Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Post w piątek 
Autor Wiadomość

Post Post w piątek
Niezrozumiały jest dla mnie pogląd Kościoła w kwestii abstynencji mięsnej w piątek?Czemu ma służyć?
Oto co pisze na ten temat KKK
Usposabiają nas one do zdobycia panowania nad popędami i do wolności serca (Por. KPK, kan. 1249-1251; KKKW, kan. 882).

Co ma niejedzenie mięsa do panowania nad popędami i wolnością serca :?: Są jakieś dane naukowe potwierdzające taki pogląd?

N sty 22, 2012 20:21

Post Re: Post w piątek
viewtopic.php?f=11&t=3031 - w piątek nie można spozywać pokarmów mięsnych
viewtopic.php?f=27&t=27433 - Postny piątek
viewtopic.php?f=23&t=19329 - Jedzenie mięsa w piątek - grzechem?
viewtopic.php?f=11&t=28074 - Piątkowy post.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N sty 22, 2012 20:59

Jak na razie to przekonuje mnie wypowiedż moderatora Kamyka :

Cytuj:
@pedziwiatr - chodzi mi o to własnie, że to się stało swego rodzaju "sztuką dla sztuki". Dobrze że Ty to tak odbierasz, że post ma nasze myśli kierować ku Bogu - chociaz i tak nie o to tu chodziło kiedyś. Wstrzemięźlimość od pokarmów mięsnych wprowadzono w czasach, gdy mięso było superextra wypasem. Post wprowadzono po to, by wierzący 2 razy w tygodniu zrezygnowali z tego superextra wypasu i zjedli tanią rybkę, a zaoszczędzone pieniądze mogli oddać biednym
Dzisiaj sytuacja się zmieniła - mięso nie jest już jakimś specjalnym wypasem, za to ryba stała się droższym rarytasem. Tak więc dzisiejsza sytuacja - mięso nie, ryba tak - jest totalnym zaprzeczeniem idei wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych

Kolejna sprawa, którą trafnie ujął pewien ksiądz - "my w piątek nie jemy mięsa, ale nie pościmy". To tak dla przemyślenia

I jeszcze jedno - faktycznie, piątek powinien być takim dniem, w którym w szczególny sposób kierujemy myśli ku męce i śmierci Pana. Ale do tego nie potrzeba niejedzenia mięsa. Dobrze że Ty tak to odbierasz - ale niestety, to już dzisiaj ogromna rzadkość

Tak więc biorąc to wszystko razem uważam, że należy znieść piątkową wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a wprowadzić taki rodzaj postu, który swoje zadanie poprawnie spełni

Myślę podobnie -to dzisiaj archaiczny zakaz.Prawdziwym postem dla wielu byłby zakaz w piątek np.korzystania z internetu,czyli odmawiania sobie przyjemności.

N sty 22, 2012 23:17

ja poszczę o kromce chleba i wodzie

Pn sty 23, 2012 8:30
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]