 |
zagubiona_21
|
Zależy jeszcze czy naprawdę nie zdawała sobie sprawy, co jest mocno naiwne czy nie chciała zdawać sobie sprawy?
_________________ Szukaj mnie Bo sama nie wiem już Bo nie wiem kiedy sama się odnajdę.
|
N sty 02, 2011 22:47 |
|
 |
xeloreu
|
Czemu naiwne? Nie jest to dla mnie dziwne, że ktoś niepoinformowany o działaniu takiej tabletki uzna ją za antykoncepcję (a nie środek wczesnoporonny).
_________________ ...
|
N sty 02, 2011 22:49 |
|
 |
zagubiona_21
|
Naiwne i dziwne, że dorosły człowiek nie sprawdza, co bierze i właściwie nie chce wiedzieć. O działaniu tych tabletek jest głośno. Poza tym jak sama nazwa wskazuje, jeżeli bierze się coś po, to chyba próbuje się tym "zlikwidować" coś, co już się stało;)
|
N sty 02, 2011 22:54 |
|
 |
*MoniQue*
|
xeloreu napisał(a): Czemu naiwne? Nie jest to dla mnie dziwne, że ktoś niepoinformowany o działaniu takiej tabletki uzna ją za antykoncepcję (a nie środek wczesnoporonny). Do każdego leku dołączona jest ulotka. Escapelle dostaje się na receptę, a więc wypisuje ją lekarz. Zanim się coś weźmie zwykle chce się wiedzieć co się bierze. Nie łyka się pigułek w ciemno 
|
N sty 02, 2011 22:58 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
ja radze przedstawić szczerze i dokładnie sytuacje spowiednikowi podczas umówionej osobistej spowiedzi sprawa jest taka , że Ty mogłaś dokonać aborcji a nie "tylko" stosować antykoncepcje za aborcje jest nakładana ekskomunika, ponieważ jest to morderstwo z premedytacją
_________________ 1 KOR 13
|
N sty 02, 2011 23:36 |
|
 |
Ela G.
|
lepsze juz by byly prezerwatywy. poza tym do zaplodnienia nie dochodzi od razu po stosunku. poza tym warto tez wiedziec kiedy ma sie dni plodne jesli sie nie chce uzywac gumek. dla mnie to glupota gdy ktos sie zabiera za cos i nie liczy sie z tego konsekwencjami. dziecinada. gdzie sa rodzice!!!
|
N sty 02, 2011 23:40 |
|
 |
*MoniQue*
|
Ela G. napisał(a): poza tym do zaplodnienia nie dochodzi od razu po stosunku. Otóż może dojść i nierzadko dochodzi, jeśli stosunek ma miejsce w okresie okołoowulacyjnym. Tabletka po ma za zadanie upośledzić czynność endometrium, tym samym jeśli doszło do zapłodnienia, nie dopuścić do implantacji zapłodnionej komórki jajowej.
|
N sty 02, 2011 23:53 |
|
 |
Ela G.
|
no wlasnie do zagniezdzenia sie jajeczka w macicy co stanowi odstep do 6-7dni [moze bardziej o to mi chodzilo  ] co nie znaczy ze stosowanie takich tabletek lub spirali wewnatrz macicznej nie uwazam za totalna glupote i bezmyslnosc. albo bierzesz sie za seks i zwazasz na konsekwencje i uczysz sie swojego ciala albo lapiesz sie za to dopiero po slubie. woz albo przewoz. czemu coraz wiecej mlodych ludzi woli sie truc niz ewentualnie stosowac latwiejsze i zdrowsze srodki antykoncepcji czyli prezerwatywy. guma to tez grzech ale chociaz nie siada na psyche.
|
Pn sty 03, 2011 0:46 |
|
 |
jumik
|
Co do tego jak się mają do siebie zażycie pigułki dnia następnego i aborcja oraz jak to jest wtedy z karą ekskomuniki, zdaje się odpowiadać Kongregacja Nauki Wiary w Instrukcji Dignitas personae dotyczącej niektórych problemów bioetycznych: Dignitas personae napisał(a): Nowe formy „przechwytywania” i „zapobiegania ciąży”
23. Obok środków antykoncepcyjnych w ścisłym tego słowa znaczeniu, uniemożliwiających poczęcie w następstwie aktu seksualnego, istnieją inne techniki, działające po zapłodnieniu, kiedy embrion już jest ukonstytuowany, przed albo po zagnieżdżeniu w macicy. Są to techniki „przechwytujące”, jeśli wychwytują embrion przed jego zagnieżdżeniem się w macicy matki, a „przeciwciążowe”, jeśli powodują zniszczenie embrionu dopiero co zagnieżdżonego.
By ułatwiać rozpowszechnianie środków „przechwytujących”[43], twierdzi się niekiedy, że mechanizm ich działania nie jest wystarczająco znany. Prawdą jest, że nie zawsze dysponuje się pełną wiedzą na temat mechanizmów działania stosowanych środków farmakologicznych, ale badania doświadczalne wykazują, że z pewnością ich skutkiem jest uniemożliwienie implantacji, nawet jeśli nie oznacza to, że środki „przechwytujące” powodują aborcję za każdym razem, gdy się je stosuje, również dlatego, że nie zawsze po stosunku płciowym dochodzi do zapłodnienia. Trzeba jednak zaznaczyć, że u osoby, która chce uniemożliwić implantację embrionu, który ewentualnie został poczęty i w tym celu prosi o tego rodzaju środki farmakologiczne, bądź je przepisuje, w ogólnym nastawieniu występuje zamiar aborcji.
Gdy stwierdza się opóźnianie menstruacji, stosuje się niekiedy środki przeciwciążowe[44], zwykle w ciągu jednego lub dwóch tygodni po stwierdzeniu opóźnienia. Celem deklarowanym jest przywrócenie menstruacji, ale w rzeczywistości chodzi o aborcję dopiero co zagnieżdżonego embrionu.
Jak wiadomo, aborcja «jest – niezależnie od tego, w jaki sposób zostaje dokonana – świadomym i bezpośrednim zabójstwem istoty ludzkiej w początkowym stadium jej życia, obejmującym okres między poczęciem a narodzeniem»[45]. Stąd stosowanie środków „przechwytujących” i przeciwciążowych wchodzi w zakres grzechu aborcji i jest poważnie niemoralne. Ponadto, w przypadku pewności dokonania przerwania ciąży prawo kanoniczne przewiduje poważne konsekwencje karne[46].
przypisy: [43] Najbardziej znanymi środkami „przechwytującymi” są spirala albo IUD (Intra Uterine Device) oraz tak zwana „pigułka następnego dnia”. [44] Głównymi środkami przeciwciążowymi są pigułka RU-486 lub Mifepriston, prostaglandyna i Methotrexate. [45]Jan Paweł II, Enc. Evangelium vitae, n. 58: AAS 87 (1995), 467. [46] Por. KPK, kan. 1398 oraz KKKW, kan. 1450, § 2; por. również KPK, kan. 1323-1324. Papieska Komisja ds. Autentycznej Interpretacji Kodeksu Prawa Kanonicznego stwierdziła, że przez pojęcie przerwania ciąży w świetle prawa karnego rozumie się «zabicie płodu w jakikolwiek sposób i w jakimkolwiek czasie od momentu poczęcia» (Odpowiedzi na wątpliwości, 23 maja 1988: AAS 80 [1988], 1818). źródło: http://www.vatican.va/roman_curia/congr ... ae_pl.htmlMyślę, że ważne jest tu ostatnie zdanie (zaczynające się od "Ponadto,..."). Natomiast co do niewiedzy o skutkach w kontekście kary jaką jest ekskomunika: Cytuj: Kan. 1323 - Nie podlega żadnej karze, kto w chwili przekraczania ustawy lub nakazu: (...) 2° naruszył ustawę lub nakaz z ignorancji niezawinionej; na równi zaś z ignorancją stoi nieuwaga i błąd; (...) (tutaj zwróciłbym uwagę na słowo: niezawinionej (niewiedzy/błędu/nieuwagi)) Co do niewiedzy o skutkach karnych w kontekście kary jaką jest ekskomunika: Cytuj: Kan. 1324 - § 1. Sprawca przekroczenia nie jest wolny od kary, lecz kara przewidziana ustawą lub nakazem powinna być złagodzona lub zastąpiona pokutą, jeśli przestępstwo zostało popełnione: (...) 9° przez tego, kto bez winy nie wiedział, że do ustawy lub nakazu została dołączona kara; (...) Nie podejmuję się autorytatywnej interpretacji, bo nie jestem kanonistą. Kwestia tabletki 72 po w kontekście tego "czy jest za to ekskomunika" była dyskutowana tutaj: Pigułka '72 po' - włącznie z podaniem cytatu z "Dignitas personae" (i komentarzem do niego), co miało miejsce na drugiej stronie tematu.
_________________ Piotr Milewski
|
Pn sty 03, 2011 0:57 |
|
 |
malgosia.ska
|
Dzięki za odpowiedzi. wiem ze to co zrobiłam jest straszne, nie dobijajcie mnie jeszcze bardziej i tak tego strasznie żałuje;(( nie bylam wcale dzieckiem miałam 21 lat i po prostu byłam bardzo krótko z chłopakiem. I tak juz ponosze kare- ogromne wyrzuty sumienia:( mysle ze w moim przypadku była to troche ignorancja bo gdzies tam kiedys słyszałam o skutkach tej tabletki ale za bardzo w to nie wnikałam, nie miałam wtedy internetu w ulotke sie nie wczytywałam, myslałam ze ta tabletka ma zapobiec zapłodnieniu... zreszta juz dokładnie nie pamietam:( wziełam ja kilkanascie godzin po stosunku. pójde jeszcze raz do spowiedzi. tylko po ostatniej spowiedzi kiedy tak to zle określiłam czułam juz sie oczyszczona z tego grzechu, było mi lżej a dopiero niedawno zaczełam rozmyślac ze moze zle to ujełam:(
|
Pn sty 03, 2011 9:05 |
|
|
|