Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 12:27

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pytanie - kosmetyki 
Autor Wiadomość

Post pytanie - kosmetyki
mam pytanie, czy korzystanie z kosmetyków, które testowane są zgodnie z dyrektywą UE, zamiast na zwierzętach, in vitro, na hodowlach komórek ludzkiej skóry i na modelach "sztucznej skóry" jest grzechem?

N sie 21, 2011 19:11
Post Re: pytanie - kosmetyki
Na czym są testowane?

N sie 21, 2011 19:36

są testowane na wyizolowanych w laboratoriach komórkach skóry, np. http://www.drirenaeris.com/badania/file ... ozdz30.pdf

N sie 21, 2011 19:48

Moim zdaniem nie jest grzechem.

N sie 21, 2011 21:04

Cytuj:
są testowane na wyizolowanych w laboratoriach komórkach skóry

Na pewno są pozbawione świadomości ;)

N sie 21, 2011 21:07
Przeczytałam ten artykuł i nie znalazłam w nim nic niepokojącego sumienie katolika. Jeśli jednak zabrania się testowania kosmetyków na zwierzętach a pozostaną ludzie- próbnicy to mamy do czynienia z schizofrenią badawczą.

Pn sie 22, 2011 10:36

Liza napisał(a):
Jeśli jednak zabrania się testowania kosmetyków na zwierzętach a pozostaną ludzie- próbnicy to mamy do czynienia z schizofrenią badawczą.

gdzie w tym schizofrenia?

Pn sie 22, 2011 11:13
Ninurta napisał(a):

Dla osoby wyżej ceniącej zdrowie zwierzęcia niż człowieka nie ma nic niewłaściwego.

Pn sie 22, 2011 11:32

Liza napisał(a):
Ninurta napisał(a):

Dla osoby wyżej ceniącej zdrowie zwierzęcia niż człowieka nie ma nic niewłaściwego.

a, bo wiesz, głupio pomyślałam, że ludzie ŚWIADOMIE zgłaszają się do takich zabaw, nie tak jak zwierzęta, które nie mają WYBORU.

Pn sie 22, 2011 12:20
Czy wolno testować na ludziach substancje a na zwierzętach nie? Ludzie - próbnicy nie czynią tego w pełni dobrowolnie. Podejmują się tego dla pieniędzy i nie mają pełnej świadomości ewentualnych konsekwencji zdrowotnych. Ci, którzy mają taką wiedzę nie poddadzą się roli królika doświadczalnego.

Pn sie 22, 2011 22:13

Liza napisał(a):
Ludzie - próbnicy nie czynią tego w pełni dobrowolnie. Podejmują się tego dla pieniędzy i nie mają pełnej świadomości ewentualnych konsekwencji zdrowotnych.

nie no, ponownie spoko, cieszę się, że masz większą wiedzę i świadomość niż "próbnicy", którzy jak widać tak naprawdę są skończonymi debilami nie mającymi pojęcia o tym co robią za tę kasę.

Pn sie 22, 2011 22:23

Cytuj:
Podejmują się tego dla pieniędzy i nie mają pełnej świadomości ewentualnych konsekwencji zdrowotnych...

A może są niejako zmuszeni do tego przez np. ciężką sytuację materialną :)

Pn sie 22, 2011 23:04
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Podejmują się tego dla pieniędzy i nie mają pełnej świadomości ewentualnych konsekwencji zdrowotnych...

A może są niejako zmuszeni do tego przez np. ciężką sytuację materialną :)

O tym myślałam.

Wt sie 23, 2011 5:56
Ninurta napisał(a):
nie no, ponownie spoko, cieszę się, że masz większą wiedzę i świadomość niż "próbnicy", którzy jak widać tak naprawdę są skończonymi debilami nie mającymi pojęcia o tym co robią za tę kasę.

Nie mają wiedzy medycznej. To nie czyni ich debilami. Wiedzę taką mają pracownicy firm kosmetycznych. Zamiana zwierzęcia- próbnika na człowieka jest po prostu nieludzka.

Wt sie 23, 2011 6:00

U nas wkraju "adoptuje" się psy, wiele się mówi i zbiera środki na psy w schroniskach, natomiast o problemach dzieci z domu dziecka lub rodzin zastępczych , które dzieci wychowują- wstydliwie się milczy. Dorosły , który wychowywał się w Domu Dziecka po prostu nie ma gdzie się podziać, mało persolelu niskie płace, mało pedagogów, psychologów, jeżeli tacy w ogóle są itd...
Moje dzieci slysząc medialną papkę czasem pytają: to mamo dziecko jest ważniejsze, czy pies?

Wt sie 23, 2011 8:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona