Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 19:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
 Sny 
Autor Wiadomość

Post Sny
Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym urzytkownikiem tego forum. Przyszedlem tutaj, bo od niedawna dreczy mnie pewne pytanie.
Minowicie, ostatnio bardzo duzo snie. Czasami 3 sny w ciagu jednej nocy. Wczesniej nigdy nie przywiazywalem do tego wagi, zawsze myslalem, ze sen to tylko sen. Skutek uboczny. Jednak sny, ktore ostatnio snie, bardz mnie niepokoja i nie daja mi wlasciwie spokoju, musze ciagle o nich myslec, bo caly dzien w glowie mam obraz tego snu..
Postanowilem zajrzec do sennika. I zajrzalem, przeczytalem i po sprawie. Bez sensu.
Potem pomyslalem sobie, ze Kosciol raczej jest przeciw sennikowi ( tak mi sie wydaje ).
Co mam w takim razie myslec o moich snach? Pownienem je nadal traktowac jak obrazy bez zadnego znaczenia?
Prosze o pomoc z waszej strony.

Pt mar 25, 2011 11:11

Post Re: Sny
Tak, sny to poprostu efekt odpoczynku mózgu, usuniecie zbędnych informacji. Jeśli powtarza Ci się sens, później o nim myślisz, to dla usunięcia go z móżgu później też się przyśni. Od sennika lepszy jest psycholog (bez obrazy).

Pt mar 25, 2011 11:16
Zobacz profil WWW

viewtopic.php?f=51&t=27839&p=588503 - Problem z samym sobą. Sny.
viewtopic.php?f=9&t=24764 - Koniec świata
viewtopic.php?f=27&t=24876 - Sen o końcu świata...
viewtopic.php?f=27&t=14734 - Przewidywanie śmierci bliskich
viewtopic.php?f=50&t=26523 - Sny
viewtopic.php?f=50&t=11223 - Dość nietypowy problem...
viewtopic.php?f=9&t=5378 - Umarli w naszych snach
viewtopic.php?f=13&t=25398 - Świadome sny

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 25, 2011 11:20

Wiec z tego co przeczytalem, nie jest grzechem interpretacja snu na swoj sposob? Bez zadnych sennikow i innych bzdur, po prostu przysnilo mi sie cos, co potrafie zinterpretowac w pewien sposob, z powodu wystepujacych w snie osob i miejsc.

Pt mar 25, 2011 11:52

buble, człowiek w ciągu nocy może mieć kilkanaście odrębnych snów. Większość z nich nie pamiętamy, ale rozmyślanie nad nimi, a zwłaszcza zapisywanie umożliwia po pewnym czasie zapamiętanie dużej ich liczby. Jeżeli chcesz, zrób eksperyment, zapisuj sny zaraz po przebudzeniu. Po tygodniu będziesz zdziwiony, jak wiele i jak szczegółowo zapamiętałeś sny.
Sny są pewną projekcją, ale ponieważ są projekcją naszych mózgów, a nie darmową kablówką są istotne z punktu widzenia medycyny i psychologii. Zmiana snów może być sygnałem, że w Twoim ciele dzieje się coś nowego. Przykładowo chorobom powodującym uszkodzenia nerwów, jak Parkinson może towarzyszyć pojawianie się koszmarów, podobnie jeżeli człowiek ma kontakt z toksynami, które mogą np. produkować pasożyty, którymi jesteśmy zainfekowani. Może to być też sygnał, że środowisko zewnętrzne się zmieniło, czyli na tle psychicznym. Nic nie napisałeś o rodzaju tych snów, dlatego ciężko coś na ten temat powiedzieć.

Jeżeli czujesz się zaniepokojony udaj się do lekarza albo psychologa. Interpretacja z sennika nie jest tyle zła, co zwyczajnie głupia.

Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.

N mar 27, 2011 15:11

Mnie co noc śni się jakiś sen. Mam już tak od niepamiętanych lat.
Niektóre sny są dobre, a większość to koszmary. Nie wchodzę jakoś
specjalnie w te sny i nie zaglądam do senników, co oznaczają.

Cz mar 31, 2011 6:57

buble napisał(a):
Wiec z tego co przeczytalem, nie jest grzechem interpretacja snu na swoj sposob? Bez zadnych sennikow i innych bzdur, po prostu przysnilo mi sie cos, co potrafie zinterpretowac w pewien sposob, z powodu wystepujacych w snie osob i miejsc.

O ile to jest na zasadzie "za dużo zjadłem na noc, więc śnią mi się koszmary" to nie jest to grzechem ;) No, ewentualnie jeśli chodzi o jakieś rzeczy, którymi się przejmujesz w dzień to nic dziwnego że i w nocy ci się śnią - taka interpretacja też jest w porządku.

Ale w inny sposób jak i po co chcesz interpretować? Sny to obrazy losowo wygenerowane ze zgromadzonych zasobów przez mózg i nie mają żadnego większego znaczenia (ogólnie rzecz ujmując).

Cz mar 31, 2011 19:17

Dziwię się Wam, jak bardzo "nienaukowi" wierzący podają nagle "naukowe" wyjaśnienia :DDD

Sam jak najbardziej wierzę, że człowiek może miewać prorocze sny, wierzę również że człowiek może być "dręczony" przez sen (założyłem kiedyś nawet wątek z pytaniem).

W Biblii Bóg wielokrotnie zsyła prorocze sny człowiekowi (Trzej Królowie, sny faraona, itp.)

W senniki nie wierzę, bo to już zakrawa na bałwochwalstwo, może nawet trochę na myślenie magiczne - ale wierzę, że człowiek może czasem sam zinterpretować swój sen, albo może to (czasem przypadkiem) zrobić ktoś za niego.

Dobra rada, zapisuj to, co Ci się śni, a potem porównuj z tym, co się stało.

Cz mar 31, 2011 21:30

Pytam: po co?

Pt kwi 01, 2011 21:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 9 ]